URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2022, 08:00

Oradea spartă: La 6 ani după reabilitare, Piața Unirii are nevoie de reparații tot mai multe și mai greu de făcut (FOTO)

Oradea spartă: La 6 ani după reabilitare, Piața Unirii are nevoie de reparații tot mai multe și mai greu de făcut (FOTO) GARANȚIE PE ALESE. Primarul Florin Birta așteaptă ca firma Drumuri Orășenești să remedieze defecțiunile din Piața Unirii pe cheltuiala proprie. „Lucrarea e în garanție”, argumentează edilul, dar constructorul refuză să repare ce s-a stricat din vina municipalității. Dalele albe, de pildă, s-au spart sub roțile mașinilor care nu aveau ce căuta în piață...
Oradea spartă: La 6 ani după reabilitare, Piața Unirii are nevoie de reparații tot mai multe și mai greu de făcut (FOTO) (NE)REUȘITA. Slab iluminată pe timpul nopții, Piața Unirii a început să crape la un an de la darea în folosință. „Problemele de iluminat le vom rezolva, într-un fel sau altul, în primăvara anului viitor. În ce privește fisurile, va trebui să avem o discuție cu constructorul”, spune primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Păstrând proporțiile, Piața Unirii este pentru Oradea ceea ce e turnul Eiffel pentru Paris. În cei șase ani de la reabilitare, piața centrală a intrat în conștiința publică drept punctul zero al orașului. Practic, nu este turist care să nu bată la pas platoul înconjurat de palate reabilitate. 

Are ce vedea: dale crăpate, fântâni arteziene defecte și iluminat pe orbecăite. „Lucrarea este încă în garanție. Toate reparațiile vor fi făcute pe cheltuiala constructorului”, spune primarul Florin Birta. Numai de-ar fi așa...

Mândria Oradiei

Piața Unirii crapă începând de la „conserva” din tablă a stației de tramvai până la intersecția cu strada Vasile Alecsandri. „Aproape nu este placă din piatră albă care să nu fie fisurată”, spune unul dintre orădenii care umpleau miercurea trecută piața centrală. Platoul pietonal este brăzdat de fisuri cât o linie de creion, crăpături de câțiva centimetri sau spărturi din care lipsesc cioburi. Anume aleasă ca să arate elegant, piatra trani, altădată albă, e astăzi gălbuie cu pete negre, de la guma de mestecat aruncată de oameni, și cu dungi lipicioase de la sucurile răsturnate. „Dimineață spălau platoul, acum e murdar la loc”, explică o mămică.

Ansamblul Duiliu Marcu, în centrul căruia tronează statuia Regelui Ferdinand, are pavajul crăpat, stâlpii de iluminat sunt cu fisuri, iar împrejmuirea cu arabescuri are capetele dislocate. „Arată mai rău decât înainte de reparații”, acuză un orădean. 

Noaptea e și mai rău. Platoul central e iluminat atât de slab încât, în vara anului trecut, un tânăr care se dădea cu o trotinetă electrică s-a izbit de o scenă și s-a dat peste cap. „Când se lasă seara, la mesele teraselor de la intrarea în pasajul Vulturul Negru nu mai vezi nimic. Dacă scapi ceva pe jos trebuie să cauți cu lanterna telefonului”, se plânge un bărbat. 

(NE)REUȘITA. Slab iluminată pe timpul nopții, Piața Unirii a început să crape la un an de la darea în folosință. „Problemele de iluminat le vom rezolva, într-un fel sau altul, în primăvara anului viitor. În ce privește fisurile, va trebui să avem o discuție cu constructorul”, spune primarul Florin Birta

„Dificultăți cu mentenanța” 

Finalizate în primăvara lui 2016, lucrările de reabilitare a Pieței, realizate după un proiect al arhitectului clujean Horea Gavriș (foto), au fost recepționate în octombrie, dată de la care a curs termenul de garanție de 10 ani convenit cu constructorul, Drumuri Orășenești.

Astăzi, o intervenție unitară este dificil de realizat pentru că responsabilitatea e fragmentată. Întreținerea celor patru fântâni arteziene, deseori defecte, a fost pasată Companiei de Apă, administrarea iluminatului public este în răspunderea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, curățarea pavajului a revenit operatorului de salubritate RER Vest, iar supravegherea evoluției lucrării este în sarcina Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, care a implementat investiția.

Săptămâna trecută, angajații CAO au curățat fântânile, trei dintre ele fiind puse în funcțiune inclusiv cu iluminatul ornamental. „CAO are dificultăți cu mentenanța. Dacă se arde un bec, fiind legate în serie, nu mai merge niciunul, în timp ce spoturile, cumpărate în 2015, sunt tot mai greu de găsit, pentru a fi înlocuite”, spune un angajat al Primăriei.

Întuneric total 

La rându-i, conducerea ADLO oscila săptămâna trecută între două noi variante de iluminare a platoului, nici una însă cu implementare din actualul sezon turistic. „Prima soluție presupune înlocuirea tuturor stâlpilor de iluminat și creșterea numărului lor după modelul de pe platoul Catedralei Sfântul Nicolae. Cealaltă prevede montarea în zona fântânilor a unor stâlpi mai înalți care să aibă în vârf corpuri de iluminat de tip reflector”, spune directorul ADLO, Alina Silaghi (foto)

Ambele variante ridică probleme. Pe de o parte, înlocuirea întregului sistem de iluminat presupune costuri pe care nici Primăria și nici constructorul nu vor să și le asume. Pe de alta, montarea reflectoarelor ar putea da zonei aspectul unei nocturne de stadion. „Vom lua o decizie în toamnă, astfel încât soluția aleasă să fie implementată în primăvara anului viitor”, spune Silaghi.

Fără comentarii 

În privința crăpăturilor din pavajul alb de trani, rezervat traficului pietonal, municipalitatea chiar nu are opțiune. Firma Drumuri Orășenești a susținut încă din 2017 că fisurile au apărut ca urmare a accesului în zona pietonală a mașinilor ce aprovizionează localurile, care montau iluminatul festiv, scenele sau corturile pentru diferite evenimente. „Constructorul ne-a trimis poze cu mașini care nu aveau ce căuta pe zona albă rezervată pietonilor, lucru la care nu am avut ce comenta”, spune șeful DMFPI, Marius Moș.

Totuși, la presiunile fostului primar Ilie Bolojan (foto), constructorul a înlocuit în perioada 2018 - 2019 cam 300 de dale. „Am făcut o înțelegere cu firma să schimbe din fonduri proprii dalele afectate, iar peste un an de zile, dacă vor mai fi alte crăpături fără ca mașinile să traverseze acele dale, atunci totul să fie corectat pe cheltuiala firmei”, declara atunci Bolojan.

Piața a fost închisă traficului auto cu bolarzi din piatră, plăcile crăpate au fost înlocuite, dar înțelegerea n-a mai fost dusă la bun sfârșit. Nimeni nu a mai verificat rezistența dalelor nou montate, pentru a ajunge la o concluzie...

„Altfel, ne judecăm”

De altfel, reprezentanții constructorului spun astăzi că nici nu aveau cum. Plăcile distruse au fost înlocuite doar pe sărite. „Nu s-au înlocuit toate plăcile crăpate. Partenerii noștri italieni (n.r. pietrarii de la Porfido ed Arte Consorzio Stabile), care au poze și filmări cu mașinile intrate pe zona pietonală, ne-au spus că oferă garanție doar pentru zona în care nu s-a intrat cu mașini”, spune directorul Drumuri Orășenești, Alin Biț.

Potrivit acestuia, pietrarii au reparat și vor repara în continuare doar unde consideră just. „Sunt plăci de marmură în zona ansamblului Duiliu Marcu care vor fi înlocuite și cubeți de piatră care vor fi rearanjați în toamnă, când temperaturile vor permite”, spune Biț. De asemenea, constructorul promite intervenții la împrejmuirea ansamblului. „Piesele sunt cele originale, dintr-un material care se sfarmă ușor, așa că vom remedia”. Dar asta nu înseamnă că va repara toată piața. „Va trebui să ajungem cu Primăria la un compromis, altfel, o să ne judecăm, probabil”, zice directorul.

„Am ieșit prost” 

Practic, Primăria e la mâna constructorului. Surprinzător de îngăduitoare, nu a apelat la specialiști pentru a vedea dacă într-adevăr crăpăturile sunt provocate de mașini sau au la bază și probleme de proiectare, montaj sau de calitate a pietrei. „Nu am cerut o expertiză. Până acum constructorul a remediat problemele semnalate de noi, chiar dacă nu pe toate, și ne-a promis că va remedia în continuare”, se scuză șeful DMPFI, Marius Moș.

Poziția funcționarului e împărtășită și de primarul Florin Birta (foto). „Vom comanda o expertiză doar dacă vom ajunge la neînțelegeri privind înlocuirea plăcilor crăpate”. Indirect, edilul recunoaște, însă, că alegerea plăcilor trani s-a dovedit neinspirată. „Nu am mai folosit acest material la nicio altă lucrare, nici pe strada Aurel Lazăr, nici în Piața Ferdinand, și nu îl vom folosi nici la reabilitarea Pieței Independenței sau amenajarea viitoarelor centre de cartier, pentru că se poate spune că am ieșit cu el destul de prost”, spune Birta. Iar Primăria, precum se vede, nu are nicio soluție pentru remedierea problemelor...


REFĂCUTĂ INTEGRAL
Piață pentru Oradea

Finanțată cu 18,9 milioane lei din fonduri europene, reamenajarea Pieței Unirii a fost realizată de o asociere formată din firmele Drumuri Orășenești, Electro Construct Sildac, Porfido ed Arte Consorzio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa și Gardener. 

Printre altele, spațiul delimitat de străzile Primăriei și Alecsandri a fost transformat în zonă pietonală, traficul auto desfășurându-se doar prin fața Palatului Episcopal Greco-Catolic, piața a fost pavată cu porfir, iar stațiile de tramvai au fost mutate, față în față, în dreptul Podului Ferdinand.

Proiectul a mai prevăzut modernizarea sistemului de iluminat prin montarea a 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip LED, montarea a 39 de bănci, 22 coșuri de gunoi și 2 rastele pentru biciclete, remodelarea spațiilor verzi și a vegetației, introducerea în canale tehnice a cablurilor care acopereau fațadele clădirilor și restaurarea elementelor ansamblului proiectat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926.

Finalizate la începutul anului 2016, lucrările au fost recepționate în luna octombrie, iar după fix un an plăcile albe din piatră trani au început să crape.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
bine punctat ultimele 2 comment-uri
Acusi il scoatem "virgin" pe bolojan, o "alba ca zapada" ingenua,acusi dam vina pe cei 7 pitici , ca erau pedofili...Probabil nu au cu cine lucra, dau si ei cui pot, mai inchid ochii, banu' da pe dinafara si toata lumea e multumita... Nu e chiar asa, aduceti-va aminte cum au refacut mozaicul sub pasaj, cum au bagat 2 firme in concurenta la pasajele selgros si auchan, care s-au facut repede si bine... In piata unirii au turnat beton gros sub toata suprafata, pavajul avea conditii ideale. Cum venea el ,Malan Mircea, sa ne abureasca ca insolatia pavajului va fi mai redusa cu nu stiu cit la suta fata de asfalt sau beton...Un material de constructie trebuie sa aiba o fisa tehnica, un certificat de conformitate, incarcari statice kg/cm2 , numar de cicluri de gelivitate etc. Astea se invata la o facultate de profil, macar 5 ani, nu pe Autocad si Arhicad, nici la scoala de popi sau scoala de vara PNL... Actele la control, diplome, contracte, semnaturi...
Postat 10 August 2022, 10:19 de excalibur
@scarbit
Vezi ca te acuzam de plagiat! Glumesc. Placa asta e veche, ne-o puneau securistii cand voiau sa credem ca plumbuitu' nu era el baiat rau, da-l dezinformau tovarasii. Daca ar fi cum spui ar fi si mai grav: ar rezulta ca taranul nu e in stare sau nu vrea sa-si gaseasca niste colaboratori destoinici/competenti si mai ales onesti, care sa nu fure!
Postat 10 August 2022, 07:09 de pinonel
Sustin tepes
Sunt convins ca Bolojan nu porneste (aproba) nici un proiect cu gand rau, insa este inconjurat de pupincuristi si oameni cu competente cel putin limitate fara experienta in proiectare si fara competente in urmarirea executiei lucrarilor. Intocmesc proiecte la foc continuu sunt sprijiniti mai mult decat normal de cei care aproba proiectele apoi sunt ajutati de 'pachetarii' de la justitie si alte structurii daca gresesc sau mai rau fura. Rezultatul se vede. Noi platim impozite mai mari si uite asa mergem mai departe. Nu e normal.Vina este a tuturor celor implicati inclusiv structurile statului ca nu indreapta lucrurile. Actiunile trebuiesc indreptate nu stopate. Nu putem merge la infinit cu sloganul "A furat dar a mai si facut cate ceva"
Postat 10 August 2022, 06:49 de scarbit
Orbul gainilor
Lucrurile sunt atat de evidente.. imparatul e gol, țărane! Si cat de prost poate fi sa aplece urechea la aplaudaci ca tine si alte vinituri..
Postat 10 August 2022, 00:06 de oradeanbihor
Tepes
Punct fără virgula
Postat 09 August 2022, 21:07 de Sandu2100
imi pare rau de tine sandu
eu nu sunt impotriva,dar daca se face ceva ,sa se faca ca lumea sa fie de calitate si la termen,punct
Postat 09 August 2022, 19:16 de tepes
Din pacate asta e cand toata lucrariile fac firmele de casa in asa fel sa fie cat mai ieftin
Multi au zis cand au facut ca e o lucrare de mantuiala dar multi au zis ca sunt carcotasi numai... din pacate majoritatea lucrariiloe in ultimii 10 ani sunt lucrari de mantuiala, a fost an cand Bolo a dat comunicat ca nu se sanctioneaza firmele ca nu respecta termenele stabilite in contract si nici nu se verifica lucrarea din punct de vedere calitativ, numai sa vine firme sa faca lucrariile sa vine banii de la UE ca sa ajunga inapoi niste bani la partid. De atunci vezi ca nicio firma nu respecta termenul de finalizare, sunt 1-2 firme serioase, gen Strabag, in rest toate firmele de casa incep o lucrare si se termina "candva", cand au chef, oameni, ca azi omul lucreaza pe Cantemir, maine e pe Onestilor, iar despre calitatea lucrarii sa nu vorbim... Ciuperca anul asta a fost data din nou in folosinta, deja incepe din nou sa degradeze, vegetatia incepe sa usuce, trotuarul incepe sa crapa ca Piata unirii si intre dale creasca buruiana... pe Cantemir - Nufarului acuma 2 saptamani au asfaltat, dar au folosit pietrisi atat de mari, ca pe trotuar e mai fina asfaltul decat pe drum, sa vezi cand vin ploiile si crapa asfaltul din cauza ca o sa inchete apa sub asfalt.
Postat 09 August 2022, 17:58 de cititor_
Oradeanbihor
Asta faci tu aici , exact VUVUZELE și Dummy și excalibur, Țepeș și mai sunt câțiva TOT CE SE FACE IN ORADEA VOI SUNTEȚI ÎMPOTRIVA. Pe cât de mulți plângeți , pe atât primitu de la partid. Țăran la oraș plătit de partid pe nume oradeanbihor ca nu degeaba ești bihor. Bine ai venit la oraș țărane
Postat 09 August 2022, 17:43 de Sandu2100
imi pare rau de tine
Singur ti-ai dat de gol,esti membru de partid si esti si propagandist platit. Treaba ta ce crezi
Postat 09 August 2022, 17:14 de tepes
"Cine nu e cu noi, e impotriva nostra"
Cam asta e sloganul vuvuzelelor si a lipitorilor de afise pripasiti prin Oradea. Sandule esti praf. Cei care te platesc ar putea sa automatizeze munca ta cu niste boți. Ar iesi mai ieftin si nu ar face de ras partidul. Ai ramas la fel de prost ca atunci cand ai ajuns la oras, nimic nu s-a lipit de tine.
Postat 09 August 2022, 16:27 de oradeanbihor
Tepes
Lasă vrăjeala ca nu cred
Postat 09 August 2022, 16:00 de Sandu2100
Sandu
Nu sunt parvenit asa cum sunteti voi in mare parte.Aici m-am nascut in Oradea. Nu am numai un singur cont ,nu sunt propagandist asa cum esti tu,am alta meserie. Nu sunt nici membru de partid asa cum esti tu,dar aam simpatizat cu ideile liberalismului. Dar din pacate ce a ce se practica la noi,nu este nici decum liberal
Postat 09 August 2022, 15:40 de tepes
Țepeș
Te gândești ca poate nu te-ai adaptat la Oradea și trebuie sa te muți, într-un loc în care te poți adapta mai bine. Ideea e ca tu și alții comentatori critici de artă, criticați orice ca e bun ca nu e abia așteptați un articol de genul :::::))))) Asa va spune de la partid , unii ca tine au zeci de conturi ca să fiți mai mulți ::::::)))))) Dreptul tău de a comenta se transforma în propagandă, și aici nu mai e comentariu.
Postat 09 August 2022, 14:27 de Sandu2100
Replici
In afara de replica decat "sa ne mutam din oras "mai are cineva??? Oradea este a oradenilor nici decum nu este al lui birta @ co. Avem tot dreptul sa criticam ca toate iroseala se face pe banii oradenilor.
Postat 09 August 2022, 14:02 de tepes
Din nou iarasi...
Acest articol, aparent obiectiv, are menirea sa induca oradenilor, subliminal, ideea unei refaceri totale a pietii, in viitorul apropiat. Precum corso. Trebuie doar sa acceptam dezvoltarea, de restul se ocupa ei
Postat 09 August 2022, 13:54 de excalibur
Pinonel RCA
Încearcă la Vaslui te poți include acolo
Postat 09 August 2022, 13:20 de Sandu2100
Scuze, Oradeanule pt. plagiat!
Din (i)realizarile (i)liberalilor ad-tiei birtinezului: 1. Dealul ciuperca 2. bazinul olimpic. 3. Piata Unirii 4.spitalul de urgenta. 5. Lipsa reciclare sticla – cineva a uitat sa o introduca in proiect. 6. ramele sprijin cablu electric pt tramvai proiect Nufarul – cineva a uitat sa le introduca in proiect 7. aquaparcul care deja cedeaza din toate incheieturile 8. modernizarea strazilor Vladeasa sau Cazaban care acum sunt sparte pt diverse utilitati 9. automatele parcarilor supraetajate care nu functioneaza. 10. drumul rapid, ulita, nu drum! Aici putem include si drumul spre Fughiu, prin Podgoria. Intr-un cuvant ORICARE lucrare nasita de birtinez&co este de o calitate mizerabila, realizata cu mari intarzieri, fara o logica, fara o etapizare sau corelare, dar facuta pe bani grei si cu dedicatie. Dar stati linistiti, marim taxele si platesc prostii!
Postat 09 August 2022, 12:50 de pinonel
Sa se vada bine din drona
Sa se vada bine din drona pt filmulete pe facebook si instagram, aia conteaza... in rest orasul arata de zici ca a fost bombardat impreuna cu ukraina... Firmele care au facut lucrarile respective si-au batut joc de banii oradenilor in ultimul hal si uite de asta vin maririle de taxe. Si culmea ca e la fel la orice reabilitare facuta in ultimii ani, vezi pietonala, dealul ciuperca, in jurul salii polivalente vegetatia a murit deja, la fel si iarba pe noua linie de tramvai. Sa vedeti cand va fi gata nufarului, o sa fie tot crapat intr-un an doi. Sau sa vezi piateta din cazaban unde se lauda ca folosesc nu stiu ce pietre in premiera. Cine mai tine minte, era exact aceeasi poveste despre pavajul din piata unirii, nu stiu ce pavaje si pietre minune din italia cu mesteri specializati italieni etc bla bla bla... hahaha ce gluma buna o fost...
Postat 09 August 2022, 10:09 de cristianteofil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON