URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2023, 16:25

Mihai Lasca, pus de Tribunalul Bihor să șteargă un videoclip de pe Facebook în care el și un brancardier acuzau că într-un spital din Oradea sunt omorâți oameni

Mihai Lasca, pus de Tribunalul Bihor să șteargă un videoclip de pe Facebook în care el și un brancardier acuzau că într-un spital din Oradea sunt omorâți oameni captură video / Facebook, Mihai Lasca
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un complet de judecată al Tribunalului Bihor a decis că deputatul orădean Mihai Lasca trebuie să șteargă un videoclip în care parlamentarul ex-AUR și Cristian Cernat, un fost brancardier al Spitalului Municipal din Oradea, susțineau în octombrie 2021, în plină pandemie, că în spitalul orădean sunt omorâți oameni prin aplicarea unor tratamente groaznice, precum și că pacienților „li se ard plămânii”.

Judecătorii arată în motivarea sentinței că Lasca s-a folosit de pandemia Covid-19 pentru a crea sau alimenta teorii conspiraționiste pentru a obține capital politic. 

Hit pe Facebook

Detalii despre acest caz au fost prezentate vineri de portalul de știri G4Media.ro, care precizează că sentința Tribunalului Bihor a fost dată în noiembrie 2022, ea nefiind însă definitivă. 

Potrivit sursei citate, procesul a fost intentat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea (care a preluat Spitalul Municipal ca secție) împotriva lui Mihai Lasca și lui Cristian Cernat, fostul brancardier care a fost invitat de Lasca să vorbească, într-o intervenție live pe pagina de Facebook a deputatului, despre ceea ce ei susțineau că sunt realitățile pandemiei Covid. 

Acel clip ce conținea acuzații halucinante a adunat 342.000 de vizualizări, peste 6.600 de comentarii și peste 27.000 de distribuiri. În acțiunea deschisă în instanță, Spitalul Județean a arătat că majoritatea comentariilor erau virulente și erau „îndreptate împotriva cadrelor medicale, a unităților sanitare, împotriva modului în care autoritățile gestionează pandemia Covid19”.

Reclamanta a cerut instanței să constate caracterul ilicit și neadevărurile din acel clip și a cerut 500.000 de lei drept daune morale pentru prejudiciul cauzat ca urmare a încălcării dreptului la reputație și a dreptului la propria imagine, precum și ștergerea interviului de pe contul de Facebook. 

„Le ard plămânii”

În proces au fost punctate o serie de afirmații făcute în discuția dintre Lasca și Cernat, ca de pildă că pacienții s-ar fi plâns că „le ard plămânii din cauza oxigenului dat la maxim, că nu au aer, că se simt amețiți, că nu au vlagă și că acestea ar fi consecințe al tratamentului administrat în spital” și că oxigenul nu era de fapt necesar pacienților sau nu în concentrațiile stabilite de medici, indicând faptul că medicii spitalului „omorau” pacienții prin administrarea oxigenului”, scrie G4Media.ro. 

După cum și BIHOREANUL a scris la acea vreme, Mihai Lasca spunea că „pandemia este una artificială, care are scop precis ca oamenii să ajungă în număr cât mai mare la ATI, după care să decedeze" și mai spunea că protocoalele medicale au menirea de a ucide pacienții și că medicii sunt „complici” la aceste decese. 

În întâmpinările pe care le-au depus, atât Cernat, cât și Lasca au susținut că nu au greșit cu nimic. 

Judecătorii au dat dreptate Spitalului Județean. Potrivit motivării sentinței Tribunalului Bihor, consultate de G4Media.ro, „afirmaţiile pârâţilor (faptele) au fost în ton cu un curent de informaţii false care au circulat în timpul pandemiei de Covid în contextul îngrijorărilor şi incertitudinii create de pandemie”. 

Judecător: Lasca s-a folosit de pandemie

În ceea ce-l privește pe Mihai Lasca, completul de judecată a stabilit că „acest pârât a folosit pandemia COVID pentru a crea sau alimenta teorii conspiraţioniste, asumându-şi o pretinsă datorie morală de aflare a adevărului pentru miile de români nevinovaţi omorâţi şi aparţinătorii lor, totul cu scopul de a obţine capital politic (urmăritori/susţinători proprii).”

Astfel, Tribunalul Bihor a stabilit că videoclipul respectiv trebuie șters de pe Facebook. Totuși, instanța nu a stabilit acordarea de daune morale, deoarece personele juridice nu pot înregistra o suferinţă similară persoanelor fizice, mai notează G4Media.ro. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sandu mincinosu
Astia sunt ca sandu2100 Ciucle. Asa e si sandu cum e asistentul ala, pt o ciorba declara orice. Fiecare partid are asemenea slugi lipitoare de afise
Postat 06 Iunie 2023, 13:56 de adi13
...
Eu inca ma mir ca acest om, Lasca, mai calca pe spatiu public si nu imparte o celula cu alti detinuti. Intr-un stat de drept si tara normala (cum Romania bineinteles ca nu e), nu prea ar avea ce cauta in viata publica ce sa mai vorbim de politica.
Postat 03 Iunie 2023, 23:37 de corm16
KP aka mama Omida
Ăștia sunt de rangul tău :::::))))) vezi tu ca România nu se înjosește cu asemenea elemente. Excesul de prostie omoară oameni, oxigenul NU, iar în cap ce ai = 0 barat.
Postat 03 Iunie 2023, 23:25 de Sandu2100
Judecătorii strâmbi ...
... nu au fost în stare nici măcar să solicite pârâtei un raport de expertiză măcar. Căcăcioși prin definiție ... pentru că s-avdemonstrat deja faptul că, la cazurile grave cu Covid, excesul de oxigen a omorât oameni și protocolul medical a fost impus administrativ, nu medical. Deci, greșit ... după cum s-a dovedit la nivel internațional deja.
Postat 03 Iunie 2023, 21:57 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON