URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2014, 11:22

Lucrările la noul sediu al Muzeului pot fi reluate, după patru ani de la oprirea lor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
La propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean, Cornel Popa, aleşii bihorenilor au votat, miercuri, pentru reluarea lucrărilor de reparaţii capitale şi amenajări interioare la imobilul fostei Comenduri a Garnizoanei pentru transformarea acestuia în sediu al Muzeului Ţării Crişurilor. Lucrările fuseseră stopate în urmă cu exact patru ani, ca efect al neînţelegerilor dintre fostul şef al CJ, Radu Ţîrle, şi Beniamin Rus, proprietarul firmei Selina, cea care - alături de compania Vega 93 din Galaţi - fusese desemnată prin licitaţie să le execute.

Evacuat şi chiriaş

Necesitatea transformării clădirii în sediu pentru Muzeu a apărut încă din 2003, când clădirea în care funcţiona instituţia, Palatul Baroc, a fost retrocedată Episcopiei Romano-Catolice în urma unui proces în care Eparhia a fost reprezentată de liderul UDMR Gyorgy Frunda, iar Guvernul era condus de Adrian Năstase, şi de-a lungul căruia s-au purtat negocieri între liderii Uniunii şi cei ai PSD, prin Viorel Hrebenciuc.

De atunci, Muzeul achită Episcopiei o chirie lunară de 7.000 de euro, iar spaţiile de expunere au fost permanent reduse, la solicitarea episcopilor Tempfli Jozsef şi apoi Bocskei Laszlo.

Pentru lucrările de reparaţii capitale şi amenajare interioară a clădirii din strada Armatei Române, eliberată de Ministerul Apărării Naţionale ca efect al retragerii trupelor în interiorul ţării, la o distanţă de minim 30 km de frontiere în baza Pactului NATO, Consiliul Judeţean - care a primit imobilul de la MApN - a contractat în 2009 un credit de la BCR în valoare de 586,9 milioane lei (cea mai mare parte a sumei fiind folosită şi la alte lucrări).

Război Ţîrle - Rus

Contractul dintre CJ şi asocierea Selina-Vega 93 a fost semnat la finele anului 2008 de către preşedintele Radu Ţîrle, după o licitaţie organizată la finele mandatului predecesorului său, Alexandru Kiss, iar lucrările trebuiau terminate în termen de 14 luni, adică la începutul anului 2010, când termenul de predare a fost prelungit până la 30 iunie 2010.

Neînţelegerile apărute ulterior între Ţîrle şi omul de afaceri Beniamin Rus pe seama modului în care au fost executate lucrările şi decontarea lor valorică au făcut ca în iunie 2010 Selina să oprească orice manoperă, ajunsă într-un stadiu de execuţie fizică de 81,76% şi la o valoare de 47,652 milioane lei (din cea totală de 58,860 milioane lei, stabilită prin contract).

Din 2012, de când a preluat funcţia de preşedinte al CJ, Cornel Popa a căutat o formulă pentru continuarea lucrărilor, aşteptând nu mai puţin de doi ani pentru ca juriştii să aprecieze care variantă este legală: prelungirea contractului cu Selina-Vega 93 sau scoaterea la licitaţie a lucrărilor încă neefectuate.

Cine-i vinovat?

Miercuri, în reuniunea CJ, Popa a propus ca aleşii din Consiliu să voteze "mandatarea conducerii" instituţiei pentru ca aceasta să dispună prelungirea contractului cu cele două firme "prin încheierea unui act adiţional", în condiţiile în care era greu de presupus că una sau mai multe alte companii ar fi acceptat riscul de a continua lucrări începute de Selina-Vega 93.

La vot, şi-au dat acordul pentru această variantă aleşii PNL, UDMR şi PSD, reprezentanţii PDL abţinându-se după ce liderul grupului democrat-liberal, Ionel Avrigeanu, a cerut ca executivul CJ să stabilească şi cui îi aparţine responsabilitatea amânării dării în funcţiune a Muzeului în noul sediu.

Avrigeanu a mai avut şi alte curiozităţi de natură juridică: de când se va prelungi contractul (din 2010, când au fost suspendate lucrările, sau din 2014, adică din momentul când CJ a decis acest lucru), precum şi cu cine va fi semnat actul adiţional de prelungire (cu conducerea celor două firme sau, din partea Selina, cu administratorul judiciar stabilit, potrivit PDL-istului, după ce compania a intrat în insolvenţă)?

Fără a i se răspunde la toate aceste întrebări, şeful Serviciului Juridic al CJ, Mihaela Roşan, i-a lămurit totuşi lui Avrigeanu o parte din dileme, afirmând că potrivit unei clauze contractuale contractul nu este finalizat, ci doar durata de execuţie expirată, astfel că ea poate fi prelungită în mod 100% legal.

Muzeu nou, la anul

Ca urmare a votului dat de consilieri, în zilele următoare, este de aşteptat ca preşedintele CJ Cornel Popa să semneze împreună cu reprezentanţii Selina şi Vega 93 un act adiţional care să prevadă - aşa cum prevede Hotărârea adoptată - "finalizarea lucrărilor în cel mai scurt termen (12 luni)".

Cum, însă, creditul de la BCR contractat în 2009 a expirat, Consiliul Judeţean va suporta plata lucrărilor rămase de făcut din propriul buget. Pentru acest an, instituţia a pus deoparte, la întocmirea bugetului, o sumă de 6,022 milioane lei, iar anul viitor trebuie să mai facă rost de celelalte 11,207 milioane lei necesare finalizării şi dării în folosinţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Subiectul "Muzeul Ţării Crişurilor" e pe rol la DNA !?!
Una dintre "vinovăţiile" lui Kiss Alexandru din acest dosar este modul de atribuire, prin "licitaţie" evident, a unor lucrări ale judeţului către "grupul infracţional" condus de "mituitorul şef" Rus Beniamin !?! Aşa că este firească atitudinea contrară prelungirii unui contract aflat sub semnul întrebării, în favoarea unei firme cu afinităţi "liberale" după comportament, care nu mai e condusă de acţionarul principal ci de nişte procurori asistaţi la faza de expertize şi de Curtea de Conturi unde activează soţia lui Avrigeanu Ionel !?! Este corectă aşadar întrebarea, relevantă juridic de altfel, cu cine se semnează prelungirea acestui contract la care Ţîrle Radu nu a vrut "să pună botul" în mandatul lui !?!
Postat 25 Iunie 2014, 20:35 de Carp III
@Cornel POPA!
Esti ramas in urma cu stirile.Licitatia la aeroport s-a facut deja, fiind desemnata o firma din Austria.S-a asteptat pana in 11 iunie, perioada de contestatii.Urmeaza inceperea lucrarilor. Nu poti sa-l acuzi pe Popa de reavointa, doar ca se misca asa, cam incet.
Postat 25 Iunie 2014, 17:29 de Cineva
Cornel Popa = Petru Filip 2
CORNEL POPA.. candidat LA CEL MAI SLAB conducator de judet ever!!! Incet dar sigur il depasesti si pe Radu Tarle. Putem sa ne uitam la Arad, Cluj, etc tot salivand la aeroporturi, drumuri, si..ma rog..orice activitate menita sa "ridice" un judet fata de concurenta din zona! Pacat! Esti la jumatatea madatului si n-ai facut NIMIC NOTABIL! NIMIC! ..Ne ti in suspans cu licitatia aeroportului invocand tot felul de motive + centuri Stei etc etc "in pom" + drumuri in judet "in pom" + mai incurci si Oradea si pe Bolojan! Multumim nea Popa! Te-am votat din cauza lui Bolo si pt ca mai ai ceva pile la bucuresti sa te bati pt Oradea,, dar a doua oara voi fi mult mai atent. Daca nici cu aeroportul nu facem nimic, poti sa iti iei adio de la votul meu. In TOT BIHORUL VEI FI UN OM POLITIC terminat, expirat...un Petru Filip 2.. HAHAHA!
Postat 25 Iunie 2014, 12:50 de Cornel POPA!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON