URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2023, 10:15

Oradea ar avea cel mai mic preț la încălzire din România, dacă nu s-ar da subvenții. Ce spune un studiu al Asociației Energia Inteligentă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un studiu realizat de Asociaţia Energia Inteligentă arată că municipiul Oradea are cea mai ieftină energie termică din România în valoare reală, adică fără a fi luate în calcul subvențiile care scad tariful plătit de populație.

Cea mai ieftină 

Potrivit studiului AEI, care foloseşte date prezentate de primarul Florin Birta la sfârşitul lunii noiembrie 2022 - când a propus Consiliului Local Oradea menţinerea la 373 lei a preţului gigacaloriei plătite de populaţie, în condiţiile păstrării subvenţiilor -, încălzirea furnizată de Termoficare Oradea este mai scumpă decât cea cu lemne de foc ori gaze naturale, dar mai ieftină decât cea pe bricheţi sau palet din lemn ori curent electric.

În schimb, în cazul eliminării subvenţiilor, încălzirea furnizată în sistem centralizat în Oradea este cea mai ieftină.

„În situaţia în care nu ar exista subvenţii la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preţ la energie pentru încălzire", se menţionează într-un comunicat transmis miercuri de Asociația Energia Inteligentă.

Potrivit realizatorilor studiului, perspectivele sistemului centralizat de termoficare orădean sunt încurajatoare. „În situaţia în care acest sistem se va dezvolta prin creşterea numărului de consumatori şi a gradului de utilizare, este singurul sistem din cele prezentate care în viitor poate să aibă preţuri mai mici, toate celelalte venind în viitor cu preţuri mai mari", sunt de părere autorii studiului.

Subvenţii pentru ineficienţă

Pentru comparaţie, autorii studiului au menţionat situaţia din Bucureşti, unde subvenţiile de 64% din costul gigacaloriei acordate de administraţia locală fac ca încălzirea în sistem centralizat să fie cea mai ieftină decât încălzirea pe gaz sau altele.

„În opoziţie cu Oradea, în Bucureşti, în cazul păstrării subvenţiilor, cel mai ieftin sistem este sistemul de termoficare (cu o subvenţie de 64%!), iar în cazul eliminării subvenţiilor acceaşi termoficare s-ar găsi pe penultimul loc (n.r. fiind depăşită doar de încălzirea pe curent electric)", se menţionează în comunicat.

Autorii studiului opinează că, spre deosebire de Oradea, unde evoluţia preţului gigacaloriei este văzută ca fiind una descendentă, în Bucureşti, se anunţă scumpiri ale gigacaloriei.

„În Bucureşti viitorul nu poate să aducă decât creşteri de preţ pentru oricare dintre modurile de încălzire, iar păstrarea actualului sistem de subvenţii în termoficare, bazat pe creşterea subvenţiei proporţional cu creşterea ineficienţei, nu va aduce decât probleme şi mai mari în încălzirea locuinţelor şi, în final, frig în locuinţe, odată cu colapsul sistemului (acest scenariu a fost trăit de sute de mii de oameni în cele 250 de oraşe «n.r. din România» în care sistemul de termoficare a intrat în colaps în ultimii 25 de ani)", a transmis AEI.

Mai mulţi consumatori, costuri mai mici

Potrivit autorilor studiului, explicaţia acestei diferenţe între cele două oraşe, dincolo de investiţiile de peste 200 milioane euro făcute în sistemul de termoficare de către municipalitatea din Oradea, îl constituie numărul mare de consumatori deserviţi de operatorul centralizat din orașul de pe Crișul Repede.

„Secretul de la Oradea este piaţa, numărul mare de consumatori, 75% dintre consumatori fiind racordaţi la sistemul de termoficare. Oradea are cel mai mare procent de consumatori racordaţi la termoficare, ceea ce face să scadă costurile unitare şi să avem cele mai mici preţuri nesubvenţionate, dar cel mai important, să avem perspectiva reducerii în viitor a preţurilor la încălzire", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii AEI sunt de părere că „preţul la energie se va dubla la fiecare din decadele următoare şi va aduce tot mai mulţi oameni la limita falimentului personal, dar mai ales va crea o adevărată problemă în ceea ce priveşte efectiv încălzirea locuinţelor în anul 2050”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
NU NE INTERESEAZA SANDU
Nu ne intereseaza obscentinatile si perversiunile din cocina in care locuiesti. Fa-ti vlog si posteaza acolo. Sa iti pui contoare sa le poti opri, ca poate asa iti intra creierul in hibernare si scapam de tine
Postat 27 Ianuarie 2023, 13:40 de adi13
Rectific
Datorită încălzirii globale, nuna fost o iarna rea, ceea ce nu ma bucură.
Postat 26 Ianuarie 2023, 21:07 de Sandu2100
La 3 camere
Am plătit 430 de lei caldura. E un preț rezonabil, am avut 24'C in casă ( pt mine 20'C e potrivit ) apartamentul izolat in interior, termopan, calarifere la maxim functionau la 47'C . Sincer aștept contoarele, as plăti mai putin.
Postat 26 Ianuarie 2023, 21:06 de Sandu2100
Doa
Virtual, plătim cel mai puțin
Postat 26 Ianuarie 2023, 20:59 de Maikeltroll
Si conspirationistii to repeta ca “avem cea mai scumpa energie”
Orice date le dai. La Oradea, Dupa mica subventie de 15%, pretul e de 373 lei. Numai de se muta in curtea PSD la Craiova, unde pretul e de 499 lei, dupa ce scazi o subventie dubla, de 30%… (poza 4). Dar nu conteaza realitatea, cand esti partizan de religie, ai credinta ca la Oradea e cea mai scumpa totusi!
Postat 26 Ianuarie 2023, 15:41 de unu
Trist
Dar o avem cea mai scumpa. Frumos!
Postat 26 Ianuarie 2023, 13:30 de Petre93
Important e cine numara voturile
Asociaţia Energia Inteligentă arată că municipiul Oradea are cea mai ieftină energie termică din România, facind un studiu si citind ca sursa https/ www.oradea.ro. Ies niste clasamente misteaux, unde oradea e mai ieftina ca "paletul de lemn". Aici bruma de inteligenta se risipeste, parind ca operatorul excel este insusi florin. O concluzie clara e ca in oradea sunt dependenti de succesorii intiiului termotehnician al tarii, 75% din oradeni. Care merita taxati cu 373 de lei, peste noi fiind doar craiova,timisoara,tulcea si constanta. Sa facem oradea mare...nu e deloc rau dupa 150 milioane investitii
Postat 26 Ianuarie 2023, 11:55 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON