URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Iunie 2014, 17:30

Legile lui Murphy, chitara clasică şi cărţile

Legile lui Murphy, chitara clasică şi cărţile foto: Lucian Cremeneanu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cât timp poţi ţine un grup de oameni cu atenţia trează citindu-le dintr-o carte despre Legile lui Murphy? Cinci minute? Şase? Hai să zicem maxim zece. După care vor începe să se foiască în scaun, să-şi butoneze telefoanele, să caşte sau să chicotească din complezenţă. În "Legile lui Murphy", un show pe cont propriu, actorul Şerban Borda a reuşit mult mai mult. A ţinut publicul în priză o oră întreagă folosind doar două ingrediente: pe Murphy şi pe el însuşi.

Un spectacol lectură pare condamnat din start la plictiseală. Ştiind asta, Şerban Borda a luat măsuri de bucătar profesionist: a ales cu atenţie ingredientele dintre amintitele legi, le-a porţionat pe genuri şi teme, a adăugat puţin praf de stand-up comedy şi a împărţit aluatul în bucăţi potrivite, nici prea mari, nici prea mici. L-a împănat apoi cu câteva numere de pantomimă uimitoare prin simplitate şi frumuseţe, l-a copt în căldura reflectoarelor de pe scenă şi, după o oră, a cules aplauzele.

"Legile lui Murphy" este un spectacol fluent, foarte balansat, fără momente moarte, care se pretează în multe spaţii şi ocazii. Deşi a adunat doar 21 de spectatori la cea de-a treia reprezentaţie din Moszkva Cafe (3 iunie), show-ul poate mult mai mult. Legile selectate îşi găsesc aplicabilitate la tot pasul, iar momentele de pantomimă născocite de actor sunt foarte simpatice şi creative. O fi românul bun la hazul de necaz, dar Murphy rămâne un expert. Iar întâlnirea lor pe aceeaşi scenă este foarte spumoasă.

***

Tot legat de cărţi a fost şi al doilea eveniment despre care vă povestesc. De la o discuţie dintre un profesor de muzică şi managerul unei librării s-a născut o întâmplare muzicală inedită: concertul "Chitară clasică printre cărţi", susţinut vineri, 6 iunie, în Librăria Humanitas, de către elevi de la Liceul de Artă din Oradea, coordonaţi de tânărul profesor Carol Kiss.

Pe scaunul înconjurat de cărţi s-au aşezat pe rând elevi din clasele a VI-a, a VII-a, a VIII-a şi a XI-a. Cu privirea concentrată pe griful chitarei, au interpretat bucăţi alese în funcţie de nivelul lor de pregătire - 19 lucrări de chitară clasică, de la Brescianello şi J. S. Bach la Fernando Carulli şi Leo Brouwer. A fost interesant de urmărit cum gradul de dificultate al bucăţilor muzicale creştea direct proporţional cu vârsta interpreţilor.

În general, copiii care studiază muzica îşi ţin reprezentaţiile în faţa clasei, la serbări sau în familie. Scoaterea lor în lume, într-un spaţiu neconvenţional, pare o idee bună şi stimulativă. În astfel de situaţii, muzica devine pentru ei mai mult de o simplă disciplină şcolară. Contactul cu scena, alta decât cea de la şcoală, este esenţial în formarea unor viitori muzicieni. Şi cu cât mai repede sunt aruncaţi în faţa publicului, cu atât vor fi mai bine pregătiţi. De aceea cred că astfel de evenimente trebuie să aibă loc mai des.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Eu tot nu înţeleg ce cauţi tu, Cremeneanu, la Bihoreanul !?!
Nu te potriveşti de fel, eşti un tip suficient de sofisticat ca să faci ce vrei în viaţă, nu să stai la mâna unor "mercenari" !?! Poate a trecut epoca ta, sau nu a venit încă !?! Te-ai nimerit "între" !?! Ghinion sau noroc !?! Oricum, te citesc cu plăcere, atât pentru subiecte cât şi pentru faptul că oferi un suflu de normlitate acestei publicaţii !?!
Postat 11 Iunie 2014, 18:23 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON