URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2018, 12:41

Oradea (tot) mai scumpă: De luna aceasta intră în vigoare măriri de tarife pentru orădeni, de la încălzire şi parcări până la Aquapark şi Zoo

Oradea (tot) mai scumpă: De luna aceasta intră în vigoare măriri de tarife pentru orădeni, de la încălzire şi parcări până la Aquapark şi Zoo PREŢ EUROPEAN. Din ianuarie, orădenii vor plăti mai mult pentru încălzirea centralizată. "La un consum de circa 1,4 gigacalorii pentru un apartament de 2 camere, costul încălzirii va fi cam de 300 lei pe lună. Din păcate, preţul gazului a devenit european, dar salariile orădenilor au rămas româneşti", spune directorul Termoficare SA, Stănel Necula
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viaţa în Oradea vă pare scumpă? Aveţi răbdare până anul viitor! Săptămâna trecută Consiliul Local a crescut majoritatea tarifelor practicate de societăţile subordonate, de la preţul gigacaloriei până la taxele şi abonamentele de parcare.

"Majorările de tarife nu plac nimănui. Am ales să facem însă ce trebuie, nu ce dă bine. Dacă am fi subvenţionat aceste servicii din bugetul local pentru ca tarifele să rămână la acelaşi nivel, ar fi însemnat să punem cruce dezvoltării oraşului!", spune primarul Ilie Bolojan.

Vin scumpirile!

Semne proaste anul are: 2019 va începe cu scumpiri. Miercuri, la propunerea primarului Ilie Bolojan, Consiliul Local a aprobat majorarea tarifelor pentru serviciile prestate de societăţile subordonate. Hotărârea a fost votată exclusiv de consilierii PNL, cei ai PSD şi UDMR pronunţându-se împotrivă.

consilierul PSD Adrian Negrea"Tarifele trebuiau majorate cu rata inflaţiei, dar Primăria le-a scumpit mult mai mult!", a argumentat BIHOREANULUI consilierul PSD Adrian Negrea (foto), care susţine că scumpirile vor fi usturătoare. "Oradea a ajuns printre cele mai scumpe oraşe din vestul ţării. Trăim paradoxul în care liberalii au majorat la 0,7% procentul de impozitare a proprietăţilor agenţilor economici, în vreme ce în Cluj acesta este de 0,2%. Nu ne mai mirăm de majorările aplicate populaţiei!", zice Negrea.

O poziţie similară are şi liderul grupului UDMR din Consiliul Local, Melinda Kirei: "Unele taxe vor creşte cu 181,2% sau chiar cu 441%".

Căldura va frige!

De altfel, scumpirea gigacaloriei nici nu mai aşteaptă până anul viitor. Pe 22 noiembrie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie a cerut societăţii Termoficare actualizarea "de îndată" a preţurilor pentru a acoperi majorarea preţului gazului cu 16% pentru producătorii de energie termică în cogenerare, cum este şi CET-ul din Oradea.

primarul de Oradea, Ilie BolojanCa urmare, preţul de producţie al gigacaloriei va creşte de luna viitoare cu 8%, de la 304 lei la 325 lei. Cum Primăria îşi va păstra în continuare subvenţia de 49 lei, orădenii vor plăti din decembrie 276 lei pe gigacalorie. "Politica Oradiei a fost de a se concentra pe reabilitarea sistemului de termoficare şi mai puţin pe acordarea de subvenţii. Acest lucru ne va permite să menţinem un preţ accesibil al încălzirii când subvenţiile vor fi eliminate total", argumentează primarul Ilie Bolojan (foto).

Concret, proprietarul unui apartament cu 2 camere de 50 metri pătraţi care a plătit pentru încălzire 278 lei în ianuarie, 234 lei în februarie şi 230 lei în martie, anul viitor va plăti 300 lei în ianuarie, 253 lei în februarie şi 249 lei în martie. "Diferenţa în plus pentru primul trimestru din anul 2019 va fi undeva la 60 lei, ceea ce înseamnă o medie de 20 lei pe lună", spune directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu. Cheltuială care pentru un apartament cu 3 camere va urca cu 30 lei pe lună...

La sol şi la etaj!

Orădenii vor plăti mai mult şi pentru maşină. Pe lângă scumpirea carburanţilor, şoferii se vor confrunta şi cu majorarea taxelor de parcare. Înainte de toate, taxa pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar va creşte cu 33,3%, de la 300 la 400 lei.

La fel, taxa pentru plata cu cardul sau pe telefonul mobil prin aplicaţiile "amparcat" sau "tpark" se va majora cu 15,38%, de la 1,30 lei la 1,50 lei pentru 30 de minute, de la 2,60 lei la 3 lei pentru o oră, respectiv de la 5,20 lei la 6 lei pentru două ore. Taxa pentru staţionarea în parcările supraetajate se va majora mult mai consistent, cu 25%: de la 2 lei la 2,50 lei pentru o oră, iar pentru o zi de la 15 lei la 20 lei.

Pentru parcările la sol, abonamentul se va scumpi de la 85 lei la 90 lei pe lună şi de la 870 lei la 900 lei pe an. Rezervarea parcării de domiciliu se va majora cu 20%, de la 100 lei la 120 lei pe an.

Pentru parcările supraetajate abonamentul lunar se va majora de la 85 lei la 110 lei (29,41%), pentru 3 luni de la 240 lei la 310 lei (29,16%), pentru 6 luni de la 460 lei la 600 lei (30,43%) iar pentru un an de la 870 lei la 1.120 lei (28,74%).

Eşti şofer, plăteşti parcarea!

Majorarea taxelor pentru parcările supraetajate, unde maşina e păzită şi ferită de intemperii, a fost propusă de primarul Bolojan. "Aceste parcări, în care oraşul a investit 4-5 milioane euro, sunt folosite de cei din zonă sau de cei care lucrează în zonă. Dacă nu venim cu tarife care să asigure o amortizare a investiţiei, îi favorizăm pe cei care stau sau lucrează în zonă şi îi defavorizăm pe cei care nu ajung niciodată acolo", spune edilul.

Primarul susţine că încasările vor fi reinvestite tot în parcări. "Primăria amenajează anual cam 2.000 de locuri la sol şi are în plan construirea de noi parking-uri. E normal ca pentru acestea să plătească şoferii, nu pietonii sau bicicliştii", zice Bolojan.

Florin Birta, viceprimar OradeaÎn prezent, municipalitatea are în lucru parcarea supraetajată din strada Independenţei, unde şantierul va continua inclusiv peste iarnă, scoţând la licitaţie construirea altor două. "Parcările de la fosta bază sportivă Voinţa şi cea de lângă magazinul Crişul vor intra în lucru anul viitor, iar lucrările la parcarea de sub Catedrala ortodoxă vor începe odată cu reamenajarea fostului centru civic", spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Gata cu distracţia!

Liviu Andrica, șeful Administrației Domeniului Public OradeaFidel ideii că distracţia nu trebuie subvenţionată din banii tuturor, directorul Administraţiei Domeniului Public a propus şi el majorarea tarifelor la Aquaparkul Nymphaea şi la Ştrandul Ioşia. "Din septembrie 2016 nu am actualizat tarifele nici măcar cu rata inflaţiei, iar acum ne confruntăm cu scumpirea curentului şi gazului", argumentează Liviu Andrica (foto).

Astfel, preţul unui bilet pentru adulţi pe trei ore la Aquapark se va majora de la 25 la 30 lei, iar pentru pensionari şi copii va creşte de la 20 la 25 lei. Tariful pentru o zi întreagă va urca de la 50 la 60 lei, iar cel pentru pensionari va creşte de la 40 la 50 lei.

ADP renunţă la biletul destinat familiei atât la Aquapark, cât şi la Zoo. "Nu avem cum verifica dacă este o familie sau persoanele doar s-au înţeles între ele, ca să intre mai ieftin", spune directorul.

Începând din ianuarie, un bilet de intrare la Ştrandul Ioşia şi la Grădina Zoologică se va majora de la 15 lei la 18 lei, iar pentru copii de la 7 lei la 9 lei.

Înmormântări cu suprataxă

ADP va majora, însă, şi tarifele practicate la Cimitirul Municipal, unde nimeni nu merge să se distreze. Taxa pentru accesul cu maşina va creşte de la 5 la 6 lei, cea pentru săparea unei gropi de 1,5 metri adâncime va urca de la 275 la 350 lei, iar cea pentru salubrizarea unui mormânt se va majora de la 310 la 350 lei.

Cele mai mari scumpiri vor fi pentru înmormântările de weekend. Pe lângă taxele uzuale, solicitanţii vor avea de plătit o sumă suplimentară de 2.000 lei pentru zilele de sâmbătă şi 3.000 lei pentru cele de duminică şi de sărbători legale.

"Dacă vrei să organizezi o înmormântare duminica sau de Crăciun, când toată lumea este liberă, te costă în plus. ADP trebuie să aducă de acasă oameni care, chiar dacă lucrează doar două ore, şi-au stricat toată ziua şi trebuie să fie plătiţi dublu", spune Andrica.

Potrivit directorului, o astfel de taxă suplimentară se plăteşte şi în Ungaria, Germania şi în alte ţări europene. Vii sau morţi, orădenii n-au cum scăpa de scumpirile administraţiei Bolojan...


CRIZĂ DE PERSONAL
Vor creşte salariile!

Unul dintre principalele motive ale majorării tarifelor practicate de societăţile subordonate municipalităţii orădene este creşterea costurilor cu personalul. "Salariile au crescut şi vor mai creşte. Avem salariaţi care prestează munci grele: hingheri, gropari, personal de curăţenie în cimitir şi în pieţe, pe care nu-i putem ţine pe salariul minim, pentru că pleacă", explică directorul ADP.

Liviu Andrica susţine că societatea nu avea cum să menţină la 100 lei taxa neactualizată pentru tăierea unui arbore din cimitir, în condiţiile în care costurile reale se ridică la 2.500 lei, pentru că presupun munca unei echipe de alpinişti. La fel, nu putea păstra la 350 lei taxa pentru săparea unei gropi, în vreme ce peste tot la ţară plata este undeva la 500 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Oradea vs Cluj
S-a tot mentionat ca Oradea este printre cele mai scumpe orase din vestul tarii, comparatii cu Cj, unde majorarile sunt mai mici. Pana la urma, daca se majoreaza serviciile publice si taxele locale, ar trebui sa se vada in urma lor rezultatul. Daca e sa comparam Or vs Cj, la nivel de adminstratie publica locala, comparatia cred eu, ar fi net favorabila orasului nostru. Cum dealtfel s-au manifestat si alti clujeni, rezultatele administratiei Boc mai recenta este inaugurarea unui pod, un trafic rutier sufocant, o mare mizerie in oras, si multe multe studii de fezabilitate. Vise umede cu metrou, samd. Au avut probleme mari cu administrarea resturilor menajere. Parerea mea e ca Oradea bate Cj la admin locala. Ce are Cj peste Oradea este nivelul initiativei private, nivelul universitar fiind net superior al Clujului. Avand jn vedete realizarile celor 2 administratii, nu vi se pare normal si de bun simt ca acestea sa se transpuna si-n nivelul taxelor? Adica daca ti se face, platesti, daca nu se face platesti mai putin?
Postat 05 Decembrie 2018, 16:23 de cetateanbihorean
in loc sa
Inchidem intrep nerentabile, sa facem privatizari, iar cu banii si economiile de acolo sa investim in infrastructura, s-a ales solutia cea mai calduta si comoda. Daca preturile de energie, gaze, electricitate si salariile cresc cum sa mentii aceleasi preturi la servicii ? In loc sa ne platim mascat din banii nostri scumpirea de energie, ca sa ne dea iluzia de ieftin si gratis, mai bine platim banii aia sa se faca ceva, un pod, o strada pietonala, un pasaj, o parcare, care tot vor trebui facute odata si odata! Numai scamatorii de la Psd cred ca pot ieftini taxele, impozitele si mari salariile si bugetarii! Eu nu cred in jonglerii fiscal-bugetare! Economia nu minte! Mai devreme sau mai tarziu va veni factura si se va termina ospatul asa zis pe gratis. Ne place mocangeala.
Postat 05 Decembrie 2018, 14:36 de cetateanbihorean
aberatii
BO vorbesti aiurea. 1. Nu Bolojan opreste concurenta privata sa vina sa investeasca sute de milioane de Eur ca sa ofere populatiei un pret X pe gigacalorie si sa investeasca-n retelele care s-au facut. Iti spun eu privatul nu da nici 1 leu subventie, acolo totul e pentru profit. 2. In Oradea, din pacate nu exista alternativa la omul Bolojan, cu mai multe bune decat rele. Conteaza rezultatele. Cauta cum era Oradea acum 15-20 de ani. Te vei lamuri. 3. Cred ca esti destul de inteligent sa-ti dai seama ca subventiile sunt defapt o iluzie, populism sau minciuna, cum vrei. Daca Bolo mentine preturile la servicii si taxe, asta inseamna defapt ca oradenii isi vor plati ei din banii lor scumpirea de pret la gaze, curent si energie indirect, fara sa sesizeze. Minciuna nu merge la nesfarsit. Pana la urma populatia va fi supusa direct la majorari, numai ca astea cu dobanda. :))) De exemplu, in cazul Romaniei din anii 90, ce s-antamplat pana la urma? Romania nu a putut continua la nesfarsit plata intrep nerentabile si au trebuit inchise. Costul? 10 ani de inapoiere. Cand le puteam face la timp. 4. In tara va fi jale cand se vor taia perfuziile si oamenii vor trebui sa plateasca costul intreg al gigacaloriei. Cei care nu s-au gospodarit si facut investitii in utilaje eficiente de productie si retele eficiente, nu vor mai avea nici timp si nici bani s-o faca atunci. Va fi prea tarziu! Oradea a facut deja asta si are asigurat viitorul, isi va permite sa mentina un pret acceptabil si sa produca eficient energie fara mari pierderi. Qed. Felicitari domnule primar!
Postat 05 Decembrie 2018, 14:20 de cetateanbihorean
@ cetatean
Da, am invatat ca monopolul pe un sistem centralizat e o buna vaca de muls: in Oradea se aplica cu succes! Am mai invatat ca doar conducand dictatorial poti sa supui un oras: in Oradea din nou succes! Am mai invatat ca daca dai o subventie de ochii lumii poti sa maresti preturile cat vrei: in Oradea din nou succes!
Postat 05 Decembrie 2018, 12:29 de oradeanbihor
Excalibur
Mersi de informare. Eu vorbeam de randament ca asa era descris. Incalzirea electrica e cea mai apropiata si eficienta (atentie eficienta energetic nu financiar) dpdv randament. Asta o spune cineva care a obtinut certificat de casa pasiva verde. Randamentul 100% nu exista, mai zic altii de randament la alea pe gaz de 130%, e doar chestiune de marketing, atata timp cat e nevoie de o evacuare unde aerul e cald, deci exista pierdere termica. La fel si pompa de caldura, pierderile sunt prezente si acolo. Cele murale electrice ai pierdera cea mai mică, fiind fara evacuare, montate la interior. Pierderea se realizeaza in interiorul cutiei, nu intregul kwh consumat se transforma in kw termic, pierderea fiind de sub 1%. Stiu astea ca am studiat 2 ani sistemele de încălzire impreuna cu 2 mari companii si prin toate metodele existente azi si am ajuns la concluzia cu centrala electrica. Certificatul energetic si cel de locuinta pasiva dovedesc asta. Pompa de caldura consuma mai.mult decat produce, fie ea aer aer, sol aer, sau celelalte versiuni. Ca sa fie eficienta se presupune instalarea de schimbatoare de caldura aditionale aer aer cu recuperare de caldura. Care consuma mai mult curent de cat agent termic recupereaza. Daca bat campii si esti in domeniu nu ma supar sa ma contrazici, iau constructiv critica. Eu expun dupa cum s-a calculat la mine si studiile facute pe sisteme de incalzire de mine cu cele 2 companii.
Postat 05 Decembrie 2018, 12:28 de poiu
comparatii
In anii 1990, Romania avea un PIB de 40mld $, iar Polonia 60mld $. In 2000, Polinia avea un Pib de 170 mld$ iar Romania batea pasul pe loc la 35-40 mld$. Coincidenta sau nu, la putere era Iliescu cu Fsn, tara avea o granada de gauri negre, care inghiteau bani publici sa sustina in viata companii de stat nerentabile si nepriductive. Defapt romanii plateau din banii lor tunerea in viata a hnor colosi pe pierdere, nu s-a privatizat mai nimic, oamenii nu s-au dat afara din aceste companii sugativa. Totul era bine, oamenii aveau de munca, subventiile tineau in viata un bolnav in moarte clinica, dar Romania ramanea in urma. Ticmai lipsa curajului de a taia unde trebuie si cand trebuie a facut ca Romania sa piarda defapt 10 ani de dezvoltare fata de Polonia si fostele colegele de bloc socialist. Am invatat ceva?
Postat 05 Decembrie 2018, 11:46 de cetateanbihorean
COP=(coeficient de performanţă)
Pompa de caldura poate avea un randament de 3-6 ori,adica echipamentul frigorific consuma 1kwh electric ,dar baga in casa 3-4-5-6 kw termic.Preia energia din mediul inconjurator, de tip apa-apa,puturi,tevi ingropate, sau aer-apa. Problema e pretul echipamentului,pentru o casa 2-5000€.Suma cu care te incalzesti citiva ani pe gaz
Postat 05 Decembrie 2018, 08:34 de excalibur
Sa nunte crucesti
Dummy a inventat randamentul de peate 100%. Cum dracu ma sa consumi 1kw ca sa produci 4? Tu gândești ce scrii? Pai randament eficient e ala cand ai 1 la 1 care in lumea reala e imposibil, inseamna sa nu ai pierdere. Da semnele tale de punctuație iti constipa gandirea. Esti prost, mai bine te muti la bihon ca acolo e gloata de prosti ca tine. Astept urmatorul comentariu cu tracing pornit
Postat 05 Decembrie 2018, 07:58 de poiu
@ unu
Intr-o economie libera nu exista subventie dar nici MONOPOL! Asta ca sa ne facem intelesi! Preturile acestor resurse de mult sunt dictate de baietii destepti din energie la nivel de UE. Cat despre salarii, oricum sunt o rusine in Romania iar inflatia e generata de decizii luate de specimene celor care conduc PMO. Hai sictir!
Postat 05 Decembrie 2018, 07:28 de oradeanbihor
Nu sunt cresteri de taxe (generale, amestecate intr-o oala din care sa se piarda pe subventii, redistribuiri si furturi), ci cresterea tarifului d epret al unui serviciu prestat OPTIONAL
Multumita socialistilor care cresc cu forta salariul minim pe economie in mod accelerat, tot ei care pun presiune maxima pe INFLATIE. In rest, lipsa subventiei e pur si simplu normala, naturala si mai buna pentru o economie libera, concurentiala, cu acces egal.
Postat 05 Decembrie 2018, 02:00 de unu
Erata: pentru cei ce nu-ntelege
Cet-ul Oradea se alimenteaza cu gaz direct din magistrala transgaz,prin urmare plateste gazul cu 27% mai putin decit cetateanul turmentat,transport si distributie.Cit ar fi costat gigacaloria in oradea daca nu se intimpla asta??Ma tem ca se impun niste expertize contabile,curte de conturi,whatever in toata administratia locala.Cizmele acestor scamatori tabacesc cefele oradenilor, care stau in pozitia capra,pentru dezvoltare...
Postat 05 Decembrie 2018, 01:43 de excalibur
Re: excalibur
Nu e nevoie să încarci tot locul postărilor, ca să bați câmpii cu calculele tale !?! Gazul este ceva mai ieftin decât energia electrică în preț direct ... dar nu așa se calculează raportul față de termie, pentru că orice pompă de căldură aer/aer spre exemplu, consumă 1 kwh și dă 4 kwh echivalent căldură, astfel că în acest caz curentul devine mai ieftin decât gazul, care nu dispune de tehnologii recuperatorii d.p.v. energetic precum pompele A/C !?!
Postat 04 Decembrie 2018, 20:59 de CrisDumi
Față de raportul venituri/costuri de tip public și administrativ ...
... Oradea este pe locul 3 în România la "scumpete", după Avrig și Monești !?!
Postat 04 Decembrie 2018, 20:52 de CrisDumi
Nu cititi articolul si nu va uitati la poze
...in cazul in care mai vreti sa faceti copii sau tineti la propria sanatate mentala.Intr timp,un exercitiu aritmetic.In ciuda scumpirilor,gazul ramine cea mai ieftina forma de incalzire , cu cca 0,159 lei/kwh. Spre comparatie ,curentul e 0.65lei/kwh. O gigacalorie=1165kwh.1165kwh=325lei. Rezulta 0.278lei/kwh adica aproape dublu fata de pretul gazului in centrala proprie de apartament. In conditiile in care cet-ul s-a modernizat cu fonduri europene(NERAMBURSABILE) la fel si reteaua de distributie.In plus mai apare bonusul din producerea curentului(cogenerare).Personal, sunt fan CET,cu gindul la baietii aia care lopatau carbuni ca sa incalzeasca un oras continuu sase luni /an.Ei ,se pare ca avionul general electric a fost deturnat de un grup de teroristi,un hijack ca in 9/11.Acum citiva ani,cind cet-ul vechi dadea sa plsneasca,primarul in functie isi manifesta regretul ca nu s-a ocupat mai indeaproape de problema.Se pare ca a recuperat,azi avem cel mai modern si eficient cet din tara.Iar asta ne costa...pe noi.Monopolul e bun,ospatar,mai baga un rind...Am dori o poza cu contabilul(poate fi si economist) care a calculat "ridicarea maşinilor parcate neregulamentar , de la 300 la 400 lei". Cum a calculat,indicatori economici si de ce nu i-a dat cu virgula?
Postat 04 Decembrie 2018, 20:03 de excalibur
Boloovaaneee!
Toti au "facut ce trebuie", in toate guvernarile, ca au fost de stanga sau de dreapta si toti au marit taxe, impozite, tarife, etc. fapt care a dus la cresterea inflatiei si a imigrarii. Am mai spus aici: oradenii migreaza mai mult ca nici o data in afara si fenomenul va continua pentru ca in Oradea viata chiar e acumpa. Nu stiu cine ce interese are in toate aceate magarii dar clar nu se urmareste interesul oradenilor. Abia astept sa va vad plecati din primarie! La slehata pnl-ista ma refer! Ma lipsesc de fonduri si de poduri si de lucrari inutile! Doar plecati inapoi in satele voastre!
Postat 04 Decembrie 2018, 14:47 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON