URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Noiembrie 2022, 08:00

La mâna vandalilor: Numărul distrugerilor s-a dublat în Oradea, după ce Primăria a renunțat la paznicii din parcuri (FOTO/VIDEO)

La mâna vandalilor: Numărul distrugerilor s-a dublat în Oradea, după ce Primăria a renunțat la paznicii din parcuri (FOTO/VIDEO) RĂI DE MICI! Majoritatea vandalilor din Oradea sunt minori. Cel mai bun exemplu este cazul din Parcul Barcăului, unde patru băieți cu vârste între 11 și 15 ani au reușit să distrugă două toalete anti-vandalizare provocând pagube de 75.000 lei. „Părinții lor vor fi puși la plată”, spune primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Durata de viață a unei bănci este undeva la o lună, a unui refugiu OTL cam trei săptămâni, iar a unui coș de gunoi câteva zile. După 2019, când municipalitatea a renunțat la paznicii din parcuri, numărul vandalizărilor a explodat. 

„Avem echipe care verifică zilnic parcurile și sesizează toate distrugerile constatate: «Vedeți că a fost ruptă o scândură de la o bancă, s-a distrus un balansoar, s-a spart un coș de gunoi». Nu mai știi ce să faci. Îți vine să le comanzi din fier, să-i doară pumnii când dau în ele, sau din beton, să își rupă picioarele”, spune șeful Direcției Tehnice a Primăriei, Sebastian Marchiș. 

Sat fără câini 

În 2019, Primăria a renunțat la paznicii din parcuri din rațiuni de economie. „Serviciile de pază ne costă mai mult decât înlocuirea obiectelor distruse”, spunea viceprimarul de atunci Florin Birta (foto)

Un calcul al municipalității estima costurile cu paza la 600.000 euro pe an, în timp ce pagubele înregistrate erau de 30.000 euro. Strict financiar, fără a lua în calcul deranjul și climatul de insecuritate creat orădenilor, decizia părea argumentată. 

Din cele 18 obiective din oraș, Primăria și-a mai păstrat pază doar la sediul propriu, la Azilul de Noapte și la Orășelul Copiilor. Parcurile și orașul au rămas în paza Domnului!

Valul vandalilor

Anul acesta, până la sfârșitul lui octombrie, pagubele provocate de vandali s-au ridicat la peste 300.000 lei. În Parcul 1 Decembrie au apărut mâzgăleli cu graffiti, becuri sparte și aparate de joacă distruse, în Parcul Brătianu toaletele a fost vandalizate de 5 ori la rând, în Parcul Olosig a fost spart vasul WC, iar mobilierul urban din Grigorescu sau Ion Bogdan a fost mânjit cu înscrisuri imediat după inaugurare.

Culmea ironiei, patru copii cu vârste de 11, 12 și 15 ani au reușit să distrugă pe 29 septembrie, la ora 3 noaptea, inclusiv cele două toalete anti-vandalizare din Parcul Barcăului. Înregistrările camerelor de supraveghere, cu ajutorul cărora au fost identificați, îi arată pe autori lovind containerele cu picioarele și tutorii arborilor smulși. La vandalizarea unei toalete, copiii s-au folosit inclusiv de piatră scoasă din pavaj pentru a distruge spațiul tehnic, vasul WC, display-ul LCD și ușa de acces automată. Doar aici, pagubele se ridică la 75.000 lei.

La mânjit 

După acalmia din perioada pandemiei, municipalitatea se confruntă cu un val de vandalizări nu doar în parcuri, ci și în cazul clădirilor proaspăt reabilitate, construcțiilor utilitare și decorative, facilităților de agrement și sport.

„Pur și simplu nu înțeleg ce poate fi în capul cuiva care face graffiti pe clădiri de patrimoniu doar ca să le murdărească”, spune șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto). Așa au fost mânjite clădiri de pe Corso, precum Casa Poynar, imobilul din strada Republicii 7 la parterul căruia funcționează Farmacia 3, cel din strada Republicii 27 ș.a. 

Plini de tupeu, vandalii acționează nestingheriți inclusiv în parcările subterane, teoretic păzite non-stop. În primăvară, un grup de tineri au „graffitat” de două ori parcarea subterană din strada Corneliu Coposu, mânjind, ca-n filme, inclusiv camerele de luat vederi. Apoi, la începutul lunii noiembrie, un tânăr de 20 de ani, om al străzii, a declanșat alarma de incendiu din parcarea subterană de pe Independenței, declanșând inundarea ei și provocându-i atac de panică unui șofer surprins de apa care curgea peste el. 

Pericol iminent 

Nici OTL nu a scăpat de furia derbedeilor. „Avem tramvaie și autobuze în care scaunele și pereții laterali sunt vopsiți cu graffiti. Într-o noapte, un grup de tineri au sărit peste gardul depoului și au vopsit mai multe tramvaie și autobuze. Cel puțin două adăposturi sunt vandalizate pe săptămână. Că rup băncile, că sparg panoul de plexiglas, ceva fac...”, povestește directorul Adrian Revnic (foto).

Vandalii atacă mijloacele de transport în comun inclusiv cu pietre. „Cele mai riscante sunt liniile 14 și 17, care circulă pe șoseaua de centură, dar am avut și autobuz vandalizat pe Armatei Române. După lăsarea serii, copii cam de 14 ani dau cu pietre în mașinile care trec. Am avut caz în care a sărit sticla spartă pe pasageri”, relatează Revnic.

Numai anul acesta OTL-ul are de acoperit pagube de 100.000 lei, urmând să își recupereze banii de la făptași. Dacă vor fi descoperiți...

O soluție beton

În ciuda evidenței, directorii Primăriei sunt împotriva angajării unor firme de pază. „Paznicii nu pot fi peste tot, așa că nu elimină distrugerile. Soluția este să achiziționăm pe viitor mobilier urban, anti-vandalizare”, susține directorul tehnic Sebastian Marchiș (foto).

Primăria a aplicat deja această metodă pe strada Aurel Lazăr, unde, la începutul anului, a îmbrăcat cu protecții de fier corpurile de iluminat de la nivelul solului, ca să nu mai fie călcate de mașini, iar acestea au rămas intacte. La fel, a montat luna aceasta în centrul orașului 10 coșuri din beton și 80 de coșuri din fier în locul celor din plastic. „Noile coșuri vor fi mult mai greu de spart”, spune Marchiș, care ia în calcul folosirea de materiale anti-distrugere la tot mobilierul urban.

 

Cu ochii pe Oradea 

În ce privește identificarea și pedepsirea vandalilor pentru descurajarea unor astfel de acte, șeful Poliției Locale, Samuel Milian (foto), pariază pe camerele de supraveghere. Primăria deține un sistem cu 567 de video-camere în care de-a lungul timpului a investit 3,6 milioane lei și pentru mentenanța cărora plătește anual aproape jumătate de milion de lei.

Sistemul este monitorizat din dispeceratul Poliției Municipiului cu ajutorul unui perete de monitoare și poate fi accesat, la nevoie, și de la sediul Poliției Locale. „Camerele sunt foarte utile post-factum. Dacă s-a întâmplat ceva, căutăm în arhive și punem înregistrările la dispoziția Poliției Municipiului”, spune șeful polițiștilor locali.

Sistemul a ajutat la identificarea vandalilor din Parcul Barcăului și a celui din parcarea din Independenței, dar nu a putut ajuta la intervenția în timp real. „Având în vedere numărul mare de camere, e foarte dificil să le urmărești în paralel și să prinzi ceva în flagrant”, zice Milian. 

Softul anti-vandali

Pentru a depăși acest handicap, primarul vrea să înlocuiască atenția dispecerilor cu vigilența softurilor. „În următorii 2-3 ani vom achiziționa softuri care să identifice automat gesturile agresive sau vandalizările și să alarmeze dispeceratul”, spune Florin Birta. 

Sistemul de supraveghere va putea ajuta la prinderea în flagrant a vandalilor, iar înregistrările vor fi folosite în procesele intentate acestora pentru recuperarea pagubelor. Anul acesta polițiștii orădeni i-au identificat și trimis în judecată, cu ajutorul camerelor, pe autorii a 6 cazuri de vandalizare. „Majoritatea vandalilor sunt minori. Nu vrea nimeni ca aceștia să facă închisoare, dar părinții lor trebuie să plătească despăgubiri orașului”, spune Birta. 

Edilul argumentează cu cazul distrugerilor din Parcul Barcăului: „Dacă pe tine, ca părinte de copil cu vârsta între 11 și 15 ani, nu te interesează unde este noaptea la ora 3, când vandalizează toalete publice, eu zic că meriți să fii pus la plată”. E convins că după primele cazuri de despăgubiri usturătoare, vandalizările vor scădea. Cum s-ar zice, frica păzește bostanii...


AGRESIVITATE LATENTĂ 
Orădeni fără grijă de Oradea

Specialiștii pun actele de vandalizare pe seama dorinței autorilor de a se remarca în cadrul anturajului. „Mulți copii ajung să comită acte de vandalizare din teribilism, pentru a-și impresiona prietenii”, spune psihologul Mihaela Heciu (foto).

Pornirea mai poate avea la bază o agresivitate latentă sau tensiuni interioare pentru care adolescenții nu au găsit mijloace de defulare și denotă lipsa unui spirit comunitar. „Din păcate, nu doar copiii, dar și unii dintre noi, nu avem încă un spirit al comunității suficient de dezvoltat. Deși ne place să fim lăudați pentru frumusețea orașului nostru, unii nu conștientizăm că trebuie să avem grijă de el, să nu fie distrus sau urâțit”, spune psihologul. Asta vine din educație...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Familiile copiilor sunt de vinā... și cei ce le manipuleazā
Am vāzut câteva comentarii foarte consistente și pline de Adevār! Politia Localā nu-și face treaba, E CLAR ci își atâta clar menirea (amenzile) în organizatia din care fac parte... Suntem precum nişte baterii reâncārcabile, care sunt folosite de sistem. Probabil cā acești copiii sunt din familii destrāmate, poate o mama singurā crescātoare de bāieti nu este îndeajuns..? sau și mai rāu: sunt "crescuti" de o bunicā, deoarece pārintii "lucreazā" (duși cu pluta???) undeva prin vest, sā-și plāteascā amenzile (pardon, ratele și taxele!!!) ... Trebuie sā întelegem odatā pentru totdeauna cā "statul" (sau mai bine, guvernele lumii - cā sā nu par a mā lua de cel românesc/local) nu mai are/au familia ca "celulā de bazā a societāti"- cum îi este definitia în societate - ci DETINE familia ca robi/sclavi din moment ce figurām cu CNP-ul în bazele lor de date! Da, Omule, când mergi la notar sā cumperi un teren, tu nu cumperi decât SUPRAFATA de teren respectivā, deoarece, dacā se întâmplā sā ai balastru la 3-5... sau mai multi metri adâncime, nu-l poti valorifica... sā nu mai spun de alte minerale sau titei... sau vre-o comoarā :))) Suntem cu toţii sclavi... mame singure "sus-tinute" de autoritatea care ne vrea copiii! Poftim, āstia sunt copiii în care ati investit!!! Sunt copiii fārā pārinti! Fārā fricā de Dumnezeu! Pot spune sus și tare cā suntem exact "oile lupilor"! (pardon... sunteti mai ales cei care nu ziceti nimic) Oameni buni, din clipa când vā cāsātoriti legal, când vā înscrieti datele personale comune (prin cāsātorie) in baza de date din "cartea Vietii statului" din clipa aceea, viitorul copiilor vostrii este în mâna statului tārii din care faceti parte! Acest "stat", sau formā de guvernāmânt (de orice culoare politicā ar fi el la acea datā !!!) se va implica cu autoritate în familia voastrā (prin Politia Localā și orice alte organizatii autorizate de el) luându-vā drepturile de a vā manifesta creștinește sau de a-i crește cum doriti, privându-vā de autoritatea parentalā și ajungând sā decidā pânā și sexul copiilor dvs. indifferent dacā au sau nu o "ceva" în scutec/chiloti! Cāsātoria "legalā" (la stat) vā anuleazā de fapt autoritatea (de Cap al familiei), lasatā de Dumnezeul Creator, Bārbatului, acesta devenind un egal al femeii și supunându-se unui ALT fel de Cap autoritar peste ei, amândoi... Așadar nu are sens sā ne mirām cā acești copiii sunt iesiti de sub autoritatea tatālui lor, deoarece acesta nu este prezent în viata lor! Autoritatea copiilor a devenit statul care ne manipuleazā dupā interesele lui financiare... statul care ne dā amenzi enorme pentru orice, statul care vrea sā promoveze un control totalitarist, "MADE IN CHINA" prin control video, statul care poate confisca o masinā "abandonatā" în stradā, lângā casā, DEOARECE EL ne POATE CONFISCA orice pânā la urmā... Statul care ne acordā divortul, și confiscā astfel bărbatului dreptul la jumātate din tot ce are el; el de asemenea îti confiscā dreptul sā mai detii un WC în curtea casei, sau o fântânā, sau aerul pe care-l primim de la Dumnezeu, și apa de ploaie și tot! Asta face statul, și multe altele fac guvernele noastre drage și scumpe, când le dām dreptul sā ne conducā și când nu ne știm impune ca Autoritate, când nu ne cunoaștem drepturile! Ei bine, acești copiii ne-crescuti în fricā pentru autoritatea lui Dumnezeu, acești urmași ai omului vā rāspund prin ceea ce le oferiti: Anarhia manifestatā aici este urmarea unor familii destrāmate... de cine este destrāmatā familia, prin autoritatea cui? Asta se întâmplā and statul umblā dupā bani, dupā impozite și taxe, în loc sā se ocupe de sprijinirea familiei și a comunitātii Chiar sunt curios unde sunt tatii acestor copiii în schimbul 3...
Postat 24 Noiembrie 2022, 11:32 de TED
Politia locala n-ar putea pazi parcurile ?
Daca nu sunt paznici sau nu plateste primaria paznici,exista teoretic "politie locala". Sau politia locala functioneaza numai pentru dat amenzi de parcare ?
Postat 23 Noiembrie 2022, 23:03 de VioletaP
nu sunt fan big brother, dar poate exista supraveghere video umana
care nu te amendeaza fara ca om sa valideze, cu soft care sa puna pe ecranul mare cand detecreaza ceva ciudat live ptr interventie rapida.. Dar cultura trebuie sa se schimbe. Alte tari, prin campanii publicitare nationale, au impregnat in mintea cetatenilor ca "fumatul e murdar, pentru nespalati" si au reusit sa schimbe o cultura, sau la fel in cazurile de condus peste limita de viteza, nu te face misto sa te lauzi ca mergi cu 100 prin oras, ci dimpotriva, se uita la tine ca la un derbedeu.. Cu presiune de grup, si noi trebuie sa le zicem celor in pubertate ca nu e nimic cool in vandalizare. Grupul cel smecher din care vrei sa faci parte, trebuie sa descurajeze chiar el devierile distructive.
Postat 23 Noiembrie 2022, 16:58 de unu
nu poti pune paznic la orice colt de cladire, tot nu rezolva.
"Plini de tupeu, vandalii acționează nestingheriți inclusiv în parcările subterane, păzite non-stop." ... Nici OTL nu a scăpat de furia derbedeilor cu toate ca este vatman si sofer, cu toate ca mijloacele de transport sunt pazite in depou peste noapte. Avem tramvaie și autobuze în care scaunele și pereții laterali sunt vopsiți cu graffiti. În grup tinerii au sărit peste gardul depoului și au vandalizat. După lăsarea serii, VITEI cam de 14 ani dau cu pietre în mașinile care trec. Am avut caz în care a sărit sticla spartă pe pasageri”.
Postat 23 Noiembrie 2022, 16:49 de unu
Nu poti......
Nu poti angaja la fiecare statie de tramvai sau autobuz un paznic Lipsa de educatie de interes ce i comun nu e al nostru si trebuie distruse Pana nu se schimba mentalitatea cetatenilor poti tu face ori ce in tara asta si mai trist ca si copii de 11 15 ani fac treaba asta In legatura cu cosurile de gunoi se poate observa ca e rupta dar si golita inseamna ca s rupte de angajatii firmei care goleste
Postat 23 Noiembrie 2022, 16:41 de Otello
mda
Intr-o societate civilizata NU ar trebui sa fie nevoie de personal de paza. E suficient sa fie asigurate(cu asigurare de daune) si monitorizate obiectivele. Evident trebuie si multa educatie. Si arsi cei care fac distrugeri. Nu e nimic 'cool', 'tare', 'misto' sau altceva in a strica orice lucru functional. Iar cei care o fac din ura sau alte sentimente negative la adresa autoritatilor trabuie sa stie ca nu obtin nimic din ceea ce vor. Pe autoritati le doare in shpitz fiindca nu sunt lucrurile lor si nu sunt platite din banii lor personali. Sunt ale noastre platite din banii nostri, tzaranilor! Daca vad vreunul din astia i-l scuip in gura.
Postat 23 Noiembrie 2022, 14:51 de nihil
Vinovat e managerii: birtasul si fratele samuel!
Cata vreme 3/4 din angajatii de la locala fac orice numai paza nu, ce vrem?! Siguranta? Nici vorba! Principala sarcina a celor de la locala e sa aduca bani la buget. Asa ca sunt intr-o vesnica vanatoare de lei. Ce ni se sugereaza e o tampenie: sa angajam alti paznici care sa faca munca celor deja platiti (foarte bine!) sa o faca!
Postat 23 Noiembrie 2022, 10:48 de pinonel
Gluma politiei locale
Ei pot cica daca vad. Pai pe city report intra aproape instant, mai nou, sesizarile. Si cu toate astea ei răspund după 4-5 până la 12 ore ca nu se confirma. De 3 ori le-am arătat că mint și ii doare undeva. Si daca nubau chef te fac sa suni la municipala. Mie mi-a si zis un burtos, suparat ca a trebuit sa vina la sesizare, ca pt ordine publica noaptea sa sun la 112. I-am zis ca sun dupa ce mai zice asta o data pe înregistrare video. Si iar s-a umflat de suparare, ca nu era destul de la "shaorma cu dâ tăche". Asa ca politia locala sa gie facuta in paza parcuri ca oricum te trimit la municipala, ei nu au chef de.munca in general
Postat 23 Noiembrie 2022, 10:33 de poiu
Romani
Pentru romani nu merita facut nimic decat tinuti in jug!!
Postat 23 Noiembrie 2022, 10:06 de AnaConda
Solutii sunt.
Angajati paznici capabili, sa-si faca simtita prezenta, lasati “eficientizarea”. Anumite servicii sunt absolut necesare, asta se dovedeste a fi unul. Sprijiniti arta stradala, ca si pana un adolescent sa aibe posibilitatea sa se exprime, sa se dezvolte. Daca poate crea, nu mai distruge. Incetati goana dupa fantasme, monitorizare ce sfarste prin amenzi ce in majoritatea cazurilor nu vor fi achitate niciodata. Un om care nu munceste, nu va munci nici in folosul comunitatii. Cat despre spiritul comunitatii, poate ar trebui format din frageda pruncie prin educatie, ateliere, comunicari, la care sa participe si cei din poze, sa coboare de pe piedestal.
Postat 23 Noiembrie 2022, 08:20 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON