URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2019, 16:59

Parcare piperată: Parkingul de lângă Spitalul Judeţean va costa suma record de 7,7 milioane euro, din care 1,1 milioane euro merg pe exproprieri (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcarea supraetajată de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea ar urma să atingă un preţ record de peste 7,7 milioane euro, depăşind ca investiţie inclusiv costurile parcării subterane de pe malul Crişului, în valoare de 7,6 milioane euro.

O parcare cu 516 locuri

Consiliul Local va fi chemat să aprobe în şedinţa de la sfârşitul lunii noiembrie amplasamentul viitoarei parcări de la Spitalul Judeţean. Planul Urbanistic Zonal cu locul construcţiei se află în dezbatere publică până la sfârşitul lunii viitoare. Potrivit acestuia, parcarea va fi construită la baza dealului în zona intersecţiei străzilor Gheorghe Doja şi Louis Pasteur, în partea dreaptă a spitalului judeţean, pe actualul amplasament al unui magazin de patiserie.

"Parcarea va avea cinci niveluri: un subsol, un parter, două etaje şi o terasă. Accesul se va face prin faţă doar la subsol, iar panta dinspre deal va fi rampă de urcare la nivelurile 1-4", a declarat primarul Ilie Bolojan (foto), luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Parkingul, cu o capacitate de 516 locuri, va avea în faţă, la parter, o zonă comercială şi de birouri, pentru a se integra în arhitectura zonei.

Cea mai scumpă!

Estimată la 7,7 milioane euro, viitoarea parcare va fi cea mai scumpă dintre cele construite de municipalitate până acum.

"E un preţ mare pentru că include trei categorii de cheltuieli. 1,1 milioane euro vor costa doar exproprierile. Apoi este nevoie să relocăm uzina de apă a spitalului şi postul de alimentare electrică, lucrări estimate la 500.000 euro. Va trebui să facem şi consolidări în zona de deal, pentru a nu avea probleme ulterioare", a spus Bolojan.

Potrivit primarului, la fel ca la drumul expres şi la lucrările de refacerea a dealului Ciuperca în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016, constructorii vor consolida dealul cu ajutorul unor piloţi foraţi, ca acesta să reziste.

În plus, pentru ca pacienţii să poată ajunge în spital fără a ocoli pe afară, parcarea va fi legată de acesta printr-o pasarelă supraterană lungă de 13 metri.

Lucrările de construcţie a parcării vor începe anul viitor. "Vom aproba indicatorii acestei parcări la sfârşitul lunii noiembrie şi vom demara licitaţie pentru selectarea unui parteneriat proiectare şi execuţie la începutul anului viitor", a mai declarat primarul Ilie Bolojan.

Înainte de termen

În ceea ce priveşte lucrările de extindere şi modernizare a corpului B al spitalului, care va cuprinde actuala Unitate de Primiri Urgenţă, Bolojan a spus că acestea vor fi finalizate înainte de termen.

"Lucrările au început în martie 2019 şi trebuie finalizate în doi ani de zile. Analizând astăzi, estimăm că cel târziu în aprilie, anul viitor, lucrarea va fi dată în folosinţă", a declarat primarul.

Constructorii au finalizat structura de rezistenţă şi planşeul superior, urmând ca până la sfârşitul lunii noiembrie să fie montate geamurile şi termoizolaţiile pentru ca peste iarnă să se poată lucra în interior.

Deranj şi improvizaţii

Inerent, lucrările afectează serviciul medical prestat de către UPU, care funcţionează în condiţii de provizorat. "Astăzi se lucrează în condiţii de şantier şi îmi cer scuze celor care ajung acolo", a spus edilul.

Bolojan a spus că această stare de provizorat se va prelungi şi anul viitor. "În ianuarie, pentru că va trebui lucrat şi în interiorul actualei unităţi, UPU se va muta. Până la finalizarea lucrărilor, în aprilie, UPU va funcţiona într-o formă improvizată la etajul I", a declarat Bolojan.

Potrivit edilului, ambulanţele vor avea acces la UPU pe rampa din spatele spitalului, în vreme ce aparţinătorii vor intra prin faţă şi se vor folosi de lift.

Bolojan a mai spus că lucrările derulate în prezent vor duce la creşterea calităţii actului medical. "Sper că la final veţi constata că tot acest efort a meritat şi că la finalul anului viitor vom avea, teoretic, una dintre cele mai moderne Unităţi de Primire Urgenţe din România", a încheiat edilul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
poiu
Pe Independenței am fost înștințați să ne prezentăm la primărie să ne alegem ceva în schimb, unii au ales bloc noi am ales în apropiere din fondurile primăriei, chirie modică. Ulterior 2001-2002 s-a putut cumpăra la sume modice. Am avut înștințare 90 de zile. S-a invocat că palatele sânt șubrede. Știam că se vrea mutarea bisericii din fața primăriei. Până la urmă a ajuns parcare, nu de asta vorbesc ci de cea de suprafață unde se țineau manifestări după ‘90. Legat de terenuri, am avut sub baraj la Tileagd și ne-a dat la CAP în alt loc după revoluție fiind despăgubiți. Deci c-am cunosc ambele laturi. Valoarea sentimentală a unei locuințe nu se compară cu un teren. Când e vorba de casă ar trebui să fie decizia ta nu impusă, indiferent de epocă, metode.
Postat 30 Octombrie 2019, 09:29 de User anonimizat
Two
Nu! nu e redeventa, nu e folosita dat, ci cu totul! Faptul ca nu ma puteau izola de la drum i-a facut sa imi dea suma respectiva. Eu nu pot sa folosesc in nici un scop acea fasie de 6m de lata si de 80 de lunga. Deci nu e redeventa. La fel si aici, doar ca am zis si eu, despagubirile sa fie corecte. Am auzit si nemultumiti si altii care au zis ca li s-a parut corect modul de evaluare si suma. Deh, oricum nu o sa poti multumi pe toata lumea vreodata! Ce a facut ceausescu a fost total lipsit de transparenta, nu ti-a dat sansa unei evaluari suplimentare, nu ti s-a dat raport de evaluare, nimic. Familia mea a pierdut foarte mult teren luat de ei peste noapte pe principul "vrei atata bine, nu vrei luam pe gratis". Si vorbim de zeci de hectare, un conac boieresc si terenurile aferente, 2 mori de faina(toate in alte judete), paduri si teren inclusiv de sub un baraj de importanta nationala. Acuma sa mi le ia pe sistemul curent, cu transparenta, nu cred ca ar fi chiar la fel.
Postat 29 Octombrie 2019, 16:43 de poiu
poiu
Dacă iei banii anual pe teren înseamnă că statul se folosește de el contra unei redevențe, altceva înseamnă să te exproprieze, te cred și eu că nu-ți displace. Alta îi să pierzi, chiar și contra cost, casa în care stai de generații. Când a făcut-o comuniștii pe actuala Independenței a fost crimă, când o fac acum liberalii îi interes public. Al naibii coerență...
Postat 29 Octombrie 2019, 14:02 de User anonimizat
Two
Democrația iti da dreptul la proprietate. Tot demicratie iti relica sau despagubeste proprietatea pentru interese comune sau nationale. Asa se bateau cu "chegla" in piept cativa cu terenu de sub autostrada, ca valoreaza mai mult (cereau si de 10 ori). Au venit aia cu interesu national si le-a dat 60 70% din prima oferta. Si ce au mai putut face, legea era pe.masa. Eh, asa si aici. Pe mine cine m-a intrebat cand a venit magistrala de gaz nationala prin teren pe la mine? Dracu, m-a chemat la primarie, ete pixu ete foaia, semneaza aici si ia banii anual. Sec. Da e interes national, deci mai puteam zice eu ceva? Eh si asta e democrație, sa stii tu lucru asta.
Postat 29 Octombrie 2019, 13:24 de poiu
two
Ai înțeles greșit democrația
Postat 29 Octombrie 2019, 11:16 de Sandu1206
Segregation
Un lucru e clar.Nu putem fi toti egali.Desi exista conceptul de "egalitate de sanse".Spune clar "sanse", nu egalitate in numarul de masini,case,pompe de caldura,whatever.Au incercat comunistii acu 30 ani,si te trezeai ca faci facultatea de calculatoare avind un coleg de an din poplaca.Outrageous.O teorie liberala ,orala,auzita din gura unui liberal,veros(gen catarama) zice in felul urmator:Liberalismul este singura metoda prin care se aloca resursele proportional cu competenta,spiritul antreprenorial.Faza 2 este cea in care acesti corifei sunt lasati sa creasca,sa se dezvolte,daca se poate fara taxe si in siajul lor vin si ceilalti amarasteni,mai putin dotati cu calitati.Faza 3 este faza segregarii,prin taxe,impozite,exproprieri veroase,deportari, desigur aplicate celor care au pierdut clasarea in prima categorie.In doua cuvinte:'Totul 9,restul voua".
Postat 29 Octombrie 2019, 10:53 de excalibur
Poiu
Proprietatea îi esența dreptului și a democrației, nu o hârtie pe care s-o calce un dezrădăcinat care n-are respect pentru loc sau oameni.
Postat 29 Octombrie 2019, 10:18 de User anonimizat
Comentacule
Sa inteleg ca tu nu ai masina, nu o sa ai si vesnic o sa fii fidel OTL? Sau ai un cazan de 12 ani ce sta in fata blocului, faci vreo 1000 2000 de km pe an cu el, in rest il speli din flacon? Aia ce avem masini de nevoie (de la 15-20.000km pe an in sus) apreciem orice parcare amenajata acolo unde exista o limitare in privința nr de locuri. De interes național/comun ai auzit? Ala e spital judetean, nu dispensaru din Topesti, adica merge multa lume acolo, poate de aia o fi si mare. Si avea sub 60 de locuri de parcare impartite cu locatarii din zona. Acuma poti sa vezi mai departe de batista ce o ai pe ochi? Ca a pus autorul ca e scumpa, piperata, etc, e pt ca asta e adevarul, constructiile costa. Ori daca nu ai facut o casa in viata asta (ma refer pana la 35 de ani), doar vorbesti din auzite, din apartamentu pe care mai ai 20 de ani de rata, sau in cazul fericit, moștenit/cumparat de la/de parinti. Bravo, sa se faca parcari unde e nevoie, sa se exproprieze la valoarea reala plus o marja de 5-10% valoarea sentimentala pentru ca e interes comun. Da romanu e egoist, nu pricepe aspectele astea, da vrea o tara ca afara. Pai aflati ca si afara se expropriaza, orice aglomerare urbana s-a nascut cu exproprieri. Trebuia sa nu faca nici parc industrial ca si acolo s-a expropriat. Nici centura, nici nimic, si ramanea fiecare cu mandria de a fi proprietar pe ceva abandonat, lasat de izbeliste. Bravo bai, asta da gandire democratica si socialista. Dragnea e mandru de voi acuma, cand isi baga carpa in coor sa doarma si el, macar la pranz.
Postat 29 Octombrie 2019, 09:22 de poiu
Clar.
Visul lui parcările și expropierile.
Postat 29 Octombrie 2019, 05:18 de User anonimizat
@CrisDumi
Ce ,,deal"?! Ce ,,amenajare"?! Birtinezul si acum mai tresare in somn si se pune-n genunchi sa multumeasca Cerului ca a scapat asa ieftin! De ,,amenajarea" Dealului Ciuperca zic, ala care a luat-o la vale. Ia sa fi murit unul, doi, atunci sa vezi tambalau! Asa, platesc oradenii tampeniile primarului, oricat de multe at fi... si sunt! P.S. Poate stie cineva, sectia dna Oradea mai exista? Da' de dna procuror Felicia Popovici ce mai stiti?
Postat 29 Octombrie 2019, 04:55 de pinonel
Aaa...
...domnul reporter,un admirator infocat al administratiei bolojan, a lansat iar niste trasoare: "Parcare piperată", "suma record" "Cea mai scumpă!".A omis un detaliu,pe care primarele l-a dezvaluit in sala primariei(alt articol): cum ca parcarea se va face cu fonduri proprii,acest gen de parcari nefiind eligibile la fonduri europene.Asa da,daca o facem din amenzi si impozite chiar ca nu mai conteaza pretul.In plus,primaria se implica direct la spitalul judetean: (www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-16/vanatorii-de-recompense-angajatii-primariei-oradea-se-inghesuie-sa-ridice-masini-din-zona-spitalului-judetean-148001.html)
Postat 28 Octombrie 2019, 20:51 de excalibur
Parcarea Bolojan
Daca reuseste proiectul,o propunere fireasca ar fi sa se cheme "parcarea bolojan".Fara gluma...e frumoasa si chiar am avea un UPU de top.
Postat 28 Octombrie 2019, 19:14 de excalibur
Gol e dealul din spatele spitalului ...
... și crește doar iarba pe el !?! Dar, ca să pregătești terenul și să torni un strat bun de beton, pe care să marchezi chiar câteva mii de locuri de parcare dacă vrei ... e prea simplu și nu dă de lucrul unor firme "liberale" pot susține multe campanii electorale de acum înainte !?! Bașca faptul că, după cum merg treburile, cum ar mai avea satisfacție diliul șef dacă n-ar dărâma niște case ?!?
Postat 28 Octombrie 2019, 17:48 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON