URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Ianuarie 2016, 11:40

Fostul şef de la "Tradiţii", Adrian Dume, şi directoarea Casei de Cultură din Beiuş, Anca Banda, condamnați la închisoare cu suspendare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a pronunţat, marţi, sentinţa în procesul declanşat anul trecut de procurorii DNA Oradea pe numele fostului şef al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, liberalul Adrian Dume (foto), şi a Ancăi Banda, directoarea Casei de Cultură din Beiuş.

Cei doi sunt acuzaţi că au provocat un prejudiciu de 125.630 lei bugetului Centrului, după ce Dume a abuzat de funcţia sa şi a decontat cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea mai multor evenimente care nu au avut loc, în baza unor documente măsluite de Banda, care a şi fost inculpată la rândul ei pentru complicitate.

Procesul celor doi a fost judecat după procedura simplificată, iar la pronunţarea sentinţei au beneficiat de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă întrucât au recunoscut faptele care le sunt imputate.

Astfel, pentru cele  6 infracţiuni de abuz în serviciu, 6 infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi pentru o tentativă la abuz în serviciu, Dume a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni închisoare, pedeapsă care a fost suspendată sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani.

La rândul ei, Anca Banda a primit o pedeapsă de 7 luni închisoare, care a fost suspendată condiţionat pe o perioadă de încercare de 2 ani.

Potrivit sentinţei, Dume a achitat deja şi 30.000 lei, în contul prejudiciului creat Centrului Judeţean pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, în sumă de 125.630 lei, pe care instanţa l-a obligat să îl returneze, în solidar cu directoarea Casei de Cultură Beiuş, ca despăgubiri civile în favoarea instituţiei. În acelaşi scop, judecătorul a dispus menţinerea sechestrului asigurator asupra sumei de 40 000 lei ridicaţi de la Banda.

Verdictul Tribunalului Bihor nu este unul definitiv întrucât poate fi atacat atât de procurorii DNA cât şi de cei doi inculpaţi, la Curtea  de Apel Oradea.

În dosarul fostului şef al "Tradiţiilor", DNA Oradea l-a trimis în judecată, tot pentru complicitate, şi pe George Fărăianu, consilier personal al primarului din Holod, care, însă, a negat acuzaţiile procurorilor, motiv pentru care instanţa a dispus disjungerea cauzei în ce-l priveşte şi formarea unui nou dosar, care e judecat tot la Tribunalul Bihor, potrivit procedurii obişnuite. 

Citiţi despre cum a transformat Adrian Dume instituţia care ar trebui să se preocupe de promovarea manifestărilor culturale într-o sursă de bani pentru finanţarea clientelei politice în articolul: Popa, Mang şi Kiss turnaţi la DNA: Arestarea lui Dume scoate la iveală matrapazlâcurile şefilor Consiliului Judeţean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
vai si amar
halal justitie....le da cu suspendare..dupa ce fura banu public....unul sarac care fura sa manance ia cativa ani cu executare..unde e dreptatea...filfizoana banda..marea prezentatoare....continua sa prezinte diverse spectacole...ar trebui sa prezinte inspectia de dimineata..de la puscarie...huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Postat 27 Ianuarie 2016, 21:54 de jon1970
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON