URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2020, 08:00

Bandit în libertate: Decizie controversată în favoarea adolescentului care, beat fiind, a furat o maşină şi a băgat în comă un polițist

Bandit în libertate: Decizie controversată în favoarea adolescentului care, beat fiind, a furat o maşină şi a băgat în comă un polițist LA PĂMÂNT. Agentul Octavian Popa (în foto culcat la pământ) a fost rănit grav în accidentul produs de Augustin Rostaş. Își amintește că un coleg făcea semne de oprire maşinii care gonea spre ei și le striga și celorlalți să se ferească. „Eu am trecut pe contrasens, dar maşina şi-a schimbat brusc direcţia. Am văzut-o venind spre mine, din acel moment nu mai ştiu nimic. M-am trezit după 3 săptămâni în spital”, povesteşte Popa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultraj sub forma tentativei la omor, furt în scop de folosinţă, conducere fără permis şi sub influenţa alcoolului. Acestea sunt acuzaţiile pentru care un adolescent din Oşorhei, Augustin Rostaş, acum de 16 ani, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Bihor după un incident produs astă-toamnă: beat fiind, alături de doi amici, unul de 15 şi celălalt de 12 ani, a furat o maşină şi, ca să scape de poliţişti pe centura Oradiei, a spulberat un agent, băgându-l în comă.

BIHOREANUL a descoperit că tânărul, iniţial arestat preventiv, este acum liber. O judecătoare a Tribunalului a decis să-i dea drumul, schimbându-i şi încadrarea juridică pentru principala acuză, din tentativă de omor în vătămare corporală din culpă, ca şi cum ar fi provocat un accident oarecare.

Urmărire pe centură

Incidentul a avut loc în noaptea de 10 spre 11 octombrie 2019, în intersecţia străzilor Ogorului şi Universităţii, unde agentul Octavian Popa de la Biroul Poliţiei Rutiere Oradea se afla cu alţi colegi în misiune. Cu două autospeciale blocaseră sensul spre Calea Aradului, aşteptând un Opel reclamat ca furat din Oşorhei şi care se îndrepta spre ei, urmărit de un alt echipaj de Poliţie.

Şoferul n-a oprit. Potrivit rechizitoriului întocmit de fostul prim-procuror adjunct al Parchetului Bihor, Ciprian Şuta, şoferul gonea cu peste 110-120 km pe oră, blocând încercarea poliţiştilor de a-l depăşi. Când a ajuns la autospecialele care-i blocau drumul, a tras de volan pentru a trece pe contrasens şi a sărit peste bordura despărţitoare dintre sensuri. Aşa l-a luat pe capotă pe subofiţerul Popa, oprindu-se în final într-un parapet metalic lângă Piaţa 100.

Impactul a fost extrem de puternic. Poliţistul a căzut de pe capotă, a fost târât 15 metri, iar roata din spate i-a trecut peste picioare. A fost găsit inconştient de echipajele Ambulanţei şi SMURD, care l-au preluat atât pe el, cât şi pe pasagerul de 15 ani din maşina furată, ambii fiind duşi la Spitalul Judeţean.

Şi beat, şi cu maşina furată

Poliţistul a ajuns în comă la spital, unde a rămas inconştient încă 3 săptămâni, cu multiple traumatisme la nivelul toracelui şi membrelor, fiind operat pentru tratarea unei fracturi de femur. A fost doar începutul, căci genunchiul stâng i-a fost sfărâmat, iar singurii medici care s-au încumetat să-l opereze au fost cei de la Spitalul de Traumatologie Foişor din Bucureşti, unde a fost transferat după ieşirea din comă.

Cercetările pornite au scos la iveală că şoferul care condusese Opelul era nu doar minor, ci şi băut, având o alcoolemie de 1,06 grame/litru în sânge, iar maşina cu care voia să fugă nu era prima pe care o furase, fiind cercetat şi pentru alte fapte similare. În consecinţă, procurorul a decis reţinerea sa pentru 24 de ore şi evaluarea psihologică.

Pentru că încă nu împlinise 16 ani, băiatul putea răspunde penal doar dacă se dovedea că avea discernământ. Raportul psihologilor, citat în actul de acuzare, arată că îl avea. Crescut de un tată condamnat pentru tentativă de omor, adolescentul avea un comportament egocentric şi cu tendinţa de a da vina mereu pe alţii. La fel a făcut şi în acest caz, susţinând că autoturismul fusese furat de unul dintre amici, el urcându-se la volan doar pentru că ştia să conducă mai bine, iar "pilit" ar fi fost pentru că l-au îmbătat prietenii.

"Am crezut că se vor feri"

De ce a fugit de poliţişti? Pentru că, explica el, ştia că mai are dosare penale pentru furturi de maşini, iar prietenii l-ar fi încurajat. Rostaş a susţinut că a observat semnalele de oprire ale colegului poliţistului şi a văzut că acesta sare peste parapet, dar a virat la stânga "de frică". La fel, a văzut că l-a lovit pe agent, dar a crezut că se va feri.

Consumator de alcool şi droguri, tânărul "manifestă o dinamică comportamentală caracterizată prin risc infracţional ridicat şi prognostic de evoluţie comportamentală rezervat", au concluzionat psihologii. Pe scurt, era un mic infractor cu puţine şanse de reabilitare.

Acesta este şi argumentul pentru care a fost arestat preventiv, măsura fiind menţinută şi după trimiterea în judecată, pe 31 octombrie, sub acuza de furt în scop de folosinţă, conducere fără permis şi sub influenţa băuturilor alcoolice, plus ultraj asupra unui poliţist aflat în misiune, infracţiune reţinută sub forma tentativei la omor, care în cazul unui adult e sancţionată cu închisoare până la 10 ani, iar când este comisă asupra unui poliţist limitele de pedeapsă se majorează cu o treime.

Lăsat liber

"Pentru ca o acţiune să caracterizeze latura obiectivă a omorului este necesar să posede o anumită forţă distructivă, respectiv să fie aptă să provoace moartea unei persoane", a explicat procurorul Şuta în argumentarea acuzei de tentativă la omor. În acest caz, a arătat el, inculpatul nu a oprit la semnalele poliţiştilor, s-a angajat într-o urmărire, iar când a văzut că drumul era blocat a încercat să scape pe contrasens deşi văzuse că agenţii încercau să se salveze, sărind în lateral. "S-a gândit că poliţiştii se vor feri, astfel încât este indubitabil că prevede rezultatul acţiunii sale - posibilitatea de a lovi unul dintre lucrătorii de poliţie. Nu-l urmăreşte, dar acceptă posibilitatea producerii lui", se arată în actul de acuzare înaintat Tribunalului, spre judecată.

Dosarul a fost preluat de magistratul Crina Muntean, care a avut însă o altă părere. La termenul din 11 iunie, aceasta a decis să schimbe încadrarea juridică a acuzei principale, din tentativă de omor în vătămare corporală din culpă, pedepsită mult mai blând, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Argumentele nu sunt clare, nefiind expuse în încheiere. Cert este că în aceeaşi zi, pentru că arestarea lui Rostaş fusese dispusă pentru ultraj şi, ca atare, "nu mai subzistă în cauză temeiul", a revocat şi această măsură, iar inculpatul a fost pus în libertate.

"Ne sfidează" 

Agentul de poliţie Octavian PopaDeciziile l-au revoltat pe poliţistul rănit. "Soţia mea, care avea o sarcină avansată, era să piardă copilul. Eu am stat în comă, iar 3 luni în scaun cu rotile. Cel care a provocat aceste lucruri ne sfidează acum în sala de judecată şi îmi râde în faţă. S-a ajuns să fie judecat pentru un banal accident, ca şi cum ar fi lovit pe cineva pentru că n-a acordat prioritate într-o intersecţie", a declarat BIHOREANULUI agentul Octavian Popa (foto).

Controversata soluţie i-a împărţit în două tabere şi pe specialiştii în drept. În timp ce unii avocaţi o consideră justă, convinşi că rănirea poliţistului s-ar fi produs neintenţionat, procurorii şi poliţiştii consultaţi de BIHOREANUL susţin contrariul, şi anume că teribilismul adolescentului şi istoricul său infracţional nu pot fi ignorate. "Acesta şi-a asumat finalitatea faptelor, iar din dosar se poate constata că procurorul, pentru a formula acuza, a ţinut cont de practica judiciară în speţe similare, de la nivelul întregii ţări. Nicăieri nu s-a întâmplat aşa ceva", explică un procuror.

Oricum, chiar dacă Rostaş a fost pus în libertate, procesul e pe departe să se fi terminat şi nu ar fi exclus ca în final să ajungă tot de unde a plecat. După gratii...


UNII DA, ALŢII NU

Educaţie în loc de cătuşe

Răspunderea penală a minorilor este condiţionată de vârsta şi dezvoltarea lor psihică în momentul comiterii faptei, dar infractorii dovediţi nu mai pot fi condamnaţi la detenţie, ca în trecut, ci la măsuri educative. Potrivit noului Cod penal, minorii sub 14 ani nu pot fi traşi defel la răspundere penală, iar cei cu vârsta între 14-16 ani răspund penal doar dacă se dovedeşte, printr-o expertiză, că au săvârşit fapta cu discernământ. Minorii de peste 16 ani răspund penal potrivit legii.

Măsurile pentru infractorii minori sunt exclusiv educative, cele privative de libertate - internarea într-un centru educativ sau într-un centru de detenţie - putând fi luate doar în două situaţii: dacă sunt recidivişti sau dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de minimum 7 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Zeu...
Așa se oprește un fugar stai in fata lui? Lipsa de pregătire și ca se crede Zeu fiecare tinerel din ăla ajuns agent,asta face situații de genu.
Postat 02 Septembrie 2020, 13:08 de ProCivilizatie
Soartă
Cine îi dă dreptate ăstuia să aibă parte de suferința prin care a trecut acel polițist! produsă de acest "nevinovat"
Postat 02 Septembrie 2020, 12:11 de scorilo
Semanati haos
Direct peste lele trec cu 130
Postat 02 Septembrie 2020, 09:11 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON