URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2021, 07:59

Poliţistul cuţitar: Înainte să-şi înjunghie fosta soţie, Paul Kövér a şi sechestrat-o câteva ore! (VIDEO)

Poliţistul cuţitar: Înainte să-şi înjunghie fosta soţie, Paul Kövér a şi sechestrat-o câteva ore! (VIDEO) FĂRĂ MILĂ.  În seara de 10 ianuarie, Paul Kövér (foto) şi-a înjunghiat fosta soţie întâi în maşină, apoi şi în parcare. A lovit-o fără milă de câte ori a încercat să se ridice, ultima oară chiar lângă uşa blocului, dar femeia a reuşit să se refugieze în casa scării. Kövér s-a ascuns într-un bloc neterminat din apropiere, fiind găsit de poliţişti după 5 ore, îngheţat şi plin de sânge
Poliţistul cuţitar: Înainte să-şi înjunghie fosta soţie, Paul Kövér a şi sechestrat-o câteva ore! (VIDEO) PREMEDITAT? După ce şi-a sechestrat câteva ore fosta soţie într-un apartament, Paul Kövér a plecat împreună cu ea, luând pe ascuns un cuţit din bucătărie, cu care apoi a încercat să o ucidă în faţa blocului P2 din ansamblul Prima Residence de pe strada Oneştilor, acţiunea fiind imortalizată de camere de supraveghere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat violent şi gelos, care şi-a agresat în mai multe rânduri soţia, de care era obsedat şi pe care o spiona permanent, inclusiv la locul ei de muncă. Aşa îl descriu cunoscuţii pe Paul Kövér, fostul şef al Poliţiei Locale Oradea, arestat săptămâna trecută după ce în seara de 10 ianuarie a înjunghiat-o de mai multe ori pe femeia de care era despărţit doar de câteva săptămâni.

BIHOREANUL vă prezintă amănunte şocante despre cazul care a oripilat opinia publică: victima bărbatului fusese abuzată încă de la începutul căsniciei, iar când a cerut un ordin de protecţie împotriva soţului, dovedind cu mărturii şi acte medicale că este violent, Tribunalul a respins solicitarea, hotărând că măsura nu se impune.

Căsătoriţi din dragoste

Paul, 45 ani, şi Ioana, 46 ani, s-au cunoscut la începutul anilor 2000. Erau colegi la facultate, ambii studenţi la Psihologie. Pentru ea era prima specializare, pentru el a doua, căci mai terminase o facultate şi în Canada, unde a locuit câţiva ani.

Relaţia celor doi a fost iniţial una de amiciţie, ambii fiind căsătoriţi. S-au reîntâlnit, însă, câţiva ani mai târziu, după ce divorţaseră. El avea o fiică, rămasă cu prima soţie, ea avea două, cea mică fiind în grija sa. În august 2016 s-au căsătorit şi au făcut-o din dragoste, spun cunoscuţii lor, dar relaţia a fost mereu toxică, deoarece Paul a fost de la început posesiv şi gelos, iar în timp a devenit şi mai abuziv, ajungând s-o urmărească şi s-o spioneze la locul de muncă (ea fiind psiholog în cadrul DGASPC Bihor), obsedat că l-ar putea înşela.  

În prima fază, Ioana a încercat să-i ignore ciudăţeniile, convinsă că dacă va vedea că nu are motive, se va linişti. În loc de asta, ieşirile lui au devenit tot mai dese şi atât de violente încât femeia a fost obligată să ceară ajutorul Poliţiei.

Ordin de protecţie

Aşa s-a întâmplat şi pe 20 ianuarie 2020, într-o perioadă grea pentru Ioana, căreia îi murise tatăl. Sătulă de abuzurile psihice şi fizice ale bărbatului, femeia l-ar fi atenţionat că divorţează, moment în care Kövér s-a înfuriat, a înjurat-o şi a lovit-o. Când ea a vrut să plece, a îmbrâncit-o pe holul blocului, până în locuinţă, unde i-a luat telefonul cu care voia să sune la Poliţie şi l-a aruncat de perete, spărgându-l.

Totul s-a întâmplat în faţa fetiţei Ioanei, care s-a refugiat în cameră şi şi-a sunat pe ascuns sora mai mare, să-i spună că îi era frică pentru mama ei, "conflictul dintre părţi având un puternic impact emoţional asupra minorei". Aşa se menţionează în sentinţa prin care, pe 24 ianuarie 2020, Judecătoria Oradea a dispus emiterea unui ordin de protecţie pe numele lui Kövér, pe o perioadă de 3 luni.

Potrivit sentinţei, bărbatul fusese evacuat încă din după-amiaza de 20 ianuarie, când şi-a bătut soţia, poliţiştii emiţând pe numele lui un ordin de protecţie provizoriu pentru 5 zile. Posibilitatea fusese introdusă în 2018, odată cu modificările aduse Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, pentru situaţii când oamenii legii apreciază că victima se află într-un pericol iminent.

Şi colegii lui ştiau 

Ordinul a fost confirmat ulterior de un procuror, care l-a înaintat şi instanţei, pentru a fi prelungit. În timpul dezbaterilor, judecătorul a audiat mai mulţi martori, care au confirmat că între cei doi soţi au mai existat conflicte, dar şi că bărbatul era violent, nesfiindu-se să-şi atace soţia chiar în faţa copilului.

Într-o vară, de pildă, când erau în concediu la mare, femeia a fost nevoită să se cazeze la un alt hotel împreună cu fiica sa mică, "datorită faptului că avusese o ceartă foarte dură cu soţul". Că bărbatul a bătut-o şi înainte de episodul din ianuarie 2020 a confirmat şi un alt martor, citând relatările fiicei mai mari a Ioanei.

Culmea este că în timp ce actualul şef al Poliţiei Locale, Cristan Beltechi (foto), a negat că la serviciu ar fi existat informaţii despre comportamentul abuziv al lui Kövér, pe care l-a caracterizat drept "angajatul model", printre cei audiaţi de instanţă s-a numărat şi un coleg al bărbatului, care ştia despre problemele sale conjugale, relatând că "pârâtul i-a comunicat de câteva ori despre intenţia părţilor de a divorţa". În plus, cunoscuţii victimei spun că Ioana ar fi fost personal la Beltechi să reclame comportamentul abuziv al soţului, atunci când a cerut ordinul de protecţie.

Divorţaţi la notar

Cum s-a justificat Paul Kövér? "Un pic mi-am ieşit din fire, având în vedere contextul emoţional datorat decesului socrului meu", a invocat bărbatul în întâmpinarea depusă instanţei, declaraţia fiind citată în sentinţa prin care judecătoarea Silvia Adelina Dulca a decis ca vreme de 3 luni, cât va fi în vigoare ordinul de protecţie, soţul abuziv să păstreze o distanţă de minimum 200 metri de locuinţa în care stătea victima, de locul ei de muncă, de şcoala fetiţei şi de locuinţa soacrei, şi să nu ia legătura în vreun fel cu ea, cu fiicele ori cu mama acesteia.

Nemulţumit de hotărârea Judecătoriei, Kövér a atacat-o la Tribunalul Bihor. Şi, cu toate că victima a dovedit cu mărturii şi acte medicale că este violent, completul format din preşedinta Secţiei Civile, Oana Brumă, şi judecătoarea Florina Mociran a schimbat în totalitate sentinţa, respingând cererea de emitere a ordinului, ca neîntemeiată, şi permiţându-i astfel lui Kövér să se întoarcă în apartamentul conjugal.

Tot în ianuarie 2020, Ioana a înregistrat la Judecătorie şi actele pentru a solicita divorţul şi evacuarea soţului din apartamentul ei, solicitare la care a renunţat, însă, în martie. Cei doi au continuat să locuiască împreună, în speranţa că lucrurile se vor calma, dar n-a fost să fie. Bărbatul a continuat cu scandalurile, motiv pentru care, în final, s-au despărţit definitiv, în faţa unui notar, iar Kövér s-a mutat într-un apartament închiriat.

Sechestrată!

Sursele BIHOREANULUI spun că bărbatul nu s-a împăcat cu ideea despărţirii, fapt ce a dus la deznodământul violent din 10 ianuarie 2021. În acea seară de duminică, Paul a sunat-o pe Ioana să-l ajute să-şi instaleze maşina de spălat rufe şi un aspirator. La insistenţele lui, ea a acceptat, dar când a ajuns în locuinţă, bărbatul a închis cu cheia uşa şi i-a luat telefonul.

După câteva ore, într-un final, Ioana a reuşit să-l convingă să se întoarcă împreună la apartamentul ei de pe strada Oneştilor, unde o aştepta şi fetiţa, dar a bănuit că este în pericol. Motivul? "Înainte să iasă din casă, Kövér s-a dus la bucătărie şi ea a auzit sertarul de tacâmuri închizându-se. Şi-a dat seama că el şi-a luat un cuţit", spune un apropiat al celor doi.

Poliţistul local i-a aplicat prima lovitură cu cuţitul în momentul în care au ajuns la blocul de pe Oneştilor, înainte ca ea să apuce să coboare din maşină. "Ea s-a dat jos şi a vrut să urce în taxi, dar taximetristul şi-a blocat uşile. Atunci el a prins-o şi a mai înjunghiat-o", povesteşte sursa citată.

Teroare filmată

Ce a urmat se ştie, BIHOREANUL dezvăluind deja înregistrarea de pe camera de supraveghere care a surprins atacul. În cele aproximativ 3 minute de filmare se vede cum Kövér îşi trânteşte la pământ fosta soţie, chiar lângă taxiul ce staţiona cu motorul pornit faţa blocului, îi aplică mai multe lovituri cu cuţitul, după care o aleargă în jurul maşinilor prin parcare, până la intrarea în scară, unde o prinde, o culcă la pământ şi îngenunchează lângă ea.

După 50 de secunde, bărbatul se ridică şi porneşte clătinându-se pe aleea de lângă bloc şi, obosit sau rănit, se aşază din nou în genunchi, pe iarbă. După alte câteva secunde, dă să se întoarcă spre femeie, care îl vede şi se ridică cu ultimele puteri, fiind trasă în scara blocului de un martor. Drept urmare, bărbatul renunţă şi porneşte clătinându-se pe alee, făcându-se nevăzut.

În spital

Ioana a scăpat cu viaţă datorită intervenţiei rapide a medicilor SMURD, care i-au acordat primul ajutor şi au transportat-o la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din Spitalul Clinic Judeţean Oradea, de unde a fost preluată şi dusă în sala de operaţie. Avea 5 plăgi înjunghiate, de gravitate medie şi mare, la nivelul toracelui şi abdomenului. Una dintre lovituri i-a perforat plămânul, provocându-i o hemoragie internă. Din fericire, femeia este în stare stabilă, tot în spital, motiv pentru care până la sfârşitul săptămânii nu fusese încă audiată.

Agresorul a fost prins după 5 ore de căutări. S-a ascuns la demisolul unui bloc proaspăt construit, situat la circa 300 de metri de locul atacului, unde a fost zărit de paznici, care au sunat la 112, anunţând că au un intrus. Când a fost găsit, Kövér era plin de sânge şi tremura, fiind transportat tot la UPU Oradea. Se automutilase, au spus medicii, care au numărat pe corpul lui peste 20 de înţepături şi tăieturi de cuţit. Toate superficiale, nu ca acelea aplicate Ioanei.

Video-arestare

Pentru siguranţă, totuşi, el a rămas internat, din acest motiv fiind reţinut abia pe 12 ianuarie, când medicii au stabilit că poate fi externat. În aceeaşi zi, procurorul Bianca Vulcan de la Parchetul Bihor, cea care coordonează ancheta, i-a solicitat arestarea pentru tentativă de omor (închisoare de la 5 la 10 ani), dar în final ar putea fi acuzat de tentativă de omor calificat (închisoare între 15 şi 25 ani), dacă se va dovedi că a premeditat fapta.

Kövér a participat prin videoconferinţă la procesul în care s-a decis să fie trimis după gratii, apărătorul său, avocatul Răzvan Doseanu, declarând ulterior că a uzat de dreptul la tăcere atât în faţa procurorilor, cât şi a judecătorului de drepturi şi libertăţi. Motivul ar fi, a spus tot avocatul, că acesta era "în stare de şoc". "Cel mai probabil se va face o expertiză psihiatrică pentru a se stabili starea lui la momentul incidentului, dacă a avut discernământ, dacă nu a avut, dacă a fost alterat. A fost un incident spontan de neînţeles", a zis Doseanu, adăugând că până atunci Kövér ar fi avut o conduită ireproşabilă.

La serviciu, poate, căci în spatele imaginii de funcţionar serios se ascundea, iată, un psihopat cu apucături de criminal.


PRO ŞI CONTRA
Taximetristul, martor cheie

Cazul Kövér a stârnit discuţii aprinse pe reţelele de socializare, după ce BIHOREANUL a dezvăluit înregistrarea camerei de supraveghere care a surprins atacul poliţistului local asupra fostei soţii, arătând că, deşi incidentul a fost urmărit de mai mulţi martori oculari, nu a intervenit nimeni, iar primul apel la 112 a fost înregistrat după plecarea atacatorului.

Unii au fost de părere că martorii riscau să fie şi ei atacaţi, iar alţii le-au condamnat impasibilitatea, mai ales pe a taximetristului care a plecat în grabă şi despre care chiar şi cunoscuţii victimei susţin că şi-a blocat uşile pentru ca femeia să nu poată intra în maşină.

Cert e că şoferul este căutat de anchetatori, care îl consideră martor cheie, în condiţiile în care a văzut o mare parte din incident. Dacă a greşit sau nu prin atitudinea sa, reprezentanţii Parchetului refuză să se pronunţe. "Va stabili ancheta", spune prim-procurorul adjunct Gligor Sabău.

Potrivit Codului penal, lăsarea fără ajutor a unei victime a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol constituie infracţiune, fiind pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă. Fapta nu e infracţiune, însă, dacă autorul dovedeşte că s-ar fi expus unui pericol grav.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
care politie ?
vad aici cum uni vor sa faca diferenta intre politia locala si cealalata politie nationala in care ar trebui sa avem incredere dupa ce a stat capra sa fie siluita cu perversiuni de o persoana fizica ? la aceasta politie va referiti ca ar fi altfel decat cea locala ? noi improscam cu gunoi sau ea ca institutie e plina de gunoaie oare?
Postat 27 Ianuarie 2021, 09:49 de Traian
Doru2019
1. Ce scoala de politiei sa aiba asta ? Individul a fost numit politic de catre udemeristii la conducerea gardienilor publici (acum isi zic politie locala). N-am vazut nici un sef udemerist sa-si dea demisia dupa ororile facute de acest nemernic. 2. Cand isi da demisia actualul sef al politiei locale, prins cu minciuna ? "Culmea este că în timp ce actualul şef al Poliţiei Locale, Cristan Beltechi (foto), a negat că la serviciu ar fi existat informaţii despre comportamentul abuziv al lui Kövér, pe care l-a caracterizat drept "angajatul model", printre cei audiaţi de instanţă s-a numărat şi un coleg al bărbatului, care ştia despre problemele sale conjugale, relatând că "pârâtul i-a comunicat de câteva ori despre intenţia părţilor de a divorţa". În plus, cunoscuţii victimei spun că Ioana ar fi fost personal la Beltechi să reclame comportamentul abuziv al soţului, atunci când a cerut ordinul de protecţie." 3. Pot dormi noaptea judecatoarele care au schimbat sentinta, respingand cererea de emitere a ordinului de protectie a victimei ? Probabil ca pot dormi, chiar neintoarse. 3. Taximetristul care nu i-a permis victimei sa urce in masina, pt a se refugia, poate raspunde penal. Asa ar trebui.
Postat 19 Ianuarie 2021, 15:52 de B90
Insulta la adresa cuvantului Politie?
Cred ca ar trebui schimbata denumirea acestei pseudo-politii locale. Ce treaba au angajatii astia cu Politia? Uitandu-ma cum atarna gusa sefului lor, ma întreb ce il leaga de titulatura de "politist". Nu-mi vine a crede ca poate alerga nici macar 1000 m. Asemeni agresorului de mai sus, nu pare a avea vre-o scoala absolvita in Politie. Ca urmare, de unde sa aibă omul abilitati de cunoastere sau conducere a angajatilor pastoriti. Nu-l vad ca fiind un sef care sa poata sa-si conducă sau sa-si verifice oamenii din subordine. Tot din aceeasi asa zisa politie cred ca sunt si pre-strident machiatele fatuci care stau la intrarea in Primarie sau se invart prin zona, nu?
Postat 19 Ianuarie 2021, 14:29 de Doru2019
discreditare datorata lipsei de reactie
Discreditarea Politiei e practicata de multa vreme. Stim doar apela 112 ! Stim avea pretentii de la aceasta institutie. E utila doar cand avem noi nevoie de ea. Dar nu facem mai nimic sa o sprijinim. Stim posta pe relele modul de interventie .. Nu avem coloana necesara sa o sprijinim, de fapt SA NE SPRIJINIM. Aceasta institutie e menita sa ne ajute iar noi o improscam cu noroi ori de cate ori se iveste ocazia.
Postat 19 Ianuarie 2021, 10:25 de scorilo
De ce?!
De ce doriți să discreditați Poliția când acest personaj nu a făcut parte niciodată din această instituție, el făcând parte din Instituția Primăriei Oradea, fiind plătit de aceasta și desfășurandu-și activitatea pentru aceasta.
Postat 19 Ianuarie 2021, 09:54 de bde
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON