Evacuat şi chiriaş
Necesitatea transformării clădirii în sediu pentru Muzeu a apărut încă din 2003, când clădirea în care funcţiona instituţia, Palatul Baroc, a fost retrocedată Episcopiei Romano-Catolice în urma unui proces în care Eparhia a fost reprezentată de liderul UDMR Gyorgy Frunda, iar Guvernul era condus de Adrian Năstase, şi de-a lungul căruia s-au purtat negocieri între liderii Uniunii şi cei ai PSD, prin Viorel Hrebenciuc.
De atunci, Muzeul achită Episcopiei o chirie lunară de 7.000 de euro, iar spaţiile de expunere au fost permanent reduse, la solicitarea episcopilor Tempfli Jozsef şi apoi Bocskei Laszlo.
Pentru lucrările de reparaţii capitale şi amenajare interioară a clădirii din strada Armatei Române, eliberată de Ministerul Apărării Naţionale ca efect al retragerii trupelor în interiorul ţării, la o distanţă de minim 30 km de frontiere în baza Pactului NATO, Consiliul Judeţean - care a primit imobilul de la MApN - a contractat în 2009 un credit de la BCR în valoare de 586,9 milioane lei (cea mai mare parte a sumei fiind folosită şi la alte lucrări).
Război Ţîrle - Rus
Contractul dintre CJ şi asocierea Selina-Vega 93 a fost semnat la finele anului 2008 de către preşedintele Radu Ţîrle, după o licitaţie organizată la finele mandatului predecesorului său, Alexandru Kiss, iar lucrările trebuiau terminate în termen de 14 luni, adică la începutul anului 2010, când termenul de predare a fost prelungit până la 30 iunie 2010.
Neînţelegerile apărute ulterior între Ţîrle şi omul de afaceri Beniamin Rus pe seama modului în care au fost executate lucrările şi decontarea lor valorică au făcut ca în iunie 2010 Selina să oprească orice manoperă, ajunsă într-un stadiu de execuţie fizică de 81,76% şi la o valoare de 47,652 milioane lei (din cea totală de 58,860 milioane lei, stabilită prin contract).
Din 2012, de când a preluat funcţia de preşedinte al CJ, Cornel Popa a căutat o formulă pentru continuarea lucrărilor, aşteptând nu mai puţin de doi ani pentru ca juriştii să aprecieze care variantă este legală: prelungirea contractului cu Selina-Vega 93 sau scoaterea la licitaţie a lucrărilor încă neefectuate.
Cine-i vinovat?
Miercuri, în reuniunea CJ, Popa a propus ca aleşii din Consiliu să voteze "mandatarea conducerii" instituţiei pentru ca aceasta să dispună prelungirea contractului cu cele două firme "prin încheierea unui act adiţional", în condiţiile în care era greu de presupus că una sau mai multe alte companii ar fi acceptat riscul de a continua lucrări începute de Selina-Vega 93.
La vot, şi-au dat acordul pentru această variantă aleşii PNL, UDMR şi PSD, reprezentanţii PDL abţinându-se după ce liderul grupului democrat-liberal, Ionel Avrigeanu, a cerut ca executivul CJ să stabilească şi cui îi aparţine responsabilitatea amânării dării în funcţiune a Muzeului în noul sediu.
Avrigeanu a mai avut şi alte curiozităţi de natură juridică: de când se va prelungi contractul (din 2010, când au fost suspendate lucrările, sau din 2014, adică din momentul când CJ a decis acest lucru), precum şi cu cine va fi semnat actul adiţional de prelungire (cu conducerea celor două firme sau, din partea Selina, cu administratorul judiciar stabilit, potrivit PDL-istului, după ce compania a intrat în insolvenţă)?
Fără a i se răspunde la toate aceste întrebări, şeful Serviciului Juridic al CJ, Mihaela Roşan, i-a lămurit totuşi lui Avrigeanu o parte din dileme, afirmând că potrivit unei clauze contractuale contractul nu este finalizat, ci doar durata de execuţie expirată, astfel că ea poate fi prelungită în mod 100% legal.
Muzeu nou, la anul
Ca urmare a votului dat de consilieri, în zilele următoare, este de aşteptat ca preşedintele CJ Cornel Popa să semneze împreună cu reprezentanţii Selina şi Vega 93 un act adiţional care să prevadă - aşa cum prevede Hotărârea adoptată - "finalizarea lucrărilor în cel mai scurt termen (12 luni)".
Cum, însă, creditul de la BCR contractat în 2009 a expirat, Consiliul Judeţean va suporta plata lucrărilor rămase de făcut din propriul buget. Pentru acest an, instituţia a pus deoparte, la întocmirea bugetului, o sumă de 6,022 milioane lei, iar anul viitor trebuie să mai facă rost de celelalte 11,207 milioane lei necesare finalizării şi dării în folosinţă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.