URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2016, 11:53

Inspectoratul Poliţiei de Frontieră: Prin Bihor şi Arad au tranzitat graniţa anul trecut peste 15 milioane persoane

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezentat în reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural Bihor, bilanţul activităţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea relevă că anul trecut prin punctele de trecere a frontierei din raza de competenţă a acestuia au tranzitat peste 15 milioane persoane, cu 10,6% mai multe decât în 2014.

Potrivit informaţiilor prezentate de şeful IPTF Oradea, comisarul şef Marin Bondar (foto), paradoxal este că în plină criză a refugiaţilor, traficul de migranţi consemnat a fost cu 3,6% mai scăzut în 2015 decât în anul precedent, iar cazurile relevante citate arată că de fiecare dată călăuze au fost cetăţeni români. Aşa s-a întâmplat, de pildă, când la Borş a fost descoperit un automarfar condus de un şofer român şi în care erau ascunşi 11 sirieni şi irakieni, dar şi la Salonta, unde un Fiat Ducato condus de asemenea de un cetăţean român se pregătea să treacă graniţa spre Ungaria tot cu 11 migranţi din Orientul mijlociu.

Pe de altă parte, în ciuda acoperirii insuficiente cu personal şi a dotării cu maşini (abia la 38% din necesar), poliţiştii de frontieră din IPTF Oradea au descoperit în 2015 cu 59% mai multe cazuri de trecere ilegală a frontierei de către cetăţeni români, cu 33% mai multe cazuri de trafic de droguri şi cu 200% mai multe cazuri de spălare de bani. Practic, aşadar, creşte criminalitatea economico-financiară la frontieră, astfel că anul trecut au fost reţinute în vederea confiscării bunuri în valoare de 8,97 milioane lei, de la ţigări şi droguri ori arme şi electronice până la autovehicule, cosmetice şi produse de patrimoniu.

În ce priveşte aglomeraţia înregistrată de sărbători la punctele de trecere a frontierei, prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a ţinut să precizeze că aceasta nu s-a datorat personalului IPTF Oradea, ci faptului că acesta a trebuit să execute ordine europene. "Nu s-a stat în vămi pentru că aşa a dorit Inspectoratul, ci pentru că aşa au fost directivele europene trasate la ultimul JAI (n.r. - Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene) din decembrie 2015. Mai mult nu avea, fizic, ce să facă Inspectoratul, toate arterele au fost asigurate cu maximum posibil de personal", a spus prefectul.

Şeful ITPF a adăugat că doar în decembrie, datorită înăspririi controalelor la frontieră, în punctele de trecere a frontierei din Bihor şi Arad au fost identificate 177 persoane date în urmărire generală şi s-au înregistrat 7.909 alerte în această privinţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON