URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2022, 12:07

Mutilată pe vecie: Drama trăită de victima fostului şef al Poliţiei Locale Oradea, Paul Kövér, după ce acesta a încercat s-o ucidă (FOTO / VIDEO)

Mutilată pe vecie: Drama trăită de victima fostului şef al Poliţiei Locale Oradea, Paul Kövér, după ce acesta a încercat s-o ucidă (FOTO / VIDEO) SUFERINŢĂ IGNORATĂ. Deşi divorţat, Paul Kövér (foto) n-a acceptat despărţirea. Când fosta soţie l-a anunţat că nu se va împăca niciodată cu el, a înjunghiat-o de cinci ori (faptă surprinsă de camerele de supraveghere), spunându-i că, decât să nu fie a lui, o preferă moartă. Victima a supravieţuit, dar rănile emoţionale sunt departe de a se fi cicatrizat, fiind evident un stres posttraumatic major. Totuşi, pentru judecători a rămas doar o femeie care exagerează, încă o dovadă că victimele agresiunilor domestice sunt, în continuare, subestimate în sistemul judiciar românesc...
Mutilată pe vecie: Drama trăită de victima fostului şef al Poliţiei Locale Oradea, Paul Kövér, după ce acesta a încercat s-o ucidă (FOTO / VIDEO) O SEARĂ BLESTEMATĂ. Fosta soţie a lui Paul Kövér (foto) nu poate uita seara de 10 ianuarie 2021, când bărbatul care îi jurase iubire veşnică a alergat-o cu cuţitul prin cartierul Prima, ameninţând că o omoară şi reuşind s-o înjunghie de cinci ori. A fost aproape să-i curme viaţa, iar femeia se teme că, după ce va fi eliberat, o va lua de la capăt...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Monştrii au chip de om şi uneori măşti de fiinţe oneste, protectoare şi iubitoare. O ştie orice femeie care a fost agresată de partenerul de viaţă şi a aflat-o şi fosta soţie a lui Paul Kövér, fost director al Poliţiei Locale Oradea, acum în închisoare pentru tentativă de omor.

BIHOREANUL a aflat că pentru femeie coşmarul continuă. Atacul fostului soţ a lăsat-o nu doar cu grave răni fizice, ci şi cu psihicul la pământ, copleşită de nelinişte, suferindă de stres posttraumatic şi anxietate. Nici nu-i greu de înţeles de ce. Peste doi ani, bărbatul va ieşi din închisoare, pentru că judecătorii Curţii de Apel l-au condamnat cu blândeţe, reproşându-i ei, în schimb, că exagerează şi că ar fi trebuit să fie mai... îngăduitoare.

Căsnicie eşuată

Întreaga comunitate a fost şocată, pe 10 ianuarie 2021, de o grozăvie petrecută în parcarea unui bloc din cartierul Prima, pe strada Oneştilor. O femeie de 45 de ani fusese înjunghiată de cinci ori de fostul soţ, pentru "vina" de a fi refuzat să se împace cu el. Bărbatul nu era fitecine, ci un om al legii, Paul Kövér, fost şef al Poliţiei Locale Oradea, instituţie unde a lucrat până în 2017, când şi-a pierdut jobul.

Cei doi se cunoşteau din studenţie, când fuseseră colegi la Facultatea de Psihologie, dar s-au căsătorit abia în 2016, după ce fiecare trecuse printr-un alt mariaj. În 2020 au şi divorţat, amiabil, dar au rămas colegi de apartament, Kövér pretextând că nu avea unde să se mute. Deşi avea job şi o familie în Oradea (tatăl şi o soră), aşa că se putea muta măcar într-o locuinţă închiriată, a insistat să rămână aproape de fosta soţie, Laura, în speranţa că aceasta va ceda rugăminţilor sale şi se vor împăca.

În ultimele zile ale anului 2020, însă, s-au certat, iar bărbatul şi-a strâns bagajele. Anul Nou l-a petrecut dormind în maşină, în faţa blocului unde locuia fosta soţie. Chiar dacă era iarnă şi frig, "domiciliase" în BMW, doar-doar femeia s-ar fi înduplecat şi l-ar fi primit din nou în casă. N-a reuşit. În schimb, Laura i-a dat şansa să se mute într-un apartament pe care fiica ei îl deţine în blocul din strada Oneştilor, unde poliţistul s-a şi instalat pe 2 ianuarie 2021.

"Decât fără tine, mai bine te omor!"

Opt zile mai târziu s-a petrecut nenorocirea. Sub pretextul că nu ştie folosi maşina de spălat rufe şi că are nevoie de un aspirator, Kövér şi-a chemat fosta soţie la apartament. Acolo a început să-i ceară, din nou, împăcarea. "Nu pleci, până nu rezolvăm problema", i-a spus bărbatul, după cum aveau să consemneze judecătorii care, ulterior, au analizat cazul.

Când femeia a început să lovească cu palmele în uşă şi să strige după ajutorul Poliţiei, a trântit-o pe canapea, a strâns-o de gât şi i-a spus că dacă nu va fi a lui, nu va fi a nimănui: "Decât fără tine, mai bine te omor!".

Ca să scape din locuinţă, Laura i-a spus că-l reprimeşte. În maşină, totuşi, l-a anunţat că nu se pot împăca, moment în care Kövér a scos un cuţit şi a înjunghiat-o, întâi în stern, apoi lângă ficat. Femeia a reuşit să iasă şi să fugă, dar individul a ajuns-o din urmă şi a mai înjunghiat-o de trei ori, în spate (video jos).

Apoi s-a ascuns într-un bloc din apropiere aflat în construcţie, unde cinci ore mai târziu l-au găsit poliţiştii. Probabil ca să impresioneze, s-a înţepat cu acelaşi cuţit dar, după cum aveau să stabilească medicii, rănile au fost superficiale. Între timp, victima sa era transportată la spital cu răni grave şi cu o cantitate mare de sânge pierdut. Din fericire, a scăpat cu viaţă.

Obsedat, dar infidel

Reţinut în aceeaşi seară, Paul Kövér a rămas în arest de-a lungul procesului care i-a fost deschis sub acuzaţia de lipsire de libertate şi tentativă de omor calificat. În decembrie 2021, Tribunalul Bihor l-a condamnat la 8 ani şi 8 luni de închisoare, interzicându-i, de asemenea, ca după eliberare, timp de 5 ani, să se apropie de victimă. Judecătoarea Veronica Ioniţă a consemnat că atacul violent fusese premeditat, ca dovadă că Kövér avea asupra sa cuţitul, şi că a abuzat-o pe femeie nu doar fizic, ci şi psihic, sechestrând-o.

Magistratul a ţinut cont şi de faptul că, în trecut, între cei doi au mai avut loc episoade violente, iar femeia chiar a cerut un ordin de protecţie. Apropiaţi ai lor au mărturisit BIHOREANULUI că mariajul a fost întemeiat pe iubire, dar apoi bărbatul a devenit obsedat: nu-i permitea să plece de acasă fără el, o controla la serviciu, îi "percheziţiona" telefonul. Asta, deşi chiar el o înşelase, inclusiv cu foste colege din Poliţia Locală. De asemenea, mai spun aceştia, firea lui furioasă s-a văzut şi la serviciu, unde an de an propunea zeci de sancţiuni agenţilor, chiar şi pentru fapte mărunte. "Îi hărţuia cu note interne, de-aia s-au şi scăpat de el", spun cunoscuţii.

Victima "exagerează"

Nemulţumit de sentinţă, agresorul a atacat-o la Curtea de Apel Oradea, unde a avut noroc: pe 25 mai 2022, judecătorii Denisa Vidican şi Olimpiu Berindei au decis că bărbatul nu şi-ar fi sechestrat fosta soţie, fiindcă nu există altă dovadă decât spusele acesteia, şi că nici nu i-a premeditat uciderea, deoarece n-a avut suficient timp pentru a "chibzui" asta.

De ce avea, totuşi, cuţitul? Judecătorii au acceptat explicaţia inculpatului, cum că în aceeaşi zi cumpărase un uscător de rufe şi a avut nevoie de el ca să taie ambalajul. Asta deşi, în mod evident, un uscător de rufe pliabil se transportă mai uşor împachetat...

Mai mult, magistraţii au afirmat că şi victima are partea ei de vină! "Curtea observă că aceasta manifestă o tendinţă de exagerare, conferind amploare unor evenimente în realitate mărunte", arată hotărârea prin care Vidican şi Berindei l-au condamnat pe fostul poliţist local la pedeapsa minimă pentru tentativă de omor, adică 5 ani de închisoare, păstrând totuşi cei 5 ani în care, după ispăşirea pedepsei, nu va avea voie să se apropie de fosta soţie.

Perioada în care Kövér a stat în arest, de peste un an, i s-a scăzut din condamnare, aşa că, dacă se va comporta bine în închisoare, peste aproximativ doi ani va fi liber.

Locul în care Paul Kover și-a înjunghiat fosta soție

O SEARĂ BLESTEMATĂ. Fosta soţie a lui Paul Kövér (foto) nu poate uita seara de 10 ianuarie 2021, când bărbatul care îi jurase iubire veşnică a alergat-o cu cuţitul prin cartierul Prima, ameninţând că o omoară şi reuşind s-o înjunghie de cinci ori. A fost aproape să-i curme viaţa, iar femeia se teme că, după ce va fi eliberat, o va lua de la capăt...

Stres posttraumatic

Pentru Laura, sentinţa a fost dovada că victimele violenţei domestice nu sunt ocrotite, cum ar trebui. Femeia a refuzat constant să vorbească cu jurnaliştii, dar apropiaţii ei povestesc că procesul i-a agravat starea de sănătate, inclusiv psihică. "A fost fugărită cu un cuţit de fostul soţ, care i-a spus că, dacă nu se împacă cu el, o omoară. Suferă de un stres posttraumatic cât casa, iar tot ce s-a întâmplat după n-a ajutat-o deloc", povesteşte o persoană din anturajul femeii.

Cel mai greu i-a fost victimei când, la Tribunal, a fost audiată în prezenţa atacatorului, care se afla la doar un metru şi jumătate! După ce nopţi la rând n-a închis ochii ori a avut coşmaruri,  a trebuit să rememoreze momentul atacului faţă în faţă cu cel care a vrut-o moartă. "N-a înţeles de ce ea e cea care trebuie să se apere, de ce au pus-o faţă în faţă cu el şi de ce nimeni nu a întrebat-o cum se simte. Judecătorii nu şi-au pus problema să ceară ca un specialist în psihologie s-o evalueze, să vadă cât este de devastată", zice sursa BIHOREANULUI.

Specialiştii afirmă că suferinţele psihologice ale victimelor nu sunt deloc băgate în seamă în procese. "Invalidarea emoţională de care victimele au parte în sistemul judiciar este foarte gravă. Uneori, parcă victima este privită ca un vinovat, care trebuie să se apere", spune şi un psiholog judiciar consultat de BIHOREANUL.

Înfricoşată de ce va urma

Pe lângă faptul că cicatricile de pe corp n-o lasă pe Laura să uite clipele de coşmar prin care a trecut, acum trebuie să trăiască şi cu gândul că oamenii care împart dreptatea au stabilit că ea  exagerează. "Trebuia să moară ca să considere că nu exagerează?", se întreabă, revoltaţi, cei care o cunosc.

Tocmai ca să nu mai fie pusă să stea lângă cel care i-a jurat că o va iubi mereu, dar a încercat să o omoare, femeia nici n-a mai făcut apel la sentinţa Tribunalului. "Şi 8 ani i s-au părut puţini, dar se gândea că e suficient ca ea să se facă bine şi el să se reabiliteze. Acum se teme pentru viaţa sa, fiind convinsă că fostul soţ va ieşi din închisoare plin de furie", zice sursa BIHOREANULUI.

Femeia este îngrijorată că agresorul va încerca să-şi ducă ameninţarea la sfârşit, iar specialiştii consultaţi de ziar consideră temerea întemeiată. "Un om care nu mai are nimic de pierdut, cum este el, este capabil de orice. Poate să încerce să o omoare şi apoi să se sinucidă. Este sindromul Othello în gelozie: nu putem fi împreună pe pământ, aşa că murim ca să fim împreună în cer", explică un psiholog.

Agresorul, netratat

Specialistul consideră la fel de grav şi faptul că Kövér n-a fost evaluat psihologic ca la carte, ci doar s-a consemnat, ulterior arestării lui, că suferă de depresie. Or, zice sursa BIHOREANULUI, cel mai probabil are o tulburare de personalitate de tip borderline, care îl face să trăiască emoţiile la intensitate, şi o teamă de abandon, care îi explică gelozia şi posesivitatea. "Anxietatea şi depresia apar ca diagnostice, dar ele sunt la suprafaţă, complementare cu o cauză. Din nefericire, în situaţii de acest gen, în sistemul judiciar nu se face o analiză completă", spune specialistul.

Grav abuzată, fizic şi emoţional, victima nu are nicio garanţie că va fi vreodată în siguranţă, la fel cum nu a simţit în ultimul an şi jumătate că ar fi protejată ori că, măcar, suferinţa îi este respectată. La fel ca ea se simt, probabil, multe alte femei din România, care au aflat că, până şi atunci când capătă curaj să-şi reclame abuzatorii, judecătorii pot decide că, de fapt, exagerează...


ABUZATOR CU TIPAR
O crimă "prevestită"

Cazurile de violenţă domestică sunt mai numeroase în realitate decât cele care ajung cercetate de oamenii legii, fie pentru că femeile abuzate nu îndrăznesc să se despartă de abuzatori, fie din lipsa încrederii că statul le va proteja.

Bone Ferenc, criminal ClujCulmea este că, până şi atunci când un bărbat violent e reclamat de mai multe victime, deznodământul poate fi tot tragic. Pe 27 mai, clujeanul Boné Ferenc (foto) a fost prins la Oradea după ce şi-a sugrumat mortal iubita, Molnár Beáta (30 de ani), în timpul unei excursii la munte, debarasându-se de cadavru în satul bihorean Corniţel.

Moartea femeii putea fi prevenită dacă autorităţile ar fi conştientizat cât de periculos este bărbatul în vara anului 2020, când acesta şi-a bătut crunt iubita de atunci, în plină stradă. În procesul care a urmat, urmărit de jurnaliştii dela0.ro, mai multe foste iubite ale lui Boné au depus mărturie, arătând că acesta le agresase şi pe ele. Pe una o sugrumase până la inconştienţă, după care i-a spus senin: "Iepuraş, aveai capul vânăt şi gura îţi făcea spume".

Femeia le-a spus judecătorilor că simte o datorie morală faţă de viitoarele iubite care puteau deveni şi ele victime, cerând ca agresorul să fie pedepsit. Totuşi, pentru că şi-a recunoscut fapta, bărbatul a fost condamnat de Judecătoria Cluj la numai 1 an şi 3 luni de închisoare, cu suspendare, plus 90 de zile de muncă în folosul comunităţii şi obligaţia de a urma un tratament de consiliere psihologică. Sentinţa nu a fost atacată şi a rămas definitivă pentru că, cel mai probabil, la fel ca fosta soţie a lui Paul Kövér, nici victimele lui Boné nu au mai vrut să treacă prin calvarul unui nou proces.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Încrederea în justiție
Înfăptuirea justiției trebuie să genereze încredere în societate și să dea un exemplu: pentru o faptă gravă ar trebui acordată o pedeapsă serioasă pentru a descuraja potențialii viitori infractori (potrivit zicalei aviz amatorilor). 5 ani de închisoare reprezintă o pedeapsă ridicolă pentru o astfel de faptă. În cazul de față zici că judecătorii s-au temut că li se reține CAS suplimentar din salariu pentru fiecare an în plus dat. Conform principiilor de la Bangalore (pe care judecătorii le știu): „Nu este suficient a se face dreptate, trebuie să se şi vadă că s-a făcut dreptate”. Oare în cazul de față s-a făcut dreptate?
Postat 14 Iunie 2022, 15:33 de Costin21
Da.
In Romania justitia e incurajata prin lege. Fiecare judecator(inlusiv doamnele) ar trebui batut la angajare(si cu palma si cu parul, scuipati, umiliti) sa inteleaga ce e violenta si sa decida ei apoi cand cine si cu ce exagereaza cand e vorba de violenta. Poate cine stie, dau o mana de ajutor si cu lobby la ajustarea legii despre violente sa le faca munca mai usoara. Problema e ca asa imberbi cum sunt vasta majoritate, militienii au memorie de elefant si cerbicia de a se razbuna pana la ultima suflare - asa inteleg ei dreptatea. In cazul de fata, pedeapsa pentru astfel de fapte trebuie sa fie dubla(ca pentru fraude, faradelegi facute de profesionisti in domeniul lor) pentru ca in timp ce un oarecare poate sa isi iasa din pepeni si sa dea cu toporul urmand sa afle ce a facut, militianul stie exact ce greseste si ce face, cunoaste legea si chiar anatomia violentei si deci e circumstanta agravanta pt el. Foarte agravanta. 5 ani pt infipt de brisca e foarte putin, mai ales ca are dreptul la recalculare. Indiferent ce o fi facut, imi pare de acum rau de vitima, asta e viata cand te incurci cu politisti... nu mai scapi niciodata.
Postat 14 Iunie 2022, 12:31 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON