URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2018, 07:55

Ne-au curentat! Preţul energiei electrice va exploda. Consumatorii casnici se pot aştepta la facturi cu peste 30% mai mari

Ne-au curentat! Preţul energiei electrice va exploda. Consumatorii casnici se pot aştepta la facturi cu peste 30% mai mari SĂ FIE LUMINĂ! În ultimii ani, Electrica, la fel ca alte companii de furnizare a energiei electrice, s-a bătut cu concurenţii în oferte tentante, pentru a-şi ademeni clienţi. E de văzut cu ce "ofertă şoc" va veni din luna ianuarie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul an vine cu veşti proaste. Începând cu luna ianuarie, românii se pot aştepta la facturi cu peste 30% mai mari la energia electrică. Informaţia, păstrată încă sub tăcere de furnizorii de electricitate, este întărită de faptul că toţi consumatorii necasnici cu contracte în prag de expirare primesc notificări să se prezinte pentru semnarea altora noi, în care preţul de bază al energiei, principalul component al tarifului, este dublu faţă de cel actual.

În timp ce reprezentanţii Electrica refuză să comenteze situaţia, agenţii economici fac deja calcule şi anunţă, la rândul lor, scumpiri. "Noi suntem clienţi, noi nu putem comenta", spune şi managerul OTL, companie care plăteşte deja facturi mărite pentru curent şi, ca urmare, a fost obligată să majoreze preţul serviciilor de transport.

Factură complicată

Într-o factură de 100 lei emisă de furnizori, preţul real al energiei consumate - cea care se poate vedea şi pe contor - reprezintă doar 29 lei, adică doar o treime. Denumită energie activă, aceasta este singura componentă care se poate negocia, pentru că nu este subvenţionată şi reglementată de stat.

Restul, până la 100 lei, sunt tarifele reglementate (de furnizare şi distribuţie), accizele, contravaloarea certificatelor verzi, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă şi TVA, adaosuri obligatorii pentru toţi furnizorii, care umflă factura consumatorului final, de la poarta centralei până la priză, de trei ori. În prezent, pentru consumatorii casnici abonaţi ai Electrica, de pildă, asta înseamnă, în medie, de la 165 lei (preţ de pornire) până la peste 463 de lei pentru un Megawatt oră (cu toate adaosurile), adică 0,463 lei pentru un kilowatt oră, aşa cum apare pe factură.

Discret, preţul creştea

Tarifele vor fi cu totul altele din ianuarie, mult mai mari, după cum avertizează surse din sistemul energetic, iar informaţia este întărită şi de faptul că agenţii economici au primit deja notificări legate de noile preţuri.

Compania Oradea Transport Local, de pildă, s-a trezit cu o notificare din partea furnizorului de energie electrică care a denunţat contractul înainte cu 7 luni de expirarea acestuia. "Preţurile au explodat pe piaţa energiei şi furnizorul nu mai putea livra energia electrică la tarifele negociate anul trecut. A trebuit să organizăm o nouă licitaţie, la care toţi furnizorii au venit cu tarife mărite. Din 1 septembrie, plătim energia electrică la un preţ mai mare cu 54% decât anul trecut", spune managerul OTL, Viorel Pop.

Aceeaşi problemă a întâmpinat-o inclusiv Primăria Oradea, unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din oraş. "Avem creşteri destul de serioase la cheltuielile de energie electrică. Vechiul preţ de furnizare a fost 153 lei/Megawatt oră. În urma licitaţiei, avem 224 lei/Megawatt oră. Este o creştere mare, dar consider că este un preţ, totuşi, bun. Noi am trimis invitaţii către toate companiile mari din zona de electricitate. A fost un gest care a contat, şi au venit cu preţuri bune. Oricum, diferenţa este mare. În total, oraşul avea cheltuieli de 5 milioane euro cu energia electrică, inclusiv OTL, celelalte companii locale, spitale... Acum sunt între 6,5 şi 7 milioane euro. Situaţia nu este una locală, e o problemă naţională. Dar noi ne-am rezervat dreptul de a organiza o nouă licitaţie", spune primarul Ilie Bolojan.

La negocieri

După ce, în 2016, pentru a-şi apăra poziţia dominantă în faţa concurenţei, Electrica a redus tarifele şi a încheiat contracte cu preţuri garantate pentru o perioadă de 2 ani, acum şi-a anunţat clienţii non-casnici cu contracte în prag de expirare să se prezinte pentru negocierea altelor noi, în care tariful energiei electrice este cu mult mai mare şi e garantat doar pentru un singur an. "Vă rugăm să păstraţi confidenţialitatea datelor şi informaţiilor cuprinse în prezenta ofertă, indiferent de rezultatul negocierilor", au scris reprezentanţii Electrica în notificare.

Nici nu e de mirare, căci creşterea este îngrijorătoare. Pentru un client Business Stabil 30 Garantat, de pildă, în 2016, tariful de furnizare a energiei electrice era de 365 lei, din care energia activă reprezenta 165 lei. Acum, însă, pentru aceeaşi firmă şi acelaşi sistem de tarifare, energia activă a fost oferită la 350 lei şi negociată la 337 lei, ridicând astfel preţul final de furnizare la 524 lei, adică mai scump cu o treime.

La ce se pot aştepta consumatorii casnici? Dacă furnizorii de electricitate nu vorbesc despre tarifele pe care le vor practica anul viitor pentru consumatorii casnici, specialiştii consultaţi de BIHOREANUL apreciază că acestea vor fi comparabile cu cele ofertate agenţilor economici. "Calculaţi-vă o creştere de 120% la energia activă şi aproximativ 30% la tariful întreg de energie", spune sursa citată.

Pregătiţi-vă, deci, să intraţi în noul an aşa cum cere tradiţia: cu bani în buzunar. Nu neapărat ca să vă meargă bine, ci să aveţi cu ce vă plăti curentul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Colonia Romania
Romania are printre cele mai mici tarife la curent din europa (desi in ungaria si bulgaria pretul e sub al nostru,probabil au mai multe hidrocentrale!)- (www.economica.net/harta-pret-energie-electrica-romania-europa-taxe-curent-factura_104934.html).Asta inseamna ca e loc pentru scumpiri.La urma urmei, OMV-ul vinde carburantii mai ieftin in austria decit in tara producatoare.In plus,romania are si o componenta foarte buna a surselor de energie 40% termo, 20%hidro,20% atomo si 20% regenerabila(foto+eolian).Remember hidroelectrica, ce trebuia falimentata si cumparata, in conditiile in care produce cel mai ieftin curent,la sfert de pret.Vom servi niste abureli cu bursa,anre si vom plati...Sa nu uitam ca aproape 40% din pretul curentului il reprezinta transport si distributie, de aia n-a primit digi licenta de distributie, sa nu faca dumping in orasele mari ,unde canalizatia asteapta... si sa strice socotelile imperiale. Scapa cine poate
Postat 24 Octombrie 2018, 11:32 de excalibur
După fiecare guvernare socialistă ...
... vezi tot mai mulți cu nădragii rupți în fund, dar cu facturile la utilități plătite !?! Orice creștere la energie se reflectă în toată economia cu creșteri generale de cca. 10% din diferența respectivă. Așadar, la o creștere de cca. 30% a curentului ... inflația va ajunge la aproape 20%, cuantificabil de la 01.02.2017 pe doi ani calendaristici de PSD !?!
Postat 24 Octombrie 2018, 10:09 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON