URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Jungla din parc: În loc să pună pază, Primăria Oradea vrea să monteze camere de luat vederi în parcuri

Jungla din parc: În loc să pună pază, Primăria Oradea vrea să monteze camere de luat vederi în parcuri ÎN PARC CU BIG BROTHER. Odată cu procesul de modernizare a marilor parcuri, precum Petőfi și 1 Decembrie, programat să înceapă în vara aceasta, municipalitatea va investi circa 120.000 lei în camere de supraveghere care vor fi montate îndeosebi în parcuri și în zonele aglomerate. „Camerele vor fi urmărite din sediul Poliției Municipiului, ceea ce va descuraja faptele anti-sociale, indiferent că sunt agresiuni sau vandalizări”, crede șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa
Jungla din parc: În loc să pună pază, Primăria Oradea vrea să monteze camere de luat vederi în parcuri JUNGLA DIN PARC. Orădenii din Rogerius se plâng că mulți copii se întorc bătuți din Parcul Olosig. „Dacă nu ești cu ochii pe ei, îi acostează alții mai mari, care le cer bani, îi lovesc sau le iau mingea. Că e în Orășelul Copiilor, pe stradă în Rogerius sau altundeva, adulții nu se bagă, de frica huliganilor”, acuză un părinte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii zic că tot mai mulți copii ieșiți la joacă în parcuri se întorc acasă agresați. Victimele acceptă cu greu să le spună părinților prin ce au trecut, refuză să facă plângeri, dar și să mai iasă la joacă, de teamă să nu se facă de rușine. 

„Zici că a înnebunit lumea. În loc să ne civilizăm, ne sălbăticim. Copiii se întorc din parcuri terorizați de alții mai mari, amenințați, bătuți, furați de telefoane, mingi, rucsacuri, biciclete...”, a reclamat un orădean Primăriei. 

„Vă rog să luați măsuri!”

Părinții sunt disperați. De câte ori le ies copiii la joacă se gândesc cu groază cum se vor întoarce. „O dată se întorc din parcul Olosig amenințați, altă dată bătuți, altă dată mă sună că le-a fost furată mingea. Nici nu mai știu ce să fac”, povestește un bărbat.

Tată a doi băieți de gimnaziu, Mihai a reclamat situația pe aplicația Oradea City Report la începutul lunii mai. „Vă rog să luați măsuri de întărire a pazei, trimitere a patrulelor, montare a camerelor video în parcul Olosig și în Orășelul Copiilor, deoarece copiii noștri nu mai sunt în siguranță”, a cerut el. Și a dat și exemple: „Unui copil de 14 ani i-a fost pus cuțitul la gât ca să îi dea bani agresorului, o fetiță a fost bătută...”.

Culmea, agresorii sunt tot minori. „Adolescenți de 15-18 ani le cer bani celor mai mici”, susține orădeanul. Iar efectele sunt previzibile: „Copiii nu mai au curaj să meargă în parcuri din cauza acestor găști”. 

Înregistrată oficial, deocamdată sesizarea nu a primit răspuns...

Parc Oradea
NU SE BAGĂ. Orădenii din Rogerius se plâng că mulți copii se întorc bătuți din Parcul Olosig. „Dacă nu ești cu ochii pe ei, îi acostează alții mai mari, care le cer bani, îi lovesc sau le iau mingea. Că e în Orășelul Copiilor, pe stradă în Rogerius sau altundeva, adulții nu se bagă, de frica huliganilor”, acuză un părinte.

Fără soluții

Precauția nu dă rezultate. „Când s-au întors bătuți din Olosig, le-am spus băieților să meargă în Orășelul Copiilor. Când au fost agresați și acolo le-am zis să se joace mai aproape de casă. Am ajuns să nu mai am unde să-i las afară. Agresorii se mută după victime”, reclamă orădeanul.

Petrecute ziua în amiaza mare, în plin spațiu public, agresiunile trec nesancționate de majoritatea trecătorilor. „Agresorii sunt tot copii, unii mai mari, alții romi. Adulții, majoritatea mămici sau bunici ieșite cu copiii la joacă, nu vor să-și facă de lucru cu ei. Decât să zică ceva, mai bine își iau copiii de mână și pleacă acasă”, zice orădeanul.

Încurajați de indiferența celor din jur, golanii sunt tot mai îndrăzneți. „Nici nu știi ce să faci. Să suni Poliția pentru niște copii care au furat o minge, să te cerți cu ei, să le zici să plece? Mint că e mingea lor și amenință, știu că sunt minori și nu le poți face nimic”, se plânge bărbatul. 

„Și când eram noi copii...” 

Florin BirtaÎn ciuda exemplelor din toate zonele, reprezentanții municipalității consideră că situația e prezentată exagerat. „Și când eram noi copii, cei mai mari îi scoteau pe cei mai mici de pe terenul de fotbal sau le luau mingea, dar de aici până la agresiuni sau tâlhării ori alte agresiuni este distanță mare”, spune primarul Florin Birta (foto).

De altfel, acesta susține că fenomenul nu există nici în statistici. „Din evidențe nu se raportează o creștere a agresiunilor în parcuri”, zice edilul, care explică acest lucru prin patrulele polițiștilor locali. „Încercăm să fie cât mai mult în stradă. Prezența lor descurajează agresorii și hoții”, susține Birta.

Între statistici și realitate 

Alina FărcuțaPotrivit evidențelor oficiale, polițiști însoțiți de jandarmi fac zilnic cam 100 de patrulări în Bihor. „Nu avem o statistică specifică pe parcuri, dar nici nu se înregistrează o creștere a infracțiunilor stradale, unde s-ar încadra acestea”, spune purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor, comisarul-șef Alina Fărcuța (foto).

Raportul instituției pe 2022 confirmă poziția Primăriei. Conform statisticilor, tâlhăriile au scăzut cu 12%, iar amenințările cu 14% față de anul anterior. 

Asta nu înseamnă, însă, că nu au fost mai multe. „Vorbim despre agresori minori care se iau de copii. Conștienți că vor fi greu de prins sau, și dacă vor fi prinși, nu vor păți mai nimic, părinții victimelor nici nu-și mai bat capul să îi reclame”, argumentează Mihai. Potrivit acestuia, singura soluție de a proteja micuții este întărirea pazei parcurilor.

Nu este treaba Poliției Locale...

Samuel MilianÎn ciuda folclorului urban, Poliția Locală Oradea nu are, însă, nicio atribuțiune cu privire la siguranța copiilor din parcuri. „Ordinea publică este în competența Poliției naționale, care efectuează patrule împreună cu Jandarmeria”, spune directorul Poliției Locale Oradea, Samuel Milian (foto).

De altfel, polițiștii locali nu sunt menționați nicăieri în draftul Strategiei Naționale de Ordine și Siguranță Publică 2023-2027, pusă în dezbatere pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, nici măcar ca forță complementară. Instituția poate acționa în ce privește oamenii fără adăpost, vandalizările, parcările de pe spațiul verde, câinii fără botniță, persoanele care fac mizerie și altele asemenea.

Concret, polițiștii locali au făcut anul acesta 181 de verificări în cele 19 parcuri orădene și, printre altele, au încheiat 53 de note de constatare pentru parcări neregulamentare, 10 pentru persoane care și-au scos la plimbare câinii fără botniță și 7 pentru cerșetorie și consum de alcool în spațiul public.

„Încercăm să fim cât mai prezenți, dar numai în ultimii trei ani s-au dat în folosință patru noi parcuri, iar instituția noastră are doar 28 de oameni care se ocupă de ordinea publică și rutieră”, zice Milian. 

Camere în loc de paznici 

Lucian PopaDe altfel, strategia municipalității este să renunțe la factorul uman. „Paznicul poate fi într-un capăt al parcului, iar agresiunea să se petreacă în celălalt sau, mai rău, să stea deoparte și apoi să apeleze dispeceratul Poliției Locale sau al Poliției Naționale pentru că el consideră că e prea periculos să intervină. Oricum, asta poate face orice cetățean cu minim spirit civic”, spune șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto).

Primăria a scos la licitație achiziția a încă 100 de camere de supraveghere, estimate la 120.000 lei, pe lângă cele 600 deja instalate. „Vor fi amplasate cu predilecție în parcuri și în zonele periferice încă neacoperite”, promite directorul. 

Montarea ar putea începe în vară în zonele verzi intens frecventate și, treptat, odată cu derularea lucrărilor de reabilitare, și în parcurile Petőfi Sándor și 1 Decembrie. Popa e convins că ele își vor dovedi eficiența. „În mod cert vor scădea agresiunile. În cartierul Grigorescu, după ce am montat camerele, furturile au scăzut aproape la zero”, susține directorul.

Sistemul de supraveghere a fost conceput astfel încât camerele sunt monitorizate non-stop dintr-un dispecerat al Poliției Municipiului Oradea. Pe viitor, dincolo de rolul de descurajare al sistemului, Primăria vrea să cumpere softuri care să semnaleze în timp real comportamentele antisociale, de la vandalizări la agresiuni.

Până atunci, orădenii vor trebui să-și supravegheze singuri copiii în parcuri. Pe autorități pot conta prea puțin...


„Oradea are un grad de siguranță foarte mare. Indiferent ce se spune, orașul poate fi străbătut pe jos, la orice oră, prin orice cartier, fără probleme”

- primarul Florin Birta


Statistica Parcuri Oradea


SĂRĂCIA ȘI AGRESIUNEA
Cum se formează spirala violenței

Specialiștii sunt de părere că societatea românească, și implicit cea orădeană, nu este astăzi mai agresivă decât în urmă cu câțiva ani. În schimb, odată cu gradul de civilizație, a crescut și cel de sensibilitate a populației față de manifestările agresive.

„Societatea românească a fost întotdeauna una mai violentă. Nu cred că este vorba de o creștere a agresivității, ci de faptul că, după ani de zile, constatăm că aceasta există și refuzăm să o mai acceptăm”, a explicat pentru BIHOREANUL sociologul Dragoș Dărăbăneanu.

Principalul potențial agresiv este al adolescenților. Cauzele sunt multiple, de la absenteismul școlar la consum de droguri, și au un fundament economic. „Fondul este sărăcia. Când familia nu are bani, copilul renunță la educație, nu face ore în particular, nu merge la sport, își petrece timpul în stradă și face karate cu cine se întâlnește”, spune Dărăbăneanu.

Lipsurile produc frustrare. „Din cauza problemelor financiare, capii familiilor devin mai agasați, mai repeziți, mai violenți cu copiii, iar aceștia, la rândul lor, refulează pe cine pot”, explică sociologul. Și așa se manifestă spirala violenței...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Nu te băga...
Nu mai exista simt civic. Oamenii sunt alienati, pentru ca asta li s-a injectat in creiere. Injura unul, face scandal, nu te bagi, nu-i treaba ta, sunt politii, sunt organe, risti sa ti-o iei. Moare omul linga tine, ii vine rau, nu te bagi, nu esti de meserie, sa vina ambulanta. Isi da omul foc, tu filmezi cu telefonul. Ni s-a amputat empatia, stai in banca ta, sunt persoane dedicate sa rezolve problema. Si sunt, nene, SAJ, SMURD, Politii, armate de bugetari care se calca pe picioare. Mai mult, daca risti sa te bagi, s-ar putea sa ai probleme, Tineti minte omul caruia i se facuse rau in fata unui spital, va rog, interveniti, nu avem voie , sunati la ambulanta. Becali cu furtul masinii, si-a rezolvat problema pe cont propriu, ia treci tu nitel la inchisoare pentru sechestrare de persoane. De aia ceri ajutor, ca sistemul sa se puna in miscare. Sistemul stie sa se eschiveze, are si el viata lui...una tihnita, cu banii pe card, si o pensiuta de citeva mii, dragi profesori.
Postat 30 Mai 2023, 20:56 de excalibur
Anii 80' , pe sfirsite
Mergeam in permisie, eram in armata. Sau veneam/plecam de undeva, noaptea, gara-centru-nufaru. Tramvaie ioc, taxi era scump 50lei, jumate din leafa unui parinte pe o zi de munca. Eram deci, per pedes. Masini nu prea circulau noaptea, doar masina politiei. Halt, buletinul. Ma simteam ofensat, ce plm are cu mine, am moaca de infractor? Ca unde mergi, de unde vii? Raportai regulamentar, omul isi nota in carnetel. Alta frustrare, de ce ma scrie, ce-am facut? Multumesc, la revedere. Asta era tot. Cu timpul , am inteles. Oamenii isi faceau meseria. Opreau, notau, in caz ca era vreun eveniment in noaptea aia, aveau instant un cerc de suspecti. Nu m-am mai ofticat, politia era cu noi...
Postat 30 Mai 2023, 20:11 de excalibur
Pe lângă cele spuse de d-ul Sociolog Dragoș Dărăbăneanu...
...este și aspectul de rasism în rândul copiilor, asta se poate observa lesne, comportament învățat în unele familii care desigur sunt puține dar există din păcate. Te crucești când auzi ce cuvinte scot pe gură, desigur de multe ori în prezența părinților lor. Ne mai întrebăm când, unde, și cum mai suntem în siguranță??? Devine un obicei înrădăcinat transmis copiilor, să nu uităm România nu este doar al românilor, este al tuturor cetățenilor români care o locuiesc indiferent de limba vorbită, cu siguranță nu cu toții care se numesc Simion, Pop, Popa sunt români get beget, România este al celor care o locuiesc în prezent, dacă rromii vor fi majoritari, al lor va fi țara, așa peste tot în lume sunt același reguli, iar o voce două nu pot schimba un sistem.
Postat 30 Mai 2023, 17:51 de Morometul
Aici dau perfectă dreptate sociologul-ui Dragoș Dărăbăneanu...
...am observat de multe ori majoritatea copiilor de 13-17 ani și chiar mai mari, care vorbesc ca în codru când sunt în grupuri pentru frustrarea afirmației sale, au multe metehne văzute în primul rând în familie, după care urmează anturajul din care fac parte, fără ca acești copii să fie controlați de părinți, stau fumează, beau de la vârste fragede 12-15 ani, totul se datorează a ceea ce văd acasă ori în sfera lor de joacă. Uneori se plâng părinților că au pățit nu mai știu ce, iar părinții copiilor își fac singuri dreptate ajungând să pălmuiască copilul altuia, de aici generează lipsa de comportament al copilului desigur dacă observă aceste lucruri și de la părinți, atunci ei prind curaj că vine tata și o încasezi tu. Am auzit mulți copii de 5-6 ani care înjură mai ceva ca un părinte, iar părinții se amuză pe această chestie, sau copil de 10 ani cu un altul de 6 ani conducând o trotinetă bolt, pe care mama copilului a atins cu cardul să facă plata, iar copii se dădeau în voie prin Rogerius pe șosele și prin parcul Magnoliei printre alți copii, poliția locală era prezentă dar nu a intervenit, eu atrăgând atenția părintelui că încalcă legea, și că copilul este în pericol atât ei cât și alți cetățeni, copii. Răspunsul d-nei a fost că știe, iar decizia este a ei, eu să nu mă bag. Cetățeni care s-au trezit sprijiniți de PNL aduși în oraș, au ajuns să se comporte exact cum se comportau acasă la ei din satele Cucuteni, ce să mai așteptăm de la copii atunci???
Postat 30 Mai 2023, 16:43 de Morometul
Educatia este cheia
Cei sapte ani de acasa plus macar vreo doisprezece de scoala. Din pacate aceste doua lucruri le lipsec unora. Gastile de maimutze agresive, violente trebuie sparte si eliminate inca din faza incipienta. Asta e treaba fortelor de ordine si a justitiei. Pt asta sunt platiti "specialii".
Postat 30 Mai 2023, 16:26 de OrbanKula
Jungla din parc
Asta nu arata deloc a oras european cu locuitori civilizati Nu fac toti la fel, insa, asa ceva este inadmisibil. Unde sunt fortele de ordine, forte care ar trebui sa intre direct in derbedei ? Pt ce sunt platiti ? Ca sa dea doar amenzi pt parcare ? Trebuie date si alea dar trebuie oprite si eliminate in primul rand maimutele violente, agresive.
Postat 30 Mai 2023, 15:59 de OrbanKula
@poiu
Nu vrei si pompieri voluntari? Tot pe model american. Iar daca mergem mai departe, am putea sa ne aoaram singuri, cu arma. Proprie. Inca ne bucuram de liniste si pace. Nu e meritul politiei, din pacate. Asa suntem noi, romanii, o dam pe o bauta si gata. Dar vremurile care se arata nu par linistite. Fiu meu, la 14 ani, isi baga picioarele in scoala, cu asta m-am consolat...te poti rata si fara diplome. In rest fortnite si csgo , acum suntem in faza hormonala. "Ce ba, ce comentezi?" ... ca preludiu, s-ar da la mine fizic, instictual stie cum se rezolva problemele, fizicul ii permite. De prin clasa 2-3 ii bag in cap, ba , nu te bate, nu dai cu pumnul, cu piciorul, il poti da de pamint , da cu capul de-i bordura, intra in coma... Daca ai norocul sa aiba parinti cu bani, il duce instant la AKH, il tine acolo o luna si vine cu factura la mine de citeva sute de mii... Nu-mi ajunge tot ce am sa platesc o prostie de-a ta... Ce politie, educatie... tinerii de azi se pregatesc instinctual pentru era post apocaliptica. Madmax, pentru cei mai recenti. Golden Age e pe terminate...
Postat 30 Mai 2023, 15:51 de excalibur
Apropos, ca uitasem
De ce nu avem pe model american "neighborhood watch" pe timp de noapte. 5 6 barbati mai zdraveni care asigura linistea si suna la politie (aia nationala nu gardieni) in caz de nevoie. E destul si numai pe weekend. Si nu mai avem nevoie de atatea lipitori la bugetu de stat. Mai lipseste sa ne bata gardianu public, ca jendarii. Ca legea le-ar permite dar nu au bani de cursuri de auto-aparare sau ofensive
Postat 30 Mai 2023, 13:31 de poiu
@pinonele
Desi imi displace aur la maxim, aia a fost comanda politica. Da, au incalcat legea electorala, dar nu avertisment. Ca mie si tie si la alti 100k de oameni, sar cu amenda imediat. Ei au stat acolo in loc sa stea prin parcuri. Sefu lor suprem a reziliat contractul de paza, si aia erau complet absenti: in orasel gheretele goale, ei stateau la umbra la intrarea in spatiul interior. In orasel se fuma, se consuma alcool (poate si altceva, nu vreau sa ma gandesc). Ultima data cand am fost acolo, 2 smardoiasi se luau de un altul, erau in grup de vreo 12 13, gata sa sara la bataie. Am fost singurul care a strigat la ei si, sper eu, am evitat, cel putin pe moment, o altercatie. Nici un alt parinte nu a zis nimic. Unde sunt gardienii publici cand ar trebui sa aiba post la scoli dimineata? Iti spun eu, pe posada nu am vazut de multa vreme vreunul. Parcarile se fac in strada, traficul e dezastru, se parcheaza in dreptul intersectiei. Am salvate cateva petitii, de ex la unu au raspuns (cu semnul de oprire interzisa in dreptul carutei oprite) ca nu se.pot lua masuri. Deci, in termeni legali, se cheama precedent. Eram in oras, langa o parcare publica in care erau 6!!! dube, trece gardianu prin parcare si merge mai departe. Fac petitie, primesc raspuns ca erau acolo la o solicitare. Autosesizare nu exista la ei, pentru ca "gandesc deci exist" nu se aplica, mai degraba probabil ca e "primesc telefon, indicatii si execut ca maimuta". Mare minune daca birtasu mai ia un mandat, sub comanda lui orasul e dezastru national. In ritmul asta ajungem ca petrosani, vascau, etc. Crezi ca aia pot actiona de pe camere? 0 efect, e masura deterenta, adica descurajatoare, nicidecum protectiva sau preventiva. Sa presupunem ca au camere cu recunoastere faciala (gen Verkada), stiu ei cum sa le opereze? Nici vorba, bine, presupunerea cu face recognition e de SF pt ei. Ei fara digi aveau inca inregistratoare. Ce sa facem, avem cateva cladiri Art Nouveau reabilitate, avem o promenada si ceva parcuri si cam acolo se termina lista de pozitive. In rest avem criminalitate in crestere, santiere si tactici de inmultire a bugetului local pe spatele pul!mii. Hai ca opresc aici ca deja creste pulsul si am luat boabele degeaba azi.
Postat 30 Mai 2023, 13:27 de poiu
@poiu
Apropo de atributiile gardienilor publici. Te las pe tine sa comentezi, in mod sigur o vei face mai bine ca mine. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/partidul-aurul-si-ardelenii-aur-bihor-sanctionat-de-politia-locala-pentru-ca-a-inceput-sa-si-puna-afise-electorale-179082.html
Postat 30 Mai 2023, 11:51 de pinonel
sefu'la gardienii publici....
Legea 155/2010, articolul 1, aliniatul 1, litera a " ordinea și liniștea publică, precum și paza bunurilor;". Daca cetitu e greu, macar cine a scris legea a pus-o la inceput, ca sa nu doara neuronu cand se citeste. De cand gardienii publici nu au atributii pe ordine publica? Pai atunci cum justifici amenzile pe care le-ati dat pt petreceri in pandemie, pentru chefurile de prin oras, pentru chefurile dupa ora 10. Si pe pagina TA, miliane, ai compartiment de ordine publica, tu zici ca la minori nu se aplica? Ghich ce, legea nu mentioneaza ca legea 61 se aplica numai celor majori. Sefut, tu stii ceva din meseria ta? Bihoreanule, te rog sa ii pui in vedere si pagina web a garzii publice (repet, nici eu nu sunt avocat fara drept absolvit, nici el politist dupa un curs de agenti de paza), legea 155 a gardienilor publici cat si legea 61. Deja asta sfideaza in cea mai crasa maniera orice cetatean. Pai bine militica, daca imi vine copilul batut acasa si eu ma duc si il agat pe bully de poarta, vii sa imi dai amenda, asa-i? Unde ti-s burtosii? Iti zic eu, in multe seri la pacanele in capat pe Mestesugarilor, langa Cidor. Nu ma crezi? Am poze si inregistrari. Pe Oradea City Report care e termenul agreat cu Primaria de a raspunde/rezolva sesizarile? Sunt petitii de 24 de ore lasate neatinse, sunt raspunsuri la 24-30 de ore distanta. Ce paziti? In afara de burti si fast-food-uri. Cersetoria e in floare, furturi la fel,talhariile cresc, increderea in voi e negativa deja. Dar na... cu ce primar si agarici avem, pe principiul: poftim cultura, asteapta recolta.... Trezirea, iesiti pe strazi. Eu lucrez de acasa ca am facut scoli ani la rand. Voi, in strada!
Postat 30 Mai 2023, 11:21 de poiu
112
Am sunat O DATA , ODATA, la 112. Pe fiica-mea, vreo 9ani, o agresase verbal un vecin,avea si el un baietel, italian, decrepit si violent, cazo di merda,slove de-ale lor. Nu era foarte grav, doar se zborsise la fetita, aparindu-si plodul, ia sa sun la politie. Sun la 112, ma gindesc , imi vor face legatura... Dispecerul, dupa ce-i relatez problema, ma consoleaza: D-le, suntem oameni maturi? ...ati sunat la urgenta, asta nu e urgenta, certuri intre copii, bla-bla. Eu, naiv, sperasem ca vor trimite un echipaj, din numeroasele politii locale, municipale, jandarmerii, sa se arate o UNIFORMA, sa puna intrebari, sa dea un avertisment, ceva, sa se vada ca nu suntem in salbaticie, respectam niste norme si ne respectam ca oameni. Ati inteles? Voiam o UNIFORMA CARE SA REPREZINTE LEGEA, sa restabileasca ordinea si sa creeze un precedent. Daca nu curge singe si nu-s creieri pe asfalt, nu pot fi deranjati. Sunt putini, au salarii mici, nu au benzina etc. In schimb, sunt prompti la dat amenzi de parcare, la verificat orare, fatade, ambrozii. Camerele vor fi utile, fara discutie, la nivel de preventie si identificare, dar problema ar trebui atacata la radacina. La scoala? Da, se rezolva chiar acum...
Postat 30 Mai 2023, 11:16 de excalibur
Primăria vrea ... multe.
Din câte a vrut și mai vrea, pe lista ei de băgat constant în seamă, nu a reușit nici 75% măcar. Asta cu camerele video e soluție valabilă ... la fel ca cea de a avea WC-uri publice în toate parcurile. Și nu numai în zone de relaxare ci și unde sunt aglomerări pietonale. Întreb și eu, în numele unor liberali cu vezica mai precoce ... câte WC-uri publice au văzut în oraș. Așa va fi și cu camerele video. Tot la 5 parcuri câte una, cât de cât funcțională, dar de la bugetul local decontate multe, ca pentru un oraș cu parcuri la fiecare colț de stradă.
Postat 30 Mai 2023, 11:10 de KP
ghetou olosig
Ce stie Birta, dupa ora 16 e plin de adolescenti in olosig in filigorii, cu bere, tigari, boxe portabile. Muzica manele, rnb, limbaj explicit etc. Ce mai ghetou in toata regula. Nu am verificat dar as zice si etnobotanice/iarba etc. Suntem si noi prosti oradenii ca acceptam orice de la pnl cand siguranta si securitatea noastra ar trebuie sa fie pe locul 1 si nu drumurile si podurile din oras. Probabil ca urmeaza o mana de barbati dusi la limita care o sa curete parcul cu parul in mana...sa apara pe camerele lui Birta.
Postat 30 Mai 2023, 09:11 de dinoradea
Frate Samuel...
... cu frateasca smerenie te intreb: de ce-i platim pe cei de la locala, in ce mod suntem protejati in contrapartida (au salarii+sporuri precum aveau militarii in Afganistan), ca de haituit ne haituiesc, o simtim pe pielea/buzunarul nostru? Daca ,,legea" nu le permite sa ne serveasca, sa-i desfiintam si sa platim firme private pt siguranta noastra. Cu privatii e simplu: contract cu clauze! Aia nu cer spor de vara, spor de iarna, spor de haine, spor de hrana (!!!), spor de spor, etc, etc. In mod sigur linistea si siguranta oradenilor ar fi pe maini mai bune decat e azi! P.S. Viitorul tau ar fi oricum safe, al de sus nu te-ar lasa din brate!
Postat 30 Mai 2023, 08:40 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON