URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2016, 20:01

Maghiarii au sărbătorit de două ori 15 martie: o dată cu PPMT, o dată cu UDMR, dar fără "baronul" Alexandru Kiss (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizaţiile politice ale maghiarilor nu reuşesc să cadă la pace nici măcar în zi de sărbătoare.

De 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR-iştii şi adversarii lor politici din Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) respectiv Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), au organizat manifestări şi depuneri de coroane la ore diferite, dar în aceleaşi locuri - mormântul lui Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal, la statuia lui Nicolae Bălcescu, cea a lui Szacsvay Imre şi Petőfi Sándor - având însă grijă să nu se intersecteze.

Pe rând

Ambele tabere şi-au programat discursurile, mesajele şi programele artistice la proaspăt restaurata statuie a revoluţionarului Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii, sub atenta supraveghere a echipajelor Poliţiei şi Jandarmeriei.

Primii au fost, de la ora 15, "radicalii" PPMT-işti, pentru care sărbătoarea a fost un nou prilej ca să critice UDMR, ca de fiecare dată, de non-combat cu administraţia de la Bucureşti, de faţă cu un auditoriu modest, de circa 100 de persoane.

În discursurile lor, reprezentanţii PPMT au subliniat ideea de libertate în diverse aspecte şi au făcut mai multe referiri la retragerea Ordinului "Steaua României" lui Tőkés László, liderul PPMT Bihor Csomortányi István catalogând gestul drept "scandalos şi ruşinos".

"Are şi valoare simbolică, pentru că această revocare este şi o tentativă de a falsifica istoria acestei ţări şi a comunităţii transilvănene. Decoraţia dlui Tokes şi evenimentele de la Timişoara sunt valori ale întregii comunităţi transilvănene, ale maghiarilor, românilor şi germanilor, în egală măsură", a subliniat Csomortányi.

Trădători

Într-un discurs pe care Török Sándor, liderul organizaţiei Bihor a CNMT, l-a apreciat ca fiind "atât de profund încât mi s-a făcut pielea de găină", Csomortányi a "tunat şi fulgerat" în ploaia măruntă împotriva Securităţii "reînviate" la Bucureşti, dar şi a liderilor UDMR, fără să dea însă nume.

"În vremea comuniştilor, am fost obligaţi să ridicăm osanale partidului. Acum, o presă aservită le ridică osanale unor primari, consilieri judeţeni şi parlamentari care, însă, nu fac nimic pentru maghiari", a acuzat Csomortányi, catalogând reprezentanţii UDMR drept "trădători de neam, corupţi şi îmbuibaţi" deoarece "s-au preocupat doar să-şi sporească averile imense, în loc să reprezinte interesele maghiarilor".

De faţă la manifestările "adversarilor", ca reprezentant al Primăriei Oradea, viceprimarul Huszár István s-a ferit să comenteze limbajul dur al fraţilor săi. "Ce să spun, ei au acelaşi discurs dintotdeauna. Noi, UDMR, am încercat să păstrăm un echilibru şi să facem manifestări comune, doar e sărbătoare. Am chemat bisericile istorice, organizaţiile civile... Dacă ei vor să sărbătorească separat, e treaba lor", a declarat Huszár pentru BIHOREANUL.

Cu invitaţi

De la ora 17, exact în acelaşi loc, a venit rândul reprezentanţilor UDMR Bihor la discursuri. Spre deosebire de anii trecuţi, marele absent al evenimentului a fost liderul formaţiunii, Alexandru Kiss, despre a cărui absenţă, însă, nimeni nu a vrut să discute. "Nu ştiu nimic", a spus Huszár.

De altfel, preşedintele UDMR Bihor a absentat şi de la inaugurarea statuii restaurate a lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii, alimentând din nou zvonurile că a renunţat la ieşirile publice, forţat de dosarul în care DNA l-a trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupţie, detaliat în ultimele săptămâni de BIHOREANUL.

La manifestări au participat, însă, numeroşi reprezentanţi ai bisericilor istorice maghiare, ai unor organizaţii civice, dar şi copii. Li s-au alăturat şi invitaţi din partea autorităţilor locale şi partidelor româneşti, precum prefectul Claudiu Pop, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, preşedintele şi vicepreşedintele CJ Bihor, Cornel Popa şi Ionel Avrigeanu.

De data acesta, evenimentul - pentru care împrejurimile statuii lui Szacsvay au fost ornate cu steaguri ale României, Uniunii Europene, ale UDMR, dar şi ale municipiului Oradea şi Republicii Ungare - s-a desfăşurat în faţa unui auditoriu de aproximativ 350 de persoane.

Sărbătoare cu mesaje

După intonarea imnului naţional al Ungariei, prefectul Claudiu Pop a urcat primul la microfon, pentru a face cunoscut mesajul adresat de premierul Dacian Cioloş maghiarimii din Transilvania: "Dialogul dintre România şi Ungaria, dialogul între românii şi maghiarii care locuiesc în ţara noastră sunt resurse importante pentru consolidarea aspiraţiilor noastre comune, pentru atingerea obiectivelor născute în spaţiul şi în spiritul construcţiei europene comune", a transmis premierul.

Consulul Csulak Peter a rostit apoi mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban: "Şi azi dorim să ne ajustăm legile, viaţa de zi, la ceea ce înseamnă  libertatea pentru noi aici, în acest bazin încununat de Munţii Carpaţi. Şi azi profităm de fiecare ocazie pentru a obţine ca nimeni să nu ne poată contesta simbolurile, nimeni să nu pună la îndoială drepturile noastre constituţionale, nimeni să nu ne poată lua şcolile şi nimeni să nu ne poată recruta şi trimite tinerii la războaie străine de noi. Vrem să servim cauza libertăţii şi supravieţuirii maghiarilor, aşa cum am învăţat de la tinerii revoluţiei din martie 1848: cu o inimă, un suflet şi o singură voinţă. Trăiască libertatea maghiară, trăiască patria!", a transmis consulul.

Retragere cu torţe

La rândul lor, liderii UDMR Bihor, între care şi Pásztor Sándor, candidat la şefia Consiliului judeţean Bihor, respectiv viceprimarul Huszár István, candidat la funcţia de primar al Oradiei, au făcut apel la moderaţie, unitate şi continuitate.

"Trebuie să facem tot ce este posibil ca generaţia tânără, copiii şi nepoţii noştri să îşi găsească viitorul în acest oraş. Dacă deja îşi caută un cămin departe de casa natală, avem datoria să facem tot se poate ca să îi chemăm acasă", a spus Huszár.

Comemorarea de la statuia lui Szacsvay s-a încheiat cu depuneri de coroane şi a fost urmată, la fel ca în fiecare an, de un marş festiv cu torţe. Din Piaţa Libertăţii, participanţii au fost conduşi de călăreţi în uniforme de husari din perioada Revoluţiei paşoptiste maghiare, pe traseul Iosif Vulcan - Republicii, până la bustul poetului revoluţionar Petőfi Sándor din Parcul Petőfi, unde a avut loc o nouă depunere de coroane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON