URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 29 NOIEMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iohannis nu-l poate suporta pe Ilie Bolojan pentru că este un exemplu negativ. Adică tu să vii și sâmbăta la lucru, când alții abia miercuri ajung la serviciu de la ski, dar și asta numai pentru a avea de unde pleca joi la golf? Pentru președintele României se potrivește perfect bancul acela cu ardeleni care spune că de-aia mănâncă ei ciorba cu dumicați de pâine ca să nu deschidă gura de două ori.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Aflat recent în Capitală, discutam la un moment dat cu colegi de breaslă din diferite colțuri de țară, la o cafea, pe terasa hotelului ultracentral ce ne găzduia. Sub ochii noștri se etalau mărcile a trei epoci. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că persoanele cu funcții publice ar trebui să fie obligate să-și declare, fără ocolișuri, apartenența la masonerie?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Într-o societate democratică, rolul Parlamentului este unul esențial. În România, Constituția prevede că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai răspândite boli cardiovasculare şi reprezintă o problemă majoră de sănătate publică pentru că afectează arterele şi organe vitale ca inima, rinichii, creierul şi ochii, fiind responsabilă de aproximativ 75% din toate atacurile de cord şi accidentele vasculare.
15 Noiembrie 2022, 08:00

Frați sub acoperire: Lideri ai USR și PSD Bihor s-au întovărășit într-o lojă masonică fără să-și declare apartenența la organizația ocultă (FOTO / VIDEO)

Frați sub acoperire: Lideri ai USR și PSD Bihor s-au întovărășit într-o lojă masonică fără să-și declare apartenența la organizația ocultă (FOTO / VIDEO) SALVAȚI MAESTRUL MILUȚ! Sub obiectivul BIHOREANULUI, subprefectul Emilian Pavel (Miluț, cum îi zic amicii), echipat cu șorț și colan, a fost consacrat, adică recunoscut ca maestru, rangul arătând că are un stagiu considerabil în masonerie. Ca să nu dea ochii cu reporterii, PSD-istul a fugit de la locul Ținutei masonice cu ajutorul fratelui Daniel Palaghianu, președintele USR Oradea, care l-a evacuat cu BMW-ul său. „Este o chestiune spirituală”, a explicat Palaghianu apartenența la loja pe care „oamenii noi” o împart cu reprezentanți ai „Ciumei Roșii”, în vreme ce Pavel a susținut cu tupeu că „nu am nicio legătură cu nicio asociație care are legătură cu masoneria”
Frați sub acoperire: Lideri ai USR și PSD Bihor s-au întovărășit într-o lojă masonică fără să-și declare apartenența la organizația ocultă (FOTO / VIDEO) VENERABIL „VICTIMĂ”. Fost aspirant USR la Senat, Flavius Bunoiu a refuzat să motiveze la ieșirea din reuniune de ce, deși este ditamai Venerabilul șef al Lojei Varadinum, își ascunde calitatea de mason. După două zile s-a plâns pe Facebook, unde își trâmbițează cinstea proprie și setea de transparență din partea altora, că „în zilele următoare se vor spune niște lucruri despre mine într-un mod neplăcut”
Frați sub acoperire: Lideri ai USR și PSD Bihor s-au întovărășit într-o lojă masonică fără să-și declare apartenența la organizația ocultă (FOTO / VIDEO) DISCREȚIE. Venerabilul în scaun, adică actualul șef al Lojei Țara Crișurilor nr. 162, universitarul Adrian Florea (la volan), și predecesorul său, Gheorghe Bumbu, au plecat împreună de la Ținuta masonică, medicul acoperindu-și, cu „discreție”, fața
Frați sub acoperire: Lideri ai USR și PSD Bihor s-au întovărășit într-o lojă masonică fără să-și declare apartenența la organizația ocultă (FOTO / VIDEO) ATENȚIE, MASONI! Dacă vezi un purtător de servietă neagră și subțire din piele, ar putea fi mason. Dacă geanta e gravată cu echer și compas, cum aveau dr. Silviu Corbu și fostul subprefect Daniel Palaghianu, sigur este!

Masoni de stânga-dreapta! Lideri ai USR și PSD Bihor s-au întovărășit într-o lojă masonică fără să-și declare apartenența la organizația ocultă. Ascunsă sub paravanul Asociației Cultura în Mișcare, Loja Varadinum îi reunește pe președintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, cel al USR Oradea, Daniel Palaghianu, și pe fostul aspirant USR-ist la Senat Flavius Bunoiu, ca frați masoni cu subprefectul Emilian Pavel, consilierul județean Sergiu David și alți reprezentanți ai PSD Bihor.

Cum e România, așa îi este și masoneria. Dacă în epoca pașoptiștilor reunea personalități ca Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu ori Vasile Alecsandri, iar în vremea Marii Uniri și în perioada interbelică oameni de stat precum Ion I.C. Brătianu, Spiru Haret sau Nicolae Titulescu, în zilele noastre o populează o mulțime de personaje puse pe căpătuială, legate de „servicii” și cu ambiții politice peste măsură, greu de bănuit că s-ar ghida în viață după principiul declarat al masoneriei, acela ca „dintr-un om bun să devii unul și mai bun”.

La fel se arată și cazul unei loje necunoscute până acum, Varadinum din Oradea, în care, în ciuda adversității afișate public, coabitează lideri locali ai PSD și USR. Săptămâna trecută BIHOREANUL i-a descoperit la o întâlnire care, ca toate celelalte, s-a vrut secretă...

Ezoterism și arivism

O febră fără precedent a cuprins de anul trecut organizațiile masonice din Oradea. Sunt mai multe, după cum a aflat BIHOREANUL chiar de la membri ai lor. Cea mai veche și mai mare, până nu demult singura afiliată Marii Loji Naționale a României (MLNR), unica recunoscută internațional, se numește Loja Țara Crișurilor nr. 162. Înființată în anii ‘90, i-a avut între primii Venerabili, adică șefi, pe primarul Oradiei, Petru Filip, și pe colegul acestuia din PD, Ștefan Seremi, președinte și vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

De atunci, s-au mai înființat și alte loje, considerate „iregulare”, neafiliate MLNR și, deci, nerecunoscute, cum ar fi filialele Marii Loje a Transilvaniei (condusă acum de Emil Guiaș, fost membru PD și director adjunct al Finanțelor Bihor), Marelui Orient de Rit Scoțian Antic și Acceptat (unde Venerabil a fost avocatul Ștefan Herchi), Loja Emanuil Gojdu, Loja Aurel Lazăr ori Marea Lojă Patriotică, acestea din urmă modeste în activitate și număr de membri.

Ce atrage la masonerie? Însuși caracterul ei enigmatic, MLNR (recunoscută legal și chiar declarată „organizație de utilitate publică”) definindu-se ca „discretă, nu secretă”, dar și faima de club exclusivist ce reunește universitari, medici, politicieni, oameni de afaceri, magistrați, ba și ofițeri de Poliție ori din servicii secrete. „Unii sunt seduși de recuzită - costume negre, șorțuri la brâu și colane peste umeri, desene cu echere și compasuri reprezentând creația Marelui Arhitect al Universului - și de ritualuri a căror simbolistică e necunoscută publicului larg. Alții speră că, odată ajunși frați cu alți masoni, își lărgesc cercul de relații, care îi ajută în cariere ori în afaceri”, a explicat BIHOREANULUI un veteran al masoneriei orădene.

De la șpăgi, la fals în declarații

Masoneria locală a fost atinsă de scandaluri o singură dată. În 2017, BIHOREANUL relata că DNA Oradea i-a trimis în judecată - într-un dosar vizând inițial polițiști acuzați că încasau șpăgi de la persoane prinse încălcând legea, în schimbul „iertării” de anchete - și pe judecătorul Ovidiu Galea, fost ofițer de Securitate și la Doi și un sfert, și pe fostul șef al Poliției Bihor, chestorul Liviu Popa.

Ambii membri ai Lojei Țara Crișurilor, aceștia au fost inculpați pentru fals în declarații. Motivul? Nu și-au consemnat apartenența la masonerie în declarațiile de interese pe care le dădeau anual în baza funcțiilor publice deținute. Mai mult, șeful Poliției județene ar fi trenat anchete și magistratul a judecat litigii ale firmei unui alt mason, Ioan Mintaș, patronul trustului CIAC.

Procesul a fost soluționat de Curtea de Apel Timișoara prin achitare, sancționându-l doar cu un avertisment pe Galea, care se apărase susținând, în ciuda profesiei sale, că nu ar fi știut despre obligația legală de a-și declara apartenența la masonerie. Ulterior, Înalta Curte i-a menținut achitarea, iar Galea a avut tupeul să și intenteze MLNR un proces, pentru a atesta că nu este mason, în final renunțând totuși la acțiune.

„Hemoragie uriașă”

În urmă cu cinci ani, faptul că MLNR divulgase DNA lista membrilor organizației i-a determinat pe mulți să se retragă ori să se suspende, adică să „intre în adormire”. Nu voiau să se știe că sunt masoni și nu își declaraseră apartenența la masonerie, în ciuda funcțiilor publice deținute, fapt ce îi expunea acuzației de fals în declarații.

Conform actelor din dosar, în Loja Țara Crișurilor activau la acea vreme o serie de VIP-uri: politicieni (Ioan Mang, președintele PSD Bihor și vicepreședinte al Consiliului Județean, Gavrilă Ghilea, deputat PNL), medici (Gheorghe Carp - fost viceprimar, director al Spitalului Județean, Gheorghe Bumbu, Mihail Berechet, Vlad Botoș, Dan Slăvescu, Virgil Popa), profesori (Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, Jean Manolescu și Aurel Căuș - universitari), polițiști (Florian Sîrca, pe atunci șef al Poliției Economice, azi lider PSD), directori de instituții (Ioan Mihaiu, șeful Finanțelor Publice și ulterior prefect, Marius Rotar, șeful ITM, sau Traian Abrudan, director adjunct APIA, ultimul asumându-și apartenența ca „membru al AS. MLNR), fostul ofițer STS Ioan Roșie, o serie de oameni de afaceri ș.a.

„Scandalul a luat proporții naționale și mii de masoni din toată țara cu funcții publice, din administrație și politică, au intrat în adormire. A fost o hemoragie uriașă”, a explicat BIHOREANULUI un membru al Lojei Țara Crișurilor.

Disidențe și prozelitism

Ca să recupereze pierderile, MLNR a declanșat anul trecut o campanie de sporire a numărului de membri și de loje afiliate, iar asta pe fondul unui conflict de la vârful masoneriei naționale.

În 2020, o parte dintre membrii lojelor afiliate și-au manifestat nemulțumirea că MLNR este condusă de două decenii de același Mare Venerabil, Radu Bălănescu (foto), profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila și manager de spital în București, acuzat că și-a construit cariera plagiind lucrări ale altor autori. Prin urmare, au inițiat o disidență în fruntea căreia este actorul George Ivașcu, fost ministru al Culturii în Guvernul Dăncilă, iar de atunci ambele fracțiuni își dispută în justiție titulatura de Marea Lojă Națională a României.

Urmarea au explicat-o BIHOREANULUI alți masoni orădeni: „În lupta cu gruparea Ivașcu, intitulată Masoneria Universală - Marea Lojă Națională a României, gruparea Bălănescu, care folosește titulatura Asociația Marea Lojă Națională a României, face prozelitism pentru a fi mai numeroasă, primind noi frați și regularizând (n.r. - recunoscând) loje iregulare. Anul trecut, așa au fost acceptate în MLNR, de pildă, lojele orădene Aurel Lazăr și Emanuil Gojdu”.

Anul acesta a venit rândul încă unei loje locale iregulare să fie recunoscută - Loja Varadinum, a cărei acceptare a fost decisă la recentul Convent (Adunarea Generală a reprezentanților lojelor afiliate), ținut la începutul lunii noiembrie în Capitală.

Cu ajutorul fratelui Dacian

Potrivit surselor, pentru afilierea Lojei Varadinum la MLNR ar fi făcut lobby Dacian Palladi (foto), Venerabil în trecut (adică fost șef – n.r.) al Lojei Țara Crișurilor, reactivat, după ce fusese și el 3 ani în adormire din pricina scandalului provocat de DNA.

Palladi nu e un fitecine: în anii ‘90 a fost procuror, a devenit universitar, activând sub „aripa” fostului decan de la Drept, Ovidiu Ținca, fost șef al Securității locale și a Centrului Zonal SRI, a și condus filiala Bihor a Partidului Național Român înființat de fostul șef al SRI Virgil Măgureanu, dar și sucursala Fondului Proprietății de Stat în guvernarea CDR, după care s-a convertit consultant în afaceri și a intrat în cultul neoprotestant. La începutul anilor 2000 a condus campania PD-istului Petru Filip, trecut ulterior la PSD, în 2008 l-a susținut pe Ilie Bolojan, în 2016 a devenit consilier local PNL și apoi city manager, până ce același Bolojan i-a forțat demisia, pentru ca luna aceasta să revină în poziția de consilier personal al noului viceprimar PNL Antonia Nica.

Problema regularizării Lojei Varadinum, spun însă masoni din Țara Crișurilor, e că membrii celorlalte loje locale recunoscute nu au fost consultați, cum impun chiar regulamentele MLNR. „Când o persoană e inițiată în masonerie, o verifică alți membri ai lojei în care este primită ca ucenic. Când o lojă iregulară este regularizată, trebuie întrunit un Consiliu al Luminilor format din reprezentanții celorlalte loje locale recunoscute, care să verifice dacă întrunește toate condițiile. Dar pe noi nu ne-a întrebat nimeni”, spune, nemulțumit, un veteran mason.

În consecință, peste capul masonilor locali, marțea trecută, pe 8 noiembrie, a fost programată o reuniune festivă, care să marcheze acceptarea și în care „varadinii” să se prezinte fraților din celelalte loje regulare. Potrivit informațiilor BIHOREANULUI, era vorba de „loja lui Bunoiu”, un alt personaj local versatil, legat atât de USR, cât și de PSD, iar la întâlnire urma să participe inclusiv liderul USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, care îi este și naș. Nici despre unul, nici despre altul nu se știa că sunt masoni, chiar dacă acesta din urmă este obligat legal să-și declare apartenența la masonerie.

ATENȚIE, MASONI! Dacă vezi un purtător de servietă neagră și subțire din piele, ar putea fi mason. Dacă geanta e gravată cu echer și compas, cum aveau dr. Silviu Corbu și fostul subprefect Daniel Palaghianu, sigur este!

Cu mașina de serviciu

La locul reuniunii, în Băile Felix, două echipe de jurnaliști de la BIHOREANUL au urmărit sosirea masonilor, înaintea orei 19, și au așteptat mai bine de 4 ore, până când s-au încheiat ritualurile, dezbaterile (discuțiile) și agapa de după, căutând confirmarea informațiilor primite, dar și a identității membrilor care refuză să și-o declare.

Între primii ajunși la fața locului, cu gentuțele în care-și țineau recuzita, au fost Dacian Palladi, subprefectul PSD Emilian Pavel (cu un Mercedes condus de fostul candidat PSD la Consiliul Local Oradea Șerban Todica și în care se mai aflau consilierul județean PSD Sergiu David și fotograful Sebastian Tonț), Ruben Filimon, directorul Colegiului Mihai Viteazul, oncologul Silviu Corbu împreună cu fostul subprefect USR Daniel Palaghianu, Traian Abrudan (foto), fost primar PD al orașului Aleșd, director adjunct al APIA Bihor (venit, culmea, cu mașina instituției), avocatul Răzvan Doseanu, universitarul Adrian Florea, care din septembrie este Venerabilul în scaun al Lojei Țara Crișurilor, împreună cu urologul Gheorghe Bumbu, de la care a preluat conducerea.

Imediat ce au intrat în sala unde și-au desfășurat Ținuta, cum își numesc masonii ședințele, ferestrele au fost acoperite cu draperii, dar cu toate acestea, jurnaliștii au surprins imagini ce-i înfățișau pe unii participanți, inclusiv momentul în care subprefectul Pavel a primit „consacrarea” ca maestru al noii loje recunoscute.

„N-o să aflați nimic de la mine”

Într-o pauză de țigară, BIHOREANUL a încercat să obțină de la câțiva participanți detalii despre desfășurarea consfătuirii. Degeaba, însă: masonii, neplăcut surprinși de prezența jurnaliștilor, fie au păstrat tăcerea, fie au răspuns în doi peri ori în glumă.

„E o problemă privată și rămâne privată”, a spus Flavius Bunoiu, nimeni altul decât Venerabilul Lojei Varadinum. Mare „apostol” al transparenței, pe care însă pe Facebook și pe propriul blog o pretinde doar altora, Bunoiu a închis orice discuție: „N-o să aflați nimic de la mine”, a spus el, întorcându-se în sală, după ce și-a lăsat în mașină servieta neagră din piele cu însemnele masonice.

VENERABIL „VICTIMĂ”. Fost aspirant USR la Senat, Flavius Bunoiu a refuzat să motiveze la ieșirea din reuniune de ce, deși este ditamai Venerabilul șef al Lojei Varadinum, își ascunde calitatea de mason. După două zile s-a plâns pe Facebook, unde își trâmbițează cinstea proprie și setea de transparență din partea altora, că „în zilele următoare se vor spune niște lucruri despre mine într-un mod neplăcut”

Căutat și a doua zi de ziar, Bunoiu a intrat în muțenie absolută, refuzând să răspundă apelurilor și mesajelor. O reacție de altfel caracteristică discutabilului personaj: originar din Gorj, dar stabilit în Oradea, absolvent al Academiei de Poliție în 2002, dar activ în presă până în 2009, când a devenit director al Casei de Cultură a Municipiului, disponibilizat în 2013 cu scandal, un an mai târziu responsabil PR al Teatrului Szigligeti, apoi angajat în publicitate până în 2016, când a devenit consilier la cabinetul europarlamentar al PSD-istului Emilian Pavel până în 2019, an în care s-a aflat că a devenit... membru USR. În octombrie 2020, după ce, cu ajutorul nașului său, deputatul Silviu Dehelean, a încercat să fie primul pe lista de candidați la Senat, a demisionat din partid, dând vina pe BIHOREANUL și pe foștii colegi care i-au reproșat conexiunile cu adversarii, iar de atunci activând ca „project manager” în cadrul Asociației Cultura în Mișcare.

În timp ce Bunoiu dădea din colț în colț, alți masoni, atât din Țara Crișurilor, cât și „varadini”, s-au „evaporat” printr-o altă ieșire a clădirii, ca de pildă avocatul Doseanu, subprefectul Emilian Pavel și consilierul județean Sergiu David ori fostul subprefect Daniel Palaghianu. Ba, mai mult, cum mașina cu care veniseră cei doi PSD-iști fusese lăsată în parcarea unde erau jurnaliștii, USR-istul i-a luat în propriul BMW, scutindu-i astfel de „umilința” confruntării cu BIHOREANUL.

Până și șeful Lojei Țara Crișurilor, Adrian Florea, contactat ulterior, deși și-a asumat calitatea de mason și poziția de Venerabil, a preferat un „no comment”.

DISCREȚIE. Venerabilul în scaun, adică actualul șef al Lojei Țara Crișurilor nr. 162, universitarul Adrian Florea (la volan), și predecesorul său, Gheorghe Bumbu, au plecat împreună de la Ținuta masonică, medicul acoperindu-și, cu „discreție”, fața

„Da, sunt mason”

Căutat a doua zi, subprefectul Pavel a încercat să se eschiveze, susținând că „nu este de interes public ce fac în timpul liber” și chiar negând, în ciuda evidențelor, apartenența la masonerie.  „Nu sunt în nicio asociație care are legătură cu masoneria”, a pretins PSD-istul, insistând că face parte doar din „cele două asociații trecute în declarațiile de interese”: Urmașii Marii Uniri și Cultura în Mișcare. Pavel a ținut-o pe-a lui chiar și după ce BIHOREANUL l-a informat că a fost imortalizat în costumație masonică.

Chestionat și el telefonic, predecesorul său în funcția de subprefect, Daniel Palaghianu, a recunoscut că este mason, dar a refuzat să spună de când și cu cine este frate în Loja Varadinum. „Este o chestiune personală, o chestiune spirituală”, a zis Palaghianu, refuzând inclusiv răspunsul la întrebarea care este numitorul comun între el, ca președinte USR Oradea, și Pavel, ca vicepreședinte PSD Bihor.

În condițiile în care și el era așteptat la reuniunea de marți seară, BIHOREANUL l-a chestionat și pe președintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, care, la fel ca Palaghianu, a admis doar că este mason, fără a divulga în ce lojă și cu cine s-a „înfrățit”. „Atâta e suficient. Oricum eu sunt retras, de câțiva ani nu am mai participat decât rar (n.r. - la Ținute)”, a zis Dehelean. Verificându-i declarațiile de interese din 2016 încoace, de când ocupă o poziție de demnitate publică, ziarul a constatat că, la fel ca Pavel, și USR-istul și-a consemnat doar apartenența la Asociația Cultură în Mișcare, nu la masonerie, propriu-zis.

De cercetat

Masoni din Loja Țara Crișurilor nr. 162 afirmă că lojele, care nu au personalitate juridică, au propriile „asociații suport”, prin care încasează cotizații, în cazul acesteia asociația numindu-se chiar Țara Crișurilor. „Loja Varadinum folosește, probabil, Asociația Cultura în Mișcare”, spune un mason. Prin urmare, asumându-și calitatea de membri ai acestei ONG, personaje publice cum sunt deputatul Dehelean, fostul subprefect Palaghianu și cel actual Emilian Pavel, creează aparența că și-au declarat „interesele” fără să-și divulge, de fapt, apartenența la masonerie.

Un jurist consultat de BIHOREANUL consideră că declarațiile de interese astfel întocmite sunt fie la limita legii, fie dincolo de lege, pentru că „nu-i totuna să declari că ești membru al unei asociații culturale sau al unui ordin masonic”, iar „publicul nici măcar nu poate bănui că Asociația Cultura în Mișcare e un „apendice” al Lojei Varadinum”.

Sesizat în legătură cu acest aspect, cu trimitere la subprefectul PSD, prefectul Dumitru Țiplea susține că are mâinile legate. „Declarațiile de interese, ca și cele de avere, se dau pe proprie răspundere, sub incidența răspunderii penale, dar singura competență a Instituției Prefectului este să le înregistreze. Nu avem atribuțiile de a le verifica și de a sancționa persoanele ale căror declarații nu corespund adevărului”, spune reprezentantul Guvernului.

Ceea ce e adevărat, dar nu și cuprinzător, căci prefectul ar putea sesiza Parchetul, pentru ca procurorii să stabilească dacă masonii-politicieni și cei cu funcții administrative au încălcat sau nu legea. Asta dacă nu cumva dosarul ajunge pe mâna unui anchetator el însuși frate cu suspecții în cine știe ce lojă...

Vezi mai jos cum i-a prins BIHOREANUL pe noii masoni ai județului! (Imagini: Paul Lelea, Mădălina Sim și Szilágyi Lóránd)


O „TAINĂ” PROSPERĂ
Marea Lojă Milionară

Pe lângă influența membrilor săi, pe care masonii o pot folosi în interes personal ca să-și dezvolte carierele ori afacerile, masoneria este, în sine, un business profitabil. Potrivit propriului site, mlnr.xyz, Marea Lojă Națională a României realizează venituri din cotizații și contribuții lunare ale membrilor și simpatizanților, contribuții și donații la înscriere, pentru participarea la evenimente (convent, baluri, simpozioane, conferințe), dobânzi și dividende din plasarea activelor, contribuții ale membrilor și simpatizanților pentru acțiuni caritabile.

MLNR are și un „Fond obiectiv social-cultural (investiție)”, din care sunt finanțați inclusiv cei „nou inițiați, ieșiți din adormire ori regularizați” (așa cum de o săptămână sunt și membrii Lojei Varadinum), un „Fond Provita” (de sănătate), precum și un „Program Viitorul României” (burse pentru studenți).

În 2019, bugetul MLNR era de aproape 8 milioane lei, pentru ca în 2020 să prevadă 11,84 milioane lei (fiind rectificat însă la 8,6 milioane lei), în 2021 - 11,3 milioane lei, iar anul acesta 11,2 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Onor
Salutare, Daciane!
Postat 16 Noiembrie 2022, 19:08 de Maricel
Hahaha
Ce masoni avem! exact sunt oglinda mizeriei din societatea actuala! Partea cu Bunoiu, un tip care ar face orice sa parvina, este savuroasa. Reuseste numai sa lase un miros pestilential. Acest articol va reabiliteaza partial in ochii mei dl Cris!
Postat 16 Noiembrie 2022, 11:54 de Neutryno
RIP Masoneria!
s-a dus naibii masoneria daca si bunoiu' a ajuns sa faca parte din ea... cred ca astia in frunte cu cel mic de la subprefectura doar o fac pe suparatii ca i-a descoperit bihoreanu'... de fapt ei doreau sa stie populatia ca-s masoni.. nu le place sa conduca planeta din umbra, sa nu-i stie lumea din sat:))))))))) RIP Masoneria!!!
Postat 15 Noiembrie 2022, 16:37 de TanarSiNelinistit
Loja nebunului de birtin
birtinezul, carp, malan, gal, cupsa, birta, dragos ... Despre fratia in masonerie a acestor galbejiti pradatori la banul public niciun cuvant ?
Postat 15 Noiembrie 2022, 13:01 de Silver_Cat
RE: Loja nebunului de birtin
Aveți vreo informație/dovadă concretă?
Postat 15 Noiembrie 2022, 13:18 de Moderator
Nimic despre Loja birtinului ?
Ati uitat sa spuneti despre Loja birtinului, unde pastoreste marele venerabil monosprancenat. Serios vorbind, pe cand un articol despre "marele" venerabil birtinez care s-a ultraluminat la Viena, impreuna cu fratii lui galbejiti ?
Postat 15 Noiembrie 2022, 12:36 de Silver_Cat
Doar bavetica le lipseste!
Numai unu și unu masonii astia, mari personalități, mari caractere, de o moralitate mai presus de orice indoiala … Ce ne-am face fără ei? De la cine am mai putea învață cum ne putem transforma dintr-un “ om bun in unul și mai bun”?! Cu siguranța, dacă nu ar fi un secret păstrat cu sfințenie, am putea învață cum sa facem avere pe spinarea “proștilor” fără ca DNA sa se sesizeze!
Postat 15 Noiembrie 2022, 12:18 de Mopuletz
Masoneria = un club de bogați care vor sa devina și mai bogați
Se cred cu puteri supraomenești un fel de vrăjitoare din evul mediu, nu e nimic special la ei .
Postat 15 Noiembrie 2022, 11:51 de Sandu2100
nu chiar eco
AcetoAccent, daca era cu ecologie, hipstereala si egalitate de gen, nu permitea Chirila sa se ia Cris de ei...
Postat 15 Noiembrie 2022, 10:22 de mr_right
masoneria varianta hipster
acum 20 ani gaseam in masoneria din Oradea nume grele precum Unchiul Maghiar, Petru Filip, Tarau sau Seremi. Ghilea si Liviu Popa erau mici copii ce cresteau pe langa acestia. Se vorbea ca pana si Adrian Nastase era prezent personal la intalnirile lor! Atat de puternica era masoneria din Oradea in anii 2000. Astazi vedem niste hipsteri culturalo-ecologisti cu fustite si sortulete, curcubee si egalitate de gender. Imaginea perfecta a ce a devenit societatea civila oradeana in 2023!
Postat 15 Noiembrie 2022, 10:17 de AcetoAccent
?!
Asta e discriminare! De ce pe peneleii birtinezului nu-i primeste? Sa fie sesizat CNCD, asztalos personal! La furat sunt buni alaturi de pesedisti, dar in loja nu?!
Postat 15 Noiembrie 2022, 09:08 de pinonel
Limpede
Este limpede ca PSD Bihor este Gică-contra in judet, sabotând actiunile PNL cu orice pret, chiar jertfind pe altarul interesului îngust de partid pâna si interesul general al cetățeanului. Este aceasta riscul multipartidismului, atunci când viziunea unui partid nu reușește să depașească ambitiile inguste si egoiste ale membrilor lui. Din avantaj al concurentei politice pentru alegator se transforma intr-o piatra de moare si incurca lume pentru acelasi alegator. In acest fel , partidul politic care nu are discernamântul sa aleaga intre bine si rau, discrediteaza multipartidismul, tranformându-l din avantaj in pericol pentru societate.
Postat 15 Noiembrie 2022, 09:07 de marginan
Cu alte cuvinte.
Inteleg ca Bunoiu va deranjeaza, chiar si altii pe acolo, dar sa faceti un articol cu “probabil” doar pentru a crea senzational, e cam subtire, jurnalistic vorbim. Dom’ Abrudan, pot sa zic ca “probabil” erati un poet mai reusit?
Postat 15 Noiembrie 2022, 08:32 de CT
Articol de tot rasul din doua motive.
“Loja Varadinum folosește, probabil, Asociația Cultura în Mișcare.” Probabil? Titlul, insa, e o certitudine. “Declarațiile de interese astfel întocmite sunt fie la limita legii, fie dincolo de lege.” Deci, nici o certitudine ca ar fi ilegale.
Postat 15 Noiembrie 2022, 08:29 de CT
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7043 RON
  • 1 EUR = 4.9266 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON