URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
24 Mai 2024, 09:01

Greu de decis: Povestea adolescentului care a lovit grav un polițist în Oradea, conducând beat o mașină furată (FOTO)

Greu de decis: Povestea adolescentului care a lovit grav un polițist în Oradea, conducând beat o mașină furată (FOTO) OASE SFĂRÂMATE. Agentul Octavian Popa (în imagine culcat la pământ), nu s-a recuperat nici acum, după cinci ani de la impactul care i-a sfărâmat oase, ligamente și muşchi. Ba dimpotrivă, va avea nevoie de încă două intervenţii chirurgicale!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultraj sub forma tentativei de omor, furt în scop de folosinţă, conducere fără permis şi sub influenţa alcoolului - sunt acuzaţiile pentru care un adolescent de 15 ani din Oşorhei, Augustin Rostaş, a fost arestat preventiv în toamna lui 2019 şi apoi trimis în judecată. Beat fiind, alături de doi amici, unul de 15 şi celălalt de 12 ani, băiatul a furat o maşină şi, ca să scape de poliţişti pe centura Oradiei, a spulberat un agent, băgându-l în comă.

Procesul nu s-a finalizat nici acum, după cum a constatat BIHOREANUL, care a consultat dosarul şi a descoperit că Tribunalul Bihor a ţinut cazul mai bine de doi ani în pronunţare, dar şi că tânărul ar putea scăpa basma curată: din tentativă de omor, acuzația i-a fost schimbată în vătămare corporală din culpă, ca şi cum ar fi provocat un accident oarecare, iar asta dintr-un motiv şocant: instanţa a constatat că poliţiştii folosiseră pe post de baraj şi maşini civile, cu pasageri cu tot, iar şoferul teribilist a ales răul mai mic: să-l lovească pe agentul care-i stătea în cale!

Urmărire pe centură

Teribilul incident s-a produs în noaptea de 10 spre 11 octombrie 2019, în intersecţia străzilor Ogorului şi Universităţii din Oradea. Agentul Octavian Popa de la Biroul Poliţiei Rutiere Oradea era în misiune, cu alţi colegi, blocând sensul spre Calea Aradului, în aşteptarea unui Opel reclamat ca furat din Oşorhei şi care se îndrepta spre ei, urmărit de un alt echipaj de Poliţie. 

Când a ajuns la fața locului, șoferul Opelului a tras de volan pentru a trece pe contrasens şi a sărit peste bordura despărţitoare dintre sensuri. Aşa l-a luat pe capotă pe subofiţerul Popa, care a fost târât 15 metri, iar roata din spate a maşinii i-a trecut peste picioare. Polițistul a fost găsit inconştient de echipajele Ambulanţei şi SMURD, care l-au preluat şi l-au dus la Spitalul Judeţean.

Şi beat, şi cu maşina furată 

Poliţistul a ajuns în comă la spital, unde a rămas inconştient trei săptămâni, cu multiple traumatisme la nivelul toracelui şi membrelor (foto), fiind operat pentru tratarea unei fracturi de femur. A fost doar începutul, căci genunchiul stâng îi fusese sfărâmat, iar singurii medici care s-au încumetat să-l opereze au fost cei de la Spitalul de Traumatologie Foişor din Bucureşti.

Totuși, nu este refăcut nici în prezent, având nevoie de încă două intervenţii chirurgicale. Nici nu-i de mirare, din moment ce maşina l-a izbit cu 77 km/oră, după cum a stabilit expertul care a analizat dinamica accidentului. 

Cercetările au scos la iveală că Augustin Rostaş, cel care condusese Opelul, era nu doar minor, ci şi băut, având o alcoolemie de 1,06 grame/litru în sânge în momentul accidentului. Iar maşina cu care voia să fugă nu era prima pe care o furase. Mai fusese cercetat şi pentru alte patru fapte similare, fără însă să fi fost tras vreodată la răspundere, căci de fiecare dată s-a împăcat cu victimele.

O haimana

Reţinut şi arestat preventiv după accident, Rostaş a fost rapid trimis în judecată, pe 31 octombrie 2019, pentru furt în scop de folosinţă, conducere fără permis şi sub influenţa băuturilor alcoolice, plus ultraj asupra unui poliţist aflat în misiune, infracţiune reţinută sub forma tentativei de omor, care în cazul unui adult e sancţionată cu închisoare până la 10 ani, iar când este comisă asupra unui poliţist are limitele de pedeapsă majorate cu o treime.

Rostaş nu a oprit la semnalele poliţiştilor, a provocat o urmărire, iar când a văzut că drumul era blocat „cu două autospeciale de poliţie”, în loc să se predea, a încercat să scape cu orice preţ. „Este indubitabil că a prevăzut rezultatul acţiunii sale - posibilitatea de a lovi unul dintre lucrătorii de poliţie”, a arătat în actul de acuzare Ciprian Şuta, la acea vreme prim-procuror adjunct al Parchetului Bihor, acum procuror în cadrul DIICOT. 

Anchetatorul a reţinut în rechizitoriu şi detalii din raportul psihologilor care discutaseră cu băiatul. Şi anume că era consumator de alcool şi droguri, cu un comportament de sfidător şi obraznic, având o personalitate de sociopat, fără capacitate de empatie pentru semeni, nici măcar pentru poliţistul pe care îl rănise. „Manifestă o dinamică comportamentală caracterizată prin risc infracţional ridicat şi prognostic de evoluţie comportamentală rezervat”. Pe româneşte, greu de scuzat și de reabilitat.

Deliberări cu tergiversări 

Dosarul a fost preluat de judecătoarea Crina Muntean (foto) care, în timpul dezbaterilor, a ajuns la o altă părere. Pe 11 iunie 2020, aceasta i-a dat drumul din arest şi a decis să schimbe încadrarea juridică a acuzei principale, din tentativă de omor în vătămare corporală din culpă, pedepsită mult mai blând, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. 

Argumentele nu au fost dezvăluite atunci. Atât doar că, în cazul noii acuzaţii din dosar, termenul de prescripţie a răspunderii penale este de 5 ani pentru infractorii adulţi (faţă de 10 ani, cum ar fi fost dacă ar fi rămas cea de ultraj prin tentativă la omor), iar pentru minori se reduce la jumătate, calculat de la data comiterii faptei. 
În acest caz, deci, Rostaş putea fi tras la răspundere penală doar până pe 11 aprilie 2022. Ca atare, pe 12 mai 2022, când dezbaterile au fost declarate închise, tânărul nu mai putea fi condamnat penal. Iar judecătoarea nici nu s-a mai grăbit. A pronunţat verdictul abia pe 30 aprilie 2024, după aproape doi ani, când a şi dispus încetarea procesului penal...
 
Vina? A poliţiştilor

În hotărârea întinsă pe 109 pagini, judecătoarea Muntean a inclus detaliile cercetărilor efectuate la faţa locului, concluziile din actele medicale, declaraţiile părţilor şi ale martorilor date în timpul anchetei şi al procesului, dezvăluind şi motivul care a convins-o să schimbe încadrarea juridică a faptelor comise de Rostaş. 
Concret, dovezile strânse în cursul procesului au arătat că barajul făcut de poliţişti pentru oprirea tânărului nu fusese realizat doar cu autospecialele lor, aşa cum s-a arătat în actul de acuzare: până ca Opelul condus de Rostaş să ajungă în dreptul lor, poliţiştii au mai oprit două maşini cu civili, în faţa autospecialelor conduse de ei, una pe o bandă, iar cealaltă pe a doua. 

„În cauza de faţă, persoanele fizice ale căror autovehicule au fost utilizate la realizarea blocajului rutier au rămas în maşini,  fiind expuse unui risc major de accidentare”, se menţionează în hotărârea judecătorească.

„Ne-au pus în pericol”

Dacă Rostaş nu ar fi tras de volan, risca să-i rănească şi pe cei doi minori din maşina sa, şi pe oamenii din cele două maşini civile. 

„În acest context probator se desprinde, în opinia instanţei, concluzia că susţinerea inculpatului - că dacă intra în barajul realizat de poliţişti exista posibilitatea să rănească mai multe persoane - ca fiind verosimilă”, scrie în hotărârea în care judecătoarea redă şi din depoziţia unuia dintre şoferii civili. 

„Mi s-a apărut că nu a fost o procedură corectă realizată de poliţie pentru a opri o maşină. Se părea că aceştia utilizau vehiculul nostru şi celălalt vehicul spectator pentru a forma un blocaj stradal, ceea ce ne-a pus vieţile în pericol. De asemenea, erau mulţi ofiţeri de poliţie care stăteau în drum, lucru care părea riscant, punându-se astfel în pericol”, a arătat unul dintre martori. 

Iertat, dar pus la plată

În hotărâre nu se explică, însă, care a fost motivul pentru care a fost nevoie de doi ani pentru ca judecătoarea să pronunţe verdictul şi să redacteze sentința. Cert e că Rostaş a putut răsufla uşurat, Crina Muntean constatând că, pentru acuzaţiile care i-au fost aduse, răspunderea penală s-a prescris şi, ca atare, a dispus încetarea procesului penal.

În schimb, instanţa i-a obligat atât pe el, cât şi pe asiguratorul maşinii să plătească aproape 13.000 lei Spitalului Județean din Oradea și peste 35.000 lei Spitalului de Ortopedie Foișor din București, costul îngrijirilor medicale acordate polițistului rănit.

Instanța a decis, totodată, ca acesta să primească daune materiale de 9.600 lei, 80.000 euro daune morale și să i se acopere onorariul avocatului, de 5.200 lei.

Soluţia nefiind definitivă, procurorii au atacat-o, la fel şi agentul Octavian Popa, sperând ca judecătorii Curţii de Apel Oradea să revină la acuzaţiile iniţiale şi să-l condamne pe Rostaş pentru tentativă de omor. Căci nu poate accepta ca accidentul să fie considerat unul oarecare, produs de cineva teribilist care, urcat beat şi fără permis la volanul unei maşini furate, aproape că l-a ucis. 


300
Zile de concediu medical i-au fost acordate poliţistului Octavian Popa în urma accidentului rutier


FĂRĂ RĂSPUNS
Poliția: Un accident de muncă

Manualul de bune practici de intervenție al Poliţiei Române conţine dispoziţii clare cu privire la procedurile care se aplică în situaţia în care oamenii legii sunt nevoiţi să realizeze baraje în trafic, iar una dintre regulile esenţiale este că persoanele din autovehiculele folosite sunt îndepărtate, pentru a evita accidentarea lor. 

De ce nu s-au respectat aceste reguli în cazul incidentului din noaptea de 10/11 octombrie 2019 şi de ce s-a realizat blocajul cu autoturisme civile, în condiţiile în care autospecialele Poliţiei Rutiere erau la faţa locului? Şi de ce nu s-a menţionat nimic în rechizitoriu despre maşinile civile folosite în acţiune? Sunt câteva dintre întrebările pe care BIHOREANUL le-a adresat reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie, pentru a lămuri aspectele descoperite în timpul procesului. 
Aceștia au evitat, însă, să ofere explicaţii. În răspunsul primit de redacție se precizează doar că cercetările au fost în ancheta proprie a unui procuror din cadrul Parchetului Bihor, ca atare „vă rugăm să vă adresați instituției mai sus menționate”.

În ce privește o eventuală anchetă internă, Poliţia Bihor a transmis că „a fost dispusă cercetarea evenimentului din punct de vedere al legislației privind securitatea și sănătatea în muncă”, în urma căruia s-a constatat că evenimentul  soldat că rănirea gravă a poliţistului „se încadrează în categoria accidentelor de muncă de circulație”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Curajoasa dna judecatoare! In opinia mea decizia e corecta
Rationamentul (stiu, l-au invatat avocatii ce sa spuna!) e corect: oricare dintre noi ar sti fara sa stea pe ganduri pe cine ,,alege" : pe copii, sau pe militisti. Ce sa mai zic, ca doar in Romania militistii vor sa opreasca masinile cu pieptul gol?! Ciudat e ca cu cat mor mai multi, cu atat se inversuneaza cei ramasi sa arate ca se poate!
Postat 25 Mai 2024, 14:32 de pinonel
Nu sunt de acord!
Decizia judecătoarei pare a fi bazată pe o înțelegere a evenimentelor și a motivelor acuzatului care este defectuoasă. Băiatul a ales absolut intenționat si rational să lovească polițistul, știind că nu avea nicio altă cale de a scăpa. E ridicol sa zici ca nu avea de ales. Avea de ales! putea sa franeze si sa se predea, sau sa incerce sa fuga la pas ca era mai tanar si mai agil ca politistii, sau puff... era prea beat si e si asta un fel de scuza de pus la dosar?! . Si da, nu a intrat cu masina in alte masini ca nu era sinucigas, dar a ales intentionat sa-l rupa pe politist in bucati pentru ca voia sa isi duca planul infractional la sfarsit (distractia de-a conduce fara permis si beat o masina furata). A fost alegerea lui intre a se preda si a rupe pe cineva cu masina doar sa scape el. Si niciodata nu vom stii , fara sa-l cunoastem macar, ce a fost in capul lui. Poate el chiar a ales sa-l rupa pe politist in bucati din pura ura sau pentru a intari distractia lui cu masina. Argumentul judecătoarei că polițiștii au fost responsabili pentru accident pentru că nu au urmat procedurile corecte este ridicol.E ca si cum ai acuza o fata ca e vina ei ca a fost violata ca purta fusta prea scurta sau ca a mers doar cu fetele la mare, fara proctia unor adulti. vina politistului e cel mult una administrativa. la fel putea sa vina ca e responsabila ma-sa ca la nascut,sau ca daca nu se credea cocos si se facea politist nu ajungea in situatia asta. normal ca toate lucrurile din trecut le influenteaza pe cele din viitor. imi place gandirea ei, stie cum sa manipuleze, mi-ar placea sa merg cu ea la baut sa mai aflu ce altceva se mai ascunde in capul cucoanei. daca politistul isi vedea de treaba lui si nu se implica deloc, accidentul nu se producea. e vina ca a muncit! Cand i-a fost furata masina lui Andrew Tate in uk i-au zis "nu urmariti masina dvs furata, pentru ca daca se intampla un accident va fi vina voastra ca ati fugit dupa hot!" superb, imi place! ador, are facebook domnita, e maritata? J: oliţiştii au mai oprit două maşini cu civili, în faţa autospecialelor conduse de ei, una pe o bandă, iar cealaltă pe a doua. R: si ce era sa faca? sa dea masinile politei la o parte ca sa poata trece astea civile, trecea si Golanasul , ca ii faceau liber. "Dacă Rostaş nu ar fi tras de volan, risca să-i rănească şi pe cei doi minori din maşina sa, şi pe oamenii din cele două maşini civile. " R: Si el nu avea ochi sa vada si s-a trezit din betie fix in fata celor doua masini? Nu a vazut de la sute de metri ce urma sa sa se intample un accident? Si sunt curios cum a vazut el ca erau persoane in masina, avand in vedere ca era noapte. Farurile masinilor erau aprinse, sunt extrem de curios cum vede el ce se afla in spatele unei lanterne de telefon macar. foarte curios. Acțiunile băiatului au fost intenționate și riscante si trebuia sa se gandeasca la consecinte inainte sa fure aceea masina chiar, și el trebuia să fie ținut răspunzător pentru acțiunile sale. Facem o analogie: acelasi baiat sa zicem ca încearcă să fure banii unui judecător barbat (sa nu o suparam pe doamna). Vede ca nu poate intra lejer in casa si sa intoarca pe dos toate sertarele si dulapurile din cauza ca sotia judecatorului e acasa. decide sa o omoare ca altfel nu poate gasi banii. e de vina ea? sau un paznic care pazeste o banca e de vina el daca hotii nu pot intra in seif fara sa il omoare intai pe el ? ar fi acuzat el de omor calificat, adica ar fi un omor cu circunstante agravante chiar. este un exemplu perfect cum această specie din sistemul juridic nu doar romanesc poate să se manifeste. Este ca și cum judecătoarea ar fi mai interesată de a proteja interesele sale decât de a asigura justiția. Toti zic ca desteptul ala mic nu are bani sa dea mita,si ca judecatoarea a fost corecta, insa si-a pus cineva problema daca nu cumva are rude prin justitie? Intreb doar. Un nas, o matusa, o bunica poate? Este trist că sistemul de justiție din România este afectat de prostie, corupție și nepotism, ceea ce poate duce la erori în justiție ca aceasta. Cei implicați în acest caz ar trebui să fie ținuți răspunzători, și sistemul de justiție ar trebui reformat pentru a asigura justiția în mod egal și imparțial.
Postat 25 Mai 2024, 12:54 de Logica
Și eu zic că virgulă Curtea de Apel Oradea, nu dă decizii bune :::::))))
In schimb Curtea de Apel Cluj a dat ordin ca inelul metropolitan Oradea sa nu se oprească și sa fie mai lat ::::)))) Abia aștept că virgulă Curtea de Apel Cluj sa dea verdikt ca centura Nord prin Podgoria sa fie la 2 benzi pe sens :::))) Forța Cluj :::::))))
Postat 24 Mai 2024, 21:32 de Sandu2100
Daa
Trebuie lasat liber...sa mai omoare niste oameni...doamna justitie e oarba de a dreptul
Postat 24 Mai 2024, 18:03 de zorro
Unul de la hoti, unul de la vardisti....
Acum e randul unuia de hoti sa scape. Asta a fost de la vardisti. https://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2022-04-15/Jandarmerita-din-Vatra-Dornei-achitata-dupa-ce-a-fost-judecata-pentru-gazarea-unui-barbat-care-a-murit
Postat 24 Mai 2024, 11:26 de pinonel
@CivisUlpianum
Hai sa ne folosim si creierul inainte de a adauga un comentariu. Ma indoiesc ca numitul Augustin Rostas are influenta necesara pentru a determina un judecator sa dea o sentinta in favoarea lui. Pur si simplu, din analiza probelor din dosar, judecatorul si-a format opinia pe care a prezentat-o autorul articolului. Ca nu o fi aia la care se astepta opinia publica, asta este altceva. Dar un judecator nu trebuie sa pronunte sentinte in acord cu asteptarile maselor. Trebuie sa se pronunte strict pe probele din dosar. Din pacate, in multe cazuri, nu se intampla asa...
Postat 24 Mai 2024, 10:02 de Cata78
Plânsul şi scrâşnirea dinţilor
Pentru acesti judecatori corupti. Poate scapa de justitia acestei lumi, dar justitia lumii de dincolo va fi crancena pentru ei.
Postat 24 Mai 2024, 09:16 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON