URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iunie 2020, 13:15

Tare la Termoficare! Oradea conduce în topul orașelor cu cele mai moderne sisteme de încălzire centralizată din țară

Tare la Termoficare! Oradea conduce în topul orașelor cu cele mai moderne sisteme de încălzire centralizată din țară CET DE TOP. Oradea beneficiază de cel mai performant sistem de termoficare din țară. „Modernizarea rețelelor și instalațiilor a dat rezultate. Iarna trecută n-am avut nicio avarie care să pună în pericol încălzirea apartamentelor orădenilor”, spune directorul comercial Dan Crețu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fiecare euro investit în rețele și puncte termice înseamnă pierderi mai mici pe rețea și servicii mai bune pentru orădeni. Aici, viteza cu care se face modernizarea sistemului chiar înseamnă bani!

„Oradea a depus deja de doi ani cerere de finanțare pentru etapa a III-a de reabilitare a rețelelor de termoficare. Prin comparație, orașe mult mai dezvoltate economic, cum este Iașiul, sunt acum în etapa a II-a, iar Bucureștiul abia în etapa I”, spune viceprimarul Mircea Mălan.

În pragul colapsului

În urmă cu doar șase ani, sistemul era în pragul colapsului. În 2014 Oradea se încălzea cu ajutorul unui CET energofag și poluant, a cărui piesă de forță era un cazan pe gaz vechi din 1966, circa 75% din rețele erau mai vechi de 25 de ani, iar pierderile de pe conducte depășeau 44%.

Aproape jumătate din energia termică produsă în Oradea se risipea în aer ori se scurgea în pământ. Numărul avariilor era de peste 1.000 pe an, iar remedierea lor dura zile întregi, timp în care orădenii se încălzeau cu pături, radiatoare electrice ori flotări.

viceprimarul Mircea Mălan„Situația nu era simplă deloc. Dacă orașul nu lua măsuri de urgență, exista riscul ca întreg sistemul să se prăbușească”, spune viceprimarul Mircea Mălan (foto). Așa că municipalitatea a declanșat goana după atragerea de fonduri europene și guvernamentale pentru reabilitarea sistemului...

La CET nou, conducte noi...

Cap la cap, începând din 2014, sistemul de termoficare din Oradea a atras investiții de circa 130 milioane euro, echivalentul a 866 euro pentru fiecare dintre cei 150.000 de orădeni racordați la rețea.

Cea mai importantă investiție a fost achiziționarea unui sistem nou de producție a energiei termice, care să înlocuiască vechiul CET pe cărbune, finanțată prin Planul Operațional Sectorial pentru Mediu.

Investiție de 54 milioane euro, noua centrală pe gaz produsă de General Electric a fost pusă în funcțiune în vara anului 2016. Proiectul, în valoare totală de 77 milioane euro, a mai presupus înlocuirea a 17,5 kilometri de conducte din magistralele I și III, pornind dinspre centrală către oraș. Și asta a fost doar prima etapă...

Zeci de kilometri de conducte...

Etapa a doua de reabilitare a rețelelor, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a costat circa 22  milioane euro și a însemnat reabilitarea a încă 20,25 km de rețea primară.

Termoficare a înlocuit conductele cele mai mari, cu cel mai mare risc de avarie și cele mai multe persoane deservite. Astfel, au fost modernizate rețele de pe străzile Decebal, Magheru, Tudor Vladimirescu, Oneștilor, Leonardo da Vinci și altele.

Ulterior, în perioada 2017-2018, Termoficare a reușit modernizarea a șase puncte termice și înlocuirea a 1,7 km de conductă secundară aferentă Punctelor Termice 199 (zona pieței Rogerius), 875 (zona Nufărul II) și 136 (zona Pod Sovata) prin programul guvernamental Căldură și Confort.

În paralel, societatea a implementat un proiect pe fonduri norvegiene, în valoare de 4 milioane euro, care a presupus reabilitarea PT 902 de la Universitate și construcția unei sonde de reinjecție a apei termale pentru a preveni epuizarea zăcământului.

Citire la distanță

Sursa de energie și rețelele nu sunt, însă, totul în termoficare. Sistemul are nevoie de puncte termice pentru prepararea apei calde și a agentului termic care alimentează locuințele orădenilor, conducte de recirculare, contoare și instalații de citire la distanță a acestora.

În ultimii ani, Termoficare a reabilitat peste 30 km de conducte de recirculare, astfel încât apa caldă să nu se mai răcească peste noapte în rețea iar orădenii să fie obligați dimineața la dușuri reci, a înlocuit 3.000 de contoare și a modernizat încă pe atâtea.

Astăzi, citirea contoarelor din toată Oradea se face prin trecerea unei mașini printre blocuri și case, în doar 4 zile, înlocuind munca de o săptămână a 50 de oameni, fără erori și probleme legate de lipsa accesului la contor.

Cu propriul punct termic

Una dintre puținele zone neacoperite de tele-citire este Nufărul, unde Primăria va implementa începând de anul acesta un proiect european în valoare de 19 milioane euro, amânat încă din 2012, care vizează trecerea cartierului pe un mixt de încălzire cu apă geotermală și agent termic. Proiectul, aflat în fază de licitație, va implica realizarea unui foraj la o adâncime de 3 kilometri în zona Lotus Center, construirea unei stații termice geotermale cu schimbătoare în plăci, montarea a 277 de puncte termice la nivel de scară de bloc și înlocuirea rețelelor din zonă.

directorul comercial al Termoficare, Dan Crețu„Marele avantaj al sistemului cu module termice la nivel de scară sau de bloc este că locatarii beneficiază de căldură și apă caldă aproape instant și pot opri sau porni încălzirea când doresc”, spune directorul comercial al Termoficare, Dan Crețu (foto).

Al treilea val... - Ungur

Modernizarea sistemului de termoficare orădean va continua anul acesta cu înlocuirea vechiului cazan pe gaz din incinta centralei cu două cazane de apă fierbinte, investiție de 1,8 milioane euro, și mărirea capacității de extracție a forajului de apă geotermală din curtea Universității. Lucrarea, estimată la 2,7 milioane euro, va fi acoperită din fonduri norvegiene și va face posibilă încălzirea cu un mixt de apă geotermală atât a campusului universitar, cât și a viitorului hub sportiv de lângă stadionul Tineretului și a cartierului Ceyrat.

Suplimentar, vor fi demarate lucrări de 9 milioane euro din fonduri guvernamentale pentru înlocuirea rețelelor aferente punctelor termice 104 (strada Transilvaniei), 610 (strada Sovata), 871 (strada Episcop Nicolae Popovici), înlocuirea punctelor termice 808 și 810 care alimentează Piața Cetății și blocul Cicero și finalizarea unor lucrări deja începute.

Cea mai mare lucrare o va constitui însă cea de-a treia etapă de reabilitare a rețelelor. Lucrările în valoare de peste 28 milioane euro vizează înlocuirea a încă 25 km de conducte, modernizarea a 42 de puncte termice și montarea a 39 de mini-puncte termice.

Cap la cap, asta înseamnă investiții în termoficare de peste 200 milioane euro făcute sau contractate în ultimii 6 ani. „Nu există nimeni în România care să fi investit astfel de sume în termoficare. La finalizarea lucrărilor, vom avea însă reabilitată 90% din rețeaua primară și 30% din cea secundară, fapt ce va crește mult calitatea serviciilor”, spune directorul Termoficare, Călin Ungur (foto).

Caz unic în țară!

De altfel, grație investițiilor făcute, Termoficare a ocupat la sfârșitul lui 2019, pentru al doilea an consecutiv, primul loc în topul național al firmelor de profil făcut de Camera de Comerț și Industrie a României. Performanța urmează să fie repetată și anul acesta, având în vedere creșterea calității serviciilor prestate.

În iarna care s-a încheiat, societatea s-a confruntat cu doar 3 avarii majore, toate remediate în mai puțin de 24 de ore, și a reușit reducerea pierderilor de pe rețea de la 43% în 2014, la sub 25%, ceea ce înseamnă economii de cel puțin 9 milioane euro pe an.

În plus, caz unic în țară, numărul consumatorilor a crescut constant, de la 61.500 apartamente racordate în 2014, la 68.500 legate la rețea anul trecut, și urmează să depășească anul acesta pragul de 70.000. Direct proporțional cu creșterea calității serviciilor...


TESTUL MĂLAN
Studiu privind costul încălzirii

Investițiile masive făcute în sistemul de termoficare vor trebui dublate de lucrări de modernizare a rețelelor din blocuri. „În anumite zone, facturile de încălzire sunt încă mari, deși locatarii beneficiază de aceleași servicii ca tot orașul”, spune viceprimarul Mircea Mălan.

Municipalitatea va demara anul acesta un studiu pentru a descoperi cauzele acestor diferențe. „Dincolo de limitele Termoficare, cauzele acestor diferențe ar putea fi starea instalațiilor interioare, gradul de izolare a blocurilor, vechimea rețelelor, modificările făcute de proprietari ori locul în care se află apartamentul în arhitectura construcției”, spune Mălan.

Pentru a da exemplu, municipalitatea va reabilita termic Palatul Ullmann din Piața 1 Decembrie, aflat în proporție de 70% în proprietatea sa, și două blocuri pentru oraș. „Concluziile studiului vor fi anunțate public, astfel încât orădenii să poată acționa în consecință”, zice viceprimarul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Atentionare
Investitiile au fost mari si necesare daca sa hotarat ramanerea pe retea centralizata. E bine sau nu greu de spus. Sunt multe aspecte tehnice, de mediu, de costuri, de oportunitate, de rapiditatea de a rezolva problemele oamenilor, de finantare etc. Cert este ca am avut noroc cu finantarea esterna datorita apei geotermale. Daca nu era sursa geotermala in ecuatie nu se puteau accesa fondurile. Aici e meritul celor care au vazut oportunitatea si a primarului care a sustinut-o politic si financiar. Pana aici totul frumos si cam scump, dar luxul se plateste. Problema de care nu vorbeste nimeni este cat va functiona sistemul de incalzire cu apa geotermala la consumuri de extractie in crestere. Povestea cu reinjectarea uitati-o. Cei care cunosc realitatea stiu dece. Sunt studii interesante in urma carora se pot face previziuni. Specialistii au fost demult dati deoparte si azi in bransa lucreaza oportunistii. (fomistii de bani din fonduri europene) Intrebarea mea este. Cand se va ramane fara apa geotermala dupa modelul lacului de nuferi din 1 Mai si cum se va simtii perimetrul orasului dupa golirea bazinului hidrologic din subteran.
Postat 25 Iunie 2020, 17:03 de scarbit
scortosule
Ce spui tu e interesant dpdv tehnic.Contorul de energie termica are un integrator(face inmultirea) intre debit si deltaT (diferenta intre tur si retur).Ai inchis robinetul, debitul Q=0, consum zero.300 lei presupune ca s-a dus caldura undeva.Pe factura nu ai index nou/index vechi? Doar gigacaloria aruncata?La blocuri nu se intimpla asta.La blocuri se poate intimpla ca senzorul de retur sa nu faca bine contact cu teava(teaca),astfel delta T creste cu 30-40%.Adica delta T este 65tur-15ambiental in loc de 65tur-35retur .Simplu,elegant,turcu' plateste.Investigheaza cu un specialist situatia ta,merita. In a doua luna februarie de cind se fac inregistrari meteo,adica de cca 150 ani,februarie 2020,au explodat facturile oradenilor,din cauza ...vintului.Merita un desant in contabilitatea termoficare sa.Se poate incepe de aici:https://termo.cetoradea.ro/situatii_financiare.php
Postat 24 Iunie 2020, 22:54 de excalibur
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/termoficare-oradea-anunta-incheierea-sezonului-de-incalzire-2019-2020-156024.html
deci in 24Aprilie2020 a fost oprita furnizarea am platit in Mai facture pe luna aprilie si am primit facture pe luna Mai in luna Iunie cu energie termica pt. incalzire desi aveam robinetii inchisi din 23.04.2020. Asta este termia bolovanoasa, nu are sanse de faliment ca te jefuieste continuu! https://www.ebihoreanul.ro/stiri/termoficare-oradea-anunta-incheierea-sezonului-de-incalzire-2019-2020-156024.html
Postat 24 Iunie 2020, 20:34 de scortosul
Anomalia CET
Pe luna Mai platesc caldura mai multa decat in Aprile in conditiile in care din cauza pandemiei nu am stat la bloc iar caloriferele au fost oprite in toata casa (am repartitoare, blocul e izolat, in general facturi mici pe timp de iarna si confort maxim). Si totusi: cand vom avea dreptul la gaz in Oradea?!?!?!
Postat 24 Iunie 2020, 19:18 de oradeanbihor
Un succes de necontestat...
...din punct de vedere tehnic dar unul dicutabil pentru clienti.Prin prisma pretului destul de mare.Probabil nici nu s-a avut un pret mic al serviciului,cu cogenerari,productie curent,energie termica obtinuta din resurse geotermale...Dimpotriva ,pretul mare atrage oamenii cu bani in oras si ajuta la excluziunea saracilor.O gigacalorie de >400 lei,dorita si convenita cu finantatorul european,in mod cert va propulsa oradea de pe penultimele locuri in scara veniturilor salariale.Legea atractiei.
Postat 24 Iunie 2020, 18:58 de excalibur
Cea mai mare talharie pe spatele oradenilor!
SC termoficare Oradea SA cea mai hare talharie pe spatele oradenilor racordati sau nu la retea! In Arilie 2-5 sau 26 cand au oprit prima data furnizarea m,-am grabit si am inchis robinetii de record ca sa nu mi se goleasca instalatia interioara peste vara. Nui am redeschis caci nu am stiu asa ca pana in ziua de azi sunt inchisi robinetii. Ce credeti ca s-a intamplat? Pe luna mai(cand robinetii erau inchisi) primes o facture de 300 lei afereanta lunii mai. Deci nu am consumat dar contorul electronic "BINE" programat si reglat imi masoara un consum pentru incalzire( nu apa calda) de 300 lei. Asa masoara toate contoarele montate de talharii astia. Nu am cum dovedi ca erau inchisi robinetii ca altfel direct in tribunal ii bagam si-i beleam pe hotii lui bolovan> Ma intreb cu nu sunt pe super prifit caci asa cum ma fura pe mine fura la toate contoarele montate in oras. termoficare sa o hotie pe fata! Asa ajung conbsumurile energetice duble fata de cele de la imobilele racordate la gaz! pnl-bolovan fura bine!Asa I-o invatat managerul penal numit si sustinut de bolovan-pnl Neculai sau vcum il cheama.
Postat 24 Iunie 2020, 18:10 de scortosul
Ullmann
Bietu palat, mai apucă refacerea, că restaurare mă îndoiesc că vor face, se va pune polistiren, termopane, se vor importa ceramici, mozaicuri noi ca la Darvas?
Postat 24 Iunie 2020, 13:34 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.505 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON