Prezentat în reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural Bihor, bilanţul activităţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea relevă că anul trecut prin punctele de trecere a frontierei din raza de competenţă a acestuia au tranzitat peste 15 milioane persoane, cu 10,6% mai multe decât în 2014.
Potrivit informaţiilor prezentate de şeful IPTF Oradea, comisarul şef Marin Bondar (foto), paradoxal este că în plină criză a refugiaţilor, traficul de migranţi consemnat a fost cu 3,6% mai scăzut în 2015 decât în anul precedent, iar cazurile relevante citate arată că de fiecare dată călăuze au fost cetăţeni români. Aşa s-a întâmplat, de pildă, când la Borş a fost descoperit un automarfar condus de un şofer român şi în care erau ascunşi 11 sirieni şi irakieni, dar şi la Salonta, unde un Fiat Ducato condus de asemenea de un cetăţean român se pregătea să treacă graniţa spre Ungaria tot cu 11 migranţi din Orientul mijlociu.
Pe de altă parte, în ciuda acoperirii insuficiente cu personal şi a dotării cu maşini (abia la 38% din necesar), poliţiştii de frontieră din IPTF Oradea au descoperit în 2015 cu 59% mai multe cazuri de trecere ilegală a frontierei de către cetăţeni români, cu 33% mai multe cazuri de trafic de droguri şi cu 200% mai multe cazuri de spălare de bani. Practic, aşadar, creşte criminalitatea economico-financiară la frontieră, astfel că anul trecut au fost reţinute în vederea confiscării bunuri în valoare de 8,97 milioane lei, de la ţigări şi droguri ori arme şi electronice până la autovehicule, cosmetice şi produse de patrimoniu.
În ce priveşte aglomeraţia înregistrată de sărbători la punctele de trecere a frontierei, prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a ţinut să precizeze că aceasta nu s-a datorat personalului IPTF Oradea, ci faptului că acesta a trebuit să execute ordine europene. "Nu s-a stat în vămi pentru că aşa a dorit Inspectoratul, ci pentru că aşa au fost directivele europene trasate la ultimul JAI (n.r. - Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene) din decembrie 2015. Mai mult nu avea, fizic, ce să facă Inspectoratul, toate arterele au fost asigurate cu maximum posibil de personal", a spus prefectul.
Şeful ITPF a adăugat că doar în decembrie, datorită înăspririi controalelor la frontieră, în punctele de trecere a frontierei din Bihor şi Arad au fost identificate 177 persoane date în urmărire generală şi s-au înregistrat 7.909 alerte în această privinţă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.