URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
11 Iunie 2017, 16:52

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost "Einsteinul Bihorului", evreul premiat de însuşi Stalin

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost 'Einsteinul Bihorului', evreul premiat de însuşi Stalin foto generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1952. Inventatorul răsplătit de Stalin

Una dintre cele mai importante figuri ale inventicii din Bihor, Váradi Ernest, s-a născut pe 15 februarie 1910.

Provenit dintr-o familie de evrei, părinţii numindu-se Edmund şi Viorica, a urmat Liceul Evreiesc local, înscriindu-se apoi la Politehnica din Dresda (Germania), pe care a absolvit-o cu titlurile de inginer chimist şi mineralog. Începând din 1940 a lucrat într-un laborator amenajat de el însuşi la Derna.

Cercetările lui Váradi Ernest (foto) s-au axat pe şisturile bituminoase, un zăcământ răspândit în zonă, în timp reuşind să înfiinţeze secţii de producţie pentru un ulei ce rămânea fluid la temperaturi de -60 grade, faţă de temperatura de -20 grade până la care rezista produsul similar realizat de americani.

Pentru a-l produce, Váradi a colaborat cu laboratoare şi centre din Germania şi Elveţia, produsul finit fiind apoi exportat în mai multe ţări. "Uleiul polar" a fost folosit în aviaţie, în 1952 ajutând un echipaj rus să efectueze primul zbor realizat vreodată deasupra Polului Nord. Invenţia i-a adus titlul de Laureat al Titlului de Stat şi decoraţia Ordinul Muncii clasa a III-a. Se spune că însuşi liderul sovietic Stalin l-ar fi recompensat cu bijuterii de aur.

2017. "Einsteinul" Bihorului

Cercetarea bitumurilor i-a permis lui Váradi Ernest să realizeze mai multe tipuri de produse destinate construcţiei de drumuri, dar şi produse cosmetice, larg apreciate în America şi Asia.

Elena CeaușescuEl este, de asemenea, inventatorul polimerilor, dar a fost nevoit să-şi cedeze descoperirile Elenei Ceauşescu. Orădeanul a făcut parte, de altfel, din colectivul cu care "savanta de renume mondial" lucra la perfecţionarea produsului.

Váradi Ernest ar fi realizat peste 70 de invenţii, însă numai câteva au fost înregistrate la OSIM. Mare parte au luat calea străinătăţii, bihoreanul având legături cu diverse institute de cercetare şi unităţi de producţie, cum ar fi combinatele chimice din Düsseldorf, Tokio şi München.

Se spune că soţii Ceauşescu i-ar fi oferit funcţii importante la Bucureşti, dar cercetătorul a refuzat. După ce şi-a pierdut familia la Auschwitz, a preferat să trăiască solitar la Derna. A încetat din viaţă în anul 1997 şi, din păcate, arhiva sa a fost distrusă, cu greu realizându-se şi o biografie a lui. Supranumit "un Einstein al Bihorului", în septembrie 2005 a fost făcut "Cetăţean de onoare postum" al Oradiei,  pentru meritele sale ştiinţifice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON