URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Ianuarie 2016, 11:53

Inspectoratul Poliţiei de Frontieră: Prin Bihor şi Arad au tranzitat graniţa anul trecut peste 15 milioane persoane

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezentat în reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural Bihor, bilanţul activităţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea relevă că anul trecut prin punctele de trecere a frontierei din raza de competenţă a acestuia au tranzitat peste 15 milioane persoane, cu 10,6% mai multe decât în 2014.

Potrivit informaţiilor prezentate de şeful IPTF Oradea, comisarul şef Marin Bondar (foto), paradoxal este că în plină criză a refugiaţilor, traficul de migranţi consemnat a fost cu 3,6% mai scăzut în 2015 decât în anul precedent, iar cazurile relevante citate arată că de fiecare dată călăuze au fost cetăţeni români. Aşa s-a întâmplat, de pildă, când la Borş a fost descoperit un automarfar condus de un şofer român şi în care erau ascunşi 11 sirieni şi irakieni, dar şi la Salonta, unde un Fiat Ducato condus de asemenea de un cetăţean român se pregătea să treacă graniţa spre Ungaria tot cu 11 migranţi din Orientul mijlociu.

Pe de altă parte, în ciuda acoperirii insuficiente cu personal şi a dotării cu maşini (abia la 38% din necesar), poliţiştii de frontieră din IPTF Oradea au descoperit în 2015 cu 59% mai multe cazuri de trecere ilegală a frontierei de către cetăţeni români, cu 33% mai multe cazuri de trafic de droguri şi cu 200% mai multe cazuri de spălare de bani. Practic, aşadar, creşte criminalitatea economico-financiară la frontieră, astfel că anul trecut au fost reţinute în vederea confiscării bunuri în valoare de 8,97 milioane lei, de la ţigări şi droguri ori arme şi electronice până la autovehicule, cosmetice şi produse de patrimoniu.

În ce priveşte aglomeraţia înregistrată de sărbători la punctele de trecere a frontierei, prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a ţinut să precizeze că aceasta nu s-a datorat personalului IPTF Oradea, ci faptului că acesta a trebuit să execute ordine europene. "Nu s-a stat în vămi pentru că aşa a dorit Inspectoratul, ci pentru că aşa au fost directivele europene trasate la ultimul JAI (n.r. - Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene) din decembrie 2015. Mai mult nu avea, fizic, ce să facă Inspectoratul, toate arterele au fost asigurate cu maximum posibil de personal", a spus prefectul.

Şeful ITPF a adăugat că doar în decembrie, datorită înăspririi controalelor la frontieră, în punctele de trecere a frontierei din Bihor şi Arad au fost identificate 177 persoane date în urmărire generală şi s-au înregistrat 7.909 alerte în această privinţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON