URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Iunie 2017, 09:56

Mărgele pentru lumea a treia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aţi văzut recent vreo sală de sport făcută pe vremea lui Năstase? La Holod, de pildă? Presupun că nu aţi făcut pană pe-acolo din simplul motiv că aşezarea nu-i străbătută de niciun drum naţional şi nu are niciun obiectiv turistic ori economic, aşa că vă zic cum e: toaletele duhnesc a urină fiindcă nu poţi trage apa, robineţii sunt uscaţi ca deşertul Saharei, pereţii din ghips gata să cadă la o atingere neatentă, iar faianţa abia mai face faţă gravitaţiei. Bugetul comunei nu asigură repararea stricăciunilor chiar dacă pe-acolo, din păcate, nu se întâmplă decât, când şi când, câte o discotecă, o miuţă ori, mai nou, un meci demonstrativ de box.

Despre Alunu, judeţul Vâlcea, bănuiesc că nici n-aţi auzit ori poate aţi uitat. În 2009, Elena Udrea, ministră peste Dezvoltare şi patroană peste Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, inaugura acolo o piscină didactică pentru elevi. Anul ăsta, oraşul a revenit în atenţie, nu datorită vreunui Johnny Weissmuler născut între timp, ci alunecărilor de teren ce înghit gospodărie după gospodărie.

Săptămâna trecută, şefii Consiliului Judeţean Bihor au anunţat că vor construi câte un bazin de înot semi-olimpic în Săcueni şi Nucet, iar pe viitor şi în celelalte localităţi din judeţ asociate cu CJ în Agenţia de Dezvoltare Durabilă Bihor (Salonta, Beiuş, Valea lui Mihai, Marghita, Aleşd, Ştei şi Vaşcău), scopul fiind "dezvoltarea abilităţilor fizice ale locuitorilor din oraşele şi municipiile judeţului". Proiectul din Săcueni va costa 4,3 milioane lei plus TVA, iar cel din Nucet 3,4 milioane lei plus TVA.

Fiecare zi de funcţionare a bazinelor va costa 450 lei la Nucet (164.000 lei pe an), respectiv 600 lei la Săcueni (220.000 lei pe an), în condiţiile în care bugetul de venituri pe 2017 al Nucetului (2.148 locuitori) e de 3,261 milioane lei şi cel de cheltuieli de 4,073 milioane lei (deficit de 811.000 lei), cu prevederi 0 (zero) la secţiunea dezvoltare, iar la Săcueni (11.526 locuitori decretaţi orăşeni în 2004) prevede venituri de 20,648 milioane lei (din care doar 5,865 milioane din surse proprii) şi cheltuieli de 20,652 milioane lei.

Dacă edilii nu vor fi populişti şi vor să evite ca bazinele să nu împovăreze toţi locuitorii, Consiliile Locale ar trebui să fixeze pentru biletele de intrare preţuri de vreo 50 de lei, cât pentru aquaparcul din Oradea, asta presupunând că s-ar găsi în fiecare zi câte 10 muşterii în fiecare orăşel.

Evident, e dreptul fiecărei comunităţi să decidă ce face cu banii ei, chiar dacă o parte vine, de fapt, "de la centru", din capitala ţării şi din cea a judeţului. Cum, însă, nici Săcuenii, nici Nucetul nu au apă curentă, canalizare, asfalt şi locuri de muncă, nu e greu de ghicit ce soartă vor avea bazinele semi-olimpice, nici cât de mult vor majora atât "abilităţile fizice", cât şi gradul de confort al localnicilor. Mai vorbim peste câţiva ani...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pai
am fost la Holod. Nu stiam (doar banuiam) de problemele salii, insa ce este evident doar trecand pe langa, este totala inutilitate pentru singurii posibili utilizatori: elevii. Scoala este la vreo doi km (buni) de sala de sport, asa ca este evident ca ea (sala) nu poate fi utilizata pentru orele de educatie fizica pe timp de iarna sau vreme rea. In concluzie, ramane sa fie folosita pentru ce zicea autorul articolului, o descoteca, o miuta, ceva. Concluzia: un monument de inutilitate!
Postat 13 Iunie 2017, 11:57 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON