URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2024, 16:31

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță scoaterea la licitație a drumului expres Oradea - Arad

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drumul expres Oradea – Arad, proiect de peste 2 miliarde euro, va fi scos la licitație săptămâna viitoare de CNAIR, a afirmat vineri, într-o vizită la Timișoara, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Îngropat” de CNADNR, „înviat” de Bolojan

El a reiterat că traseul DX Oradea – Arad face parte din coridorul ce unește nordul Europei de sudul continentului.

„Săptămâna viitoare, probabil, CNAIR va lansa în licitație Arad-Oradea. Legătura Nord-Sud se face prin Gdansk (Polonia), adică de la Marea Baltică până la Salonic (Grecia) Marea Egee se face, cum, Gdansk, Varșovia, Kosice, Slovacia, Debrecen, Ungaria, Oradea, Arad, Timișoara, Moravița, Belgrad, Salonic. Este cel mai scurt drum. Repet, săptămâna viitoare se lansează în licitație care trebuie să se continue cu Timișoara-Moravița”, a spus Grindeanu.

Proiectul DX Oradea - Arad datează de peste un deceniu, însă fosta CNADNR l-a „îngropat”, fiind readus în actualitate în toamna anului 2020 când, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, CJ Bihor și CJ Arad, plus primăriile Oradea și Arad au încheiat un parteneriat, preluându-l de la actuala CNAIR și actualizând studiul de fezabilitate.

Pe fonduri nerambursabile

DX Oradea - Arad va avea o lungime de 120,47 km, cu profil de patru benzi de circulație, ca o autostradă, față de care îl deosebește lipsa benzii de urgență.

Proiectul include și realizarea unui drum de legătură cu orașul Salonta, de 5 km (care va funcționa ca o centură a localității), a unui drum de legătură cu municipiul Arad, de 3 km, și a unuia spre un nou punct de trecere a frontierei româno-ungare (Salonta - Békéscsaba), de 9,85 km. Astfel, lungimea totală va fi de 138 km.

DX Oradea - Arad a fost declarat de importanță strategică la nivel european, urmând să contribuie la legătura între nordul continentului, de la Marea Baltică, până în sud, la Marea Egee.

Finanțarea obiectivului de investiții în valoare de peste 11 miliarde lei (inclusiv TVA) se realizează din fonduri externe nerambursabile – Programul Transport (P.T.) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Traseul în Bihor

Pe teritoriul județului Bihor, DX Oradea - Arad va avea o lungime de 57,5 km, traversând teritoriile municipiului Oradea, comunelor Sântandrei, Nojorid, Gepiu și Mădăras, apoi al municipiului Salonta, iar în final pe cele ale comunelor Ciumeghiu și Avram Iancu.

Șoseaua va porni din sud-estul Oradiei, unde va fi conectată cu drumul de legătură dintre centura orașului și autostrada Transilvania (aflat în stadiu de finalizare), după care va continua prin sud, ocolind Livada de Bihor prin estul localității, continuând de-a lungul căii ferate Oradea – Arad prin vestul localităților Nojorid și Cefa, apoi prin estul localității Inand.

De asemenea, va ocoli Salonta pe la est și apoi va reveni pe partea vestică a căii ferate Oradea – Arad și a DN 79, la vest de Ciumeghiu și de Avram Iancu, de unde va continua pe teritoriul județului Arad.

În Bihor, DX va avea conexiuni cu drumul de legătură dintre centură și autostradă, cu drumul comunal DC 77 (pe teritoriul comunei Nojorid), cu DN 79 (în zona Cefa), cu DJ 705 Salonta – Tinca (la ieșirea din municipiu spre această comună), precum și noduri rutiere cu drumul de legătură spre vamă (zona Salonta) și cu DN 79 (zona Avram Iancu).

În total, noua șosea va avea și patru centre de întreținere, 6 spații de servicii și 6 parcări de scurtă durată, precum și 86 de poduri, pasaje, viaducte și structuri casetate (podețe).

Licitația pentru execuția DX Oradea – Arad se va face separat pentru cele trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Decizia implementării acestui drum APARTINE LUI BOLOJAN
Mang si Pasztor nici nu au fost interesati, drept urmare, Bolojan cum a venit cum a și anunțat asta. Drept urmare Primăria Oradea, CJ Bihor, Primăria Arad si CJ Arad au si plătit 4 milioane € ca sa fie sigur ca se va face. CNAIR nu are decat sa scoată banii care trebuie pusi pe lângă fondurile europene ca sa nu se facă de cacao.
Postat 10 Februarie 2024, 13:04 de Sandu2100
Decizia realizării acestui drum expres aparține Comisiei Europene.
Proiectul conectării mai rapide dintre Marea Baltică și Mediterana este veche, încă de pe vremea când Bolojan visa să iasă din Birtin ca să ajungă la piață la Aleșd. Că Bolojan s-a băgat în seamă după ce a aflat în urmă cu 3-4 ani de aprobarea unei finanțări care să rezolve atât traseul din România cât și cel din Ungaria către Polonia, probabil și prin vestul Ucrainei, este altă poveste. Problema e că, din băgare de seamă excesivă, Bolojan a cheltuit banii bihorenilor pe un studiu de prefezabilitate inutil, având în vedere că acum se finalizează de către CNAIR studiul de fezabilitate care va sta la baza licitării proiectului tehnic și a execuției mai apoi. Grindeanu, șmecher cum e el, a lăsat CJ Bihor să cheltuie un milion de euro în avans degeaba, pentru ca acum să-i spună lui Bolojan "pas" ... tu du-te acasă, că de aici preluăm noi lucrurile la modul serios, din moment ce DX Oradea-Arad este drum național, nu străduțe precum E.Teodoroiu care numai ca un drum expres nu arată.
Postat 10 Februarie 2024, 09:29 de KP
Retardatul de serviciu își dă like-uri singur.
E atât de dedicat "cauzei" încât vede în Bolojan umbra lui Mafalda ... un multifațetat care, din poziția de președinte al CJ Bihor este atât șeful liberal al CNAIR cât și ministrul transporturilor de la PSD, suprapus cu comisarul european pe transporturi și cu premierul României în același timp.
Postat 10 Februarie 2024, 09:14 de KP
:::::))))))
Unde-s ăștia sa ne spună ca nu Bolojan face DX-ul
Postat 09 Februarie 2024, 21:11 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON