URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Octombrie 2018, 18:38

Istorie scoasă la lumină! La Muzeul Țării Crișurilor au fost prezentate două tezaure de monede recent descoperite (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Muzeului Țării Crișurilor, împreună cu arheologi și cercetători, au prezentat, marți, rezultatele a două descoperiri importante, făcute la începutul acestei toamne, în județul Bihor. Este vorba despre o colecție de monede găsită în zona Aleșd, respectiv o alta găsită în Groși.

Cele două tezaure au fost descoperite de către trei bihoreni: Ile Petru Nicușor, Avram Florin și Cristian Rusu, ultimii doi fiind specialiști și posesori ai aparaturii necesare detectării metalelor.

„În septembrie am mers pe Valea Morii, în zona Peștiș, zonă unde cândva a fost o așezare. Detectoarele au reacționat, am început să săpăm, iar prima dată am găsit ceramică. Prima monedă găsită avea un chip uman în profil”, au relatat descoperitorii, amintind şi de faptul că în zona Peștiș există un tumul sub care legendele spun că ar exista o comoară, doar că locul ar fi blestemat.

Primul tezaur, de la Aleșd, a fost prezentat de arheologul Călin Ghemiș. Este vorba despre 379 de piese, în principal denari republicani, o parte dintre ei emiși în timpul împăratului roman Claudius. În general, monedele din această colecție au fost datate în perioada sec. II a.Ch. – I p.Ch. Cei mai celebri dintre emitenții unor astfel de monede au fost împărații Cezar și Augustus, iar între monedele descoperite în Bihor se găsesc şi unele ștanțate cu contramarcă (pentru verificarea conținutului de metal al monedei).

Cel de-al doilea tezaur, de la Groși, a fost prezentat de istoricul Doru Marta și cuprinde 479 de piese, alături de câteva fragmente ceramice. Monedele au fost bătute în secolul al XVII-lea, în timpul principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen.

Ele sunt bine păstrate și se crede că ar fi fost îngropate prin anul 1660, pentru a fi ascunse din fața năvălitorilor turci. Monedele sunt din argint, cu un conținut redus de aur, fiind în totalitate autentice.

Preluarea și aducerea tezaurelor la Muzeul Țării Crișurilor a durat circa 48 de ore. Conform legii, găsitorii vor beneficia de o recompensă de până în 30% din valoarea totală a pieselor, procent care poate urca la 45% în cazul unor bunuri de mare valoare.

Pașii au fost explicați de directorul Muzeului, Aurel Chiriac, cu precizarea că ”este nevoie de o evaluare științifică și financiară a obiectelor, ce trebuie făcute de specialiști”. Cert e că toate piesele au intrat, automat, în patrimoniul național.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
popor obisnuit sa plateasca bir si bir-cu-fugitii...
Daca tezaurul a fost ingropat de teama "navalitorilor" atunci avem si o morala aici: "Nicaieri nu poti ascunde banii de lacomia cotropitorilor!" Cei care dezgroapa astazi in Romania monede in cele mai neasteptate locuri sunt "specialisti" cu detector si tricou cu Scorillo (dupa filmul istoricului Sergiu Nicolaescu) care cauta aur. Mai avem si arheologii germani care folosesc pe banii lor radare, scanere, lasere, drone, etc. pentru localizarea unor asezari in judetul Arad si pe aici astia fiind interesati de istorie si mai avem istoricii locali care asteapta degeaba fonduri de la Guvernul Romaniei, dar n-au nici o sansa pentru ca nu dau comision la politicieni...
Postat 31 Octombrie 2018, 11:09 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON