URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2018, 10:32

Lupta Justiţiei cu Dreptatea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se zice că unde-s doi români sunt trei păreri, dar mai nou unde-s doi jurişti opiniile sunt fără număr. Ceea ce azi e într-un fel, mâine e întors pe invers, chiar de acelaşi specialist. Însăşi CCR, deşi Constituţia a rămas în litera ei aceeaşi, îi găseşte noi „spirite”.

A făcut „curat constituţional”, de pildă, ca preşedintele, personajul politic cel mai legitim, ales direct de popor şi cu cele mai multe voturi, să fie micşorat ca simplu „notar”, executant întocmai şi la timp al deciziilor unui „tehnocrat” vopsit, formal neafiliat partinic, dar funcţionând făţiş ca o curea de transmisie a dorinţelor singurului ins care l-a „ales” ca şi (sic!) ministru al Justiţiei.

Urmarea e că, după ce-a umblat decenii întregi cu capul spart, ba fiind în amorţeală, ba dând semne de deşteptare, Justiţia i-a crăpat capul Dreptăţii înseşi. O face zi de zi cu ajutorul unor „ciomege” cărora unii le zic chichiţe avocăţeşti, iar juriştii instrumente procedurale.

E adevărat, înţelepţii Romei antice se sfădeau şi ei dacă gâştele care au salvat Capitoliul, simţind apropierea barbarilor, au găgăit în latina vulgară sau în latina academică. Acum, însă, măiestria juridică de a despica firu-n patru a ajuns la o desăvârşire fără precedent în istoria lumii întregi.

Marii „Dreptaci” ai ţării, mai pricepuţi decât Dreptul Roman şi Codurile Napoleoniene la un loc şi toţi de stânga, de la şeful CCR la cel al Comisiei Iordache, se întrec în tehnicalităţi pentru a justifica aberaţii incompatibile cu civilizaţia însăşi, cea mai aiuritoare fiind instituirea dreptului unui condamnat de drept comun de a conduce o ţară „pe persoană fizică” şi de a schimba întreaga legislaţie, penală, civilă şi administrativă, aşa încât „gulerele albe” să nu mai poată fi trase niciodată la răspundere.

Rezultatul e încocostârcitor: vocea experţilor, amplificată de vuvuzelele mediatice ale marilor tâlhari, ne spune de la obraz că darul cel mai potrivit României Mari de Centenar e iertarea celor care fac ţara să dispară. Vechile legi nu-s bune, zic ei, fiindcă trimit oameni nevinovaţi la puşcărie. Iar pentru ca toţi să credem minciuna repetată până la transformarea în adevăr, ni se spune că procurorii bagă inocenţii „la beci” folosind - oroare! - informaţii furnizate de „servicii”.

Astfel de raţionamente juridice clatină, acum, şi cel mai mare dosar de corupţie înregistrat vreodată în Bihor. Avocaţii lui Alexandru Kiss ne conving că nu există dovadă mai clară a nevinovăţiei onor clientului lor decât faptul că vinovăţia i-a fost dovedită cu ajutorul serviciilor.

Uitând de dictonul „fiat Justiţia pereat mundus” (să fie dreptate chiar de-ar pieri lumea), maeştrii barei ne zic, scriitoriceşte, că-i mai bine să scape 99 de nevinovaţi decât să fie condamnat pe nedrept un singur nevinovat. N-au însă a se teme: în România zilelor noastre mai degrabă va fi osândit un singur vinovat din 99. Evident, cel care nu-şi permite să achite onorarii grase avocaţilor şi şpăgi consistente judecătorilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
!!!
@pinonel: 1. Referendumul din 2009 a fost o "găselniță " de-a lui Băse! 2. Nimeni nu e mai presus de lege! Nici Băsescu....care si-a făcut fata parlamentar european...nici Werner 6 case....nici Bolo...căruia unii cică i-au plătit "nește " datorii/așa scrie presa..../! Dacă Dragnea are probleme probate...nici el!
Postat 05 Decembrie 2018, 17:55 de unom
@tsd
Asa, deci, parlamentul ii este superior presedintelui! Nu stiu pe ce criteriu te bazezi, ca daca numar voturile cu care a fost ales prededintele si le comparam cu cele cu care s-au ales (asa e, s-au ales, n-au fost alesi!) ,,alesii", 6>4! Sau esti fanul lui plm, 12>16?! O intrebare am si eu, daca vei voi sa-mi raspunzi: parlamentul are o legitimitate mai mare decat cea a poporului, sluga este peste stapan?! Raspunsul corect este DA! usl-ul a decis ca este peste popor, desi reprezinta poporul. Vezi referendumul din 2009!
Postat 05 Decembrie 2018, 15:54 de pinonel
Erata: ci doar cu oportunitatea
.
Postat 05 Decembrie 2018, 14:07 de User anonimizat
@unom: parlamentar adjectiv
În constituție zice că nimeni nu e mai presus de lege. Dar cei mai nimeni dintre noi sunt, că ei fac legea. Noi, toți, răspundem pentru cea ce facem, mai puțin legiuitorul. Vorba lui Tudorel: nu poți trage la răspundere legiuitorul pentru legile făcute de către acesta. De aici și până la imunitate, retribuții speciale, amnistii, grațierii ori alte acțiuni dictatoriale nu e decât un pas. Iar pasul nu are nici o legătură cu justiția, dreptatea, cinstea, onoarea ori patriotismul cu doar cu oportunitatea.
Postat 05 Decembrie 2018, 14:05 de User anonimizat
LIMBA NOASTRĂ-I O COMOARĂ
@Adrian Criș: Adjectivul legitim nu are grade de intensitate. Pe cale de consecință este incorect să spunem: " cel mai legitim" ! În plus Parlamentul este superior Președintelui.
Postat 05 Decembrie 2018, 10:43 de unom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON