URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2012, 15:01

Oradea, la refăcut! Primăria face ordine în domeniul publicităţii stradale şi al reabilitării faţadelor

Oradea, la refăcut! Primăria face ordine în domeniul publicităţii stradale şi al reabilitării faţadelor TENCUIELI PUBLICITARE. Consiliul Local face tot posibilul să determine orădenii să îşi reabiliteze faţadele clădirilor. "Primăria nu va mai permite amplasarea de reclame pe clădirile neîntreţinute. Era şi aberant să vezi bannere şi reclame atârnând peste faţade căzute", spune primarul Ilie Bolojan. Iar unde nu "ţine" cu vorba bună se va lăsa cu amenzi...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Contrastul dintre reclamele viu colorate şi faţadele prăbuşite, care dă oraşului o imagine grotescă, are zilele numărate. Primăria vrea să pună în aplicare un pachet de măsuri privind publicitatea stradală şi reabilitarea faţadelor menite să schimbe oraşul la faţă.

"Vrem să atacăm oraşul pe tronsoane, pornind din zona centrală, astfel încât, treptat, acesta să îşi recapete strălucirea de odinioară", declară primarul Ilie Bolojan.

"Abţibilduri" interzise

Imaginea Oradiei va fi dată la refăcut. Consiliul Local a aprobat săptămâna trecută noile regulamente privind publicitatea stradală şi reabilitarea faţadelor. Pentru a evita combinaţia grotescă dintre reclamele luminoase şi faţadele distruse, începând din ianuarie 2013 va fi interzisă amplasarea de reclame pe clădirile degradate. "Această măsură a fost luată pentru a determina proprietarii imobilelor să investească în reabilitarea faţadelor. În fond, încasează chirie de pe urma acelor reclame, aşa că ar trebui să le fie mai uşor să strângă bani pentru reabilitarea clădirii", spune primarul.

În ceea ce priveşte aspectul exterior al clădirilor, regulamentul de publicitate interzice, sub sancţiunea unei amenzi între 200 şi 2.500 lei, inscripţionările din material colant sau grafică pictată care acoperă vitrinele, zidurile, balcoanele sau porţile. Acestea se pot monta doar în interiorul spaţiilor comerciale şi doar pe sisteme de afişare de tip panou.

De asemenea, vor fi înlăturate de pe Corso, precum şi din pieţele Unirii şi Ferdinand, toate panourile mobile. Afişajul în zona centrală se va face prin licitarea panourilor montate pe mobilierul stradal special conceput în acest sens.

Repari sau plăteşti!

Eliminarea reclamelor deranjante este însă doar începutul. Conform regulamentului, proprietarii imobilelor sunt obligaţi să îşi întreţină faţadele, tâmplăria şi zugrăvelile. Iar sancţiunile sunt usturătoare!

02 Adriana Lipoveanu.jpgSpre exemplu, deţinătorii de imobile care pun în pericol trecătorii prin asigurarea necorespunzătoare a antenelor, ghivecelor sau jardinierelor riscă amenzi între 50 şi 100 lei, iar cei care nu îşi repară faţada clădirii pot fi amendaţi şi cu 500 lei. La fel, întreţinerea necorespunzătoare a învelitorii imobilului, potenţial pericol pentru trecători, se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.500 lei.

Directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu (foto), subliniază că scopul Primăriei nu este să facă bani din amenzi. "Sancţiunile au fost gândite pentru a determina proprietarii să reabiliteze faţadele clădirilor înainte ca acestea să pună în pericol orădenii", spune directoarea.

Cu ajutor de la buget

De altfel, în discuţiile cu Primăria, mai mulţi proprietari de imobile s-au declarat dispuşi să investească în faţade. "Am discutat cu proprietarii spaţiilor din palatele Moskovits şi Poynar, care s-au declarat de acord să îşi refacă imobilele, şi am început negocierile cu cei din clădirea fostei cafenele Royal, acum Butoiul de aur", spune Lipoveanu. La fel, au fost chemaţi la discuţii proprietarii din Palatul Vulturul Negru. Având în vedere că firma RDS-RSC reabilitează deja partea ei de clădire, iar Primăria va reface anul viitor aripa dinspre strada Independenţei, mai rămâne de reparat partea dinspre Piaţa Unirii...

Orădenii care îşi reabilitează clădirile beneficiază de reducerea cu 50% a taxelor de autorizare, iar în cazul în care imobilul este monument istoric sunt scutiţi integral. În plus, sunt scutiţi de plata documentaţiei tehnice şi beneficiază de un aport de 20% din partea Primăriei la plata lucrărilor. Proprietarii pot beneficia inclusiv de un credit fără dobândă pentru 5 ani acordat din bugetul local pentru finanţarea lucrărilor.

Ca un bonus pentru orădenii din zona centrală care îşi repară clădirile Primăria se angajează să reabiliteze şi iluminatul arhitectural. Numai să vrea să aibă o casă ca nouă. Pentru binele întregului oraş...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
ARHITECT SEF - LIPSA
\"Abţibilduri\" interzise - da!, de asa ceva va puteti ocupa, va reprezinta,precum si de rezolvarea problemelor trasate de Capii Sistemului mafiot. pentru pilosii acestuia.( autorizatii de reparatie,gen faianta !,amenzi la comanda,interventii OCPI,interventii la topografi ..etc..) Dati-ne un exemplu in Oradea ,unde se respecta o linie arhitecturala reprezentativa, specifica constructiilor existente,din epoca trecuta? Va pot exemplifica - vile,pensiuni diverse constr.ale unor pers. \"importante \"precum procurori,politisti,avocati,consilieri ai Primariei- cu proiecte arhit. de tot rasul,dar APROBATE si de Dvs.,ptr. ca ASTA ATI FOST SI SUNTETI., un intermediar fara responsabilitate ! Auzi : Abtibilduri interzise ! Foarte bine. ptr. Oradea noastra. !
Postat 03 Februarie 2013, 15:35 de xyz-q
ARHITECT SEF - LIPSA
Cine sunt acei specialisti care vor trasa linia arhitecturala a orasului Oradea ?, cei alesi pe linie de partid ?, sau cei impusi de Sistemul Mafiot ?, Cumva ,noii consilieri ? , cumva dna. LIPOVEANU ? ( ing.constructor ). Vedeti-va de treaba ! Sunt in Oradea ,o multime de imobile a caror imprejmuiri sunt placate cu FAIANTA,!! Faianta pe care bunul simt ar impune sa o vezi intr-o BAIE sau la WC. Si fiti siguri ca au avut toate actele in regula, -proiect -aprobat, autorizazie de constructie - aprobat. Atat de Institutia Arh Sef cat si de Inspectoratul de Stat n Constructii Bihor. Nu-i asa dna LIPOVEANU ?.Cum sa-i amendati,doar ei sunt cei care va sustin, Banul decide,nu frumosul, nu bunul simt. Deci cu asa \\" SPECIALISTI \\",acesta va fi viitorul orasului Oradea. UN MARE WC-u. D-le Bolojan ,ati adus-o pe LIPOVEANU la Primarie,cea care contraviza toate magariile lui LUNCAN, \\"marele \\" Arh.SEF- de care ati vrut sa scapati ( si pe buna dreptate ) de cum v-am ales primar..Ati avut obligatieifata de vreun procuror. sau pilos al sistemului ? Nu gasim un ARHITECT SEF in tot orasul ? care sa nu percuteze la traficui de influenta impus de SISTEM ,ptr. servirea clientelei acestuia ? I
Postat 03 Februarie 2013, 14:17 de xyz-q
Strălucirea înseamnă ceva alb de neon sau stelele de pe cerul primăriei !?!
Strălucirea de odinioară zice Tarzan !?! Dacă eşti născut ca el, prin anii '60, ce înseamnă odinioară şi ce a văzut el la naştere, în afară de o gaură şi nişte ţărani din Vadu Crişului care se orbecăiau prin pizma lu' măsa, ca să vadă părul lui bogat şi foarte creţ de sub braţe. Din rahad nu faci bici cu căruţaşii aleşi de prostime să conducă ceva ce nu au înţeles niciodată !?!
Postat 11 Ianuarie 2013, 15:10 de Carp III
bla
Bla bla bla tot firmele de publicitate de-ai casei vor fi avantajati...mai mult promovati de angajatii pr(usl)imariei...pe fata...fara jena! Comision...ceva?
Postat 04 Ianuarie 2013, 21:16 de bla
@ .
Acu ce sa zic despre USL-isti ? Zic ca's multi ...... prosti nu's dar ....... da's plagiatori, mincinosi, hoti,...... demagogi!!
Postat 03 Ianuarie 2013, 18:58 de s.
Sa traiasca usl-ul/ Sa faca suta ca leul !
Noi astia mai putini, am stiut ce ne asteapta, inca de la locale... degeaba ! ,,Tonul\\" l-ati dat voi, majoritatea... din pacate. Si cum in democratie cei prosti da\\' multi aleg, acum sa v-o traga... si bolovan si popa ciordel si copy-lotul si cine n-o vrea ! Baiu-i ca suferim si ceilalti, cei ce am avut mintea acasa, nu la sorcovit
Postat 03 Ianuarie 2013, 12:51 de .
Adicatelea...
...carevasazica: musiu Bolojan,in astia 4 (patru) ani trecuti s-a concentrat sa priveasca cum ii cresc unghiile la picioare? Dovedeste un spirit de observatie iesit din comun daca observa -din prima!-lucruri ce-s evidente pentru tot natu'...Ramane o enigma cum un astfel de intelect a putut figura ca secretar general al vreunui guvern;dar nu-i chiar misterul misterelor daca punem sub microscop acel guvern.Criteriul de selectie a fost,desigur,cel folosit la alegerea portilor la-nceputul meciului de fotbal: au "dat" cu banul! ...Asa s-a nascut si triunghiul lui Blaise Pascal.
Postat 02 Ianuarie 2013, 16:04 de gyorgy tozser
zona centrala
sa-si refaca fatadele in zona centrala cu bani imprumutati fara dobanda,de ce?daca nu au bani sa le vanda...uitati-va cat cer pe niste cotete de pe vremea lu maria tereza,cosbuc,postavarului,moscovei,vladimirescu etc,niste cazaturi fara tencuieli,fara acoperisuri,dar sunati la sutele de anunturi postate pe cate un a4 si vedeti ce pretentii au...oricum asta e un aspect,in al doilea rand trotuarele centrale au devenit locuri de parcare pt smecherii care nu platesc parcare,cu astia n-are probleme primaria?
Postat 02 Ianuarie 2013, 09:32 de duda james
De finete comentariul lui DISCRIMINAT
Buna observatia ta
Postat 01 Ianuarie 2013, 15:45 de s
Primarul si gasca de consilieri ne fura pe fata !
Penalii astia care ,,conduc" orasul mint precum respira ! Vor infrumusetarea orasului, vor civilizatie, vor... da' cate nu vor ! Rezultatul : daca ai pus ban pe ban si ti-ai introdus apa curenta, te-ai legat la canalizare, ai mai dat un purcoi de bani sa te conectezi la reteaua de gaz si in sfarsit, te incalzesti cu o instalatie de incalzire centrala (proprie, nu de la cet), primaria te ,,premiaza" ! Iti mareste impozitul pe cladire cu 68% !!! Asta da ,,ajutor" ! Nu mai bine fac unii, multi, nu putini, care si-au ,,rezolvat" o pensie de boala, beau, manaca, f*t si stau toata ziua pe la primarie dupa ,,ajutoare" ?!
Postat 01 Ianuarie 2013, 07:41 de pinonel
sa fiti sanatosi
Schelele pe Moskovits sunt puse din luna iulie 2012.Cu cine au negociat si cand anume? Poate acum pe sfarsit de an,cu ospatarul sau cu mecanicul auto,actionarii majoritari ai palatului.
Postat 31 Decembrie 2012, 18:42 de moskovits
DISCRIMINARE !!!
Acu tati "propitarii" improprietatiti in 1990 be bani de nimic asteapta ca statu , adica noi tati contributorii sa dam bani ca ei PROPRIETARII sa isi repare proprietatile !!!!! De tata jena si miselia !!! Eu daca stau la casa cu ce pot profita de la bugetul satatului, bugetul hotilor, bugetul nimanui???? Eu de ce sunt DISCRIMINAT????? DE CE ????
Postat 31 Decembrie 2012, 16:37 de DISCRIMINAT
...
Gemuri diferite,balcoane inchise sau deschise de culori diferite,tencuiala scorojita,cotetul sub geam,garduri de sarma ghimpata si vecina care face mancare cu usa deschisa ca ea inca sta la cort.Niciodata nu se va rezolva problema estetica,lipsa de civilizatie cronica.
Postat 31 Decembrie 2012, 15:36 de cln tdr
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON