URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2018, 18:38

Istorie scoasă la lumină! La Muzeul Țării Crișurilor au fost prezentate două tezaure de monede recent descoperite (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Muzeului Țării Crișurilor, împreună cu arheologi și cercetători, au prezentat, marți, rezultatele a două descoperiri importante, făcute la începutul acestei toamne, în județul Bihor. Este vorba despre o colecție de monede găsită în zona Aleșd, respectiv o alta găsită în Groși.

Cele două tezaure au fost descoperite de către trei bihoreni: Ile Petru Nicușor, Avram Florin și Cristian Rusu, ultimii doi fiind specialiști și posesori ai aparaturii necesare detectării metalelor.

„În septembrie am mers pe Valea Morii, în zona Peștiș, zonă unde cândva a fost o așezare. Detectoarele au reacționat, am început să săpăm, iar prima dată am găsit ceramică. Prima monedă găsită avea un chip uman în profil”, au relatat descoperitorii, amintind şi de faptul că în zona Peștiș există un tumul sub care legendele spun că ar exista o comoară, doar că locul ar fi blestemat.

Primul tezaur, de la Aleșd, a fost prezentat de arheologul Călin Ghemiș. Este vorba despre 379 de piese, în principal denari republicani, o parte dintre ei emiși în timpul împăratului roman Claudius. În general, monedele din această colecție au fost datate în perioada sec. II a.Ch. – I p.Ch. Cei mai celebri dintre emitenții unor astfel de monede au fost împărații Cezar și Augustus, iar între monedele descoperite în Bihor se găsesc şi unele ștanțate cu contramarcă (pentru verificarea conținutului de metal al monedei).

Cel de-al doilea tezaur, de la Groși, a fost prezentat de istoricul Doru Marta și cuprinde 479 de piese, alături de câteva fragmente ceramice. Monedele au fost bătute în secolul al XVII-lea, în timpul principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen.

Ele sunt bine păstrate și se crede că ar fi fost îngropate prin anul 1660, pentru a fi ascunse din fața năvălitorilor turci. Monedele sunt din argint, cu un conținut redus de aur, fiind în totalitate autentice.

Preluarea și aducerea tezaurelor la Muzeul Țării Crișurilor a durat circa 48 de ore. Conform legii, găsitorii vor beneficia de o recompensă de până în 30% din valoarea totală a pieselor, procent care poate urca la 45% în cazul unor bunuri de mare valoare.

Pașii au fost explicați de directorul Muzeului, Aurel Chiriac, cu precizarea că ”este nevoie de o evaluare științifică și financiară a obiectelor, ce trebuie făcute de specialiști”. Cert e că toate piesele au intrat, automat, în patrimoniul național.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
popor obisnuit sa plateasca bir si bir-cu-fugitii...
Daca tezaurul a fost ingropat de teama "navalitorilor" atunci avem si o morala aici: "Nicaieri nu poti ascunde banii de lacomia cotropitorilor!" Cei care dezgroapa astazi in Romania monede in cele mai neasteptate locuri sunt "specialisti" cu detector si tricou cu Scorillo (dupa filmul istoricului Sergiu Nicolaescu) care cauta aur. Mai avem si arheologii germani care folosesc pe banii lor radare, scanere, lasere, drone, etc. pentru localizarea unor asezari in judetul Arad si pe aici astia fiind interesati de istorie si mai avem istoricii locali care asteapta degeaba fonduri de la Guvernul Romaniei, dar n-au nici o sansa pentru ca nu dau comision la politicieni...
Postat 31 Octombrie 2018, 11:09 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON