URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Decembrie 2018, 17:30

La nerevedere, 2018!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unii vor spune că 2018 a fost cel mai prost an din istoria recentă a României. Alții îl vor consemna drept cel mai grozav pe care l-a trăit vreodată această țară. Depinde cine vorbește, depinde cine scrie istoria. În realitate, anul 2018 a fost punctul de intersecție a două discursuri total opuse, fără niciun punct comun, întâlnirea a două realități extreme și profund contrare, a două tabere antagoniste disperate să demonstreze că dreptatea și adevărul sunt de partea lor.

Parcă niciodată nu am fost mai divizați ca în anul preaslăvitului Centenar, când se spune că ar fi trebuit să fim mai uniți ca niciodată. Lumea politică și câteva personaje supra-expuse, cu interese obscure, i-au divizat pe români mai tare decât manelele, minerii sau teoria evoluționistă. 2018 va rămâne în istoria orală ca anul ”muiepesede”, fără că toată lumea să înțeleagă motivul scandării. Unii au urlat ca într-o galerie de fotbal pentru simplul motiv că le plac rimele simple și au nevoie de un dușman pentru defulare. Ceilalți s-au făcut că nu îi aud și ambele tabere s-au prefăcut câștigătoare.

Răsturnarea sistemelor de valori și schimbarea din mers a regulilor jocului au aruncat societatea românească într-o vrie din care nu pare să își revină degrabă. Dacă ar fi fost avion, România era deja vedetă a seriei de documentare ”Air Crash Investigation” de pe National Geografic. Dacă ar fi fost vapor, s-ar fi scufundat mai adânc decât Titanicul fără să fie găsită, în principal din cauză că nimeni nu ar fi căutat-o.

Țara lui ”hăis și cea” plânge în fiecare zi, ca o bătrânică părăsită de puteri pe care unii vor s-o ajute să traverseze strada, deși ea nu vrea. Ca o fată mare, firava ființă de 100 de ani cu riduri ca la 200 e sfâșiată în continuare de teama alegerii greșite între vecinul de alături și pețitorul de departe, de peste Ocean.

Dar nicăieri, pe tot mapamondul, cu excepția Coreei de Nord, poate, societățile nu mai sunt unitare. Diviziunea pe orice teme străbate lumea cu o asemenea ferocitate încât mă întreb legitim dacă unitatea socială de care pomeneam a existat vreodată. Oamenii se radicalizează, ideile se transformă în crezuri și doctrine personale, părerea opusă nu mai reprezintă o alternativă și nu mai trebuie ascultată. Dar, cel mai periculos dintre toate acestea este că răul se transformă în bine, iar binele, în rău.

O provocare majoră pentru 2019 va fi să identificăm buna credință și să o lăsăm să ne conducă. Sper să ne recâștigăm limpezimea de a deosebi adevărul de minciună, știrile adevărate de știrile fake și informarea de manipulare. E un război imens în lume, care se dă în creierele noastre. Ne-am dorit informația prea mult, iar acum, când abundă, nu mai știm ce să facem cu ea. Informația este ca alcoolul – pe măsură ce înghiți tot mai multă, te face să te simți tot mai deștept. În realitate, efectul e total opus.

Dar cel mai important, dacă vrem să mergem mai departe cu bine, în 2019 va trebui să reînvățăm să trăim unii cu alții. Ceea ce ne doresc tuturor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cel mai prost an pentru România va fi 2019 !?!
Pentru că liberalii își vor tăia singuri craca de sub picioare, la europarlanentare vor câștiga prea mulți socialiști, iar la finalul anului va fi ales doar răul cel mai mic, electoratul neavând nicio variantă normală pentru viitor !?! Un an în care toți prădătorii vor scăpa nevătămați, atât cei care au făcut un pic de pușcărie cât și cei care n-au apucat încă !?!
Postat 01 Ianuarie 2019, 21:58 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON