URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2023, 18:05

HiSky urmează să opereze zboruri de la Oradea la Londra și București, plus chartere către 3 destinații. Cere 750.000 de euro

HiSky urmează să opereze zboruri de la Oradea la Londra și București, plus chartere către 3 destinații. Cere 750.000 de euro (foto: Facebook / HiSky)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania aeriană HiSky ar urma să opereze 5 zboruri pe săptămână de la Oradea la București, 3 zboruri pe săptămână de la Oradea la Londra și să organizeze curse charter pentru destinații de vacanță din Turcia, Egipt și Tunisia.

HiSky este singurul ofertant în procedura de selecție organizată de Air Oradea pentru găsirea unui operator de zboruri naționale și internaționale, iar autoritățile locale au anunțat vineri seara că această companie îndeplinește criteriile de selecție.

Pentru derularea acestor curse pe 5 ani, operatorul aerian a cerut fonduri publice în valoare de 750.000 de euro.

Singurul ofertant...

Potrivit unei informări oficiale trimise de Consiliul Județean Bihor și de Primăria Oradea, „compania aeriană HiSky îndeplinește criteriile de selecție pentru zboruri de pe Aeroportul Oradea”.

„Air Oradea a finalizat etapa de evaluare a ofertei depuse în cadrul procedurii de selectare a unui partener pentru operarea zborurilor de pe aeroportul din Oradea. HiSkyEurope SRL a obținut punctajul maxim în baza criteriilor de selecție, fiind singura companie care a depus o ofertă”, se arată în informarea oficială.

Concret, HiSky propune să opereze cu următorul program: 5 zboruri pe săptămână între Oradea și București (și retur); 3 zboruri săptămânale între Oradea și Londra (și retur); organizarea de curse charter către trei destinații de vacanță: Hurgada (Egipt), Antalya (Turcia) și Monastir (Tunisia).

... îndeplinește condițiile

CJ Bihor subliniază că HiSky deține o flotă de 8 aeronave de tip JET, cu configurații variate: 4 aeronave cu 180 de locuri, 1 aeronavă cu 144 de locuri, 2 aeronave cu 220 de locuri și 1 aeronavă cu 275 de locuri (aeronava cu care operează zboruri către SUA). „Cerința minimă prevăzută în cadrul procedurii de selecție a fost ca ofertantul să dețină cel puțin 5 aeronave”, explică reprezentanții CJ Bihor și cei ai Primăriei Oradea.

Aceștia adaugă că HiSky îndeplinește și criteriile de calificare referitoare la experiența similară: Numărul pasagerilor transportați în ultimii trei ani este de 1,8 milioane (cerință minimă – 1 milion de pasageri), operatorul este conectat la un hub (hub-ul de operare este București), operează zboruri de linie cu destinațiile București și Londra și dispune de personal însoțitor de zbor care vorbește limba română (93 de angajați vorbitori de limba română). 

Pe de altă parte, pe 12 decembrie, HiSky a primit permisul de a opera zboruri regulate către Statele Unite ale Americii.

Contribuție publică, 750.000 de euro

Pentru a pune în practică aceste zboruri, HiSki cere de la Air Oradea – companie înființată de CJ Bihor și Primăria Oradea – suma de 750.000 de euro, dintr-un maxim disponibil de 3 milioane de euro, după cum se arată în informarea oficială. Această sumă este destinată operării tuturor zborurilor enumerate mai sus vreme de 5 ani. 

„Compania Air Oradea a solicitat informații tehnico-financiare de la HiSkyEurope SRL, inclusiv detalii referitoare la venituri, costuri etc. Aceste date vor fi analizate și utilizate de către firma de consultanță PwC pentru elaborarea unui plan de afaceri detaliat. Se estimează că planul de afaceri va fi finalizat în luna ianuarie a anului viitor”, se mai arată în informarea oficială.

Urmează negocieri

Apoi - subliniază CJ Bihor și Primăria Oradea - vor începe negocierile pentru încheierea contractului de asociere dintre HiSky și Air Oradea, iar zborurile ar putea fi demarate în 2024, la sfârșitul primăverii. 

„Obiectivul principal al planului de afaceri este de a demonstra că finanțarea publică acordată (750.000 euro) nu reprezintă un ajutor de stat și că activitatea propusă va fi sustenabilă pe o perioadă de cel puțin 5 ani, conform cerințelor stabilite de Air Oradea pentru planul de afaceri”, transmit autoritățile.

Air Oradea a fost înființată în octombrie 2021 de către Municipiul Oradea și Consiliul Județean Bihor, cu scopul de a dezvolta, în condiții concurențiale de piață, activitatea economică de operare zboruri aeriene de pe Aeroportul Internațional Oradea. 

Urmează Oradea - Varșovia?

Pe de altă parte, CJ Bihor vrea să investească și în dezvoltarea unor zboruri de la Oradea către Varșovia pentru următorii 4 ani. Aleșii bihorenilor au votat recent impunerea acestora ca „serviciu public”, astfel încât banii care vor fi alocați pentru susținerea operării să nu fie considerați ajutor de stat. 

Companiile care vor fi interesate să asigure cursele pe ruta Oradea - Varșovia și retur, între orele 13:00 – 19:00 (decolarea din Oradea) și respectiv 10:00 – 16:00 (decolarea din Capitala Poloniei) vor primi sprijin financiar din partea autorităților locale, conform unei prevederi care arată că „Operarea Rutei va fi compensată de Cumpărător”, iar asta „în funcție de condițiile ofertei”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Mihaita
Te lauzi ca ai salar de salar, dar nu ai bani de un bilet la Londra :::)))
Postat 18 Decembrie 2023, 00:13 de Sandu2100
Aeroport modern
E foarte bine ca s-a rezolvat. Destui bihoreni erau nevoiti sa plece in alta parte ca sa zboare cu avionul. Veneau aia cu un anume tip de propaganda si rapid ii indemnau pe calatori spre Debretin, sa-si lase banii acolo.
Postat 17 Decembrie 2023, 18:23 de Riviera
Mihaita
Pai aeroportul nu a avut zboruri când a venit Bolojan. O mai venit Ryan air dar a plecat pt ca au cerut mai mulți bani. Nu prea priește propagandei ca amu vin zboruri iar ::::))))
Postat 17 Decembrie 2023, 18:01 de Sandu2100
Iar se confunda marfa cu ambalajul
E mai putin important numarul de curse si destinatia, important e ca s-au deturnat LEGAL ceva euroi. De data asta , 100% din buzunarele traitorilor pe aceste meleaguri.
Postat 17 Decembrie 2023, 12:56 de excalibur
Iar visezi avioane sandule
Estie penibil, de 3 ani tu tot crezi ca vor fi curse, s-au facut nu stiu cate scenarii ca asta, a venit firma, si dupa o luna s-au oprit zborurile. Ce te bucuri asa prostalaule, ca inca nu e nimic sigur, inca nu e semnat nici un contract. Ciudat e ca de cand a venit bolojanul tau , de 3 ani, aeroportul are zero zboruri inainte mai erau cateva . Doamne prost poti fi, sau esti cumva unul din postacii platiti din milionul ala de euro ce-l aloca anual cu propaganda voastra ca Oradea e buricul pamantului. Mare prost poti sandule, lasa ca mori tu de ciuda ca in primavara iar nu va fi nici o cursa
Postat 17 Decembrie 2023, 12:06 de Mihaita
Moare fraierii de ciude :::::))))
USR sluga PSD , Până ieri comentați ca nu avem curse, acum comentați va o sa avem curse.
Postat 17 Decembrie 2023, 10:26 de Sandu2100
bani aruncati
Sa dai bani ca sa meraga oradenii ce spala la cur batrani, sau cei ce merg la lucru si de la la lucru, mi se pare o prostie fara margini. Asta nu aduce nici un profit orasului, spre deosebire de alte orase, unde zboara cei in interes de serviciu, medical, studentii. Acolo se zboara pentru mediul economic al orasului, care aduce dezvoltare si bani la bugetul loc. Plus ca si aici va fi ca la celelalte 10 incercari , dupa ce iau banii dupa o luna doua pleaca ca nici asa nu au pasageri destuui, iar de firma asta dubioasa, cu patroni dubiosi e cum ai face afaceri cu tiganii
Postat 16 Decembrie 2023, 17:29 de sanduivanov
adevarul e asta
https://www.catavencii.ro/nu-dati-banii-pe-prostii-ca-i-da-bolojan-in-locul-vostru/
Postat 16 Decembrie 2023, 15:34 de sanduivanov
Faina firma, serioasa
Patronii companiei au devalizat Air Moldova, si inca au probleme cu legea. Dupa ce iau banii se termina si zborurile, poate mai mult ca sigur nici nu vor fi.
Postat 16 Decembrie 2023, 11:32 de Petre93
Corect ar fi sa-si recunoasca vina condotierii din presa bihoreana, aia 90% aflati in solda penalilor!
Cand sef la cj era pasztor l-au tocat ani de zile cu chestiunea lipsei de zboruri de pe aeroportul Oradea. N-au scos o vorba de ce plecau companiile, desi motivul se stia, s-au terminat subventiile. Vinovat era pasztor, despre cauze nicio vorba. Mai mult, orice articol pe tema asta se incheia cu promisiunea autorului ca daca ar fi sef ilie de la scularie cerul Oradiei ar fi negru de avioane. Uite ca taranul e unde e, doar avioanele nu-s nicaieri! Acum ni se induce alta minciuna: ca DACA va fi reales va rezolva, dar pe banii nostri. Du-te invartindu-te si lasa-ne, nu ne ingropa de tot in datorii!
Postat 16 Decembrie 2023, 08:23 de pinonel
Topograf
So tu fiindcă propagandist Rusofil, ești deranjat ca nu avem curse spre MOKBA :::::))) Dar cine dracu vrea sa meargă acolo :::::)))
Postat 15 Decembrie 2023, 23:18 de Sandu2100
acum intelegeti de ce-a venit Maia Sandu
la Oradea, "incognito", vai biata de ea, cu cursa regulata, sa se-ntalneasca ea cu Ilie si cu Florinel !? Va dati seama ca bazaconia asta cu "compania" moldoveneasca de doi bani e coapta inca de-atunci de la "discutiile" cu biata presedinta care a venit ea aseaaaaa, prin Oradie !? Si prostii de oradeni platesc din buzunar 750.000 de euro ca sa zboare "alesii", iar cand se termina banii (de preferinta dupa ce fraierii mai voteaza odata, anul viitor) ori mai dau altii ori astia pleaca, asa cum a facut si Ryan.
Postat 15 Decembrie 2023, 23:09 de topograf
KP aka mama Omida
Te doare rău, pana acum ai comentat ca nu sunt zboruri ::::))) e mai ieftin decât Ryanair ::::))))
Postat 15 Decembrie 2023, 20:29 de Sandu2100
Prost e cine dă ...
... nu cine cere 750.000 Euro.
Postat 15 Decembrie 2023, 20:26 de KP
Prost e cine dă ...
... nu cine cere 750.000 Euro.
Postat 15 Decembrie 2023, 20:26 de KP
Comentarii [ quote ] = rautati/pamflete din revista de umor
Este deschis un proces penal pentru criminalitate economica împotriva lui Eduard Augustin de la direcția economica a Primariei Oradea,care impreună cu Bolo și consilierii lui ,începând cu anul 2013 ,au încadrat toate gradinile oradenilor la categoria curti construcții,la inceput o suprafață minimă apoi integral redenumindu-le „amenajari peisagistice”.Registrele agricole sunt modificate iar impozitele marite de 10 ori.Instanța a anulat aceste decizii dar ei nu vor să rectifice.In Oradea totul este o mascarada și corupție,fărădelegea este la ea acasă .Atunci cănd ajung sus oameni de nimic nelegiuiții mișună pretutindenea. Păgubiții ar putea sa se asocieze și sa apeleze la executori judecătorești dacă am înțeles bine speța. Dar e doar una din sutele (nu exagerez) de samavolnicii tipice Evului Mediu care constituie modus operandi al acestei clici. Pe de altă parte, iliotul și sleahta lui nu sunt o administrație de ocupație străină, nu sunt conchistadori, nu sunt Compania Indiilor de Est, ci rezultatul votului entuziast al orădenilor/bihorenilor. Ar trebui rebotezat din „Stockholm” în „sindromul Birtin” (după satul în care a văzut lumina zilei providențialul lider).
Postat 15 Decembrie 2023, 20:11 de excalibur
sanduivanov copia mea de la USR aka vasi13
Amu te doare când vezi curse :::))))
Postat 15 Decembrie 2023, 20:10 de Sandu2100
Fara nici o legatura...
https://www.catavencii.ro/nu-dati-banii-pe-prostii-ca-i-da-bolojan-in-locul-vostru/ ... https://www.catavencii.ro/doar-cerul-e-deasupra-penalilor-lui-bolojan/ ... https://www.ebihoreanul.ro/stiri/secretul-presedintei-bihoreanul-dezvaluie-ce-a-cautat-la-oradea-presedinta-republicii-moldova-maia-sandu-176227.html ... https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/maia-sandu-a-facut-o-vizita-surpriza-la-oradea-2208191
Postat 15 Decembrie 2023, 20:08 de excalibur
doar cu subventie
Cand robinetul subventiei se inchide, sarantocii din oras nu isi vor permite un bilet la 300 de euro, asa ca e bun autocarul moldovenilor cu 50 de euro. Pute a saracie de la o posta orasul asta, sa ai zboruri numai daca le platesti e penibil. E fix cu ai merge la curve, in loc sa ai o femeie
Postat 15 Decembrie 2023, 19:33 de sanduivanov
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON