URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2021, 16:47

Interlopul orădean Sorin Balint, "săltat" din Borş pentru un jaf de 110.000 euro comis în Austria

Interlopul orădean Sorin Balint, 'săltat' din Borş pentru un jaf de 110.000 euro comis în Austria foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Interlopul orădean Sorin Balint a fost ridicat din Vama Borş şi arestat provizoriu pentru un jaf de 110.000 euro comis în Austria. În acelaşi dosar a fost arestat, vineri, şi Cornel David, alias "Buzilă", în trecut liderul unei grupări profilate pe furturi de maşini de lux.

Procurorii austrieci îl aşteaptă la audieri şi pe fostul fotbalist Marius Siminic, a cărui extrădare a fost amânată, dar şi pe fratele acestuia, Călin, care a dispărut şi e dat în urmărire internaţională.

Afacerea "lingoul"

Sorin Balint a fost ridicat din Vama Borş luni, de poliţiştii Compartimentului Urmăriri, fiind dus în aceeaşi zi de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Oradea. Bărbatul a fost arestat provizoriu pentru o perioadă de 15 zile, în vederea traducerii mandatului european de arestare emis pe numele lui de autorităţile judiciare austriece, care îl anchetează pentru infracţiuni contra patrimoniului, prin nesocotirea încrederii, şi fals.

În acelaşi caz a fost arestat preventiv, vinerea trecută, în vederea predării, şi Cornel David, alias "Buzilă". Împreună cu fostul fotbalist Marius Siminic, fratele acestuia, Călin, respectiv Vasile Pasăre, cei doi bihoreni arestaţi (David şi Balint) sunt anchetaţi de procurorii austrieci pentru un "şmen" comis la Viena.

Acolo, cei cinci români s-au dat comercianţi de aur în faţa unei persoane căreia i-au oferit spre vânzare lingouri de aur în valoare de 110.000 euro. Când cumpărătorul le-a adus banii, ei i-au luat susţinând că vor să verifice bancnotele, să nu fie false, intenţionând să-i returneze, în schimb, bancnote de 500 euro false. Atât că victima escrocilor şi-a dat seama că urmează să fie înşelată şi a vrut să-şi recupereze geanta cu bani, moment în care românii i-au smuls valiza şi au fugit.

"O asociere criminală"

"În acest context, Marius Siminic a avut rol important, fiind cel care a plănuit, coordonat atacul şi supravegheat zona în care se comitea această tâlhărie", se arată în documentele procurorilor austrieci, care susţin că românii fac parte "dintr-o asociere criminală" şi au participat la Viena, dar şi în alte locuri, "la infracţiuni grave, în special escrocherii la nivel internaţional, fraude şi falsificări de bani". 

Decizia privind extrădarea lui Sorin Balint, implicat în trecut în mai multe dosare de evaziune cu afaceri petroliere, în Oradea şi Ploieşti, va fi decisă pe 11 noiembrie, în timp ce în cazul lui "Buzilă" judecătorii au hotărât, vinerea trecută, să fie predat autorităţilor austriece.

Interlopi cu probleme

Cornel David a fost implicat în trecut în numeroase dosare care priveau furturi de maşini de lux, dar şi autoutilitare, fiind specializat pe "fabricarea" de acte false, repoansonarea seriilor de şasiu. Ultima lui condamnare datează din 2015, când a încasat o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni de detenţie într-un dosar al DIICOT Arad, acuzat fiind că a fost unul dintre liderii "Reţelei macaronarilor", care furau maşini de lux închiriate în prealabil din diverse ţări europene, le introduceau în România, unde bolizii erau apoi cel mai adesea dezmembraţi, iar piesele vândute prin service-uri auto.

Marius Siminic a rămas în România, extrădarea lui fiind amânată, întrucât, aşa cum BIHOREANUL a mai scris, bărbatul este anchetat pentru delapidare, după ce, în perioada 21 decembrie 2017 - 20 ianuarie 2018, când era consilier de vânzări pentru magazinul din Oradea al Mobexpert, şi-a însuşit şi folosit în interes personal, împreună cu directorul de vânzări al aceleiaşi societăţi, cercetat în aceeaşi cauză (Ana Silca, prietena lui din acea perioadă, n.r.), avansurile plătite de clienţi pentru mobilierul comandat. Prejudiciul total cauzat astfel este de 848.030 lei.

Călin Siminic, fratele fotbalistului, trimis în judecată în ultimii doi ani pentru loviri, distrugeri şi infracţiuni rutiere, şi scăpat doar cu amenzi penale, este dat în urmărire naţională şi internaţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
LAURA, MAI ÎNFUNDĂ GAURA!
Buey, Laura, după atâția ani de așa zisă presă, tot nu ai învățat să te exprimi corect românește!...Îi rog pe alți cititori să îmi explice ei, dacă au înțeles, cine dracu e Vasile Pasăre și ce rol a avut el în toată afacerea, că eu nu am priceput nimic?!...Și eu chiar cunosc un Vasile Pasăre și nu e chiar oricine!...Aștept explicații pe aici în 2-3 zile, altfel îi voi propune să vă dea în judecată!
Postat 21 Octombrie 2021, 19:47 de nikotelekus
Pt CalinPopescu
Ca nu au Facebook , de aia
Postat 21 Octombrie 2021, 10:37 de Mare_blue17
La secret.
De ce nu exista nicio poza cu acesti "infractori"?
Postat 21 Octombrie 2021, 09:10 de CalinPopescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON