URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2014, 13:42

Transilvania sub asediu! Ioan Micula amenajează în secret şi fără autorizaţie un monument istoric pentru nunta fiicei sale (FOTO)

Transilvania sub asediu! Ioan Micula amenajează în secret şi fără autorizaţie un monument istoric pentru nunta fiicei sale (FOTO) ILEGAL NON-STOP! Ascunşi în spatele panourilor, constructorii reamenajează, complet ilegal, parterul clădirii din centru. Amploarea lucrărilor este necunoscută, pentru că autorităţile se tem până şi să întrebe de ele...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorii Poliţiei Locale, ai Primăriei şi ai Direcţiei de Cultură îşi pot preda liniştiţi legitimaţiile. Sub nasul lor, în buricul târgului, patronii holdingului Transilvania modifică deja de două luni, în secret şi fără nicio autorizaţie, parterul sediului din strada Teatrului 2, monument istoric aflat sub protecţia legii.

Incompetenţa autorităţilor locale, altfel neîndurătoare cu orădenii de rând, a culminat vinerea trecută, când agenţii Poliţiei Locale au fost împiedicaţi de angajaţii fraţilor Micula nu doar să facă un control, cum ar fi normal, ci până şi să depună o adresă prin care cereau programarea unei vizite pentru săptămâna aceasta!

Lucrări cu fereală

06_Ioan_Micula_bihoreanul.jpgReamenajarea a demarat undeva la începutul anului. Nimeni nu ştie când, pentru că intervenţiile la clădirea monument se fac în spatele unor panouri puse în geamuri, iar proprietarii n-au cerut niciodată autorizaţie de construire! Neoficial, se ştie că muncitorii lucrează pe brânci pentru ca restaurantul să fie reamenajat până în iulie, când magnatul Ioan Micula (foto) îşi mărită fiica mai mare, Olivia, absolventă a unei facultăţi economice din Londra.

Lucrările se fac în secret până şi faţă de angajaţii firmei. Pereţii au fost acoperiţi cu plase, iar salariaţilor le este interzis să privească în spatele lor, sub ameninţarea concedierii. Neoficial, reamenajarea spaţiului implică lucrări de recompartimentare, astfel încât acesta să îşi dubleze capacitatea la 400 de persoane, dezafectarea liftului şi scărilor, înlocuirea tencuielilor, a lambriurilor, "împrospătarea" ornamentelor ş.a. Oficial, nu se cunoaşte nimic...

Sancţionaţi cu... discuţii

06_Lucian_Silaghi_bihoreanul.jpgDirecţia de Cultură şi Patrimoniu, instituţia obligată de lege să supervizeze lucrările făcute la clădirile monument, nu ştie despre acestea decât că sunt neautorizate. Directorul Lucian Silaghi (foto) spune că a aflat de şantier în februarie, din BIHOREANUL, a cerut firmei să intre în legalitate, dar nu a primit nici acum un răspuns oficial. "Am trimis pe 18 februarie firmei Transilvania o adresă prin care anunţam că există suspiciunea demarării unor lucrări şi, fiind vorba de un imobil monument istoric, orice intervenţie se poate face doar cu avizul Direcţiei şi numai cu specialişti atestaţi". Directorul a trimis, spre ştiinţă, aceeaşi adresă Primăriei, Instituţiei Arhitectului Şef, Inspectoratului în Construcţii şi Fundaţiei pentru Protecţia Monumentelor.

Până în prezent, la Direcţia de Cultură s-au depus doar câteva simulări cu privire la modul în care va arata la final parterul clădirii, din care rezultă că proprietarii îşi doresc "eliminarea amenajărilor parazitare din anii 1975, 1987 şi 2005". Nici vorbă de proiect. "Am avut mai multe discuţii cu reprezentanţii companiei, în care am insistat asupra faptului că dacă nu intră în legalitate până săptămâna aceasta, riscă amenzi. Să sperăm că nu se va ajunge acolo", spune împăciuitorul Silaghi. Şi nu e singurul...

Poliţişti puşi pe fugă

La două luni de la deschiderea şantierului, nici Primăria, nici Arhitectul Şef, nici Poliţia Locală n-au avut curaj să întrebe de lucrările neautorizate din restaurantul Transilvania. "Până acum proprietarii spaţiului au obţinut doar certificatul de urbanism pentru compartimentări interioare cu condiţia să nu afecteze structura de rezistenţă, dar nu au făcut niciun demers pentru obţinerea autorizaţiei de construire", spune Lucia Iacob, şeful Serviciului Autorizări din Primărie.

Deşi informată încă din februarie despre şantierul ilegal, Poliţia Locală a luat prima măsură abia vinerea trecută, când a trimis o echipă la faţa locului. Extrem de exigenţi cu orădenii de rând - fie ei proprietari somaţi să semneze contracte de deratizare cu Romprest sau deţinători de panouri publicitare ce nu sunt pe placul poliţiştilor -, agenţii de teren s-au înmuiat în faţa angajaţilor magnaţilor de la Rieni. Nici măcar nu au putut intra în spaţiul în care muncitorii lucrau neautorizat. Nu că ar fi vrut!

"Poliţiştii locali au dus vineri o adresă prin care anunţau că urmează să facem marţi un control la faţa locului. Persoana care era la sediul firmei a refuzat să preia documentul, aşa că acesta a fost trimis prin poştă, iar vizita a fost reprogramată pentru joi", spune Iacob. Rămâne de văzut dacă reprezentanţii municipalităţii vor fi şi primiţi în control. Sau vor fi trimişi, mai ştii, la ABC-ul din colţ, după ţigări şi Frutti Fresh...


CU MĂNUŞI
"Nu puteam sparge uşa!"

Monument istoric de categoria B, clădirea fostului Hotel Pannonia, rebotezată ulterior Transilvania, face parte din Ansamblul Urban "Centrul Istoric Oradea". Construit în perioada 1903-1904 după planurile arhitectului Guttman Jozsef, în stil eclectic cu puternice amprente secession, imobilul serveşte drept sediu grupului de firme Transilvania încă anii '90, având la parter destinaţia de restaurant. Aflat sub protecţia Legii 422/2001, monumentul nu poate suporta nicio intervenţie decât cu aprobarea Comisiei Zonale pentru Protecţia Monumentelor, sub semnătura unui arhitect autorizat de Ministerul Culturii şi cu specialişti agreaţi de Direcţia de Cultură. Sancţiunile pornesc de la 5.000 lei şi pot ajunge până la condamnări penale, în funcţie de gravitatea faptei.

În acest context, atitudinea obedientă a autorităţilor este evidentă. Până şi primarul Ilie Bolojan, care şi-a făcut un renume de dur, înclină spre o atitudine împăciuitoare. "Trebuie să înţelegem că, deşi monument, imobilul este totuşi proprietate privată. Poliţia Locală nu putea sparge uşa pe muncitori şi să filmeze ce se întâmplă acolo. Dar dacă proprietarii au încălcat legea sau vor obstrucţiona sub orice formă controlul de joi, vor fi amendaţi ca oricine altcineva", declară edilul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
nu cred c'aveau incotro...
pai, daca stai dupa aia de la primarie pana iti fact toate kilogramele de acte, efectiv trece nunta. pana voteaza aia in consiliul local odata pe saptamana, pana sunt gata toate actele, pana se scarpina fiecare birocrat undeva, pana, pana... sa schimbe procedurile de autorizare, care vezi Doamne sunt facute in scopul cetateanului, din otivul simplu ca, cica ar putea sa-si faca rau si sa-si puna viata in pericol fara sa vrea si, tocmai d'aia se uita statul la ce faci in curtea ta, pe proprietatea ta, ca sa nu-ti faci rau din greseala. doar ca asta te costa mult timp si multi bani, plus nervi consumati si umilire cat incape. sa se scimbe drqu sistemu' asta, sa fie in folosul cetateanului, sa-l ajute nu sa-l jumuleasca aiurea.
Postat 16 Aprilie 2014, 08:31 de vasile
????????
Ce pretentie sa ai de la fratii Cacaceni?Cei mai mari datornici ai tarii la bugetul de stat!Hoti e putin zis,escroci cu aere de taranushi ce au dat de apa calda in Oradia Mare!Alooo politia?Inspectoratul de stat in constructii?Alooo prefectura?Alo ministerul culturii?Opriti taranii din Cacaceni!!!!!!!!!
Postat 10 Aprilie 2014, 08:15 de gheorghe
rusine autoritatilor
Acesti frati MICULA sunt exact un fel de DAN VOICULESCU pt tara asta(au furat de la stat, au fraudat statul, isi fac legile lor, sfideaza institutiile si orice functionar.............. adica niste nenorociti). Sunt convins ca daca s-ar dori cu adevarat s-ar putea verifica averea acestor monstri, care infecteaza inclusiv aerul care-l respiram si chiar si modul lor dubios de a face afaceri.
Postat 09 Aprilie 2014, 16:00 de coco
Dar cu amenda si poliția locală ce ne facem ?
Eu tot nu pricep. Domniile de la Poliția Locala in frunte cu mai marele șef Laza ce păzesc ?! A, știu! E mai ușor sa amendeze cetățenii de rând ( fără nici o noima/chichița legislativă) ca doar prostii se conformează si plătesc amenzile, restul le contesta prin tribunale. Imi e o mare scarba de poliția locală.
Postat 09 Aprilie 2014, 01:08 de Daniela Abramus
care comisie ?????
Auzi, da' lumea stie ca in momentul de fata nu exista comisie la Monumente? Va fi probabil una noua, in curand, da' la ce aberatii are cretinul ala de Pasca de la Monumente, va zic eu, nu trece nici o lucrare, daca nu vrea el si gata... Poa' sa-i zica lui si directoru' si Bolojanu' ca daca el nu vrea asta e... Ca de aceea nu isi scoate lumea autorizatii pt cladirile monument. Este vorba de taxa aberanta de nu stiu cati lei /mp , deci pt cladirea asta = cateva sute de milioane doar o taxa de aviz. Apropo, pt DNA, verificati va rugam avizele eliberate de dl. Pasca de la Monumente, din ultimii ani si veti avea o mare surpriza: mai exact lucrari avizate favorabil de comisia de monumente de la Cluj iar avizul eliberat ca si nefavorabil de dl. Pasca iar dupa ce mai facea beneficiarul o completare cu o noua plansa (echivalentul "o noua varianta de fatada") si o noua plata catre un arhitect agreat si dictat venea si avizul favorabil.
Postat 09 Aprilie 2014, 00:53 de Pasca
"a fii" sau " a nu fii", aceasta-i intrebarea!
@eu: te rog sa te postezi in fata intrarii din str. Independentei si sa constati singur ca e asa! In plus si "bilutele" decorative par din...plastic! Treaba excelenta, nu-i asa? PS:" fara a fii"? cu doi de "i" pentru infinitiv? Pune-te urgent pe carte si invata limba romana!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 08 Aprilie 2014, 23:35 de TDS
amenda 1000 lei
D-nule Micula , va felicit pt ceea ce faceti pt ca pe banii dvs faceti si pe propietatea dvs . Nu acelasi lucru pot spune si despre mine. Imi este putin ciuda pe dvs pt ca nu v-ati apucat de lucru anul trecut inainte ca eu sa imi fi depus actele pt o autorizatie de constructie pt modificari interioare nestructurale la un apartament. Asa as fi procedat si eu iar de banii cheltuiti pe maculatura imi mai trageam un concediu sa moara dusmanii de ciuda, dar ce sa-i faci nu am mintea dvs. Dorind sa fiu in regula am platit ca fraierul suma de 9000 lei pt toata maculatura de acte si am fost plimbat doua luni de la o instituite la alta . Dupa ce intr-un final glorios am avut in mana si autorizatia de constructie m-am apucat de lucru mandru mare . Undeva prin luna august - septembrie 2013 am avut o vizita de protocol de la politia locala pe motiv ca am o sesizare ca am inlocuit tevile de incalzire cele vechi din fier cu altele noi din cupru ( acelasi diametru si prin acelasi loc ) fara autorizatie . Am luat maculatura si am studiat-o dupa care am mers la PROIECT BIHOR sa le spun ca cei de la POLITIA LOCALA ma vor amenda daca nu pun inapoi vechile tevi din fier toate ruginite . Sa nu uit un amanunt foarte tare ca am fost amenintat de catre cei de la POLITIA LOCALA ca daca nu le permit sa intre in apartament imi vor face dosar penal . De pus inapoi vechile tevi nu le-am pus pt ca cei de la PROIECT BIHOR au spus ca nu era necesar sa treaca in autorizatie inlocuirea acelor tevi si natura materialului folosit iar o eventuala amenta ar fi nefondata . Intr-un final am fost sunat de catre politista locala sa vin sa imi iau un premiu de 1000 lei si sa readuc la stadiul initial tevile.Va felicit pt profesionalism si tineti-o tot asa , sunteti pe directia buna. Atunci imi voi plati amenda cand imi veti gasi vreun ban prin conturile mele personale.
Postat 08 Aprilie 2014, 22:46 de MDM
io
CENZURAT
Postat 08 Aprilie 2014, 22:38 de Io
Sesizare
Sugerez sa fie sesizat si ipejebihor, recte chestoru PL, sunt curios ce constatări ar face... Hahaha.... Prietenii știu de ce.
Postat 08 Aprilie 2014, 21:33 de Orădean
Stati linistiti ca prietenii oradenilor nu dorm!
Printre renovatori mai sunt cativa care stiu sa ingroape niscai nitrotoluen cu capse comandate de la distanta drept la momentul oportun! Ce mai conteaza lucrarile de acum cand peste ceva timp nici praful nu se va mai alege de cladire!
Postat 08 Aprilie 2014, 19:57 de Love
Cum adică le e frică funcţionarilor, cu un şef aprig la minte şi trup ca Bolojan ???
De ce se deplasază periodic primarul la o şcoală ajutătoare din judeţ, în loc să stea ca tot bugetarul la serviciu şi să ia măsuri imediate de sancţionare??? Pentru că ori e şedinţă cu părinţii, ori se ocupă de organizarea întîlnirii de douăzeci de ani, ori din obişnuiţă !?!
Postat 08 Aprilie 2014, 19:47 de Carp III
FAVORIZARE
AVEM UN PRIMAR SI UN DIRECTOR CARE RECUNOSC FAVORIZAREA INFRACTORULUI,OARE CINE VA FI INVITATUL DE ONOARE
Postat 08 Aprilie 2014, 18:10 de NICE
Fratii problema
Nu pot sa inteleg cum nu falimenteaza rinocerii astia doi impreuna cu toate neamurile lor inepte. Produsele lor sunt printre cele mai toxice, sunt plini de datorii neplatite si nimeni nu ii ia la rost. La cate infractiuni au comis aceste fantome ale securitatii, ai putea rescrie codul penal. Doar relatiile securiste, neamurile si diversi interpusi prin Politie, servicii si Curte de Apel sau Tribunal le mai tin spatele. Ar fi interesant de vazut cam cati angajati de la ei, au neveste judecatoare si soti politisti. Si cum fac ei manevre.
Postat 08 Aprilie 2014, 16:36 de Chemical Brothers
pt TDS
TDS... ori esti prost ori esti prost. complexatu' .ulii. ceea ce a facut Teszari e demn de laudat. daca iti dai cu parerea fara a fii in cunostinta de cauza inseamna ca esti un cocalar de rieni...
Postat 08 Aprilie 2014, 16:09 de eu
2 frati de *
vin la tine daca ti-ai inchis un balcon la un * de bloc comunist,dar la Km 0 al Oradei, gemenii de la Cacaceni fac ce vor, ca ce sa faca politia, daca trebuie sparge usa, daca e mai usor geamul, deci legea e doar pentru slabi, saraci si fraieri ... nu se aplica si taranilor bogati lipstiti de bun gust.
Postat 08 Aprilie 2014, 16:06 de Johny B
mustar+portocaliu
Iar Teszari a făcut la intrarea din strada Independenței în Palatul Vulturul Negru 3 capiteluri în muștar iar unul în....portocaliu?! N-am mai suportat așa că am sesizat Ministerul Culturii! Să vedem reacția lui Hunor!
Postat 08 Aprilie 2014, 14:57 de TDS
ROMANICA
Interesant. Porcii de la primarie ,politie locala etc. NU VAD o costructie /renovare fara autorizatie. Dar, cand un nenorocit de rand isi incepe o constructie cu O ZII inainte de a intra in legalitate conform AUTORIZATIEI DE CONSTRUCTIE, apar la fata locului si dau amenzi (jumate in buzunar).
Postat 08 Aprilie 2014, 14:32 de nuntifer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON