URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2021, 07:56

Justiţie... cu sfaturi: În loc să aprobe ordinul de protecție cerut de soția fostului şef al Poliţiei Locale Oradea, Paul Kövér, judecătoarele i-au făcut morală

Justiţie... cu sfaturi: În loc să aprobe ordinul de protecție cerut de soția fostului şef al Poliţiei Locale Oradea, Paul Kövér, judecătoarele i-au făcut morală AFECTAT LA PROFESIE. Fostul şef al Poliţiei Locale, Paul Kövér (foto), a invocat în faţa judecătoarelor, între altele, faptul că un ordin de protecţie i-ar aduce deservicii pe plan profesional. "Se pune întrebarea de ce nu s-a gândit la acest aspect înainte să recurgă la agresiuni", a replicat procurorul. Fără ecou...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au apărut informaţii noi în cazul fostului şef al Poliţiei Locale Oradea, Paul Kövér, arestat preventiv pentru tentativă de omor după ce, în seara de 10 ianuarie, şi-a atacat fosta soţie şi a înjunghiat-o de mai multe ori în parcarea unui bloc.

BIHOREANUL vă prezintă, în premieră, motivarea cu care iarna trecută Tribunalul Bihor a respins cererea femeii pentru emiterea unui ordin de protecţie împotriva soţului, care fusese evacuat deja temporar din cauza comportamentului abuziv. Instanţa s-a rezumat atunci să-i explice bărbatului că abuzurile comise asupra consoartei "nu reprezintă o soluţie pentru recuperarea unei iubiri pierdute"...

Evacuat pentru violenţă

După cum BIHOREANUL a dezvăluit, Paul şi Ioana Kövér au divorţat cu doar câteva săptămâni înainte de ziua în care femeia avea să ajungă la spital în stare gravă, cu 5 plăgi înjunghiate, după ce fostul soţ o sechestrase într-un apartament şi a încercat s-o ucidă cu un cuţit. Motivul divorţului, potrivit unor apropiaţi ai celor doi, ar fi fost comportamentul nepotrivit al bărbatului care în cei patru ani de căsnicie, obsedat de ideea că femeia l-ar înşela şi l-ar părăsi, a provocat numeroase certuri, ajungând chiar s-o urmărească şi s-o spioneze.  

Tot din cauza unui scandal, Kövér a şi fost evacuat temporar din locuinţă pe 20 ianuarie 2020, în baza unui ordin provizoriu de protecţie emis de poliţiştii chemaţi la locuinţa celor doi după ce şi-a îmbrâncit soţia pe holul blocului, i-a luat telefonul cu care voia să sune la 112 şi l-a aruncat de perete, spărgându-l.

Protecţie în dispută

Pe 24 ianuarie 2020, la cererea Parchetului, Judecătoria Oradea a prelungit ordinul cu 3 luni, însă poliţistul local a atacat hotărârea la Tribunalul Bihor.

Verdictul final a fost dat pe 4 februarie de completul format din preşedinta Secţiei Civile a Tribunalului, Oana Brumă, şi judecătoarea Florina Mociran, fiind în favoarea lui Kövér, chiar dacă în timpul dezbaterilor Ioana explicase că ultimul incident a fost precedat de alte "numeroase discuţii contradictorii", în timpul cărora bărbatul a recurs la "violenţe psihice şi fizice".

În favoarea femeii a pledat şi reprezentantul Parchetului, arătând că dovezile demonstrează "o situaţie conflictuală, tensionată, care s-a perpetuat în timp şi a indus o stare de pericol pentru integritatea psihică şi emoţională a victimei", cauzându-i "traume psihologice indiscutabile".

O relaţie nocivă

Ce au spus judecătoarele? Că, de fapt, acţiunile lui Kövér au fost doar "nefericite" şi "nu au avut gravitatea unor violenţe" care să-i "insufle în mod real temere reclamantei pentru integritatea sa fizică", în opinia lor femeia acumulând nu frică, ci "mai mult furie şi ură", generată de insistenţa bărbatului "în a discuta chestiuni care acesteia nu-i erau confortabile în contextul dat".

Mai mult, între Ioana şi Paul Kövér nu ar fi existat, de fapt, "o relaţie de tip victimă - agresor", cum au susţinut procurorii, ci o relaţie de cuplu nocivă în care fiecare îşi aduce contribuţia la amplificarea tensiunii: femeia pentru că refuza constant să comunice cu soţul, iar acesta pentru că o forţa "să-i asculte doleanţele indiferent de dorinţa" ei.

Dragostea cu sila...

În opinia judecătoarelor, soluţia nu ar fi fost un ordin de protecţie, "ci separarea în fapt a părţilor cu consecinţa desfacerii căsătoriei", motiv pentru care au respins cererea femeii. Magistratele şi-au exprimat, totuşi, "speranţa că pârâtul a reflectat asupra celor întâmplate şi a înţeles caracterul excesiv al gesturilor sale faţă de reclamantă, dragostea cu sila nefiind o soluţie". De asemenea, au admis că "depăşirea limitelor în cadrul conversaţiilor şi certurilor conjugale" nu reprezintă "o soluţie pentru recuperarea unei iubiri pierdute".

Ca atare, l-au atenţionat pe bărbat că un nou incident poate constitui temeiul unei noi proceduri "precum cea de faţă", iar femeii i-au recomandat ca, dacă soţul nu-şi revizuieşte atitudinea, "să apeleze cu încredere la instituţiile de drept menite să o protejeze".

Ce a urmat se ştie... Paul Kövér a revenit în locuinţa conjugală, iar calvarul soţiei a continuat până anul acesta pe 10 ianuarie, când, lăsat să-şi facă mendrele, bărbatul şi-a reluat "acţiunile nefericite" şi a băgat-o în spital, mai mult moartă decât vie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON