URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2014, 17:10

Micula Land: La Restaurantul Transilvania lucrările ilegale continuă, iar jurnaliştii sunt ameninţaţi cu "zdrobirea oaselor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandal provocat miercuri, în plină zi, chiar în centrul Oradiei, de o "gorilă" a lui Ioan Micula, preşedinte al grupului de Firme Transilvania General Import Export, care a agresat un jurnalist de la BIHOREANUL!

"Nu mi-ai cerut voie!"

În jurul orei 11, observând că omul de afaceri Ioan Micula ieşea din restaurantul Transilvania împreună cu un reprezentant al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Bihor, ce făcuse un control la faţa locului, reporterul BIHOREANULUI, care trecea prin zonă, s-a apropiat de aceştia şi le-a făcut trei fotografii.

Deşi acest lucru s-a întâmplat pe domeniul public, fără ca jurnalistul să-şi ascundă intenţia şi fără să fi fost provocator, ba chiar salutând şi vrând să-i ceară magnatului informaţii despre rezultatul controlului, Micula s-a dovedit iritat. "Nu-mi fă poze! N-ai voie să-mi faci poze, nu mi-ai cerut voie!", s-a răstit el la jurnalist.

Deşi acesta a încetat să mai folosească aparatul foto, omul de afaceri nu a revenit la un ton ponderat, refuzând să facă declaraţii şi continuându-şi drumul spre strada Postăvarului, până la intrarea în sediul firmei, împreună cu reprezentantul Direcţiei pentru Patrimoniu Cultural şi cu ceilalţi doi însoţitori cu care era în grup.

"Nici nu ştii când o să te fac!"

Imediat ce Micula s-a depărtat, un bodyguard dintre cei doi care îl însoţeau - având o înfăţişare de interlop, "costumat" în pantaloni şi bluză de training cu glugă - l-a apucat pe reporter de braţ, încercând să-i ia aparatul. A renunţat doar datorită prezenţei unor trecători, nu însă fără a slobozi un potop de înjurături de cea mai joasă factură şi, mai ales, nu înainte de a-l ameninţa în stil mafiot: "Te-am văzut. Te-am pozat! O să te fac! Te caut eu, nici nu ştii când te fac! O să-ţi zdrobesc oasele!".

Bodyguardul şi-a încetat ameninţările abia după ce jurnalistul a intrat în sediul unei bănci din apropiere, BRD, iar agentul de pază al acesteia a sunat la 112, scena fiind înregistrată de camerele de supraveghere din zonă, atât ale băncii, cât şi ale oraşului. Agresorul s-a îndreptat apoi imediat spre sediul TGIE, împreună cu colegul său, care nu intervenise deloc.

Când un echipaj al Poliţiei a ajuns la faţa locului, acest al doilea bodyguard şi un alt angajat al lui Micula au susţinut într-o primă fază că nici măcar nu îl cunoşteau pe agresor, iar apoi că, de fapt, acesta a încercat doar să-şi facă datoria, adică să-l protejeze pe afacerist de o "posibilă agresiune".

În cele din urmă, jurnalistul a depus o plângere la Poliţie, iar împotriva bodyguardului va fi întocmit un dosar penal, pentru agresiune şi ameninţare.

Închis pentru... nuntă

BIHOREANUL este ziarul care a semnalat, la începutul anului, că Ioan Micula, proprietarul imobilului în care funcţionează Restaurantul Transilvania, a ordonat închiderea localului şi, în cel mai mare secret, reamenajarea acestuia astfel încât să poată găzdui petrecerea de nuntă a fiicei sale cele mari, programată în luna iulie.

Atâta doar că imobilul, construit între 1903-1904 şi denumit o vreme Hotel Pannonia, face parte din lista monumentelor protejate de lege, iar conform Legii 422/2001 proprietarul avea nevoie, înaintea oricărei lucrări, de o serie de documente, între care avizul Comisiei Zonale pentru Protecţia Monumentelor ce funcţionează pe lângă Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Bihor. Or, firma lui Ioan Micula nu numai că nu avea acest aviz, ce se emite în baza unui proiect întocmit de un arhitect expert agreat de Ministerul Culturii, dar nici măcar nu l-a solicitat.

Autorităţi fără autoritate

Autosesizat încă din februarie în baza informaţiilor publicate în acest sens de BIHOREANUL, şeful Direcţiei, Lucian Silaghi, a încercat să afle încă de atunci de la proprietar ce modificări doreşte să aducă imobilului are şi l-a invitat să solicite, cum impune legea, avizul necesar.

Vreme de trei luni n-a primit însă niciun răspuns, astfel că, la rându-i, a sesizat Primăria Oradea, Instituţia Arhitectului Şef, Inspectoratul pentru Construcţii şi Fundaţia pentru Protecţia Monumentelor. Abia în luna aprilie, după ce nici reprezentanţii Direcţiei, şi nici cei ai municipalităţii nu au fost lăsaţi să intre în clădire pentru control, Poliţia Locală a amendat firma lui Micula cu modesta sumă de 1.000 lei.

Cu două săptămâni în urmă, Silaghi a notificat oficial şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, pentru ca instituţia pe care o conduce să primească sprijin în efectuarea controlului, în condiţiile în care lucrările de modificare a clădirii ordonate de Micula continuă, iar omul de afaceri nu permite accesul pe proprietatea sa.

Conform informaţiilor BIHOREANULUI, Ioan Micula doreşte recompartimentarea totală a interiorului restaurantului pentru a-i dubla capacitatea de la 200 la 400 de locuri, acesta susţinând, după ce a fost amendat de Poliţia Locală, că mai vrea să dezafecteze liftul montat în vremea comunismului, să restaureze tavanul şi să înlocuiască pardoseala. Specialiştii se tem, însă, că se fac intervenţii şi lucrări - inclusiv balcoane - ce ar schimba nu doar aspectul, ci şi rezistenţa clădirii.

"Vor suporta rigorile legii"

La conferinţa de presă de miercuri susţinută de primarul Ilie Bolojan şi arhitectul-şef Adriana Lipoveanu, reprezentanţii municipalităţii au fost chestionaţi de BIHOREANUL despre ce demersuri au făcut, de la ineficienta amendă de 1.000 de lei până astăzi, pentru a stopa infracţiunea care se comite, cu ştiinţa tuturor, la doi paşi de Primărie.

Fără a răspunde dacă a mai făcut demersuri în utlimele săptămâni, Lipoveanu a confirmat faptul că "lucrările nu sunt autorizate" şi că "există suspiciunea că ele continuă". "Dacă autorităţilor li s-a interzis accesul, vom adresa o somaţie în scris firmei şi, dacă din nou nu ne lasă, ne vom adresa organelor legii", a spus funcţionara.

Primarul Bolojan a completat: "Pentru noi lucrurile sunt clare. În cazul în care nu au sistat lucrările - pentru că aşa au spus, că le vor sista - vor suporta rigorile legale". Oare la fel ca până acum?

Citiţi pe această temă şi articolele:

"Transilvania sub asediu! Ioan Micula amenajează în secret şi fără autorizaţie un monument istoric pentru nunta fiicei sale (FOTO)"

Mai puţin nu se poate! Fraţii Micula au fost amendaţi cu 1.000 lei pentru lucrările neautorizate de la restaurantul Transilvania

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
????????
Patron de Cacaceni,paznic de ca-c-a-t!Cum e turcu si pistolul,varianta de Rieni!Pute,pute....!
Postat 30 Mai 2014, 08:00 de Nea taticu
oo
badigard e maaaa-.., anonimule...ar lu bodyguard: daca ai simtul domeniului public nu-ti raman copii fara alocatie.jur!
Postat 29 Mai 2014, 23:54 de boo
reporter jegos
Trebuia sa i rupa mufa la reporterul ala. Bodyguradul tre sa isi faca treaba si atat. Mai ales ca acum am citit si articolul scris ulterior. Are tupeu sa scrie asa ceva! Trebuia sa il puna sa isi manance aparatul, acolo, in centru, ca doar ii reporter!
Postat 29 Mai 2014, 22:56 de anonim
@VEGHE
INFINTAREA LOCURILOR DE MUNCA NU ITI DA DREPTUL DE NERESPECTAREA LEGILOR
Postat 29 Mai 2014, 16:44 de NAIL
@BODYGARD
Pai trebuia sa te faci chirurg....daca e asa periculos!!!
Postat 29 Mai 2014, 11:53 de 2/15
Fonduri Europene
Pentru - cetatean - Pentru reabilitarea cladirilor nu s-au folosit fonduri europene ci banii proprii. Daca s-ar da asa usor fonduri europene toate cladirile din patrimoniul orasului ar trebui sa arate ca si Transilvania si Astoria, dar ma indoiesc!
Postat 29 Mai 2014, 11:25 de Anonim
bodyguard
E usor sa denigrezi un bodyguard,dar,acesti bodyguarzi își risca viata,sănătatea pentru a proteja anumite persoane zi de zi.ziariști vin,te fotografiază,te hartuiesc,îi rogi sa se retragă si sa nu mai pozeze persoanele protejate,normal pe ei ziariști nu ii interesează ce le spui,tu,bodyguardule ii tragi de mâna,iar tu ziaristule depui plângere la politie ca ai fost bruscat,amenințat etc. eu bodyguard sânt concediat,tu ziaristule esti un erou? Copii noștri rămân fără pita,tu ziaristule ai mărire de salariu! Nimeni nu te judecă pe tine ziaristule ,pe noi toata lumea ne acuza de orice! Atunci care)i zicala! Mai bine toti ziaristi decât bodyguarzi!cinste jobului de bodyguard!
Postat 29 Mai 2014, 10:51 de bodyguard
portocaliu cu urme de maro
Dar cu coloana portocalie cu urme de maro de la intrarea Palatului Vulturului Negru din Str. Independetei cat mai sta asa? In 2013 m-am adresat Institutiei Arhitectuli sef fara rezultat. Anul acesta m-am adresat Ministrului Culturii Kelemen Hunor care a pasat totul la Directia de Cultura Bihor. Nu s-a intamplat INCA NIMIC! Trei coloane sunt MUSTAR, a patra PORTOCALIU CU URME DE MARO(foarte MARO).
Postat 29 Mai 2014, 10:41 de TDS
Penibil
De acord cu - veghe-, fiecare este platit sa isi faca meseria. Bodyguardul este platit sa aiba grija de cine il plateste asa ca isi face doar meseria. De unde sa stie bodyguardul ce intentii avea persoana respectiva?
Postat 29 Mai 2014, 09:12 de anonim
@veghe @ioane
Eu spun sa nu mai faceti nici un favor acestui oras..retrageti-va pe plaiurile natale..la tara..si dati-va cu levantica...si tu draga cretinita,,,,stii tu ...nu te mai baga in seama ..toata lumea rade de tine...si cel mai tare...paparuda pe care cheltui banii nostri...mai spune-i tatalui tau ca Ponta si Ghita i-au pus gand rau, cica asa nu se mai poate...spalam noi banii..,dar ci batranu-si face partea prea mare..nu mai vor sa-ti plateasca bodygarzii...si trabucurile..cica-s scumpe...s-am mai auzit ceva....cica lu tactu o sa i se duca mancare de la Transilvania...ce zici???Eu zic sa investiti in Suedia ..999 sau la CACACENI CA-I MAI APROAPE...
Postat 29 Mai 2014, 09:11 de soso
nesimtire a la micula
pentru @Ioane:reabilitarea cladirilor Transilvania si Astoria s-a facut pe fonduri europene,adica pe banii nostrii,ai "prostimii",nu pe banii lu' micula. Pana la urma n-ar fi nicio problema,insa aroganta si nesimtirea acestor "investitori" deranjeaza.
Postat 29 Mai 2014, 08:47 de cetatean
carcotasi nemultumiti
@wall mai, draga nenea, din fericire pentru orasul asta amarat si judetul asta la fel, omul de care va legati voi, asa din lipsa de subiecte, chiar a facut ceva bun pentru oradeni. Si, tot pentru infima ta stiinta, sa stii ca, printre multe altele, a creat si ofera ca angajator cele mai multe locuri de munca din Bihor, inclusiv din Oradea. inainte si chiar in vreme de criza. iar, nenea bodyguardul a facut foarte bine. doar meseria din care traieste, se risca... si pentru care e platit. asta e.
Postat 29 Mai 2014, 07:46 de veghe
@ioane
ce nu face un angajat la tgie
Postat 29 Mai 2014, 06:31 de WALL
Penibil
Sunteti penibili! Vizavi, unde cladirile sunt in paragina nu faceti poze? Noroc cu fratii Micula care isi investesc banii in cladirile alea, Transilvania si astoria sunt cele mai frumoase cladiri din Oradea, asa ca dragilot ar fii frumos sa le multumiti. Draga ziarist pozeaza Butoiul de aur data viitoroare, sau cladirea deasupra farmaciei sensiblu care aproape cade pe oameni. Wai si amar ce ziaristi avem, chiar e penibil. Probabil daca lasa cladirile alea in paragina va convenea :))) sa va fie rusine! Eu va sustin, si sunt sigura ca sunt multi ca si mine. Nu puneti la suflet rautatile oamenilor, e pura invidie si prostie! Bodyguar'ul ala si-a facut meseria pana la urma, ce e mare lucru? Data viitoare intreaba daca poti face poze inainte draga ziarist :))
Postat 29 Mai 2014, 00:00 de Ioane
simplu
Foarte usor de recunoscut individul cu gluga.INDICIU:-FOST POLITIST.Va las 24 de ore , sa vad daca-l descopera organele,dupa care revin.
Postat 28 Mai 2014, 22:47 de oradean
vai de oamenii muncitori din tara asta
Distinsi platitori de taxe locale, doresc ca prin intermediul acestui mesaj, sa va aduc la cunostinta ca amenda aplicata de municipalitate firmei TGIE a fost un mare fas... Din surse de incredere stiu ca lucrarile continua de zor in restaurantul Tansilvania. SIngurele zile in care nu s-a lucrat au fost cele in care au venit controalele anuntate de la Primarie. Ca urmare a acelor controale, s-a mascat casa scarii cu rigips in loc de folie, dar la parter bat zi de zi picamerele, stivuitorul incarca moloz si se toarna ciment ci cifa de la Drumuri Orasenesti direct de pe trotuarul de langa BRD. Muncitorii lucreaza in regim de sclavie, sunt injurati de sefii lor, persoane cat se poate de dubioase, iar bodyguarzii isi fac treaba cum stiu ei mai bine, asa cum se vede si in imaginea din articol. Cel care a incercat sa il rupa pe jurnalist, nu este altul decat Cercel, omul de incredere al familiei. Politia ar face bine sa ii scoata de la naftalina dosarul vechi si incarcat, ca doar a fost coleg de breasla in vremurile bune cu ei... Cei de la parcari, sunt invitati sa-i mai dea cate o amenda zilnica, viitorului ginere a lui Ioan Micula, care parcheaza X5-ul zi de zi pe trecerea de pietoni di
Postat 28 Mai 2014, 22:26 de ioane din cacaceni
halal body...
acum sincer, uitati-va la prapaditul de gras, infect cu multa"cultuta" pe burta. Arata a paza de corp? Deci pe cuvant daca nu zici ca sufera de indigestie, flatulatie, si a mai si mancat "riscas", ca asa a auzit ca e bine.
Postat 28 Mai 2014, 19:15 de Jozsi
Gata DNA, ai obosit de atâta muncă !?!
Primăria, prin reprezentanţii săi legali, acoperă nişte ilegalităţi şi acest lucru este evident !?! În orice ţară europeană ar fi "luaţi" toţi cei implicaţi şi aruncaţi acolo unde a înţărcat mutu iapa !?! Ce dreac de procurori anticorupţie sunteţi, dacă lăsaţi "aleşii" urbei să fie complice la "năzdrăvăniile" unor penibili ca "germenii" Micula !?!
Postat 28 Mai 2014, 19:04 de Carp III
LEGE
VOR SUPORTA RIGORILE LEGII POATE ATUNCI CIND RUSIA RESTITUIE TEZAURUL ROMAN SAU CIND VA EXPLODA MAMALIGA,NUMAI MINCIUNII,
Postat 28 Mai 2014, 18:53 de ZERO
nesimtire a la micula
Atitudinea asta de interlop este imprimata unor angajati chiar de catre micula.I se "rupe" lui de lege.Uitati-va cum angajatii(interlopii) lui blocheaza locurile de parcare din zona Astoria cu gardulete personalizate,de parca ar fi ale lor.Nu inteleg de ce nu se sesizeaza cei de la parcari,legat de aceasta situatie.
Postat 28 Mai 2014, 18:46 de cetatean
Checiu Adrian
asta nu ii fraeru ala de Checiu care lucreaza ptr ei ca ala e asa obraznic se crede si ala ceva smecher de cand s-a lipit de interlopii din oras .
Postat 28 Mai 2014, 17:23 de Paul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON