URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Mai 2014, 14:14

Jazz de la Primărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a contracara eticheta de "duşman al culturii" ce i-a fost aplicată în ultimul timp, Primăria a dat o comandă fermă: jazz! Şi s-a făcut jazz! A fost chemat Mircea Tiberian într-un concert cu intrarea liberă, ocazie perfectă pentru a testa limitele culturale ale oraşului. Doar 350 de persoane (0,17 % din orădeni) au venit miercuri, 21 mai, la Filarmonică, să-l asculte pe unul din cei mai celebri jazmani români. Împărţind onorariul artiştilor la audienţă, rezultă că pentru fiecare dintre spectatori Primăria a plătit 23 de lei. Eu, unul, mulţumesc pentru cadou.

Concertul a început într-o nefericită ciorbă de lumini: soare puternic prin ferestre, plus nepotrivitele reflectoare laterale, plus lumini albastre proiectate neinspirat pe background vişiniu. Dar intrarea celor trei muzicieni a deturnat atenţia. Hotărât parcă să-şi răzbune absenţa îndelungată din Oradea, Mircea Tiberian a început cu "The Storyteller", o piesă de 13 minute prezentată în premieră absolută. Au urmat "The walls in our minds", "Clasa muncitoare merge în paradis", "Rwanda" şi, preferata mea, "Early Morning".

Dacă bateristul Tavi Scurtu s-a limitat la a fi disciplinat şi exact, tânărul basist Michael Acker (25 de ani) a frizat transa de câteva ori, ba cu privirea pironită în partituri invizibile, ba cu pleoapele închise. La comanda pianului Bösendorfer, Tiberian, câştigător de trei ori al premiului pentru compoziţie al Uniunii Compozitorilor în anii '90, s-a luat singur prizonier în lumea sa, cu stări de aparentă semi-absenţă şi priviri imposibil de decriptat. S-a exprimat însă perfect prin vârfurile degetelor.

Concertul a strâns un auditoriu bun, coagulat în jurul unui nucleu excelent - acel public de jazz, care ştie să puncteze virtuozităţile instrumentale şi momentele de vârf. De altfel, calitatea publicului a crescut constant pe toată durata concertului. După primele trei bucăţi, unii şi-au dat seama că nu se află în locul potrivit şi au spălat putina treptat. Astfel, scăzând vreo 20 de oameni plecaţi înainte de vreme, "valoarea" celor rămaşi a urcat spectaculos de la 23 la 25 de lei pe cap de meloman.

"O să plecaţi acasă pe lumină", ne-a anunţat Tiberian aproape de final. A avut dreptate. Deşi jazzul nu se prea potriveşte cu lumina naturală, prin geamurile deschise soarele încă orbea. După o singură piesă de bis, concertul s-a încheiat nemţeşte, conform contractului. Entuziasmul nu a apărut în rândul publicului în cele 70 de minute, dar s-a simţit în schimb o uriaşă şi constantă undă de respect.

La final, am rugat câţiva amici să descrie recitalul cu un singur cuvânt: creativ (Andy Moroşanu), pesimist (Picky), decent (Dajka Attila), contemporan (Joe Balogh). Tiberian mărturisea într-un interviu că suferă fiindcă nu cântă cât ar putea. La Oradea, noi am fost cei care am suferit, din cauză că el n-a cântat cât am fi putut asculta.

Ceea ce e mai mult bine decât rău. La fel ca şi cu vinul nobil, cu jazz-ul nu e bine să te îmbeţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Jazz
Am vazut concertul.Am citit cronica.Mi-au placut. Am citit comentariul-Nu mi-a placut,poate pentru ca nu l-am inteles.
Postat 28 Mai 2014, 10:45 de Elena
Cronica
Domnule ziarist, Tiberian mi-a fost profesor, asa ca stiu despre ce vrei sa vorbesti. Dar invata naibii sa faci o cronica (nu atat muzicala, cat cronica), altfel suna a articol de 2 bani in care vorbesti de oameni prea valorosi pentru tine.
Postat 27 Mai 2014, 19:23 de Gigi
Alt aer dai Lucian Cremeneanu acestui tabloid !?!
E clar că nu există nicio afinitate cu "stilul" Bihoreanului !?! Încă un destul de tânăr jurnalist care se pierde în peisaj, având "bufeuri" care par oaze de normalitate faţă de "ambianţa" cotidiană pe care o emană tabloidul !?!
Postat 27 Mai 2014, 17:38 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON