URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Mai 2024, 17:00

L-au judecat până s-a prescris: Afaceristul Cosmin Bonica, achitat la Tribunalul Bihor pentru fraudă, dar pus la plata pagubei

L-au judecat până s-a prescris: Afaceristul Cosmin Bonica, achitat la Tribunalul Bihor pentru fraudă, dar pus la plata pagubei Cosmin Bonica şi Dan Fechete au scăpat de ameninţarea cătuşelor care le-au fost puse în 2014, când au ajuns în Arestul Poliţiei. Dacă hotărârea Tribunalului Bihor va rămâne definitivă, ei vor trebui să achite, însă, paguba pe care au provocat-o primăriilor cu care au derulat contracte publice.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a pronunţat verdictul într-un proces tergiversat de un deceniu pe rolul instanţei, avându-i ca protagonişti pe doi afacerişti cunoscuţi în domeniul construcţiilor: Cosmin Bonica şi Dan Fechete, ambii „abonaţi” la lucrări publice, acuzaţi de o fraudă de peste 6 milioane lei. 

Hotărârea judecătorească a fost pronunţată marţi, la Tribunalul Bihor în procesul pornit în 2014 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor împotriva celor doi afacerişti şi a complicilor acestora - Ioan Cozac şi Tănasie Zamfira -, în principal pentru acuzaţii de evaziune fiscală şi obţinere ilegală de fonduri.

Concret, Cosmin Bonica, patronul şi administratorul SC Capa Instal SRL, şi Dan Fechete, coacţionar şi administrator al SC Dan&Dan Construct SRL, sunt acuzaţi că, pentru a-şi creşte profiturile, au făcut deconturi fictive cu servicii şi bunuri în cazul unor lucrări executate în Oradea, Lăzăreni, Avram Iancu şi Holod.

Prinşi de Fisc

Cei doi au ajuns în anchetă la sesizarea inspectorilor Direcţiei Antifraudă Fiscală Oradea, care au descoperit că afaceriștii au fost „clienţii” aceluiaşi evazionist notoriu, Ioan Cozac, anchetat de mai multe ori pentru eliberarea unor facturi fictive în numele unor firme fără activitate, ambele înfiinţate pe numele unui amic de-al său plecat din ţară.

Dacă în alte cazuri similare de evaziune facturile serveau pentru diminuarea TVA şi a impozitului pe profit, Bonica şi Fechete le-a folosit şi ca să-şi justifice cheltuielile făcute în cadrul unor contracte publice. Banii astfel încasaţi, viraţi în contul firmelor-fantomă, se întorceau ulterior spre buzunarele lor, mai puţin comisionul reţinut de Cozac, cel care le furniza facturile acoperitoare.

Anchetatorii susţineau că Bonica şi-a băgat în buzunar cu ajutorul actelor măsluite aproximativ 1,9 milioane lei, bani obţinuţi de la primăriile Avram Iancu, Holod şi Lăzăreni, unde a executat lucrări de apă şi canalizare, în timp ce Fechete a inclus în "notele de plată" pentru amenajarea Grădinii Zoologice din Oradea facturi de 744.000 lei şi 618.388 euro pentru servicii pe care, de fapt, firma-fantomă condusă de Cozac nu le-a executat şi nici nu le putea face, din simplul motiv că nu avea nici oameni, şi nici utilaje.

Mai mult, procurorii au arătat că Bonica şi Fechete decontau din bani publici de la livrări de piese de schimb, panouri fotovoltaice, utilaje, motorină şi chiar carne ori animale vii, până la servicii în construcţii, închirieri şi consultanţă financiară. Şi nu doar de la firma lui Cozac, ci şi de la alte "fantome" din Slovacia, Ungaria şi Italia. 

La Lăzăreni, de pildă, pentru a obţine banii pentru o staţie de pompare, Bonica a prezentat o factură proforma de 150.000 lei de la o firmă din Slovacia, inexistentă, după care a încasat fondurile fără să mai aducă instalaţia. La Holod, a decontat, de asemenea, facturi fictive de aproape 2,5 milioane lei provenind de la societăţile Omaha Auto SRL şi Viktorymarkos SRL, aparţinând unor cetăţeni maghiari.

Liberi, dar "arşi" la buzunare

Început în 2014 la Tribunalul Bihor, procesul evazioniştilor s-a prelungit nu mai puțin de 10 ani, atât prin tertipuri avocățești cât și datorită schimbării judecătorilor și termenelor lungi acordate. Din pricina tergiversării pe parcursul a peste 80 de termene de judecată, cei doi nici nu mai pot fi condamnaţi penal, căci în decembrie anul trecut răspunderea penală pentru faptele de care sunt acuzaţi s-a prescris. 

Pe de altă parte, însă, instanţa a dispus ca Bonica, Fechete şi complicii lor să plătească paguba ce le este imputată, în sumă de 6,1 milioane lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit neplătite şi fonduri publice obţinute ilegal, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi.

Hotărârea judecătorească nu este, încă, definitivă, căci atât afaceriştii cât şi procurorii o pot ataca, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea. 

Aceleaşi metehne, alt proces

Afaceristul Cosmin Bonica mai este judecat, în prezent, pentru evaziune fiscală şi delapidare, ambele în formă continuată, alături de contabilul său, folcloristul Ionel Bondar, dar şi un afacerist din Bucureşti, Mircea Bartic. 

Dosarul a fost deschis în urma unor controale ale ANAF la firma Remorini Grup, altă societate patronată de Bonica, care au indicat că afaceristul şi-a păstrat metehnele din trecut, iar din 2019 a înregistrat în evidenţele contabile facturi fictive de la mai multe firme din ţară cu comportament "fantomă", atât pentru a-şi diminua TVA şi impozitul pe profit, cât şi pentru a umfla devizele unor lucrări. 

În acest dosar, paguba  a fost apreciată de anchetatori la 6,3 milioane de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON