URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2023, 15:15

Iată câți turiști au ajuns în Oradea în 2022! Unde se situează orașul în topul național (DOCUMENT)

Iată câți turiști au ajuns în Oradea în 2022! Unde se situează orașul în topul național (DOCUMENT) (foto: Visit Oradea / Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Turismul din Oradea a dat semne clare de revenire în 2022. Anul trecut, în orașul de pe Crișul Repede au sosit 215.904 turiști, cei mai mulți fiind români, dar și oaspeți din Ungaria, Germania, Italia, Polonia și Serbia. Numărul turiștilor este cu 10,4% mai mic decât cel înregistrat pre-pandemie, în 2019, dar cu 42% mai mare decât în 2021. 

Alexandru Chira, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (APTOR), a afirmat joi, într-o conferință de presă, că 2022 a fost „anul recuperării”, în care turiștii au redobândit curajul de a călători, atât în vacanțe, cât și în scop de afaceri. De asemenea, acesta a spus că speră că în 2023 numărul turiștilor din Oradea va fi mai mare decât cel înregistrat înainte de pandemie. 

Lunile cele mai căutate au fost lunile de vară, dar numeroși turiști au ajuns în Oradea și în luna decembrie a anului trecut, motivați probabil și de Târgul de Crăciun. 

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, Oradea a rămas în topul destinațiilor turistice, menținându-și poziția 7 în țară, pe care a ocupat-o în anul 2021.

În 2022, topul național este deschis de Capitală. În București au fost înregistrați 1.348.217 de turiști, fiind urmat de Brașov cu 502.718 și de Constanța cu 446.598. 

Poziția a patra din clasament este ocupată de Cluj-Napoca cu 370.509 sosiri ale turiștilor, o creștere semnificativă față de anul 2021, poziția a cincea de Iași, cu 307.192 turiști, urcând în clasament pe locul ocupat de Sibiu în anul 2021.

Pe locul 6 a coborât Sibiu cu 281.403 sosiri, locul 7 este ocupat de Oradea cu 215.904 sosiri, Timișoara aflându-se pe locul 8 cu 185.590 sosiri. 

Alexandru Chira în conferința de presă desfășurată la Primăria Oradea

În Oradea, majoritatea turiștilor sunt români. În 2022, 10,5% au fost cetățeni străini. Cei mai mulți dintre ei provin din Ungaria (4.398), urmată de Germania (3.996), Italia (3.196), Polonia (2.849) și Serbia (1.611). Alexandru Chira spune că prezența Serbiei în top 5 țări din care provin turiștii care ajung în Oradea este o surpriză și poate fi explicată prin proximitatea noastră de această țară și de reticențele unora de a face călătorii prea lungi în pandemie. 

Pe locul al șaselea în ceea ce privește țările de proveniență se situează Statele Unite ale Americii, cu 1.498 de turiști, top 10 fiind completat de Franța, Austria, Marea Britanie și Țările de Jos. 

(sursa: raport APTOR, date INS)

Numărul total al înnoptărilor a fost de 354.868 în Oradea, media fiind de 1,6 zile de ședere în oraș.

Merită subliniat că datele adunate de INS și prezentate joi de APTOR nu cuprind și turiștii care s-au cazat în locuințele private închiriate prin platforme ca Airbnb și Booking. 

În conferința de joi, Alexandru Chira a vorbit și despre mai multe campanii de promovare turistică a Oradiei în anul ce s-a încheiat. Printre acestea s-a numărat și includerea orașului de pe Crișul Repede în campania BBC „Discover Romania”, realizată alături de cunoscutul Charlie Ottley (care semnează documentarele Wild Carphatia și Flavours of Romania).

Clipurile de prezentare a României au fost difuzate pe BBC World timp de o lună la finalul anului trecut. APTOR a plătit 10.000 de euro pentru includerea Oradiei în aceste clipuri, alături de alte câteva orașe din România. 

Unul dintre clipurile realizate de BBC:

Prezentare raport de activitate APTOR 2022:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
el e sandu
El e, e foarte activ si pe facebook, doar asa isi castiga ciorba, cu minciuni, propaganda atacuri la persoana, postacul postacilor, unul si acelasi. Peneleul are niste postaci nazisti, de ar fi dupa ei ar folosi bata si lagarele de exterminare. SS Sandu
Postat 12 Februarie 2023, 18:59 de adi13
trolul
Aici toti prostii sunt experti in orice(sandu2100) cand esti troll de partid te pricepi la orice. Nu cumva postezi pe facebook sub numele de Radu Pop, Maximilian Cabron, Ovidiu Negel, Pots Fernando... si inca vreo 3 troli. Exact aceleasi fraze le repeti intruna
Postat 12 Februarie 2023, 16:41 de Mihaita
cum e turismul?
sandu 2100 ne explici turismul, e pe bani sau asa numai la numar?
Postat 12 Februarie 2023, 16:38 de Mihaita
Drop/sandu
Sandule poti avea vreodata un comentariu strict la articol? Tu numai caterinca faci!
Postat 11 Februarie 2023, 06:28 de Petre93
1,6zile
Adica in medie o noapte la hotel, sunt generos, pun 300 lei, rezulta cam 21 milioane de euro din cazari. Sunt generos din nou, dublez cu airbnb si booking, 42 milioane de euro. Debordez de generozitate si dublez cu banii lasati in piata, rezulta 84 milioane de euro. In realitate, suma e mult mai mica. Ca fapt divers, doar Untold-ul a generat anul trecut peste 50 milioane de euro. Best, Safest, Ottley, nimic nu poate schimba situatia, orasul nu e suficient de atractiv. Pacat de oradeanul vechi, neadus de “dezvoltare”, nu beneficiaza cu nimic din asta, o iluzie, restul pot sa traiasca linistiti in ea…
Postat 10 Februarie 2023, 14:58 de User anonimizat
sandu lingaul sluga
Dar tu vreodata ai stiut sa discuti un subiect? Tu in afara de atac la persoana, jigniri si pe langa subiect, esti in stare de un comentariu strict la subiect? Tu esti o sluga proasta si asta o sa ramai, o sa mori o sluga.
Postat 10 Februarie 2023, 14:49 de adi13
Bugetari inutili si bine platiti
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/un-barbat-din-satu-mare-a-demisionat-pentru-ca-nu-avea-nimic-de-facut-cat-castiga-angajatul-pe-luna.html
Postat 10 Februarie 2023, 08:23 de excalibur
adi13-bolnăvel
Tu ce știi despre turism ca să ne explici ce e turismul??? Nu de alta dar esti prea specialist în toate.
Postat 09 Februarie 2023, 23:27 de Sandu2100
Ha,ha,ga!
Păi cum, cum vine asta?Păi nu-i Oradea nr one în univers?aaaaa,am uitat!nu-i sondajul făcut de cine trebuie!
Postat 09 Februarie 2023, 22:16 de Maikeltroll
pt @unu
Ce turism? Asta nu e turism care zece mii in horeca? Timisoara sau Clujul nu se lauda atat cu turismul si au de 3 ori mai multe hoteluri si restaurante. Apropo Horeca este si in Alexandria, sau Slatina si acolo sunt restaurante si pensiuni sau pizzerii, dar aia nu inseamna ca orasul aduce bani la buget de pe urma turistilor. Multe localuri deservesc doar localnicii.. Turistii ce vin in oras nici macar nu umbla cu taxiul, sau sa lase bani prin magazine, restaurante. Multi vin si pleaca in aceeasi zi.
Postat 09 Februarie 2023, 20:55 de adi13
trickle down economics functioneaza. trebuie investit!
turismul e o investitie care si creste calitatea vietii, ca pur si simplu sa ai un oras frumos, cu spatii publice de care si tu te bucuri, festivaluri si evenimente "in curtea ta", ptr care sa nu platesti bilete de avion si hotel, monumente, poze de liceu, nunta, si de zi cu zi. Dar e si benefic economic: sunt peste zece mii de angajati in HoReCa (si asta e mai mult de 1% din populatie), desi intr-adevar majoritatea hotelurilor sunt in Bai (Sanmartin), nu in Oradea. Nu zic ca e perfect, este loc de imbunatatit, si trebuie facut ceva ca turistii sa cheltuie local mai mult, sa stea in Oradea mai mult, nu in vizita cazati la Debrecen si vizitand Oradea cu autocarul pentru 3 ore, ci invers. In plus, sunt si alte sute, sau mii de oradeni cu investitii imobiliare care au o camera extra pe Olx, pe AirBnb, pe Booking.
Postat 09 Februarie 2023, 19:24 de unu
Turismul "lu peste"
Fix undeva ma doare pe mine de turistii care vin fac poze si pleaca. Eu si majoritatea din oras, adica vreo 99% din populatie nu beneficiem cu nimic de pe urma turistilor. Noi nu avem turistii din Mamaia, Constanta care vin stau o saptamana, doua si lasa cateva mii de euro. La noi turistii vin cu bilete de sindicat, pensionarii din Ungaria cu autocarul, se plimba prin oras fac poze apoi pleaca. Sa ma contrazica cei care chiar beneficiaza de pe urma lor. Fix undeva ma doare ca aduc laude cu ce centru frumos avem.
Postat 09 Februarie 2023, 16:30 de Mihaita
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON