URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Noiembrie 2018, 18:05

Noutate de la Direcția Sanitar Veterinară: încă 39 de focare de pestă porcină africană confirmate în Bihor, inclusiv aproape de Oradea!

La mai bine două luni după ce, în luna august, DSVSA Bihor raportase lichidarea tuturor focarelor de pestă porcină africană din judeţ, iar asta „datorită aplicării operative şi eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de prevenire şi combatere” pe care le-a luat, epizootia a revenit în Bihor cu o amploare îngrijorătoare.

„Actualizare”

Printr-un comunicat emis vineri, intitulat „Actualizarea situaţiei privind evoluţia pestei porcine africane în judeţul Bihor”, DSVSA arată că la data de 15 noiembrie, în baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, în județ „au fost confirmate un număr de 39 de focare de PPA ce afectează porcinele la nivelul unor exploatații nonprofesionale, diagnosticate în 14 localități” (Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Albiș, Galoș Petreu, Făncica, Şilindru, Sălard, Sântimbreu, Sălacea, Cubulcut și Cauaceu), precum şi un focar ce afectează mistreții în Fondul de vânătoare nr. 9 din Cubulcut.

Potrivit comunicatului, numărul total de animale afectate de boală în aceste focare este de „406 capete porcine domestice și un cap mistreț”, DSVSA precizând că animalele au trebuit sacrificate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi în condiţiile legii, dosarele lor fiind „în curs de soluţionare”.

De la 10 la 14

Informaţiile furnizate vineri sunt în contrast vădit cu cele pe care şeful instituţiei, dr. Remus Moţoc, le-a furnizat în ultimele două săptămâni cu zgârcenie. Din august şi până la începutul săptămânii curente, acesta nu mai făcuse publică nicio informaţie privind PPA decât la solicitarea expresă a BIHOREANULUI, admiţând două suspiciuni privind existenţa unor noi focare de pestă porcină africană la Şimian şi Sălard, şi confirmând boala la Spinuş şi Sălacea.

Marţi, 13 noiembrie, a fost nevoie chiar de o revenire a BIHOREANULUI pentru ca şeful DSVSA Bihor să informeze că în total fuseseră confirmate, până atunci, 6 focare de PPA în Şimian şi Sălard, iar suspiciuni încă neconfirmate la acea dată vizau încă 5 focare în Spinuş şi Sălacea.

„Precizări” de nevoie

Tot vineri, DSVSA a făcut şi „precizări” ca reacţie la ceea ce a considerat „informaţii incorecte referitoare la evoluţia PPA”, comunicatul afirmând că în august, când a raportat lichidarea celor 29 focare existente până atunci, instituţia „nu a emis niciun act sanitar-veterinar de stingere oficială a bolii, nici nu a informat despre stingerea focarelor de PPA din județul Bihor”. Sugestia, ca atare, este că PPA a existat mereu din august până în prezent în judeţ, iar opinia publică nu ar avea motive să considere că epizootia doar a revenit.

De asemenea, DSVSA susţine că pe 31 octombrie „a informat operativ” presa locală asupra existenţei unui nou focar de PPA (faţă de cele lichidate în august), iar în ultimele două săptămâni reprezentanţii instituţiei au avut „intervenţii” la televiziuni pe această temă.

Totodată, pentru că miercuri consilierul judeţean Călin Gal a afirmat că în satul Hodoş din comuna Sălard două familii cărora angajaţii DSVSA le-au ucis porcii au fost obligate să-i îngroape în propriile grădini, una conformându-se, cealaltă nu, instituţia precizează că „până la această dată nu are în evidenţă evoluţia unor focare de PPA” în acest sat şi nici „nu a desfășurat activități de asanare a focarelor de PPA în satul Hodoș”.

Spre Oradea

În fine, DSVSA afirmă că nu deţine informaţii despre suspicini de PPA extinse „în estul judeţului sau în vecinătatea oraşului Aleşd”, în contextul în care Gal nici nu a spus acest lucru, dar de vreme ce boala a fost depistată recent în Spinuş, deci în afara arealului din august, este evident, după cum arată chiar harta judeţului, că epizootia se deplasează spre această zonă.

De altfel, nici în comunicatul dat publicităţii vineri, deşi în enumerarea localităţilor cu noi focare de PPA a inclus şi Cauaceu, DSVSA nu menţionează că aici epizootia nu se manifestase în vară, omiţând astfel „progresia” ei spre Oradea, la 16 kilometri de oraş.

Ca la carte

Tot în replică la spusele consilierul judeţean Călin Gal, care criticase prestaţia Centrului local de combatere a bolilor (condus de Prefectură şi din care mai fac parte reprezentanţii DSVSA, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, Gărzii de Mediu, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Poliţiei, Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri şi altor instituţii), comunicatul DSVSA susţine că specialiştii săi au acţionat conform procedurilor, adoptând „măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localitățile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”.

DSVSA repetă apelul către bihoreni să anunțe fie medicul veterinar local, fie autoritățile publice locale, fie Direcţia, asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbatici, precizând, ca de obicei, că PPA nu afectează oamenii, neexistând „nici cel mai mic risc de îmbolnăvire” pentru aceştia, promiţând că „va informa periodic publicul” cu privire la evoluția bolii şi la măsurile pentru combaterea ei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON