URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Noiembrie 2012, 17:24

Fostul cămin Cominca a fost transformat dintr-o ruină într-un centru de cazare modern pe bani europeni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Ruina fostului cămin Cominca a fost transformată într-un imobil modern încălzit cu gaz şi panouri solare. Lucrările de reabilitare, modernizare şi extindere pe verticală a Centrului de cazare temporară 1 din strada Octavian Goga 4 s-au ridicat la 1,7 milioane lei şi au fost suportate din fonduri europene.

În urma investiţiei au fost amenajate 19 apartamente cu o cameră, bucătărie şi baie proprie şi 10 apartamente cu două camere, dintre care 6 sunt situate la etajul patru astfel încât dormitorul a fost amenajat în mansardă cu acces printr-o scară interioară.

Investiţia a mai cuprins lucrări de refacere a instalaţiilor interioare iar fiecare apartament are contor separat de apă rece, apă caldă şi energie termică. Incălzirea imobilului se face pe gaz iar apa caldă este obţinută cu ajutorul a 12 panouri solare.

La inaugurarea căminului au participat miercuri primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Ovidiu Mureşan, consilierul local Florica Cherecheş, preşedinta Comisiei Sociale din cadrul deliberativului local şi reprezentanţi ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, care a scris şi derulat proiectul.

Casă doar cu loc de muncă

Primarul Ilie Bolojan a afirmat cu această ocazie că în prezent municipalitatea derulează procedura de selecţie a viitorilor chiriaşi iar aceştia vor trebui să facă dovada că sunt mai mult decât simpli asistaţi social. "Nu vom mai repartiza locuinţe în acest imobil decât celor care lucrează şi pot dovedi asta cu carte de muncă", a spus primarul.

Măsura a fost luată pentru a sprijini chiriaşii care depun eforturi de reintegrare socială, aflate din diferite motive într-o situaţie dificilă, în detrimentul chiriaşilor abonaţi la locuinţele municipalităţii în virtutea unui "buletin de Oradea".

Contractul de închiriere se va semna pe o durată de un an, cu posibilitatea de prelungire, în ideea ca după această perioadă locatarii să se mute oraş pentru a lăsa şi altor orădeni aflaţi în dificiultate să primească adăpost de la Primărie în schimbul unei chirii mult sub preţul pieţei.

Repartiţii, la anu'...

Consilierul local Florica Cherecheş a spus că procedura de selecţie a viitorilor chiriaşi este în derulare deja de o lună iar pentru cele 29 de locuinţe din cămin concurează 118 familii orădene. "În cele majoritatea cazurilor este vorba de familii cu venituri mici, tineri proveniţi din centrele de plasament sau familii evacuate din locuinţă. Rezultatul procedurii de selecţie îl vom avea undeva în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie", a spus Cherecheş.

În acest context, viceprimarul Ovidiu Mureşan a anunţat că noii chiriaşi se vor muta în Centrul de cazare temporară 1 abia în primul trimestru al anului viitor. "Oricât ne-am dori să împărţim aceste locuinţe până la Crăciun, nu avem cum. Vrem ca procedura de selecţie să se desfăşoare transparent şi corect, astfel încât să nu existe discuţii ulterioare", a spus Mureşan.

În răgazul rămas până la finalizarea procedurii municipalitatea se va ocupa de mobilarea clădirii. Primăria va organiza licitaţie pentru achiziţionarea de mobilier şi maşini de gătit. Chiriaşii vor trebui să îşi aducă cu ei televizorul şi frigiderul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON