URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2020, 10:51

Ne-am crezut șmecheri

Ne-am crezut șmecheri foto generic, Hotnews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Bihor există 29 de mari colonii de romi, iar judeţul nostru este pe locul doi, după Mureş, la numărul de ţigani. Statistica poate părea paradoxală, mai ales că în sudul ţării e vizibilă ponderea ridicată a acestei etnii. Numai că, dacă la noi romii îşi declară apartenenţa la etnie, în alte părţi ale ţării evită acest lucru.

Când s-au deschis graniţele, odată cu intrarea în UE, ne-am crezut şmecheri. Incapabili să educăm şi să integrăm această năpăstuită comunitate, ne-am mulţumit cu gândul că am scăpat de ea, profitând de libera circulaţie a persoanelor. Numai că plecarea lor afară ne-a adus deservicii uriaşe şi multe decenii de-acum înainte vom fi trataţi de occidentali drept hoţi şi cerşetori.

Interesant este că romii din Bihor au păstrat cu sfinţenie diviziunea socială a muncii. Cei din Batăr prestează la Dublin, cei din Tinca trudesc la Lyon, iar ţiganii din Ţeţchea s-au oploşit prin Belgia. Acum, când trecători nu prea mai sunt nicăieri pe străzi şi cerşetoria e complet nerentabilă, românii noştri de etnie romă vor să vină acasă. Afară nu mai au mijloace de trai.

Iar noi ne dăm de ceasul morţii că o să ne îmbolnăvească, că din cauza lor se răspândeşte epidemia. Nu-i neapărat aşa. Vă amintesc că un miliţian, care nu era rom, practic a contaminat jumătate din Bucureşti!

Problemele sunt, însă, departe de a fi rezolvate. Dacă acum ne chinuim să băgăm în carantină această categorie defavorizată de concetăţeni, după cele 14 zile o să ajungem să ne rugăm de ei să iasă din carantină, fiindcă vor ezita să intre într-o lume ostilă care nu pare dispusă să le acorde mijloace minimale de subzistenţă.

Citiți pe aceeași temă și articolul „Carantină cu fițe: Majoritatea „stranierilor” întorşi în ţară sunt minoritari romi, cu comportament şi pretenţii revoltătoare (VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: ”România (ne)educată”. Alt episod (III)
IV. Câteva lucrări scrise de Ion Creangă, care merită a fi analizate (și) de cel care inițiat proiectul ”România educată”, fost cadru didactic și, totodată, mare ”fan” al unei Justiții corecte și imparțiale: a) Abecedar-1868; b) ”Cinci pâini”; c) ”Moş Ion Roată şi Unirea”. PS. ”Doar adevărul ne poate vindeca!”-Oana Zamfir [”Antena 3”]. Și de analfabetismul și învățământul profesional de stat/particular neconform din România. Dar și de miniștrii incompetenți (și) la MEC/MEN. Și tov. ”Petrov” știe de ce!
Postat 19 Aprilie 2020, 23:29 de stefan
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: ”România (ne)educată”. Alt episod (II)
II. ”Interesant este că romii din Bihor au păstrat cu sfințenie diviziunea socială a muncii. Cei din Batăr prestează la Dublin, cei din Tinca trudesc la Lyon, iar ţiganii din Ţeţchea s-au oploşit prin Belgia. Acum, când trecători nu prea mai sunt nicăieri pe străzi şi cerşetoria e complet nerentabilă, românii noștri de etnie romă vor să vină acasă. Afară nu mai au mijloace de trai.” 1. Alt aspect la care Proiectul ”România educată” a înregistrat ....”realizări mărețe” Şi, evident, ...”concrete”! 2. Oare câte școli profesionale, dotate cu ateliere-școală conforme, dar și cu dascăli/maiștri instructori competenți și dedicați, așa cum am avut și eu la gimnaziu/liceu, sunt actualmente în România? Câți elevi ţigani se pregătesc în aceste școli? 3. Dacă banii bugetați/UE care s-au ”păpat” cu tot felul de Proiecte pe linie de învățământ ca: ”România educată”, s-ar fi investit în dezvoltarea și modernizarea învățământului profesional românesc clasic, astăzi am fi avut absolvenți de școală profesională ţigani/romi, care la absolvire puteau opera/regla mașini CNC model: Mazak, HAAS, SMART-BLM Group, sau roboți industriali (ex: Robomac, Yaskawa), respectiv am fi avut multe fete țigănci/rome: croitorese, operatoare (în: IA, AP/turism ş.a), infirmiere ş.a., bune meseriașe (și nu cerșetoare, sclave sexuale s.a.), pentru care și britanicii, nemții, italienii, spaniolii, francezii ş.a. s-ar bate; 4. Mult trâmbițatul învățământ profesional dual, în versiune românească, se dovedește, adeseori, a fi un eșec, elevii, fie că prestează activități de necalificat, fie că nu fac (aproape) nimic util pentru pregătirea lor profesională, acolo unde sunt trimiși să facă practică. Să dăm exemple? III. ”Iar noi ne dăm de ceasul morții că o să ne îmbolnăvească, că din cauza lor se răspândește epidemia. Nu-i neapărat așa. Vă amintesc că un milițian, care nu era rom, practic a contaminat jumătate din București!” 1. Sunt curios să aflu dacă acest milițian reciclat v-a fi condamnat. Dacă da, la câți ani? Evident, cu suspendare! ”Statul paralel” știe de ce!
Postat 19 Aprilie 2020, 23:06 de stefan
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: ”România (ne)educată”. Alt episod (I)
I. ”Când s-au deschis granițele, odată cu intrarea în UE, ne-am crezut șmecheri. Incapabili să educăm și să integrăm această năpăstuită comunitate, ne-am mulțumit cu gândul că am scăpat de ea, profitând de libera circulație a persoanelor. Numai că plecarea lor afară ne-a adus deservicii uriașe și multe decenii de-acum înainte vom fi tratați de occidentali drept hoți și cerșetori.” 1. De-a lungul anilor, am avut (mai) mulți colegi de etnie romă/țigani. Ca și în prezent. La hărnicie, în marea lor majoritate, sunt (/au fost), un exemplu de urmat. 2. Tov. ”Petrov” și alți (secu-)politruci ca el, nu au reprezentat și nu reprezintă marea majoritate a cetățenilor români de bună credință; 3. Nu știu câți bănișori (...publici) a ”păpat”, până în prezent, proiectul de suflet/imagine a lui Herr ”Ghinion”: ”România educată”. Dar, sunt convins că acești bani ar fi acoperit cheltuielile cu școlarizarea/pregătirea și salarizarea cadrelor didactice necesare pentru eradicarea analfabetismului din rândul comunităților de țigani români. Inclusiv școlarizarea/pregătirea de învățători de etnie roma. 4. De prea multă vreme nu avem în fruntea MEC/MEN, personalități model: Spiru Haret (...sau: Ion Creangă, Mihai Eminescu). Avem (multe) Proiecte, bine bugetate, ca ”România educată” demne și de un ... Führer, dar nu și Abecedar, editat EDP, pentru alfabetizarea etnicilor țigani din România. Ce bun Secretar de stat la MEC ar fi fost ...Ion Creangă! PS. ”Doar adevărul ne poate vindeca!” - Oana Zamfir [”Antena 3”]. Și de analfabetismul din România Reala.
Postat 19 Aprilie 2020, 16:14 de stefan
Legea staborului
Acolo unde exista comunitati bine inchegate de rromi, apar uneori conflicte aprige cu restul populatiei, cu politia, cu primaria ori cu autoritatile fiscale. In ultimii ani, institutiile de protectie a copilului si Uniunea Europeana stau cu ochii pe numeroasele casatorii intre minori, una dintre cele mai invederate traditii tiganesti. Ca sa-si pastreze obiceiurile, rromii s-au adunat in „enclave”, in comunitati bine determinate. Primarul lor este bulibasa (si doar de el asculta), iar legea lor este traditia si ii pedepseste pe cei care incalca regulile comunitatii, dar nu si pe cei care sfideaza si incalca legile statului. Sunt si rromi care s-au adaptat cerintelor sociale, in timp ce altii nu respecta legile statului, ci doar traditiile si hotararile sefului de clan.
Postat 14 Aprilie 2020, 19:49 de Oradea2020
Legea tiganeasca
Nea Chirila, daca tot ai abordat subiectul, trebuia sa privesti lucrurile mai in profunzime. Siai ca exista o lege tiganeasca ? Stii ce prevede aceasta lege ?
Postat 14 Aprilie 2020, 19:22 de Oradea2020
In fiecare zi vedem ca in presa sunt atat ziaristi buni cat si carpaci
Tiganii nu sunt o categorie defavorizata. Ei sunt o categorie favorizata. Multi primesc bani de la stat (ajutor social), asistenta medicala, etc fara sa contribuie la buget prin taxe si impozite. O vorba inteleapta spune cam in felul urmator; D-zeu iti da, dar nu-ti baga in traista". Cu tot ajutorul, nimeni nu poate face efortul in locul lor (a celor "defavorizati"), sa se trezeasca dimineata sa mearga la scoala (pt a se educa si instrui) sau la munca (pt a-si castiga cinstit existenta), iar dupa orele de munca sa se ocupe de copiii lor (sa-i educe si sa-i instruiasca conform normelor morale si de civilizatie sociala). Este nevoie de efort personal serios. Nimeni nu poate face efortul de a se disciplina si adapta la un program in locul lor. Sunt si tigani, gipsy, romales, rroma sau cum isi mai zic, care s-au integrat in societate. Au incercat si strainii sa-i integreze, prin mai multe programe si proiecte comunitare, atat in Romania cat si in occident.
Postat 14 Aprilie 2020, 18:50 de Oradea2020
Limbaj de interlop
Probabil, aveti o parere exagerata despte valoarea prestatiei pe care o aveti in jurnalism. Am vazut niste opinii pe care le exhibati din plictiseala, intrucat daca ar fi fost facute in urma unor evaluari atente nu le-a-ti fi facut. Am o parere mai buna despre domniata decat lasati sa se inteleaga ca aveti chiar dumneavoastra. Cum este si cazul acesta. Cine credeti ca "s-a crezut smecher"? Poate domniata. Un om cu bun simt nu doreste sa fie considerat smecher, smecheria fiind insusirea unor indivizi de a-si fura caciula. Este o logica pe care o aplicati acestui caz pe care o folosesc interlopii.
Postat 14 Aprilie 2020, 18:09 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON