URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2023, 10:44

Hei-rup cu păcănele

Hei-rup cu păcănele Foto: generic / arhiva Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În loc să rărească armatele de bugetari, numai buni să suplinească deficitul de forţă de muncă de care suferă economia, statul - aflat la mare ananghie financiară după ce a cheltuit trei decenii mai mult decât produce - a găsit un nou inamic public: jocurile de noroc. Uitând că tot el are monopol pe Loteria Română, că tot el a promovat la televiziunea publică festivalurile de Bingo, că a încurajat proliferarea sălilor de jocuri mai dihai decât a farmaciilor ori că are profituri imense de pe urma altor vicii. 

Ca lovit de o revelaţie, Guvernul a întors foaia, adoptând joia trecută o Ordonanţă de Urgenţă privind industria jocurilor de noroc. Unul dintre scopurile declarate fiind ca "taxele şi impozitele să fie colectate în ţară", a hotărât că nu mai pot exploata jocuri de noroc decât firmele înmatriculate în România sau în celelalte state UE, în Elveţia ori în alte state semnatare ale acordului privind Spaţiul Economic European.

Serios, adică o să vedem firme americane ori israeliene închise pentru că SUA şi Israelul nu sunt parte a amintitului acord? Ori putem fi atât de naivi încât să credem că jucătorii nu se vor da la jocuri online pe site-uri găzduite pe te miri unde? Eu aş paria că nici poveste! Asta, chit că n-am participat niciodată la jocuri de noroc, nici prin săli ori cazinouri, nici online.

Prin acelaşi act normativ, organizatorii vor plăti însă taxe mult mai mari. O parte din bani, 70%, vor merge la bugetul de stat, ca orice taxă pe viciu. Cealaltă parte, 30%, va fi utilizată de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc pentru finanţarea programelor pentru prevenirea dependenţei de jocuri de noroc, a unor programe de protecţie a minorilor dependenţi, promovarea jocului responsabil şi finanţarea unei linii tel-verde pentru sesizări. Ca şi cum Pablo Escobar ar fi pus o parte din banii câştigaţi prin traficul de droguri ca să educe consumatorii...

Mie mai degrabă îmi sună că statul se dă grijuliu cu victimele exceselor pentru a mai inventa nişte posturi de bugetari, căci dacă ar vrea cu adevărat, de pildă, să protejeze minorii şi să prevină adicţia în rândul lor, şi-ar pune la treabă instituţiile deja existente pentru a-i sancţiona pe cei care permit minorilor accesul la păcănele. Ca să nu mai zicem de sintagma cu "jocul responsabil": cine decide când se trece pragul responsabilităţii în jocurile de noroc? Poţi interzice pătimaşilor ce sume să piardă? Pe ce criterii şi cu ce drept? 

Nu în ultimul rând, OUG interzice alcoolul în sălile de jocuri! Parcă-i şi văd pe pătimaşi dând în butoane cu nădejdea "să dea aparatul" cinci lămâi la o ceaşcă de ceai, eventual din flori de tei, calmante...

Sub pretextul rezolvării unei probleme sociale şi ignorând că, în fond, şi jocurile de noroc sunt divertisment, statul se preface că ia taurul de coarne şi sare, ca de multe alte ori, dintr-o extremă în alta. Singurul efect sigur va fi cel consemnat şi în vremea prohibiţiei americane: oamenii vor continua să joace, dar îi va costa mai mult, pentru că statul va lua mai mult.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Loterie vs pacanele
Se stie ca in cazul loterie ai sanse mai mari sa te loveasca un meteorit decat sa castigi la acest joc de noroc. Nu la fel stau lucrurile si cu pacanelele sau alte jocuri care au ca baza programe de calculator. Aici naivii sunt atrasi cu jackpot-uri mari, sau tot felul de alte promotii care asteapta in fata lor, doar sa fie castigate. Naivul crede ca are sansa lui reala de a se imbogati peste noapte! Realitatea este insa ca programele sunt masluite ir el nu va castiga suma respectiva. Va contribui insa la bunastarea mafiotilor care ii insala. Halal mod de distractie. Se pot vedea detalii in legatura cu aceasta mafie pe gandul.ro
Postat 10 Octombrie 2023, 19:14 de Riviera
Asa e nea Abrudane
Guvernului i s-a pus pata pe jocurile de noroc, cand acestea sunt cea mai "creativa" modalitatea de a face bani si de a educa tinerii. Zeci de milioane de euro anual intra in conturile smecherilor care organizeaza acest flagel, trisand prostimea jucatoare si facand evaziune fiscala cu soft-uri specifice. O modalitate ideala si pt operatiunile de spalare de bani. Adica, daca pe considerentul ca in trecut acesti trisori au avut conexiuni la nivel inalt in politica, conexiuni cu ajutorul carora obtineau o grmada de avantaje si protectie, acum statul sa nu intervina ca sa stopeze aceasta mafie. Fain ziarist! Unde ai facut scoala ? Nu ca nu ar fi destui dinastia si cu scoala, daramite facuti ziaristi peste noapte de "o cunostiinta" sau alta. Jocurile de noroc ar trebui scoase in afara legii. Trisorii au ruinat multe vieti, multe familii.
Postat 10 Octombrie 2023, 18:34 de Timi
Mirciulica, inca n-ai aflat ca...
...statul e cel mai mare hoţ si nu accepta concurenta?
Postat 10 Octombrie 2023, 12:01 de pinonel
RE: Mirciulica, inca n-ai aflat ca...
Adișor eventual, nu MIrciulică...
Postat 10 Octombrie 2023, 12:04 de Moderator
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON