URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2024, 16:47

Tragedia de la 2 Mai: Judecătoarea cu origini în Bihor a admis procedura simplificată în cazul lui Vlad Pascu, fapt ce i-ar reduce considerabil pedeapsa

Tragedia de la 2 Mai: Judecătoarea cu origini în Bihor a admis procedura simplificată în cazul lui Vlad Pascu, fapt ce i-ar reduce considerabil pedeapsa foto: Arhiva Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a provocat tragedia din 2 Mai omorând alți doi tineri, drogat la volan, și-a recunoscut vina la cel de-al doilea termen al procesului, desfășurat joi la Judecătoria Mangalia. Judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu, cu origini în Bihor, cea care a scandalizat opinia publică după ce la precedentul termen întrebase dacă unul dintre tinerii morți este prezent în sală, a acceptat cererea de judecare după procedura simplificată, fapt ce ar însemna reducerea pedepsei cu o treime.

Potrivit presei centrale, Vlad Pascu nu a fost prezent joi la proces, participând prin videoconferință.

HotNews.ro scrie, citându-l pe avocatul părinților victimei, Adrian Cuculis, că joi, Pascu a fost audiat timp de 40 de minute și și-a recunoscut faptele.

„Judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu a admis, la cererea avocaților lui Vlad Pascu, procedura simplificată pentru acest proces, ceea ce ar însemna reducerea pedepsei cu o treime, a explicat avocatul.

Părinții victimelor au solicitat, în schimb, încă dinaintea începerii procesului, schimbarea încadrării juridice pentru Vlad Pascu din ucidere din culpă în omor, cerere care încă nu a fost dezbătută”, scrie HotNews.ro.

Digi24 precizează că cererea de recuzare a judecătoarei a fost respinsă, iar la următorul termen se va discuta solicitarea de schimbare a încadrării juridice - care acum este de ucidere din culpă - în omor calificat.

„A fost circ. Dacă făceam o şedinţă de bloc să schimbăm administratorul, ieşea mai bine. Vorbim de o cerere care este depusă încă de la Parchet (pentru schimbarea încadrării juridice - n.r.) şi nu a fost dezbătută nici măcar astăzi. Doamna judecător i-a acceptat procedura simplificată, adică să obţină şi o reducere a pedepsei de o treime înainte să dezbată cererea de schimbare a încadrării juridice (...) Aveam zece ani şi vreo şase luni la care aplicaţi o reducere de o treime”, a spus Cuculis.

Sursa citată precizează că avocații părinților tinerilor uciși au depus și o cerere de recuzare a judecătoarei, cerere care a fost respinsă.

Tatăl lui Sebastian Olariu, tânârul ucis în accident, a mers în sala de judecată cu poza fiului său.

„Sincer, nu mai am nicio speranţă. La cum se judecă în ţara asta, chiar nu mai am nicio speranţă. Până şi acum, când m-a văzut cu poza băiatului în mână, m-a întrebat (judecătoarea - n.r.) cine sunt. Şi am zis că sunt tatăl lui Sebi şi l-am adus şi pe el în sală ca să îl vadă”, a spus bărbatul.

O judecătoare nedocumentată

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, la primul termen, din luna februarie, judecătoarea căreia i s-a desemnat cauza, Ancuța Ioana Popoviciu (foto jos), a stârnit nemulțumirea părinților, după ce a demonstrat, când a strigat prezența părților din dosar, că habar nu are ce s-a întâmplat în accident.

“Olariu Sebastian Andrei e prezent?”, a întrebat Popoviciu, și toată sala a încremenit. Părinții lui, prezenți în sală la termenul de judecată, au izbucnit în plâns când i-au auzit numele strigat.

Observând rumoarea din sală, judecătoarea a părut surprinsă. „A decedat o victimă?”, a întrebat ea. O voce din public i-a răspuns: „Au decedat două”.

Comportamentul judecătoarei i-a atras și anchetarea disciplinară. „Sesizarea din oficiu vizează respectarea obligației de studiere a dosarelor anterior ședinței de judecată (inclusiv din perspectiva prezenței în instituție a judecătorului anterior acestei date), maniera de gestionare a dosarelor și ședințelor de judecată, comportamentul judecătorului în ședințele de judecată, în principal cu referire la ședința de judecată din data de 22.02.2024, precum și existența unor eventuale situații de incompatibilitate în legătură cu dosarul menționat”, a anunțat Inspecția Judiciară.

În plus, ministra Justiției a spus despre judecătoare că este „o pată neagră”: „Efectiv am paralizat când am citit”, a reacționat Alina Gorghiu.

Conform CV-ului ei, Ancuța Ioana Popoviciu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din Oradea în 2006, iar apoi a urmat tot aici un masterat în Drept Privat, absolvind Institutul Național al Magistraturii în 2011. Conform declarației de avere, Popoviciu are un teren și o casă în Beiuș, dobândite prin moștenire, și două apartamente în Mangalia, unul dintre ele cumpărate cu credit ipotecar. În conturile bancare, la data declarației, ea a pretins că avea doar 1.000 de lei.

Judecătoarea nici măcar nu se află la prima abatere. În mai 2023, ea a fost sancționată cu avertisment de către Secția pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru "o gravă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual“.

După cum se știe, accidentul din localitatea 2 Mai a avut loc în 19 august 2023, pe DN 39, în apropierea localităţii Vama Veche, după ce Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri care mergeau pe marginea drumului. Roberta Marina Dragomir (20 de ani) și Sebastian Andrei Olariu (21 de ani), ambii fiind studenți la Facultatea de Geografie a Universității București, au murit pe loc. Alți trei tineri au fost răniți.

HotNews.ro reamintește că accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori - cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri, deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul.

Expertiza tehnică a arătat că, la momentul impactului, mașina condusă de Pascu avea 103 km/h, pe o secțiune de drum cu viteza maximă admisă de 50 km/h. Șoferul este trimis în judecată pentru ucidere din culpă.

Pe de altă parte, Vlad Pascu și părinții lui sunt inculpați și într-un dosar de trafic de droguri. În plus, mama lui, Miruna Pascu, este acuzată şi de influenţarea declaraţiilor şi ameninţare, iar tatăl, Claudiu Pascu, pentru deţinere, fără drept, de muniţie letală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON