URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2023, 18:21

Italianul care a amenințat un ofițer Antidrog din Oradea a fost găsit în Calabria: Traficantul a evadat din mâinile polițiștilor și a fost prins cu focuri de armă

Italianul care a amenințat un ofițer Antidrog din Oradea a fost găsit în Calabria: Traficantul a evadat din mâinile polițiștilor și a fost prins cu focuri de armă (sursa foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un italian rezident în comuna Sântandrei, urmărit internaţional de autorităţile din două state, inclusiv din România, şi care l-a ameninţat pe reţelele de socializare pe un ofiţer Antidrog din Oradea, a fost prins în ţara natală, după o acţiune complicată, în timpul căreia el a reuşit să evadeze şi a fost capturat, din nou, cu focuri de arme.

Federico Putorti, de 35 de ani, este cel despre care BIHOREANUL a dezvăluit toamna trecută că, deşi era fugar căutat în toată Europa, i-a transmis un mesaj explicit de ameninţare ofiţerului de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea care coordonase ancheta împotriva lui în România, unde a fost prins traficând droguri de risc şi mare risc.

„Şi tu, Rareş Buştean, tu eşti mereu în gândurile mele, vei fi primu... Promis de Calabria!”, a scris Putorti pe contul său de Facebook, unde publica fotografii şi filmuleţe din călătorii prin staţiuni de lux, îşi lua peste picior urmăritorii şi îi acuza pe procurori şi poliţişti de corupţie şi măsluirea dovezilor, ba chiar făcea demonstraţii de mânuire a pumnalului.

Găsit după un număr de telefon

După apariţia articolului, Putorti nu s-a sfiit să-l sune şi pe reporterul BIHOREANULUI, însă nu pentru a da explicaţii despre ameninţarea lansată ori pentru faptul că se ascunde, ci pentru a poza în victima unei înscenări. Pe un ton agresiv, acesta a cerut să i se publice punctul de vedere, şi anume că procesul său ar fi fost o înscenare din partea furnizorului său de „iarbă”, cu ajutorul poliţistului, aspecte care, însă, fuseseră prezentate deja în articol.

Presa italiană scrie că bărbatul a fost prins, în decembrie anul trecut, chiar în oraşul său natal, Reggio Calabria, din regiunea Calabria situată în sudul Italiei, în urma unor informaţii transmise poliţiştilor italieni de către colegii lor din organizaţia Interpol, care identificaseră un număr de telefon mobil folosit de fugar şi descoperiseră astfel că acesta era în Italia.

Investigaţiile ulterioare ale carabinierilor italieni au confirmat informaţiile, indicând că Putorti se afla în oraşul său natal, motiv pentru care, pe 12 decembrie, s-a decis capturarea lui.

A evadat din spital

Federico Putortì a fost reperat în acea zi în centrul istoric al Reggio Calabria, iar când i-a văzut pe agenți, a încercat să fugă, dar a fost blocat. Bărbatul avea acte de identitate false, pe numele unui cetăţean român, scrie Brescia Today.

Povestea nu s-a terminat, însă, aici, căci înainte să fie transferat la închisoare, Putorti s-a plâns de dureri la braţ, şi a fost dus la spital. Acolo, imediat ce poliţiştii i-au scos cătuşele pentru a permite medicilor să-l examineze, bărbatul a reuşit să evadeze.

Pentru a-l prinde, din nou, mai multe echipaje de poliţie au organizat filtre pe şosele şi au percheziţionat locuinţele apropiaţilor italianului, concentrându-se asupra cartierului în care locuiesc rudele acestuia.

Acesta a fost găsit după 24 de ore, chiar în timp ce încerca să ajungă la o rudă. Dar nu s-a lăsat prins uşor, fiind urmărit şi oprit în final cu focuri de armă de agenţii echipei mobile, care l-au încătuşat şi l-au depus în Arestul Poliţiei.

Băiat rău

Federico Putorti are un cazier stufos, cu fapte violente comise încă din tinereţe, în Italia, unde a fost implicat în răfuieli sângeroase, falsuri, ameninţare, distrugere, port ilegal de arme sau obiecte folosite la atacuri şi a fost prins conducând drogat, numele lui apărând şi în unele investigații ale celebrei Direcţii Antimafia (DDA) din Milano, deoarece tatăl său a fost în contact cu membri de frunte ai „Ndranghetei din Reggio”.

Putorti s-a stabilit în România după ce s-a îndrăgostit de o bihoreancă, şi a pozat o vreme în om de afaceri serios şi tată iubitor, însă a fost prins, în 2020, cu ajutorul unor investigatori şi colaboratori sub acoperire ai poliţiştilor Antidrog, traficând cannabis şi amfetamină.

El a fost arestat preventiv şi trimis în judecată din spatele gratiilor pentru trafic internațional de droguri. A fost eliberat, însă, în primăvara anului 2021, sub control judiciar, măsură pe care a încălcat-o. A fugit din ţară şi nu s-a mai întors, motiv pentru care, în mai 2021, a şi fost arestat, din nou, în lipsă, şi inclus pe lista urmăriţilor a Poliţiei Române. 

Bărbatul mai avea un mandat European de arestare pe numele său, emis tot în 2021 de procurorii din Germania, unde a închiriat un bolid şi nu l-a mai returnat, însă care nu a mai fost pus în aplicare, până la finalizarea afacerilor judiciare din România.

Cu „palmares”

Putorti a fost condamnat pe 28 noiembrie 2022 de Tribunalul Bihor, la 4 ani şi 1 lună de detenţie, sentinţă rămasă definitivă pe 28 decembrie, anul trecut, pentru că italianul nu a mai atacat-o. La această pedeapsă se mai adaugă una încasată în ţara natală, unde a primit o pedeapsă de 2 ani de detenţie pentru bancrută frauduloasă, fals şi ultraj față de un funcţionar public.

Legislaţia internaţională, în astfel de situaţii, prevede că Putorti va rămâne să-şi ispăşească pedeapsa încasată în ţara natală, iar cea din România va fi transmisă în Italia, unde va parcurge un nou proces, pentru a fi recunoscută de instanţele naţionale italiene. "În cazul în care hotărârea este recunoscută în Italia, pedepsele se supun procedurilor de contopire, şi se dă o singură pedeapsă care le cuprinde pe ambele, pe care o va executa acolo", explică procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean. 

După ameninţările la adresa poliţistului Antidrog din Oradea, Putorti s-a ales, însă, cu un nou dosar penal aflat în ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru care, spune Vălean, procurorii vor solicita să fie predat, temporar, ca să poată fi audiat. "Este o procedură obligatorie, pentru finalizarea anchetei"; explică şeful Parchetului Curţii de Apel Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
O scris unu pe fb tâmpenii la beție și e amenințare
Încă un motiv pt pensii speciale, sporuri și pensionare și mai devreme pt daune psihice
Postat 06 Ianuarie 2023, 06:27 de Vio_427
Domnului ofiter antidrog:
broscarul imi pare un tip care se tine de cuvant. Zic.
Postat 05 Ianuarie 2023, 19:11 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON