URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Octombrie 2018, 18:38

Istorie scoasă la lumină! La Muzeul Țării Crișurilor au fost prezentate două tezaure de monede recent descoperite (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Muzeului Țării Crișurilor, împreună cu arheologi și cercetători, au prezentat, marți, rezultatele a două descoperiri importante, făcute la începutul acestei toamne, în județul Bihor. Este vorba despre o colecție de monede găsită în zona Aleșd, respectiv o alta găsită în Groși.

Cele două tezaure au fost descoperite de către trei bihoreni: Ile Petru Nicușor, Avram Florin și Cristian Rusu, ultimii doi fiind specialiști și posesori ai aparaturii necesare detectării metalelor.

„În septembrie am mers pe Valea Morii, în zona Peștiș, zonă unde cândva a fost o așezare. Detectoarele au reacționat, am început să săpăm, iar prima dată am găsit ceramică. Prima monedă găsită avea un chip uman în profil”, au relatat descoperitorii, amintind şi de faptul că în zona Peștiș există un tumul sub care legendele spun că ar exista o comoară, doar că locul ar fi blestemat.

Primul tezaur, de la Aleșd, a fost prezentat de arheologul Călin Ghemiș. Este vorba despre 379 de piese, în principal denari republicani, o parte dintre ei emiși în timpul împăratului roman Claudius. În general, monedele din această colecție au fost datate în perioada sec. II a.Ch. – I p.Ch. Cei mai celebri dintre emitenții unor astfel de monede au fost împărații Cezar și Augustus, iar între monedele descoperite în Bihor se găsesc şi unele ștanțate cu contramarcă (pentru verificarea conținutului de metal al monedei).

Cel de-al doilea tezaur, de la Groși, a fost prezentat de istoricul Doru Marta și cuprinde 479 de piese, alături de câteva fragmente ceramice. Monedele au fost bătute în secolul al XVII-lea, în timpul principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen.

Ele sunt bine păstrate și se crede că ar fi fost îngropate prin anul 1660, pentru a fi ascunse din fața năvălitorilor turci. Monedele sunt din argint, cu un conținut redus de aur, fiind în totalitate autentice.

Preluarea și aducerea tezaurelor la Muzeul Țării Crișurilor a durat circa 48 de ore. Conform legii, găsitorii vor beneficia de o recompensă de până în 30% din valoarea totală a pieselor, procent care poate urca la 45% în cazul unor bunuri de mare valoare.

Pașii au fost explicați de directorul Muzeului, Aurel Chiriac, cu precizarea că ”este nevoie de o evaluare științifică și financiară a obiectelor, ce trebuie făcute de specialiști”. Cert e că toate piesele au intrat, automat, în patrimoniul național.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
popor obisnuit sa plateasca bir si bir-cu-fugitii...
Daca tezaurul a fost ingropat de teama "navalitorilor" atunci avem si o morala aici: "Nicaieri nu poti ascunde banii de lacomia cotropitorilor!" Cei care dezgroapa astazi in Romania monede in cele mai neasteptate locuri sunt "specialisti" cu detector si tricou cu Scorillo (dupa filmul istoricului Sergiu Nicolaescu) care cauta aur. Mai avem si arheologii germani care folosesc pe banii lor radare, scanere, lasere, drone, etc. pentru localizarea unor asezari in judetul Arad si pe aici astia fiind interesati de istorie si mai avem istoricii locali care asteapta degeaba fonduri de la Guvernul Romaniei, dar n-au nici o sansa pentru ca nu dau comision la politicieni...
Postat 31 Octombrie 2018, 11:09 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON