URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iunie 2021, 18:21

Fostul fotbalist Marius Siminic, arestat la Oradea. Procurorii austrieci l-au dat în urmărire internaţională pentru fals de monedă și tâlhărie calificată

Fostul fotbalist Marius Siminic, arestat la Oradea. Procurorii austrieci l-au dat în urmărire internaţională pentru fals de monedă și tâlhărie calificată foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul fotbalist orădean Marius Siminic a fost arestat provizoriu, joi, la Curtea de Apel Oradea, măsura fiind luată la cererea autorităţilor judiciare din Viena, care l-au dat în urmărire internaţională într-un dosar ce vizează acuzaţii de fals de monedă şi tâlhărie calificată. În acelaşi dosar apar în rândul suspecţilor şi fratele fotbalistului, Călin Siminic, dar şi un fost evazionist, Sorin Balint.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, bărbatul în vârstă de 39 ani, fost fotbalist la FC Bihor, FC Liberty respectiv Diósgyör, a fost ridicat cu o zi mai devreme de poliţiștii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciul de Investigaţii Criminale Bihor şi prezentat unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a emis pe numele său o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

"Autorităţile judiciare austriece au emis pe numele acestuia un Mandat European de Arestare, fiind bănuit de comiterea infracţiunilor de fals de monedă şi tâlhărie calificată", se precizează în informare.

Din documentele transmise la Oradea, mandatul european de arestare pe numele lui Marius Siminic a fost emis pe 10 iunie, în acest an, de Curtea regională din Viena, într-o cauză aflată deocamdată în anchetă.

Echipă "de valoare"

Siminic este cercetat pentru două infracţiuni comise în 2019. Pe 24 septembrie 2019, spun anchetatorii, împreună cu fratele său, Călin Siminic, orădeanul Sorin Balint, un anume Vasile Pasăre şi alte persoane neidentificate, fostul fotbalist ar fi păcălit un reclamant. Românii s-au dat drept comercianţi de aur în faţa unei persoane, căreia i-au oferit spre vânzare lingouri de aur în valoare de 110.000 euro. Când cumpărătorul le-a adus banii, ei i-au luat susţinând că vor să verifice bancnotele, să nu fie false, returnându-i, însă, bancnote de 500 euro false.

Anchetatorii austrieci susţin că fraţii Siminic, Balint şi Pasăre fac parte "dintr-o asociere criminală" şi au "legătură puternică" cu o tâlhărie comisă în iunie 2019 tot în Viena, când unui cetăţean i-a fost smuls din mână "prin violenţă" un bagaj în care se aflau peste 100.000 euro.

"În acest context, Marius Siminic a avut rol important, fiind cel care a plănuit, coordonat atacul şi a supravegheat zona în care se comitea această tâlhărie", se mai arată în documentele procurorilor austrieci.

Arestat pe 15 zile

Schimbul de date şi informaţii a fost realizat prin Biroul Sirene - Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională.

Dacă va fi găsit vinovat, fostul fotbalist orădean riscă până la 15 ani de închisoare.

Cert este că joi, Marius Siminic a fost prezentat la Curtea de Apel Oradea, unde instanţa a dispus să fie arestat provizoriu pentru o perioadă de 15 zile.

În acest timp, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea vor prezenta în faţa instanţei traducerea mandatului european de arestare emis pe numele bărbatului.

"Fault" la Mobexpert

Predarea lui Siminic către autorităţile austriece ar putea fi decisă pe 2 iulie, însă există mari şanse ca procedura să fie amânată. Asta pentru că, aşa cum BIHOREANUL a mai scris, bărbatul este anchetat pentru delapidare într-un dosar aflat în ancheta poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor.

Concret, lui Siminic i se impută că, în perioada 21 decembrie 2017 - 20 ianuarie 2018, când a lucrat ca şi consilier de vânzări pentru magazinul din Oradea al Mobexpert, şi-a însuşit şi folosit în interes personal, împreună cu directorul de vânzări al aceleiaşi societăţi, cercetat în aceeaşi cauză (Ana Silca, prietena lui din acea perioadă, n.r.), avansurile plătite de clienţi pentru mobilierul comandat.

Prejudiciul total cauzat astfel este de 848.030 lei.

Pe 7 iunie 2018, Marius Siminic a şi fost reţinut, pentru 24 ore, perioadă după care a fost pus în libertate. Ancheta în caz, supravegheată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, nu este finalizată.

Cu antecedente

Cât despre ceilalţi suspecţi, Sorin Balint a fost implicat în trecut în mai multe dosare de evaziune cu afaceri petroliere, în Oradea şi Ploieşti, însă în ultimii ani despre el nu s-a auzit nimic.

Călin Siminic, fratele fotbalistului, a fost și el trimis în judecată în ultimii doi ani pentru loviri, distrugeri şi infracţiuni rutiere, însă a scăpat doar cu amenzi penale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON