URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iunie 2017, 16:52

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost "Einsteinul Bihorului", evreul premiat de însuşi Stalin

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost 'Einsteinul Bihorului', evreul premiat de însuşi Stalin foto generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1952. Inventatorul răsplătit de Stalin

Una dintre cele mai importante figuri ale inventicii din Bihor, Váradi Ernest, s-a născut pe 15 februarie 1910.

Provenit dintr-o familie de evrei, părinţii numindu-se Edmund şi Viorica, a urmat Liceul Evreiesc local, înscriindu-se apoi la Politehnica din Dresda (Germania), pe care a absolvit-o cu titlurile de inginer chimist şi mineralog. Începând din 1940 a lucrat într-un laborator amenajat de el însuşi la Derna.

Cercetările lui Váradi Ernest (foto) s-au axat pe şisturile bituminoase, un zăcământ răspândit în zonă, în timp reuşind să înfiinţeze secţii de producţie pentru un ulei ce rămânea fluid la temperaturi de -60 grade, faţă de temperatura de -20 grade până la care rezista produsul similar realizat de americani.

Pentru a-l produce, Váradi a colaborat cu laboratoare şi centre din Germania şi Elveţia, produsul finit fiind apoi exportat în mai multe ţări. "Uleiul polar" a fost folosit în aviaţie, în 1952 ajutând un echipaj rus să efectueze primul zbor realizat vreodată deasupra Polului Nord. Invenţia i-a adus titlul de Laureat al Titlului de Stat şi decoraţia Ordinul Muncii clasa a III-a. Se spune că însuşi liderul sovietic Stalin l-ar fi recompensat cu bijuterii de aur.

2017. "Einsteinul" Bihorului

Cercetarea bitumurilor i-a permis lui Váradi Ernest să realizeze mai multe tipuri de produse destinate construcţiei de drumuri, dar şi produse cosmetice, larg apreciate în America şi Asia.

Elena CeaușescuEl este, de asemenea, inventatorul polimerilor, dar a fost nevoit să-şi cedeze descoperirile Elenei Ceauşescu. Orădeanul a făcut parte, de altfel, din colectivul cu care "savanta de renume mondial" lucra la perfecţionarea produsului.

Váradi Ernest ar fi realizat peste 70 de invenţii, însă numai câteva au fost înregistrate la OSIM. Mare parte au luat calea străinătăţii, bihoreanul având legături cu diverse institute de cercetare şi unităţi de producţie, cum ar fi combinatele chimice din Düsseldorf, Tokio şi München.

Se spune că soţii Ceauşescu i-ar fi oferit funcţii importante la Bucureşti, dar cercetătorul a refuzat. După ce şi-a pierdut familia la Auschwitz, a preferat să trăiască solitar la Derna. A încetat din viaţă în anul 1997 şi, din păcate, arhiva sa a fost distrusă, cu greu realizându-se şi o biografie a lui. Supranumit "un Einstein al Bihorului", în septembrie 2005 a fost făcut "Cetăţean de onoare postum" al Oradiei,  pentru meritele sale ştiinţifice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON