URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2022, 13:11

La televizor se spurcă, la masă se pupă

La televizor se spurcă, la masă se pupă foto generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu ani în urmă, când în PD se afirmau neoprotestanţi precum timişoreanul Ben Oni Ardelean ori bistriţeanul Robert Sigheartău (acum ambii în PNL), se ridica problema "deturnării" unui partid de către o grupare orientată nu ideologic, ci confesional. De înţeles de ce: o "bisericuţă" din interiorul unei formaţiuni politice o putea deraia conform propriilor interese. La fel s-a discutat şi despre PNL Bihor când în filială se remarcau Florica Cherecheş ori Radu Ţîrle, prima baptistă, celălalt penticostal, unii acuzându-l pe ortodoxul Ilie Bolojan că s-ar fi "pocăit" şi asta i-ar fi marcat deciziile.

Chestiunea influenţelor partide-confesiuni avea să-şi arate relevanţa politică în 2018, când a avut loc eşuatul Referendum pentru revizuirea Constituţiei, iar "religioşii" din toate partidele (inclusiv din USR) îndemnau oamenii la vot. Deşi nespecifică doar României (a se vedea Grecia ortodoxă, Polonia catolică şi Ungaria reformată), rezistenţa la recunoaşterea uniunilor homosexuale fusese instrumentalizată de Liviu Dragnea, nu de dragul tradiţiei ori al BOR (ceea ce românii au simţit, boicotând Referendumul), ci pentru a demoniza Europa, care ne "siluia".

Nu la fel de dezbătută este însă legătura dintre politică-administraţie şi masonerie, deşi influenţa acesteia se dovedeşte tot ocultă. Acum cinci ani, de pildă, masoneria era implicată într-un scandal care a forţat "adormirea" a mii de masoni români, după ce DNA Oradea i-a inculpat pentru fals în declaraţii pe fostul şef al Poliţiei Bihor, Liviu Popa, şi pe judecătorul Ovidiu Galea, care nu îşi declaraseră apartenenţa la masonerie, ambii favorizând, după cum spuneau procurorii, un frate din lumea afacerilor, pe Ioan Mintaş.

Nu apartenenţa la masonerie în sine era problema (de altfel aceasta e recunoscută legal), ci ascunderea ei, ceea ce poate face ca "fraţii" cu poziţii publice să se ajute între ei fără să se prindă nimeni ce îi leagă. Culpa poate fi imputată, mai nou, şi masonilor din Loja Varadinum, în care, aşa cum dezvăluie BIHOREANUL, s-au reunit politruci "de dreapta" şi "de stânga", USR-işti ca Silviu Dehelean şi Daniel Palaghianu cu PSD-işti ca Emilian Pavel. Vorba cuiva: la televizor se înjură, la masă se pupă.

E adevărat că politicienii sunt colegi şi în comisiile, şi în plenul Parlamentului, prin consiliile locale sau cele judeţene, dar dacă sunt şi într-o lojă masonică (unde nu se întocmesc procese-verbale şi discuţiile nu sunt publice), asta poate explica şi lucruri altminteri de neînţeles pentru opinia publică. De pildă, blaturile dintre partide ori "rezistenţa" în poziţii publice, indiferent de succesiunile la guvernare, a unor personaje care au ca numitor comun tocmai masoneria.

Există, aşadar, complicităţi şi condiţionări masonice ale unor politicieni, mai puternice decât colegialităţile/adversităţile partidelor din care fac sau au făcut parte. Şi, pe cât sunt la vedere acestea din urmă, pe atât de opace rămân "frăţietăţile" din rândurile lor. Ca jurnalişti, e de datoria noastră să le scoatem pe toate la lumină...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON