URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Aprilie 2020, 16:45

Nu sunt țigani în România

Nu sunt țigani în România foto generic, Adobe Stock / Unsplash
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acum câţiva ani, DSP-ul a convocat presa la o discuţie, cu gândul de-a face o campanie de informare publică. Era perioada epidemiei de rujeolă, când încă vajnicii luptători împotriva vaccinării mai aveau guiţ. Medicii ne-au explicat atunci cum, dacă rata de vaccinare nu trece de 97%, mulţi copii vor muri cu zile.

Au recunoscut cu jumătate de gură că marea problemă sunt ţiganii din colonii, care nu-şi vaccinează copiii, dar nu cumva să scriem aşa ceva, că ne vor ataca cei de la Discriminare şi ONG-urile care prosperă pe seama persoanelor defavorizate. Acţiunea, aşa cum era de aşteptat, n-a avut mare efect, pentru că ne adresam unei categorii care nu are presa în obiceiurile de consum.

Era clar de pe atunci că, ignorând problemele ţiganilor, nu vom rezolva nimic. Acum, de când cu pandemia, mi s-a întărit această convingere. Degeaba îi acuzăm pe romi că răspândesc coronavirusul. De fapt, nişte români transmit boala altor români. Iar segregarea ţiganilor sau ignorarea existenţei lor nu va rezolva problemele.

La Vadu Crişului, romii nu au vrut nici măcar să fie testaţi, în vreme ce milioane de conaţionali ar da bani grei ca să fie verificaţi. Sigur că s-ar putea aplica metoda clasică ce a dat mereu rezultate, la alegeri de exemplu. Dacă medicii ar fi însoţiţi de primar şi bulibaşă, iar acţiunea ar fi condimentată cu nişte ulei şi făină, cerbicia celor din şatre ar fi uşor de învins.

Numai că, pentru o rezolvare durabilă a problemei celor defavorizaţi, nu trebuie să pătrundem în colonii cu jandarmi, mascaţi şi poliţişti, ci cu preoţi adevăraţi, cu medici dedicaţi şi profesori cu vocaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Bolojan, nascut si crescut in Vadu Crisului. Aschia nu sare departe
De unde provine el, Ili-el, acest profesor (mecanic) cu vocatie ? Nu este nici o rusine in a-ti recunoaste provenienta.
Postat 29 Aprilie 2020, 22:39 de Nelu_Cornel_Pantis
?
Nu pe dracu..sunt f multi!Nu sunt tigani,sunt RROMI din ROMNIA.draga Mirciulica...!
Postat 29 Aprilie 2020, 06:18 de grigore
Corectie
"Pe tiganii din colonii"
Postat 29 Aprilie 2020, 05:29 de Oradea2020
Ipocriti
Cei de la Discrimianre si ONG-urile care prospera pe seama acestei minoritati, trebuiau sa fie primii la fata locului si sa-i convinga pe tigani din colonii de importanta testarii.
Postat 29 Aprilie 2020, 05:28 de Oradea2020
corect!
corect, bine punctat, dle Chirila.
Postat 28 Aprilie 2020, 20:40 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON