URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
21 Mai 2022, 19:45

Fostul șef al Poliției Locale Oradea, tratat cu indulgență de judecători: Fosta soție, pe care a încercat s-o omoare, „manifestă o tendinţă de exagerare” (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în cazul fostului şef al Poliţiei locale Oradea, Paul Kövér, cel care anul trecut a încercat să-şi ucidă fosta soţie, pe care a înjunghiat-o, în mod repetat, doar pentru că a refuzat să-l reprimească în viaţa ei. După ce Tribunalul Bihor l-a condamnat pe bărbat a 8 ani şi 8 luni de detenţie, judecătorii Curţii i-au găsit justificări criminalului şi i-au redus substantial pedeapsa…

O căsnicie toxică

BIHOREANUL a prezentat pe larg şocanta poveste a incidentului generat de decizia femeii de a divorţa, pe 14 decembrie 2020, după doar 4 ani de căsnicie, din cauza geloziei exagerate a poliţistului local. Până atunci, după cum a dezvăluit tot BIHOREANUL, poliţia a intervenit în mai multe rânduri, ca să-l calmeze, ultima dată pe 20 ianuarie 2020, când bărbatul a şi fost evacuat, iar pe numele lui a fost emis şi un ordin de protecţie provizoriu. Ulterior, procurorii Parchetului Oradea au solicitat instanţei prelungirea măsurii, dar Tribunalul Bihor a respins cererea, rezumându-se să le recomande celor doi divorţul şi să-i explice bărbatului că "dragostea cu sila nu e o soluţie".

Cei doi au continuat să locuiască împreună, până pe 2 ianuarie, anul trecut, când tot după o ceartă, bărbatul s-a mutat separat, într-un apartament care i-a fost cedat tot de fosta lui soţie, cu titlu gratuit, ca să-l ajute. Este vorba despre o locuinţă din cartierul Prima Residence din strada Oneştilor, care era pe numele fiicei ei minore din prima căsnicie. 

În acel apartament a început şi coşmarul femeii, în după-amiaza zilei de 10 ianuarie 2021, când, la insistenţele fostului soţ, a mers să-i ducă un aspirator şi să-i programeze maşina de spălat rufe. Bărbatul a încercat s-o convingă din nou să se împace, întâi cu vorba bună iar apoi cu forţa, sechestrând-o de-a dreptul în locuinţă.

Realizând că va putea pleca doar acceptând condiţiile fostului soţ, femeia a intrat în joc, iar cei doi au pornit spre locuinţa ei. Aici, femeia i-a cerut s-o lase să urce singură în apartament, sperând că va putea să scape, dar el s-a opus, iar după 10 minute de ceartă, au făcut cale întoarsă spre apartamentul de pe Oneştilor.

Urmărire în parcare

Ajunşi în parcare, poliţistul local a devenit violent. A scos un cuţit şi a înjunghiat-o de două ori, în zona sternului şi în partea dreaptă, în zona ficatului, apoi când femeia a reuşit să iasă, a urmărit-o şi a continuat s-o înţepe, pe unde a apucat, până când femeia a reuşit să intre în bloc, întreaga scenă fiind surprinsă de o cameră de supraveghere.

După atac, Paul Kövér s-a ascuns, fiind găsit după 5 ore în pivniţa unui bloc în construcţie din apropiere. Avea la el un cuţit, pe care l-a predat, arătându-le poliţiştilor urmele de sânge de pe haine, care proveneau atât de la fosta soţie, cât şi de la plăgile pe care şi le-a provocat.

Individul a fost internat la Spitalul Judeţean, unde medicii au contabilizat pe corpul lui 24 de plăgi înjunghiate. Toate erau însă superficiale, cea mai adâncă fiind de 1,5 centimetri, motiv pentru care, pe 12 ianuarie, după ce a primit îngrijiri medicale, a fost externat şi plasat în arest preventiv, unde a rămas până la finalul procesului său.

Victima a ajuns la spital mai mult moartă decât vie din cauza plăgilor înjunghiate şi a rămas internată mai multe săptămâni, însă a refuzat să ridice vreo pretenţie faţă de fostul ei soţ, lăsându-I pe anchetatori şi judecători să-i decidă soarta.

E cu premeditare...

După nici 3 săptămâni de anchetă, Paul Kövér a fost trimis în judecată pentru tentativă la omor calificat şi lipsire de libertate în mod illegal, iar Tribunalul Bihor l-a condamnat la 8 ani şi 8 luni de închisoare, interzicându-i totodată să se mai apropie de victima sa vreme de 5 ani după ispăşirea pedepsei, dar şi să poarte vreo armă pe perioada respectivă.

Maşina în care Paul Kövér şi-a înjunghiat pentru prima dată fosta soţie

“În cauză nu a existat o intenție spontană de săvârșire a faptei, ci o intenție premeditată, inculpatul vizând suprimarea vieții persoanei vătămate, pe fondul refuzului categoric al acesteia de a consimți reluarea relației. Inculpatul a luat din apartament cuțitul de bucătărie, cel mai probabil în momentul imediat anterior plecării din imobil”, a explicat judecătoarea Veronica Ioniţă în hotărârea pronunţată, referindu-se la acuza de tentativă la omor calificat.

În soluţie, judecătoarea a prezentat şi argumentele pentru care a reţinut în sarcina poliţistului local şi fapta de lipsire de libertate în mod ilegal. Ioniţă a arătat că victima a fost ţinută închisă în apartament mai bine de o oră şi jumătate, timp în care a fost supusă unor abuzuri fizice şi psihice.

„În opinia instanței, observațiile inculpatului, cum că victima sa nu i-ar fi spus fiicei sale că este lipsită de libertate, că nu ar fi solicitat ajutor, etc, sunt neavenite. Fiecare persoană reacționează în mod diferit în situații de criză. În opinia instanței, reacția persoanei vătămate a fost cât se poate de potrivită situației de criză în care se afla, încercând să aplaneze situația conflictuală și să-l pondereze pe inculpatul care se afla într-o stare de agitație și vădită nervozitate”, scrie în hotărâre, arătându-se că nu era prima dată când femeia ascundea victimizarea sa.

„Câtă vreme persoana vătămată a ascuns copiilor acesteia excesele de furie și violență exercitate anterior de către inculpat asupra acesteia (pentru protecția integrității psihice și emoționale a acestora), este pe deplin explicabil de ce nu i-a spus, telefonic, (n.r. - fetei) că ar fi fost într-o stare de pericol”.

... ba nu e

Nu de aceeaşi părere au fost însă judecătorii Denisa Vidican şi Olimpiu Berindei de la Curtea de Apel Oradea, unde dezbaterile s-au reluat după ce Paul Kövér a atacat hotărârea Tribunalului Bihor, în timp ce victima sa a semnat o declaraţie notarială în care îşi retrăgea apelul, cu scopul evident de a nu mai fi obligată să se prezinte în instanţă.

Poliţistul local a fost căutat cu câine de urmă, care i-a condus pe anchetatori pe urmele lui

În urma noului proces, cei doi judecători au decis, printr-o sentință definitivă, că bărbatul nu putea fi acuzat că ar fi premeditat uciderea fostei soţii, căci în opinia lor ar fi ales o altă modalitate şi un alt loc, „nu unul public, în care sunt montate camere de supraveghere şi unde era posibilă intervenţia unor persoane în favoarea persoanei vătămate”.

Completul a respins şi susţinerea procurorilor, cum că poliţistul local a luat deliberat cuţitul, dând crezare poliţistului local, care s-a jurat că l-a avut în buzunarul hainei deoarece în ziua respectivă a cumpărat un uscător de rufe şi l-a folosit ca să-l despacheteze şi să-l urce în maşină. O explicaţie abracadabrantă, în condiţiile în care uscătoarele de rufe, indiferent de model, sunt extensibile, iar prin desfacerea ambalajului risca să se desfacă şi, deci, să nu-l mai poată pune în siguranţă în autoturism.

Doar că, în baza noilor argumente, Kover a scăpat de acuza mai gravă, cea de tentativă la omor calificat, şi pentru care risca până la 12 ani de închisoare, şi a rămas doar cu cea de tentativă la omor, pedepsită mult mai blând, cu detenţie între 5 şi 10 ani.  

Mai mult, bărbatului i-a fost retrasă şi acuzaţia că şi-a sechestrat soţia, pe motiv că anchetatorii au formulat-o pe simpla declaraţie a femeii care, în opinia lor, nu era credibilă. „Dacă într-adevăr persoana vătămată ar fi fost lipsită de libertate, în cadrul convorbirii cu fiica sa putea, dacă nu să-i spună direct, cel puţin să-i sugereze situaţia în care se află”, susţin magistraţii, înfierând-o de-a dreptul pe femeie care, în opinia lor, „manifestă o tendinţă de exagerare, conferind amploare unor evenimente în realitate mărunte şi care nu justifică în niciun fel reacţia pe care aceasta o are şi conduita pe care o adoptă”.

După gratii

Şi nu e tot, căci femeii care şi-a văzut moartea cu ochii completul de judecată i-a reproşat - atenţie! - că şi-a discreditat agresorul, căci „a încercat tot timpul să acrediteze ideea că inculpatul este o persoană violentă”, în condiţiile în care martorii audiaţi, inclusiv fosta soţie a acestuia, au contrazis-o, în opinia judecătorilor martora neputând fi acuzată de părtinire în favoarea bărbatului din moment ce a părăsit-o... tocmai pentru ea.

Ca atare, în final, cu o blândeţe demnă de o cauză mai bună, completul a decis să-l condamne, prin sentință definitivă, pe Paul Kövér doar pentru tentativă la omor. Şi, deşi judecătorii au admis că fapta a avut „în mod evident un rezultat grav”, punând în primejdie viaţa victimei, în opinia lor bărbatul a avut anterior o conduită „conformă regulilor de convieţuire socială”, era o persoană integrată în societate, cu studii superioare, aşa că i-au stabilit pedeapsa la minimul prevăzut de lege, adică 5 ani de detenţie, din care până acum, a ispăşit mai bine de 1 an, în arest preventiv.

Prin urmare, cu puţin noroc, peste cel mult 2 ani, fostul şef al Poliţiei locale Oradea va putea ieşi din închisoare şi să-şi reia viaţa, în timp ce fosta sa soţie va rămâne marcată pe veci, nu doar de urmele de cuţit cu care Kövér a încercat să-i ia viaţa, ci şi de constatarea cinică a unor judecători care au decretat că deformează realitatea și nu a înțeles că bărbatul ei era, de fapt, un blând...

BIHOREANUL a intrat în posesia înregistrării în care se vede modul în care fostul şef al Poliţiei Locale Oradea, Paul Kover, şi-a înjunghiat, cu mai multe lovituri de cuţit, soţia de care era separat. 

Atenție, imagini care vă pot șoca!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mai lipsea recursul compensatoriu ...
Oricum ai analiza acest caz, 5 ani mi se pare FOARTE FOARTE FOARTE puțin pentru o astfel de faptă. Mai ales că avem și filmare. La pedepse din astea x poate să considere că îi sparge capul lui y, îl bagă 2 luni în spital și, în cel mai nefericit caz stă la pușcărie cel mult 1 an (dacă nu ia cu suspendare). Eu zic că nu e bine. Dacă se mai aplica și recursul compensatoriu Kover ieșea cel mai târziu la anu în primăvară.
Postat 23 Mai 2022, 10:16 de Costin21
confirmare
judecatorii nu scapa nici o ocazie sa demonstreze ca sunt o specie abjecta care, alaturi de politicieni, constituie niste tumori maligne ale societatii ...
Postat 22 Mai 2022, 16:02 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON