URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2016, 07:35

Giga-hoţie la CET! De ce nu voia UDMR termoficare pe gaz: firmele cuplului Kiss-Mudura au livrat cărbune CET-ului pe "comisioane" de peste 3 milioane de euro

Giga-hoţie la CET! De ce nu voia UDMR termoficare pe gaz: firmele cuplului Kiss-Mudura au livrat cărbune CET-ului pe 'comisioane' de peste 3 milioane de euro LA DUBLU. Cu cât din coşul CET Oradea a ieşit mai mult fum, cu atât au intrat mai mulţi bani în conturile lui Alexandru Kiss şi în ale amicului său, Alexandru Mudura. Potrivit DNA, între 2002-2008, cei doi au impus achiziţia de cărbune din Ungaria, la preţuri aproape duble faţă de cărbunele autohton, iar în 2005, când s-a pus problema privatizării, ar fi fost dispuşi chiar şi să "mărite" centrala în favoarea unei firme din ţara vecină
Giga-hoţie la CET! De ce nu voia UDMR termoficare pe gaz: firmele cuplului Kiss-Mudura au livrat cărbune CET-ului pe 'comisioane' de peste 3 milioane de euro MINĂ DE AUR. Pentru Alexandru Kiss şi Alexandru Mudura, CET-ul pe cărbune a fost mină de aur. Din 2002 până în 2008, cei doi au dirijat livrarea a 1,51 milioane tone cărbune, în valoare de 50 milioane euro, încasând 35% din profitul firmei care făcea importurile. DNA a putut demonstra că au primit în schimb "comisioane" de "numai" 3,21 milioane euro, bani plătiţi de toţi orădenii în facturile la încălzire
Giga-hoţie la CET! De ce nu voia UDMR termoficare pe gaz: firmele cuplului Kiss-Mudura au livrat cărbune CET-ului pe 'comisioane' de peste 3 milioane de euro CÂT PE CE! La trei ani după ce preluase aprovizionarea CET împreună cu Alexandru Mudura (dreapta), în primăvara lui 2005, când primarul Petru Filip a anunţat posibila privatizare, Alexandru Kiss (stânga) s-a speriat că rămâne fără sursa de câştig. În toamnă, însă, găsise soluţia: să preia CET-ul cu totul, printr-o firmă din Ungaria. Aia afacere, dacă-i ieşea...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a dezvăluit cum a primit şpăgi de la firma Keviep, căreia i-a aranjat contractul cu Primăria pentru halda ecologică de deşeuri, şi de la Selina pentru drumuri, reţele de apă-canal şi pentru fostele cazărmi din Oradea, BIHOREANUL încheie prezentarea rechizitoriului prin care procurorii anticorupţie îl vor trimis după gratii pe fostul şef al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss.

Ultima parte vizează o afacere care până anul trecut, când politicianul era scos cu cătuşe din sediul DNA Oradea, fusese complet neştiută: împreună cu patronul Lotus, Alexandru Mudura, Kiss deţinuse monopolul livrărilor de cărbune din import pentru CET. Cel mai secret gheşeft a fost şi cel mai profitabil, cu "comisioane" de peste 3,21 milioane euro, şi cel mai întins, începând în 2002 şi încheindu-se în 2008 când, subliniază procurorii, şeful UDMR "a pierdut preşedinţia Consiliului Judeţean, iar în municipiul Oradea a fost ales un alt primar".

Rechizitoriul relevă încă o dată felul în care, deşi teoretic Kiss conducea CJ, el şi Mudura chemau la ordin inclusiv funcţionarii Primăriei orădene, impunându-le cum să fenteze licitaţiile, dar pomeneşte şi despre cum ar fi luat mită şi fostul primar Petru Filip, pentru a cumpăra mai mult gaz. Jaful a fost decontat, fireşte, de toţi orădenii, atât direct, prin facturile la încălzire, cât şi indirect, prin subvenţiile acordate de municipalitate CET-ului din bugetul oraşului...

Din povară, o comoară

În 2002, când era vicepreşedinte al CJ, liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a simţit că ceea ce pentru oraş urma să fie "beteşug" pentru el putea fi belşug: în primăvară, CET I din Şoseaua Borşului tocmai fusese trecut prin Hotărâre de Guvern din administrarea Termoelectrica Bucureşti în cea a municipalităţii, care pentru a-l gestiona a înfiinţat societatea Electrocentrale.

"Apariţia unui agent economic de anvergura Electrocentrale, a cărui cifră de afaceri era de circa 20 milioane euro pe an, a atras atenţia unor persoane influente pe plan local, care şi-au propus să obţină controlul aprovizionării cu combustibili pentru a influenţa încredinţarea contractelor de achiziţie către agenţii economici dispuşi să le plătească foloase necuvenite", a constatat DNA.

Petru Filip, fost primar al OradieiPrima "persoană influentă pe plan local" a fost chiar primarul Petru Filip (foto), indicat ca suspect de mită pentru a creşte comenzile de combustibil necesar celor două cazane pe gaz: "Au existat date şi indicii potrivit cărora la 31 octombrie 2003, în calitate de primar al municipiului Oradea, numitul Filip Petru a primit suma de 15.000 euro de la numitul Fâciu Mircea din municipiul Ploieşti, pentru a-şi exercita influenţa asupra numitului Dragoş Gligor, directorul general al Electrocentrale, astfel încât acesta să dispună majorarea consumului de gaz".

Cine era Fâciu? Membru din partea SC Reglare Măsurare Gaze SRL Ploieşti în Consiliul de Administraţie al Distrigaz Vest, distribuitorul de gaze în Oradea şi în Zona Metropolitană. De ce n-a fost trimis în judecată atât el, cât şi Filip? Pentru că anchetarea edilului-şef era pe atunci de competenţa structurii centrale a PNA, care a preluat dosarul în 2 februarie 2004, fără ca de atunci să mai pomenească vreodată de el.

La ordin!

Dacă despre tentativele lui Filip de a scoate "caşcaval" din CET nu se mai ştie nimic, în schimb DNA i-a făcut lui Kiss un dosar beton, demonstrând că l-a căpuşat ani întregi, în tovărăşie cu Mudura, subordonându-şi inclusiv subalternii primarului.

Dragoş Gligor, fost şef Electrocentrale OradeaCel dintâi dat pe brazdă a fost directorul CET, Dragoş Gligor (foto). "În toamna anului 2002 nou constituita Electrocentrale a derulat prima achiziţie de cărbune sub imperiul influenţei" lui Kiss şi Mudura, spun procurorii, arătând că un amic al acestora, Bojtor Vilmos, îl vizitase pe Gligor să depună o ofertă pentru cărbune din import. Cum marfa era mult mai scumpă decât cea din producţia internă, iniţial directorul a refuzat, dar după câteva zile a fost "convocat" la conacul lui Mudura. "Cunoscându-i influenţa asupra decidenţilor locali",  Gligor "s-a deplasat la locuinţa acestuia", unde în prezenţa lui Kiss şi a lui Bojtor gazda i-a spus că "trebuie" să aducă cărbune din import, căci în caz contrar "vor găsi un alt director" care s-o facă. Tot patronul Lotus i-a indicat "de la cine să cumpere": Ariston Distribution Corporation Londra şi Kingfisher Marketing Ltd Bahamas, firmele lui Bojtor.

Gligor trebuia să propună printr-un referat de necesitate importarea cărbunelui, Mudura "asigurându-l că acesta va fi aprobat atât de Consiliul de Administraţie al Electrocentrale, cât şi de Consiliul Local Oradea". Încă o dovadă a influenţei lui Mudura asupra conducerii oraşului, care s-a executat întocmai. Gratis sau contra cost, rechizitoriul nu lămureşte...

Fără licitaţie

Rozalia Biro, fost viceprimar al municipiului OradeaDeşi valoarea achiziţiei depăşea 15 milioane dolari, nu s-a făcut nicio licitaţie. Pretextul a fost urgenţa, iar derularea lucrurilor a supravegheat-o viceprimăriţa Rozalia Biro (foto). Invocând apropierea iernii, "pe 6 septembrie 2002, Consiliul de Administraţie al Electrocentrale a decis în prezenţa numitei Biro Rozalia, viceprimarul municipiului Oradea, să organizeze doar o selecţie de oferte", procedura fiind aprobată de Consiliul Local pe 25 septembrie, pentru "120.000-150.000 tone".

Afacerea a fost din start cu dedicaţie. Ca dovadă, pe 27 august, înainte să fie aprobată procedura, Electrocentrale deja ceruse oferte firmelor indicate de Mudura, Ariston şi Kingfisher, plus altor şase. Din totalul celor 8 firme, 6 au depus oferte, iar cu 4 CET a încheiat contracte pentru câte 30.000 tone cărbune.

După un an, "deşi starea de urgenţă nu mai putea fi invocată în niciun fel", contractul a fost prelungit şi pentru iarna 2003-2004. Nici CET, nici Primăria nu şi-au pus din timp problema achiziţiei, tocmai pentru a ocoli licitaţia, iar firmele protejate de Mudura şi Kiss au primit chiar "tratament preferenţial". Anchetatorii citează în acest sens un raport al Curţii de Conturi, care în 2003 a descoperit că CET deschisese în favoarea Ariston şi Kingfisher "acreditive de peste 14 miliarde lei vechi, pe care le-a menţinut timp de două, respectiv trei luni, fără ca aceste societăţi să fi livrat cărbunele contractat". Mai mult, CET a plătit Ariston şi vămuirea cărbunelui, deşi obligaţia revenea prin contract firmei lui Bojtor.

La înaintare

Spre deosebire de celelalte tunuri patronate de Kiss şi Mudura, procurorii au aflat despre afacerea importurilor de cărbune chiar de la un personaj de care aceştia se folosiseră: orădeanul Gheorghe Roatiş, patronul Martex Trans SRL. Cu un an înainte ca oamenii legii să fi anunţat public începerea urmăririi penale faţă de Kiss şi Mudura, Roatiş s-a prezentat la DNA Oradea şi a povestit totul cu lux de amănunte.

Potrivit lui, Bojtor îi propusese încă din 2002 să intre în combinaţie cu el şi cu cele două VIP-uri, ocupându-se la început de analizele de laborator ce indicau puterea calorică a cărbunelui livrat de Ariston şi Kingfisher, oferindu-i la schimb ca vămuirea să fie făcută prin firma sa. Peste doi ani, însă, l-a conectat direct la CET, cu condiţia ca din banii încasaţi să vireze "cotele" tripletei Kiss-Mudura-Bojtor prin firmele celui din urmă, sub masca unor contracte de comision.

Cooptarea Martex ca furnizor direct al CET a avut loc în vara lui 2004, când şeful CET Iaşi a fost arestat pentru o afacere similară. Temându-se să nu "pice" şi el, Bojtor i-a spus lui Roatiş că "a obţinut sprijinul" lui Kiss şi al lui Mudura pentru ca Martex să preia livrările de cărbune făcute până atunci de el prin Ariston şi Kingfisher. Cum orădeanul a acceptat, Bojtor i-a aranjat o întâlnire cu directorul Dragoş Gligor la Epy Bar în Episcopia, să discute "documentaţia" primei licitaţii organizate după intrarea CET în subordinea municipalităţii.

Cale liberă

Pentru că Martex nu corespundea defel cerinţelor, neavând în ultimii trei "cel puţin un contract" pentru furnizarea a minim 2.000 tone cărbune, pe 14 septembrie 2004 Bojtor i-a întocmit o declaraţie "pe genunchi" cum că Ariston derulase contractul din 2002 în asociere cu firma orădeană.

Comisia de achiziţie nu doar că a acceptat oferta, ci a şi desemnat-o câştigătoare, astfel că pe 20 octombrie 2004 CET a încheiat cu Martex un contract pentru 382.750 tone cărbune, în valoare de 23,46 milioane lei. În schimb, de la Compania Naţională a Huilei Petroşani, CET a contractat doar 15.000 tone, deşi preţul CNH era de 18,44 lei/gigacalorie, adică aproape jumătate faţă de cel al Martex, de 30,66 lei/Gcal.

Cert e că Martex îşi deschisese "pârtie", în baza acestui prim contract făcând 140 de livrări pentru ca până în 2008 să devină chiar principalul furnizor al CET. Anul următor, în septembrie 2005, CET i-a mai dat un contract, de 38,43 milioane lei, pentru 450.000 tone cărbune, la un preţ şi mai mare, de 42,70 lei/Gcal.

Tot fără licitaţie

După încă un an, în martie 2006, CET a pregătit achiziţia a 200.000 tone cărbune, în valoare de 40 milioane lei, necesară pentru refacerea stocului impus de Agenţia Rezervelor Statului. Licitaţia a fost din nou sărită, iar achiziţia s-a făcut prin negociere directă cu Martex. Rezultatul? Un nou contract, de 18,59 milioane lei, pentru 100.000 tone, la 46,48 lei/Gcal.

În acelaşi an, pe 8 septembrie, Martex a mai primit un contract, pentru 400.000 tone, în valoare de 36,32 milioane lei, la 48,40 lei/Gcal, iar după un an, pe 14 septembrie 2007, încă unul, de 71,12 milioane lei, pentru 700.000 tone, la 50,80 lei/Gcal.

În total, au stabilit procurorii, Martex a primit contracte pentru 1,511 milioane tone cărbune, în valoare de 187,925 milioane lei, adică 50 milioane euro, toate "ca urmare a exercitării influenţei inculpatului Kiss Alexandru, numitului Mudura Alexandru şi inculpatului Bojtor Vilmos asupra funcţionarilor Electrocentrale implicaţi în derularea procedurilor de achiziţie".

Speriat de Filip

Relaţia dintre Kiss, Mudura, Bojtor şi Roatiş e probată de DNA prin autodenunţul acestuia din urmă, prin declaraţiile date de directorul CET în calitate de martor, prin sute de documente, dar şi prin convorbirile telefonice pe care şeful UDMR Bihor le purta cu omul său din Ungaria, interceptate de SRI încă din 2002 în temeiul unor mandate de siguranţă naţională. Una din ele relevă că pe 23 martie 2005, îngrijorat că primarul Petru Filip anunţase intenţia privatizării Electrocentrale, Bojtor l-a sunat pe Kiss, cerându-i "să tragă de timp".

Bojtor – Noa, ce e nou? Că ieri a făcut prietenul nostru o declaraţie, cum că totuşi privatizează aia. (...) Eu acum am auzit.

Kiss – Cine? Nu se poate! (...) Sigur ne-am tăiat craca de sub picioare...  

Bojtor – Nu se poate trage de timp, până anul viitor măcar?

Kiss – Păi, acum va trebui de încercat să vorbim chiar contrar! Cu el...

Examinând ştirile publicate de presa locală în acea perioadă, procurorii arată că pe 22 martie primarul anunţase intenţia municipalităţii de a privatiza societăţile din subordine, prima pe listă fiind CET. De altfel, pe 31 martie Consiliul Local adopta Hotărârea 120/2005 privind programul de privatizare a unor servicii publice, pe prima poziţie fiind "serviciile publice de distribuţie şi furnizare energie termică".

Ştirea l-a surprins pe Kiss, care în final a rezolvat problema, căci ulterior edilul n-a mai vorbit deloc despre privatizare. "Probabil şi datorită intervenţiei publice a UDMR realizată prin deputatul Lakatos Peter, care i-a adresat o scrisoare primarului Filip Petru pentru a-şi exprima îngrijorarea că preţurile la energia termică ar creşte masiv prin punerea în aplicare a prevederii din caietul de sarcini conform căreia noul proprietar va trebui să asigure trecerea de la funcţionarea pe cărbune la funcţionarea pe gaz", notează procurorii.

Privatizare prin "maghiarizare"

Oricum, liderul UDMR avea o soluţie şi în varianta privatizării, dovadă fiind o altă convorbire purtată cu Bojtor, pe 8 octombrie 2005, din care reiese atât intenţia de a aranja preluarea CET de către o firmă din Ungaria, Matrai Eromu Rt (care îi şi furniza cărbune), cât şi relaţia cu intermediarul care-i mulţumea pentru primirea firmei ungare la Oradea:

Bojtor – Trebuie să-ţi aduc mii de mulţumiri, întâlnirea noastră a avut un ecou fantastic! (...) Deci, Sanyi, nu pot să-ţi spun cât de înălţător a fost ecoul... extraordinar, eu zic că în ce priveşte cărbunele ne-am aranjat aici pe ani de zile! (...) Vai, Sanyi, ai făcut pentru mine un lucru foarte mare şi nu mai joiesc să-ţi mulţumesc!

Bolojan, stop joc!

Că totul mergea strună, iar influenţa lui Kiss asupra conducerii oraşului era totală o confirmă o altă convorbire, din 28 noiembrie, când Bojtor l-a sunat pe şeful UDMR să-i ceară o intervenţie la Consiliul Local, pentru aprobarea unui credit din care CET să achite cărbunele:

Bojtor – Servus, Sanyi! O secundă... este foarte, foarte important ce vreau să-ţi spun (...) la 2 va fi şedinţă de Consiliu... CET trebuie să ia credit 180 miliarde ca să finanţeze cărbunele (...) Dar Sala (n.r. – Emilian Sala, directorul economic al Primăriei) nu vrea să aprobe. Astăzi la 2 este şedinţa şi ar fi foarte important să nu blocăm transporturile către centrală.

Kiss – Bine, ceau.

Kiss a rezolvat problema, după câteva ore sunându-l pe Bojtor să-i spună că "totul este OK". Urmarea? Municipalitatea a aprobat creditul, aşa că el, Mudura şi Bojtor îşi primeau banii la timp.

"Trebuie remarcat că, deşi devenise cel mai mare furnizor de cărbune pentru Electrocentrale, Martex Trans nu a reuşit să mai obţină niciun contract după alegerile din iunie 2008, când inculpatul Kiss Alexandru a pierdut preşedinţia Consiliului Judeţean, iar în municipiul Oradea a fost ales un alt primar", arată procurorii DNA. Faptul că până atunci toate contractele fuseseră obţinute prin trafic de influenţă le-a fost confirmat chiar de proprietarul Martex, care a povestit că Bojtor "şi-a exprimat nemulţumirea că primarul Bolojan nu le mai dă de lucru, în sensul că nu le-a încredinţat niciun contract".

Milioane spălate

Tripleta Kiss-Mudura-Bojtor făcuse însă deja o mulţime de bani, singura grijă fiind să pună mâna pe ei fără să fie prinşi. La început, modul de împărţire a prăzii fusese stabilit după un algoritm simplu: din fiecare tonă de cărbune livrată CET, Martex obţinea un profit de 3 euro, din care 1 euro rămânea pentru Roatiş, iar ceilalţi 2 euro reveneau lui Kiss, Mudura şi Bojtor.

La fel ca în afacerile Keviep şi Selina, sarcina de a intermedia şpăgile i-a revenit aceluiaşi Bojtor, care "a conceput mai multe circuite de remitere a sumelor de bani sub masca achitării unor servicii de comision care ar fi fost prestate, chipurile, de societăţile paravan pe care le controla": Ariston, Kingfisher, Melandon International, Wasley’s Washington şi Hardington Worldwide.

Procurorii au stabilit că în cei 6 ani Martex a cumpărat cărbune de la firmele maghiare Nogradszen, Matrai Eromu şi Langor, virând în conturile firmelor lui Bojtor "comisioane" de peste 3,66 milioane euro, sumă din care, după plata impozitelor şi transferurilor bancare, au rămas de împărţit cu Kiss şi Mudura 3,21 milioane euro.

De altfel, la cererea autorităţilor române, cele ungare au percheziţionat în 2006 locuinţa lui Bojtor din Budapesta, găsindu-i în calculator zeci de contracte încheiate de firmele paravan cu Martex şi sute de facturi emise firmei orădene pentru încasarea "comisioanelor", multe încă înainte ca Martex să fi contractat achiziţia cărbunelui pentru CET cu furnizorii din Ungaria.

Un exemplu e contractul Martex-Melandon din 13 iunie 2005 pentru "comisionarea" cărbunelui cumpărat de firma orădeană de la Matrai, cu care însă avea să contracteze achiziţia abia pe 27 septembrie 2005. Acest fapt, explică procurorii, denotă că Martex "nu numai că avea siguranţa că va obţine contractul ci, mai mult, ştia şi cantitatea care îi va fi comandată, şi preţul la care Electrocentrale îi va cumpăra cărbunele". În această situaţie, contractul Martex-Melandon "a avut doar rolul de a crea cadrul formal pentru acoperirea plăţii foloaselor necuvenite pretinse de inculpaţii Kiss Alexandru şi Bojtor Vilmos şi făptuitorul Mudura Alexandru pentru că şi-au exercitat influenţa în favoarea Martex Trans".

Pe de altă parte, procurorii cred că totalul "comisioanelor" a depăşit 3,21 milioane euro, dar stabilirea cu exactitate a sumelor "ar fi întârziat prea mult finalizarea urmăririi penale".

"Înfundat" de "negrişori"

Dacă faţă de patronul Lotus, Alexandru Mudura, au încetat urmărirea din cauza decesului acestuia în mai 2014, înainte să-l audieze, de la Alexandru Kiss procurorii nu au scos nimic, şeful UDMR refuzând orice explicaţii.

Tăcerea nu-l ajută însă cu nimic, pentru că Bojtor a recunoscut "implicarea în activitatea infracţională", declarând că în schimbul sprijinului acordat Martex pentru "racordarea" la CET, Kiss şi Mudura au primit "comisioane" de 25-35 eurocenţi/tona de cărbune, în funcţie de capacitatea calorică a acestuia, adică 35% din profitul realizat de Martex, adăugând totodată că "a înmânat personal" şpăgile celor doi.

În ce îl priveşte pe patronul Martex, pentru că Roatiş "a denunţat autorităţilor fapta înainte ca acestea să fi fost sesizate cu privire la această infracţiune", DNA a decis să-l "ierte", dar numai pentru cumpărarea de influenţă, urmând să răspundă pentru spălarea de bani, laolaltă cu Bojtor şi Kiss. Şi la fel ca aceştia, e greu de crezut că va scăpa nepedepsit, chiar dacă a "ciripit"...


"VICTIMA" SRI
Interceptările rămân

Dosarul DNA privind afacerile aranjate de Alexandru Kiss împreună cu amicul Alexandru Mudura conţine numeroase interceptări făcute de SRI încă din 2002 în baza unor mandate de siguranţă naţională emise de Înalta Curte.

Deşi nu reprezintă nici măcar o zecime din totalul probelor, interceptările relevă, totuşi, legăturile politicianului cu ceilalţi "parteneri" şi modul în care se trucau licitaţiile. Dată fiind recenta decizie a Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea probelor obţinute prin SRI în dosarele de corupţie, întrebarea este dacă în acest caz ele vor fi "anulate" sau nu. Juriştii consultaţi de BIHOREANUL afirmă la unison că acest risc nu există, deoarece potrivit deciziei CCR interceptările în baza mandatelor de siguranţă naţională erau singurele de competenţa SRI.

De altfel, încă de anul trecut, Kiss şi-a pus speranţa în şubrezirea acestor probe, cerând între altele desecretizarea hotărârilor care au permis SRI să-l asculte. Săptămâna trecută, judecătorul de cameră preliminară al Tribunalului Bihor a respins solicitarea ca nefondată, stabilind că toate probele, inclusiv cele de la SRI prin interceptări, au fost obţinute şi administrate legal. Kiss poate ataca decizia la Curtea de Apel.

Nici măcar tergiversarea începerii procesului nu-l poate ajuta pe liderul UDMR, întrucât deşi faptele sunt destul de vechi (cele mai recente fiind comise în 2008), mai e mult până la prescrierea răspunderii. Cele mai grave fapte de care e acuzat, spălarea de bani în formă continuată, sunt pedepsite cu închisoarea între 3-10 ani, iar prescrierea lor va avea loc abia după 16 ani, în 2024.


"DRUMARII" BIHORULUI
De la cărbune la şosele

Investigând legăturile dintre Alexandru Kiss, Alexandru Mudura, Bojtor Vilmos şi Gheorghe Roatiş, procurorii au descoperit că ultimii trei au fost asociaţi în SC Martex Construct SRL, pe care Roatiş şi Bojtor o înfiinţaseră în decembrie 2004, pentru ca după o lună, în ianuarie 2005, Mudura să devină asociat cu 50% şi chiar administrator.

Cum obiectul de activitate al firmei era construcţia de drumuri, chiar dacă procurorii nu au cercetat acest aspect, se poate intui că urma să "lucreze" pe baza comenzilor asigurate de Kiss fie din partea CJ, fie a unor primării. Martex Construct a fost însă radiată la finele lui 2010, putându-se presupune că n-a activat pentru a nu intra în concurenţă cu Selina, al cărei patron, Beneamin Rus, le plătise lui Kiss şi Mudura şpăgi de peste 1,6 milioane euro pentru contracte la drumuri, reţele de apă-canal şi terenurile fostelor unităţi militare.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolele:

Totul despre Kiss: BIHOREANUL publică în serial rechizitoriul DNA ce detaliază faptele penale ale şefului UDMR

Bandiţii Bihorului: O anchetă a DNA arată cum şefii Consiliului Judeţean împărţeau contractele pe şpăgi, prin licitaţii trucate

Luceferii hoţiei: Fostul şef al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss, a atribuit pe şpagă firmei Selina terenurile armatei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
diferenta este ca...
...Balbajan n-a renuntat la "serviciile" astora de prea corect ce e, da' de unde ! I-a lasat balta pentru ca ARE EL CAPUSELE LUI ! In frunte cu Beneamin Rus, de la care cata spaga o fi luat ca sa-i dea contracte de zeci de milioane de euro de cand e primar ? Cine i-a facut casa concubinei primarului, asistenta, in Sanmartin ? Selina ! Si altele...
Postat 16 Martie 2016, 22:26 de AgentulTermic
@excalibur
Ce alea?
Postat 16 Martie 2016, 16:00 de User anonimizat
RAPT
Sa pulverizam bruma de capital local strinsa cu greu de-a lungul anilor de toti acesti penali.Sa fim toti egali si liberi.Sa mergem cu otl-ul in parcuri...industriale.Nu exista avere licita.Orice business are la baza profitul,profitul il asigura masa de clienti captivi care consimt sa plateasca produsele sau serviciile.
Postat 16 Martie 2016, 14:29 de excalibur
Bravo...keep searching!!!
Felicitari tuturor celor care au participat la demascarea "afacerilor"...dar daca finalitatea nu va cuprinde si executarea bunurilor tuturor celor implicati, treaba e ca si zicala cu tiganul la mal. Trebuie sa fie uscati toti de bani si vile, chiar si "postmortem", asa cum ne-au uscat ei cand am platit caldura, apa, gazul, curentul, vrand-nevrand renuntand la a cumpara copiilor si nepotilor nostri jucarii, mancare, haine, excursii etc....ca sa inteleaga toata lumea-repercursiunile actiunilor lor au afectat si afecteaza si pe urmasii nostri, in balanta si ai lor trebuie sa restituie macar "ilicitele" dovedite. Se pot interpreta afirmatiile mele, insa se poate constata clar ca nici ei nu au tinut cont de nimeni si nimic.
Postat 16 Martie 2016, 13:21 de ferfeleaga
banii innapoi!
Mudura a plecat "drept" din toata povestea, insa faptele raman. Kiss, insa, mai poate raspunde de ceea ce a facut. As vrea sa ajung sa traiesc sa vad cum se recupereaza prejudiciul de la acesti doi doi infractori, si nu numai de la ei, cu dobanzi cu tot! Si-au batut joc de acest oras si merita sa plateasca!
Postat 16 Martie 2016, 13:13 de florin123
Ha, ha!
Cand spuneam prin 2003, ca petre si cu sanyi (intentionat scris cu litere mici), desi unul roman si altul ungur se au ca fratii, la furat, imi "luam" injuraturi la greu. Cum se leaga datele... Dosarul lui felipe, ajuns la DNA Bucuresti in 2004, este amanat la infinit (sau aproape de), insa in 2004 PDL-istul felipe, din gasca lu' matelotu', are noroc, pentru ca la Cotroceni, se schimba locataru' si din acel moment, ma rog, nu chiar din acel moment pentru ca a fost nevoie de ceva timp sa se "constitue" statul de drept si justitia independenta, cele doua entitati mai sus pomenite actioneaza strict la comanda basaului. Petrisor, pe langa caruta de noroc, mai are si ceva ghinion, pentru ca atunci cand s-a destramat gasca de la PDL, desi dorinta lui a fost sa intre in PNL Oradea dar Bolojan si-a folosit dreptul de veto, a intrat in PSD, care este in vizorul statului de drept, deci... Un actor principal, gligoras, are un statut cam incert, acela de martor, cand in opinia mea, il merita cu prisosinta, pe cel de inculpat si doar datorita afacerii "carbunele"ci si a altor afaceri in voga la momentul realizarii lor: afacerea "porumbul" , afacerea "tirul" (cele 11 tiruri cu bena de 50t (cred, oricum foarte mari) cumparate noi si ruginite in curtea CET, etc...
Postat 16 Martie 2016, 13:10 de User anonimizat
SI EU
@pinonel: Și eu ! Nici nu mă mai interesează SPEȚA ! Erau destule dar dacă nu a fost chip , nu a fost ! Totuși la centru este mai grea o intervenție !
Postat 16 Martie 2016, 11:06 de TDS
saracul Sanny
bun articol,multumim Bihoreanului.Nu m-am indoit niciodata ca Sanny nu e un super hot,sper sa putrezeasca in inchisoare cu paine uscata si ceva untura si niste eugenii,a devalizat ani de zile bugetul orasului,marele Filip stiind ce se intampla.Totul pana la venirea lui super Bolo. R.I.P cet-ului pe carbune...
Postat 16 Martie 2016, 10:40 de suporter_oradean
Pacat!
O jumatate de adevar este o minciuna intreaga! Chiar daca adevarul spus pe jumatae apartine dna-ului, sau cu atat mai mult! Toti stim ca cet-ul este pastorit de municipiu, prin consiliul localm consiliu pastorit de primar. In ultimii opt ani primar a fost nea ilie. Si daca tot vorbim despre escrocherii/furaciuni/coruptie, avem o veste minunata: florian busca (walter) a inceput sa se spovedeasca! Marea problema pt. administratia Oradiei este ca florian busca(walter) se spovedeste la dna central, mai precis la secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Eu inca mai sper ca alegerile locale din Oradea sa fie decise de dna! De dna central!
Postat 16 Martie 2016, 10:24 de pinonel
Mudura a dus ceva cu el?
Se imbuiba pe lumea asta dar pe lumea calalalta se duc tot cu mana goala. Kiss ce a realizat? A mancat si a baut pana nu se mai poate ridica din pat ***. Dar la ce il ajuta? Ce o sa faca cu banii furati? Ca a furat si de la romani si de la unguri in egala masura, fara discriminare, pe ai lui i-a ajutat cu facturi mai mari la caldura, o groapa de gunoi la Episcopia si o suma imensa de plata la Biharia. Segregarea are pretul ei, in timp ce porcii isi umfla burta. oradearosie - Tot Bolojan e de vina si aici? Aici nu e vorba de doua vile, ci de excrocherii de zeci de milioane de euro: carbunele de la CET, cartierul Luceafărul, ce ne arunci praf in ochi?
Postat 16 Martie 2016, 09:40 de vasyion
Mortua est
Chiar daca unii sunt morti sau neurmariti penal, ar putea fi niste bani recuperati la bugetul local, sa putem continua megaproiectele...
Postat 16 Martie 2016, 08:46 de excalibur
DNA, nu cred ca ai fost absenta ...Administratia Bolojan INCOTRO?!
Denunt "nedenuntarea"de catre administratia Bolojan a situatiei STIUTE! LUATI-L!
Postat 16 Martie 2016, 08:27 de carlos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON