URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2024, 11:11

Procesul accidentului din 2 mai a început cu scandal: Judecătoarea, originară din Bihor, a întrebat dacă unul dintre tinerii morți este în sală

Procesul accidentului din 2 mai a început cu scandal: Judecătoarea, originară din Bihor, a întrebat dacă unul dintre tinerii morți este în sală (sursa foto: Facebook/Ancuța Ioana Popoviciu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Judecătoria Mangalia a început joi procesul în care este judecat Vlad Pascu, șoferul drogat care, pe 19 august 2023, a intrat cu mașina într-un grup de 8 tineri, în stațiunea 2 Mai din județul Constanța, omorând două dintre victime.

La primul termen, judecătoarea căreia i s-a desemnat cauza, Ancuța Ioana Popoviciu (foto), a stârnit nemulțumirea părinților, după ce a demonstrat, când a strigat prezența părților din dosar, că habar nu are ce s-a întâmplat în accident.

„E strigător la cer!”

“Olariu Sebastian Andrei e prezent?”, a întrebat Popoviciu, și toată sala a încremenit, relatează site-ul Libertatea.ro. Sebastian Olariu este unul dintre cei doi tineri care au murit loviți de mașina condusă de Pascu, iar părinții lui, prezenți în sală la termenul de judecată, au izbucnit în plâns când i-au auzit numele strigat.

Libertatea.ro mai scrie că, observând rumoarea din sală, judecătoarea a părut surprinsă. „A decedat o victimă?”, a întrebat ea. O voce din public i-a răspuns: „Au decedat două”.

Părinții victimelor din accident s-au declarat revoltați la ieșirea din sala de judecată, condamnând atitudinea magistratului care, spun ei, a intrat în sala de judecată mestecând gumă. „Nu am văzut în viața mea un asemenea judecător”, a declarat tatăl lui Sebastian Olariu, cu lacrimi în ochi. „Nu vedeți că e circ? Totul e făcătură! Ce i-au făcut familiei Olariu, că a întrebat dacă e prezent fiul în sala de judecată, e strigător la cer”, a spus și tatăl Robertei Dragomir, cealaltă studentă moartă în accident.

Primul termen al procesului s-a încheiat cu o amânare, după ce Vlad Pascu, aflat încă în arest, a arătat că unul dintre avocații săi este în grevă, iar celălalt a renunțat să-l mai reprezinte.

Are o casă la Beiuș

Presa din București a dezvăluit că judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu este originară din Bihor. Conform CV-ului ei, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din Oradea în 2006, iar apoi a urmat tot aici un masterat în Drept Privat.

Ea a absolvit Institutul Național al Magistraturii în 2011. Până atunci, a fost consilier juridic la firma Framicol SRL (2007-2009), apoi avocat stagiar (ianuarie-octombrie 2009) în Baroul Bihor, iar apoi judecător stagiar și definitiv la Judecătoria Ineu (iulie 2011-februarie 2013, respectiv februarie 2013-martie 2015, când s-a transferat la Judecătoria Mangalia).

Conform declarației de avere, Popoviciu are un teren și o casă în Beiuș, dobândite prin moștenire, și două apartamente în Mangalia, unul dintre ele cumpărate cu credit ipotecar. În conturile bancare, la data declarației, ea a pretins că avea doar 1.000 de lei.

Sancționată pentru gravă neglijență

Judecătoarea nici măcar nu se află la prima abatere. În mai 2023, ea a fost sancționată cu avertisment de către Secția pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, însă nu este clar deocamdată pentru ce fapte.

Cert este că, potrivit hotărârii consultate și de BIHOREANUL, avertismentul a fost aplicat pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. s) teza a II a raportat la art. 272 alin.(2) din același act normativ.

Prevederea legală face referire la face referire la „exercitarea funcției cu gravă neglijență“, iar articolul 272 prevede că există "o gravă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual“.

Anchetată din nou

Episodul de joi din sala de judecată i-a atras judecătoarei o nouă cercetare disciplinară. Vineri, Inspecția Judiciară a anunțat că s-a autosesizat în cazul ei.

„Sesizarea din oficiu vizează respectarea obligației de studiere a dosarelor anterior ședinței de judecată (inclusiv din perspectiva prezenței în instituție a judecătorului anterior acestei date), maniera de gestionare a dosarelor și ședințelor de judecată, comportamentul judecătorului în ședințele de judecată, în principal cu referire la ședința de judecată din data de 22.02.2024, precum și existența unor eventuale situații de incompatibilitate în legătură cu dosarul menționat”, a anunțat Inspecția Judiciară printr-un comunicat citat de Libertatea.ro.

Raportul va fi trimis către CSM și se va stabili dacă judecătoarea va fi sancționată sau nu.

Tragedia din 2 mai

Teribilul accident pe care Popoviciu îl judecă acum s-a petrecut pe 19 august 2023, la ora 5.20. Drogat la volanul unui Mercedes decapotabil, Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de tineri care mergeau pe marginea șoselei, din Vama Veche spre 2 Mai.

În urma impactului, trei tineri au fost răniți, iar doi au murit: Roberta Dragomir (20 de ani) și Sebastian Olariu (21 de ani). Amândoi erau studenţi la Facultatea de Geografie din Bucureşti.

Ancheta demarată a scos la iveală că șoferul drogat fusese oprit în acea noapte de Poliție, dar lăsat să plece mai departe. 

Expertiza tehnică a arătat că, la momentul impactului, mașina condusă de Pascu avea 103 km/h, pe o secțiune de drum cu viteza maximă admisă de 50 km/h. Șoferul este trimis în judecată pentru ucidere din culpă.

Pe de altă parte, Vlad Pascu și părinții lui sunt inculpați și într-un dosar de trafic de droguri. În plus, mama lui, Miruna Pascu, este acuzată şi de influenţarea declaraţiilor şi ameninţare, iar tatăl, Claudiu Pascu, pentru deţinere, fără drept, de muniţie letală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
O să ajungă oamenii să fie nevoiți când li se judecă vreo cauză ...
... să ceară publicarea CV-ului magistraților desemnați. Iar când o să vadă că judecătorii au vreo legătură cu Beiușul, să ceară recuzarea lor sau strămutarea procesului respectiv.
Postat 24 Februarie 2024, 08:52 de KP
Ancuța Ioana DEMISIA
Daca avea putina demnitate, isi dadea demisia imediat... dar fiindca n-are si e un 0 barat ca om si o corupta, isi va continua jobul bine mersi...
Postat 23 Februarie 2024, 21:53 de cristianteofil
Fiat justitia perear mundus
Aparent arată bine pregătită: pensată, cîrlionțată, machiată, concupiscentă, ce contează că habar n-are ce lucrează, că doar și justiția e o damă bine, legată la ochi, care face ce-o taie capul, în opinia ei...
Postat 23 Februarie 2024, 14:36 de pupinjuristu
sss
Nu spun ca e bine sa se pensioneze la 48 de ani, cand au experienta si puterea de munca cele mai mari, dar aici e vorba de altceva. Femeia asta a mers iar nepregatita la serviviu, dupa ce vedem ca a mai comis-o. Ea habar nu are ce procese are pe rol in ziua respectiva. E ca si cum te duci la examen fara sa te pregatesti, doar ca aici e vorba de vietile altora, nu doar de a ei.
Postat 23 Februarie 2024, 12:51 de Riviera
De noaptea minți....
Voi va dați seama oameni buni cât de jos a coborât nivelul, va dați seama cine ne împarte noua dreptatea, ce fel de personaje ajung în asemenea funcții și unde se poate ajunge și toate astea din cauza lipsei de experiență, asa se întâmplă când le dai posibilitatea sa iasă la pensie la 48 de ani când de abia au acumulat ceva experienta ies la pensie și nu orice fel de pensie ci pensie specială uneori mai mare decât salariile pe care le cumula în timpul activități deși nu o merita defel, și apoi pierdem de trei ori, rămânem cu asemenea specimene, deficit de personal și o grămadă de bani cheltuiți pe pensii speciale. Nu de mult am văzut o alta viitoare speciala care uimea însăși UE prin decizia ei tot prin groapa bonusului.
Postat 23 Februarie 2024, 12:38 de sss
Incredibil
O astfel de incompetenta ajunge sa faca ce face, dupa ce a mai fost sanctionata pt grava neglijenta.
Postat 23 Februarie 2024, 12:26 de Riviera
Cu alte cuvinte
Binşu' loveşte si in S-E.
Postat 23 Februarie 2024, 12:09 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON