URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2024, 12:50

Ministra Justiției, despre judecătoarea originară din Bihor care a scandalizat opinia publică, în dosarul 2 Mai: „Atitudinea a fost nepotrivită”

Ministra Justiției, despre judecătoarea originară din Bihor care a scandalizat opinia publică, în dosarul 2 Mai: „Atitudinea a fost nepotrivită” Judecătoarea născută în Beiuș, Ancuța Ioana Popoviciu (stânga), considerată o „pată neagră” de ministra Justiției, Alina Gorghiu (dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a făcut noi declarații despre reacția revoltătoare a judecătoarei Ancuța Ioana Popoviciu, originară din Bihor și desemnată să judece procesul declanșat în urma tragediei din 2 Mai produse de un tânăr șofer drogat.

În emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă la Prima TV, Gorghiu a spus că „tot acel incident din instanță a lovit în încrederea justiției” și că Popoviciu a avut o atitudine nepotrivită, în contextul în care judecătorii nu se pot scuza că au zile proaste și că nu s-au pregătit, scrie hotnews.ro.

„Am să încep cu adevărul dureros şi am să vă spun că tot acel incident din instanţă a fost… a lovit în încrederea justiţiei. Momentul retraumatizării părinţilor a generat emoţii negative profunde în societate şi a fost o expunere media puternică, motiv pentru care - şi atunci eram chiar la bilanţul DNA - nu mi-am putut ascunde dezamăgirea faţă de acel moment, însă niciun judecător nu are nicio scuză că are o zi proastă, că nu are timp să-şi pregătească un asemenea dosar cu atât mai mult cu cât speţa în sine era una foarte, foarte sensibilă, cu o încărcătură emoţională la nivel naţional”, a declarat Alina Gorghiu.

Declarația are legătură cu faptul că, la primul termen de judecată, Popoviciu a cerut buletinul unuia dintre tinerii morți în accident, dovedind și că habar nu avea că au fost doi tineri omorâți de mașina condusă de Vlad Pascu.

Ministra Justiției a apreciat faptul că Inspecția Judiciară s-a sesizat în cazul acestei judecătoare, cercetările fiind încă în curs. În opinia ei, sistemul judiciar trebuie să preia problemele sesizate în spațiul public: „Noi va trebui să învăţăm un lucru în permanenţă ca sistem judiciar, să preluăm problemele sesizate în spaţiul public, să vezi ce ai de rezolvat la ele. Ai găsit vinovatul, l-ai sancţionat, n-ai o problemă să spui că s-a respectat legea, dar transparenţa e obligatorie, mai ales, repet, atunci când vorbim de traume care lasă societatea aşa într-o stare de întrebare, mai avem încredere sau nu mai avem încredere în justiţie?”.

Întrebată concret dacă judecătoarea trebuia să ceară cartea de identitate a tânărului decedat, Gorghiu a spus doar că atitudinea judecătoarei a fost nepotrivită. „Nu vreau deloc să discut despre amănuntele acestui dosar, nu pot, n-am voie, însă cred că am spus suficient de ferm că atitudinea a fost nepotrivită din partea doamnei judecător şi cu siguranţă găseam mijloace să evităm toată această presiune publică şi impact negativ asupra justiţiei”, a declarat ministra.

Alina Gorghiu a mai avut declarații despre atitudinea judecătoarei Ancuța Ioana Popoviciu și în februarie, imediat după ce magistrata a scandalizat opinia publică. Oficialul a spus că atunci că „a paralizat” când a aflat ce atitudine a avut Popoviciu și că aceasta este „o pată neagră” pentru justiția românească.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cherchez la femme
Baieti fiind, pe femei le iubeam. Femeia are un echipament genetic superior barbatului. Are niste functii suplimentare, maternitatea. Are un organism mai puternic, mai rezistent la boli si la stres. E obisnuita cu vederea singelui de la 10 ani. Nu are drept de vot decit de vreo suta de ani. Secole la rind a fost un "asset" al barbatului. Lectura facultativa: Osho- Cartea despre femei. Emanciparea femeii e un fenomen. Foarte bine, dar, ar trebui niste jaloane. Fenomenul de substituire a barbatului are consecinte imprevizibile. Poate, catastrofale. Duduile astea care tocileaza la drept, dependente de fazele lunii, impart justitia la populatie intre doua reprize de facebook si instagram. Cu discernamintul abolit de diverse frustrari, poti ajunge in puscarie intr-o clipire de gene. Cuprinsa de elanul pensionărior la 45 de ani, justitia s-a umplut de pitipoance. Camelia Bogdan, kovesi, alina bica si duduile din poza sunt rezultatul celebrui dicton: "Penisul nu stie carte". Pacat. Femeia putea sa aiba o alta intrebuintare, mult mai prodigioasa.
Postat 06 Aprilie 2024, 19:22 de excalibur
A scăpat și a ieșit porumbelul
A scăpat și a ieșit porumbelul - În realitate așa se întâmplă în multe instanțe, din țară, evident că și la noi în Oradea. Adică mulți judecători nu citesc dosarele, nu cunosc conținutul dosarelor, care este speța. Așa că încearcă să afle în instanță despre ce ar fi vorba în cauză. Evident și când citesc unii judecători, o fac superficial, pe diagonală. Astfel că apar tot felul de ciudățenii în deciziile multora dintre ei. Magistratul trebuie să poată fi sancționat și să răspundă pentru greșeli = malpraxis. Iar de sesizările adresate inspecției Judiciare, împotriva magistraților, care sunt făcute de către cetățeni, ar fi bine să se ocupe un complet de jurați formați din cetățeni (ar fi poate chiar mai ieftin pentru stat, decât cu salariile ENORME ale unor magistrați, aflați practic într-un concediu continuu), nu din judecători. Judecătorii se vor apăra întotdeauna între ei, judecătorii care analizează sesizările, găsindu-le justificări judecătorilor reclamați, deoarece provin din aceeași castă, considerând că greșeala este umană. Probabil greșind și ei la rândul lor anterior. Problema care este în realitate, că greșelile lor (trecute la ei și ce dacă am greșit), pe cei nedreptățiți îi poate afecta IREMEDIABIL, pentru tot restul vieții. Iar când această greșeală este realizată intenționat, este și mai gravă situația. AȘTEPTĂM modificarea legii, privind răspunderea magistratului!!! Deoarece un om nu poate fi cu adevărat IMPARȚIAL, având afinități și animozități, în funcție de trăirile avute sau suferite, iar magistratul este și el om.
Postat 06 Aprilie 2024, 17:08 de Impaciuitorul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON