URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2021, 12:40

O iubire criminală: Fostul șef al Poliției Locale Oradea, trimis în judecată în timp record. Ce probe au procurorii?

O iubire criminală: Fostul șef al Poliției Locale Oradea, trimis în judecată în timp record. Ce probe au procurorii? CHITIT S-O OMOARE. Deşi Paul Kövér (în dreapta fotografiei în montajul foto) a susţinut că nu a premeditat să-şi ucidă soţia, înregistrarea de pe camerele de supraveghere arată că a urmărit-o şi s-a întors să o atace de fiecare dată când femeia s-a ridicat de pe jos. Victima a fost salvată de un locatar din blocul P2 în faţa căruia căzuse. Când a văzut că atacatorul a plecat, bărbatul a tras-o în hol şi a sunat imediat la 112
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Paul Ladislau Kövér a fost lucid când a încercat să-şi ucidă soţia, iar pe parcursul anchetei a uzat de dreptul la tăcere referitor la faptele sale, însă a fost foarte dispus să se victimizeze, povestind despre "sacrificiile făcute în timpul căsătoriei cu persoana vătămată". Aşa reiese din rechizitoriul cu care, pe 29 ianuarie, la nici 3 săptămâni de la comiterea faptei, fostul şef al Poliţiei Locale Oradea a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor calificat şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Actul de acuzare întocmit în timp record şi semnat de procurorul Bianca Vulcan de la Parchetul Bihor confirmă toate informaţiile făcute publice, deja, de BIHOREANUL, vorbind atât despre căsnicia nocivă căreia femeia a încercat să-i pună capăt de mai multe ori, dar şi despre momentele de groază prin care Ioana Kövér a trecut în seara de 10 ianuarie a.c., când fostul soţ a sechestrat-o, iar apoi a încercat s-o ucidă...

Despărţiţi, dar împreună

Paul şi Ioana Kövér s-au căsătorit în august 2016 şi au divorţat pe 14 decembrie anul trecut, prin procedură notarială, însă au continuat să locuiască împreună, în apartamentul femeii de pe strada Constantin Brâncuşi, arată rechizitoriul Parchetului.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Paul (45 ani) şi Ioana (46 ani), s-au cunoscut la începutul anilor 2000, ambii fiind studenţi la Psihologie şi ambii căsătoriţi. S-au reîntâlnit câţiva ani mai târziu, după ce divorţaseră. El avea o fiică rămasă cu prima soţie, ea două, cea mică fiind în grija sa. În august 2016 s-au căsătorit, din dragoste, dar relaţia s-a depreciat, Paul fiind de la început posesiv şi gelos. Când a devenit şi violent, Ioana l-a reclamat Poliţiei.

Pentru faptul că au decis să locuiască împreună şi după divorţ, fiecare a invocat motive diferite: în timp ce bărbatul pretindea că divorţul ar fi fost formal, întrucât fosta lui soţie voia să-şi protejeze averea personală, Ioana a declarat că, în realitate, poliţistul local ba încerca să-i stârnească compasiunea zicând că nu are unde să plece, ba o presa să acorde o şansă relaţiei. Iar ea a acceptat convieţuirea, dar cu o singură condiţie: la primul scandal pe care îl provoacă, Paul urma să plece.

Poliţist evacuat

Ultimatumul, explică procurorul, a fost dat pentru că femeia fusese abuzată în mai multe rânduri în timpul căsniciei, atât psihic, cât şi fizic. "Elocvente sunt episoadele din decembrie 2019 şi ianuarie 2020, când pe fondul stării tensionate ca urmare a certurilor între cei doi foşti soţi, inculpatul nu i-a permis victimei să părăsească apartamentul, sub acelaşi pretext că trebuie să discute", se arată în document.

De altfel, după cum a dezvăluit BIHOREANUL, după ultimul incident, din 20 ianuarie 2020, bărbatul a fost evacuat, iar pe numele lui a fost emis şi un ordin de protecţie provizoriu. Ulterior, procurorii Parchetului Oradea au solicitat instanţei prelungirea măsurii, dar Tribunalul Bihor a respins cererea, rezumându-se să le recomande celor doi divorţul şi să-i explice bărbatului că "dragostea cu sila nu e o soluţie".

Sechestrată în apartament

Se pare că Paul Kövér n-a reuşit să se ţină de cuvânt. Pe 2 ianuarie, în acest an, după cum se arată în actul de acuzare, bărbatul s-a mutat separat, într-un apartament care i-a fost cedat tot de fosta lui soţie, cu titlu gratuit, ca să-l ajute. Este vorba despre o locuinţă din cartierul Prima Residence din strada Oneştilor, care era pe numele fiicei ei minore din prima căsnicie, nelocuită.  

Acolo a început şi coşmarul Ioanei Kövér din după-amiaza de duminică, 10 ianuarie. În jurul orei 16, la insistenţele fostului soţ, ea a mers în Prima să-i ducă un aspirator şi să-i programeze maşina de spălat rufe, dar când a vrut să plece, bărbatul a scos cheia din uşă.

Ioana şi-a amintit că avea în poşetă un rând de chei, însă când a încercat să descuie uşa Paul s-a înfuriat. A prins-o cu mâna stângă peste gură şi cu dreapta de ceafă, împingând-o în living, unde a aruncat-o pe canapea, continuând s-o strângă de gură, de teamă că va striga după ajutor.

Abia când femeia i-a cerut de mai multe ori să slăbească strânsoarea, că se sufocă, bărbatul a lăsat-o, spunându-i că "nu va pleca de acolo fără el şi fără lucrurile lui, pentru că ea este familia lui şi locul lui este lângă aceasta". "Ca atare, victima i-a spus să-şi împacheteze lucrurile şi să plece împreună, realizând că în felul acesta poate părăsi apartamentul", se arată în rechizitoriu.

Teroarea din parcare

Ioana a reuşit să iasă din locuinţa în care fusese sechestrată după o oră şi jumătate, fapt confirmat şi de înregistrările camerelor de supraveghere video, care i-au surprins pe cei doi plecând din casa scării, bărbatul având asupra sa doi saci negri. Au pornit spre locuinţa Ioanei de pe strada Brâncuşi, în zona bisericii Sfântul Andrei, unde femeia i-a cerut fostului soţ s-o lase să urce singură în apartament, ca să vorbească cu copilul ei, dar el s-a opus.

După circa 10 minute de ceartă, Paul i-a cerut să-l ducă înapoi, cu tot cu bagaje, la autoturismul lui, parcat pe Oneştilor, unde apoi a devenit violent. Când femeia a deschis portiera ca să coboare, a scos un cuţit şi a înjunghiat-o de două ori, în zona sternului şi în partea dreaptă, în zona ficatului.

Ioana a reuşit, totuşi, să sară din autoturism şi a alergat printre maşini cu agresorul în urma ei, ajungând în cele din urmă pe terasa din faţa blocului, unde s-a aşezat, încercând să-şi oprească sângerarea. În final, când agresorul a plecat, a fost ajutată să intre în casa scării de unul dintre martori.

"În timp ce aşteptau ambulanţa şi poliţia, persoana vătămată le-a spus martorilor că a fost atacată de al doilea fost soţ. De asemenea, a mai precizat că are grupa de sânge 0, pentru ca martorii să aducă la cunoştinţa echipajului medical, în cazul în care va leşina", se arată în actul de acuzare.

Cu discernământ

Ce a urmat se ştie deja. Paul Kövér s-a ascuns, fiind găsit după 5 ore în pivniţa unui bloc în construcţie din apropiere. Avea la el un cuţit, pe care l-a predat, susţinând că este cel cu care şi-a înjunghiat fosta soţie şi pe sine, arătându-le poliţiştilor urmele de sânge de pe haine. A fost internat la Spitalul Judeţean, unde medicii au contabilizat pe corpul lui 24 de plăgi înjunghiate. Toate erau însă superficiale, cea mai adâncă fiind de 1,5 centimetri, motiv pentru care, pe 12 ianuarie, după ce a primit îngrijiri medicale, a fost externat şi plasat în arest preventiv, unde se află şi în prezent.

În timp ce avocatul său, Răzvan Doseanu, a susţinut că bărbatul era în stare de şoc, expertiza medico-legală dispusă de procurorul de caz a arătat că agresorul nu prezintă semne sau simptome de boală psihică şi că atât în momentul în care a comis faptele, cât şi în prezent, are  discernământul păstrat, motiv pentru care poate răspunde penal.

"O iubesc"

Pe parcursul cercetărilor, fostul şef al Poliţiei Locale s-a prevalat de dreptul la tăcere, refuzând să dea vreo declaraţie despre atacul asupra soţiei ori să spună de unde a luat cuţitul cu care a înjunghiat-o.

Prima şi singura sa depoziţie datează din 22 ianuarie, când i s-a adus la cunoştinţă că e anchetat şi pentru lipsire de libertate în mod ilegal, acuză ce viza faptul că îşi sechestrase fosta soţie înainte să încerce s-o ucidă. În timpul audierii, Kövér s-a referit doar la noua imputare, pe care a respins-o, în rest vorbind numai despre "sacrificiile făcute în timpul căsătoriei" şi precizând că nu a premeditat fapta. "Nu am vrut să o omor, o iubesc pe Ioana şi acum şi nu i-aş face rău", a spus el.

În aceste condiţii, ancheta s-a derulat rapid. În 18 zile, procurorul Vulcan a reuşit să administreze toate probele şi să finalizeze rechizitoriul, astfel că pe 29 ianuarie Paul Kövér era deja trimis în judecată. Joi, 4 februarie, Tribunalul Bihor a decis că măsura arestului preventiv dispus pe numele fostului şef al Poliţiei Locale este legală, astfel că va rămâne în continuare în spatele gratiilor.

Victima sa, care în urmă cu o lună ajungea la spital mai mult moartă decât vie, din cauza plăgilor înjunghiate, e acum acasă, dar nu şi-a revenit pe deplin. Nu doreşte să facă declaraţii publice, după cum spun apropiaţii ei. După o căsnicie care aproape a ucis-o, e de înţeles că vrea să dea totul uitării, cât mai repede cu putinţă...


FĂRĂ ACUZE
Taximetristul nu a fost inculpat

În rechizitoriul cu care Paul Kövér a fost trimis în judecată nu se face nicio referire la taximetristul din faţa blocului P2 care a blocat uşile maşinii şi a plecat de la faţa locului, în loc s-o ajute pe femeia rănită şi fugărită de atacator.

Potrivit Codului penal, "omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva" este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă. Acelaşi articol adaugă însă că "fapta nu constituie infracţiune dacă prin acordarea ajutorului autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa".

Taximetristul nu a fost trimis în judecată şi nici nu este cercetat pentru vreo faptă, spun sursele BIHOREANULUI, având în vedere că agresorul era înarmat, iar în timpul atacului numărul de urgenţă 112 era deja asaltat cu apeluri în care se solicita ajutor pentru salvarea Ioanei. În plus, singurul dosar din judeţ care viza acuzaţii similare, de lăsare în pericol a unei victime, într-un caz mult mai grav, în care victima a şi murit, a sfârşit cu o soluţie de achitare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Grave probleme facute de magistrati si de ce av3m nevoie se SIJ
Cum plm sa fi cercetat acest criminal in stare de libertate? Sunt o gramada in arestul politiei Oradea pentru fapte marunte sau acuzați pe nedrept... iar acest militist criminal pare ca scapa de pedeapsa... Sper ca magistrati sa raspunda penal!!!!
Postat 12 Februarie 2021, 01:03 de Iisustevindeca
Se
::::))) se vede din comentarii ::::))))
Postat 10 Februarie 2021, 08:50 de Sandu2100
!?
nu sandule, tu esti femeia. inteleg ca te nutresti din conflicte. eu daca am ceva cu cineva, i-o spun in fata. daca nu esti capabil de asta, abtine-te.
Postat 10 Februarie 2021, 07:48 de User anonimizat
!?
valcov, contra unui om disperat cu cutit fugi in directia opusa. il confrunti doar daca nu poti fugi, nu ai spatiu. atunci iti folosesti parti nevitale, antebratele, preferabil invelite in geaca, sa te aperi. toate rahaturile de la krav maga la jiujitsu, nu te ajuta, pentru ca situatia e imprevizibila. desigur e bine sa faci ceva sport, decat sa privesti din canapea, te ajuta la disciplina si tarie. chiar si asa ai sanse minime sa invingi un cutitar. in conditiile astea nu merita riscul sa faci pe eroul, din justitiarism ieftin. ultimul mort notoriu de cutit din oras, Dumbravan, a luat vreo 20 de lovituri de la Zetoca, a murit intr-o balta de sange.
Postat 10 Februarie 2021, 07:18 de User anonimizat
!?
n-am “feisbu”, dar, ne putem întâlni, locu si ora, se poate? evident, nu...
Postat 10 Februarie 2021, 03:39 de User anonimizat
Se
Pregatit de fuga, si de postari pe FEISBU sau ce?? La microfon esti tare, ca femeia la telefon
Postat 09 Februarie 2021, 20:17 de Sandu2100
!?
eu sunt pragatit.
Postat 09 Februarie 2021, 20:03 de User anonimizat
Se!!!!
Esti constient măcar de ce zici? Cum ar fi să fii luat la cuțite și să aștepți intervenția de la 112, iar cei de lângă tine să stea nepăsători.? Esti sănătos cu capul?
Postat 09 Februarie 2021, 19:15 de Valcov
!?
cata pohologie pentru nimic.
Postat 09 Februarie 2021, 17:53 de User anonimizat
Un nemernic las care acum incearca sa scape
Ai atacat cu cutitul o femeie fara aparare. Pacat ca ai avut noroc de niste legume care fie au privit cum o hacuiesti pe femeie, fie au fugit ca potarnichile. Macar de-ti rupea vreunul coastel cu o bata de baseball, si tot era mai bine. Populatia are nevoie de putin training pt a sti cum sa actioneze si sa intervena, in apararea semenilor atacati de criminalii/infractorii. In situatia contrara am fi ca in jungla unde un pradator sau mai multi fac ce vor cu o intreaga turma de indivizi care habar nu au cum sa se apere. Fug toti ca potarnichile in toate directiile desi sunt de zeci , poate de sute ori mai multi decat atacotorul/atacatorii. Imi vine in minte o scena din Londra unde un roman, in timpul unui atac terorist, a anihilat un terorist care injunghia oameni pe strada. Romanul, a fost ulterior decorat de britanicii cu distinctia „Queen’s Commendation for Bravery“, o distinctie oferita de regina britanica pentru curaj. Revenind la cazul de fata, cand Kover a incercat sa-si omoare fosta nevasta, intamplator la fata locului au fost niste cetateni care puteau macar sa incerce sa-l sperie, sa-l distraga de la atac pe acest nemernic. Asa cum bine se specifica intr-un articol, cei din masini puteau sa o faca fara probleme fiind in siguranta. Unde mai pui ca idiotul de taximetrist a blocat usile masinii cand femeia a incercat sa se refugieze in masina lui, fugind de nemernicul care incerca sa o omoare. In ce lume traim ? Nu e posibil asa ceva ! Este incalificabil ce s-a intamplat acolo.
Postat 09 Februarie 2021, 17:45 de B90
!?
aparatele erau ale lui Vizer, prin Duca Miki, el o adus Novomatic in tara, bati campii cu brio, dar te inteleg, trebuie sa ai ultimul cuvant.
Postat 09 Februarie 2021, 17:42 de User anonimizat
Se
Aparatele erau la barul de langa cofetafie, care erau a lui Ilie, asa ca sa intelegi ca nu vorbesc din auzite, separeul tu nu stii unde era, eu stiu
Postat 09 Februarie 2021, 17:27 de Sandu2100
!?
la Banana nu a fost niciodata separeu, era 4 pe 4 tot localul, la Novomatic pe 6 Martie erau aparate, nu era spatiu de separeuri, vorbesti din auzite.
Postat 09 Februarie 2021, 16:36 de User anonimizat
Se
Asta se intampla duoa ce Rohozeanu ar fi vrut o varsare de sange in Oradea, si Bolojan era proaspat ales, care ia explicat lui Popa ca vrea un oras linistit . Clanurile sau format in '90 si doar un clan din '80 a supravietuit, eram in oras pt ca m-am nascut aici, separeuri erau sj la BANANA si la NOVOMATIC, si la NEGUS
Postat 09 Februarie 2021, 15:50 de Sandu2100
!?
era sa uit, clanurile nu au disparut datorita lui Bolojan, ci datorita legilor aspre si plecarii celui care ezita sa le puna in aplicare, Liviu Popa. se stie cine i-a chemat pe toti la o masa, mai baieti fi-ti cuminti ca sunt bani pentru toti. cu asa atitudine nu ma mir ca era haos. aici ma refer la firmele de paza si cercurile lor de camatari. haosu adevarat era in anii’90 cand tu nu erai prin oras, era o aventura sa te plimbi pe strazi darmite sa stai la masa. probabil n-ai auzit de separeurile de la Robinson, de exemplu, multe ar avea de povestit. orasul e complex, moncher.
Postat 09 Februarie 2021, 14:39 de User anonimizat
!?
nu zau, i-am spus atat lui Bolojan, cat si lui Birta, ultimului recent, ce-am avut de spus in fata. de lasitatate da dovada cel ce aduce un argument personal in fata unei pareri contradictorii. nu ma cunosti, abtine-te.
Postat 09 Februarie 2021, 14:34 de User anonimizat
Se
Lipsa de responsabilitate si frica te defineste, esti bun sa comentezi contra Bolojan, dar fata-n fata cu el ai sta cu coada intre picioare, ceva de genul " LA MICROFON ESTI TARE, CA FEMEIA LA TELEFON " Oradea nu mai e o jungla , clanurile.care altadata faceau legea in oras au disparut de cand a venit Bolojan. Cand atacatorul a actionat erau cel putin 10 persoane in apropriere , toti au dat dovada de lasitate , asa cum dai si tu .
Postat 09 Februarie 2021, 14:25 de Sandu2100
!?
stimata autoare, cel mai tembel indemn, cliseeistic-cretinoid, este sa intervii cand atacatorul este inarmat, mai ales cu un cutit. dovada ca si legea i-a dat dreptate martorului. va inteleg inflacararea nouazecista, cand orasul era o jungla plina de justitiari, dar, vremurile s-au schimbat. exista legi, forte de ordine si 112, la care unii fac apel din exces de zel, neportul mastii de exemplu.
Postat 09 Februarie 2021, 13:21 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON