URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
10 Decembrie 2018, 17:16

Final de etapă sau de proces? Curtea de Apel Oradea a amânat sentinţa definitivă în cazul DNA vs Alexandru Kiss & Beniamin Rus

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La capătul a patru ore de dezbateri pro şi contra, completul de divergenţă chemat de Curtea de Apel Oradea pentru a da, luni, o sentinţă definitivă în procesul intentat în 2015 de procurorii DNA Oradea împotriva fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, a proprietarului grupului de firme Selina, Beniamin Rus, şi a altor patru oameni de afaceri din Ungaria şi România, a decis o nouă amânare, de data asta „scurtă”, urmând să se pronunţe marţi, la ora 14.00.

Fapte vechi, proces lung

DNA Oradea a intentat procesul pentru fapte de corupţie din perioada 2002-2003, când Alexandru Kiss şi amicul său Alexander Mudura, patronul Lotus Center (decedat în 2015), ar fi „aranjat” mai multe contracte publice, în valoare totală de circa 70 milioane euro, atribuite de Primăria Oradea şi de CJ Bihor unor firme „alese” de ei, contra unor „comisioane” de peste 4,3 milioane euro.

E vorba de realizarea gropii de gunoi ecologice din Oradea de către firma Keviep din Debreţin, patronată de Miklossy Ferenc, deszăpeziri de drumuri judeţene şi reabilitarea unui drum judeţean de către firma Selina, căreia CJ Bihor i-a vândut apoi sub preţ terenurile unor foste unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Armatei Române, precum şi furnizarea de cărbune pentru CET Oradea de către mai multe firme offshore deţinute de cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, şi de către SC Martex Trans, deţinută de orădeanul Gheorghe Roatiş.

În iunie 2018, după trei ani în care avocaţii au încercat să „scoată” din dosar mai multe probe, în special interceptările unor convorbiri telefonice ale inculpaţilor realizate de SRI în baza unor mandate de siguranţă naţională, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Kiss la 8 ani de închisoare, pe Bojtor la 6 ani şi pe Rus la 4 ani. Faţă de Miklossy şi fiul acestuia, trimis şi el în judecată deoarece conducea o subsidiară a Keviep prin care s-au plătit „comisioane”, precum şi faţă de Roatiş, instanţa de fond a constatat încetarea procesului din cauza prescrierii faptelor.

Judecători în dezacord

Aşa cum BIHOREANUL a relatat, Kiss, Rus şi Bojtor, dar şi Miklossy sr şi Miklossy jr, au fost nemulţumiţi de sentinţă şi au atacat-o la Curtea de Apel Oradea, cerând imediat strămutarea procesului, pe motiv de „presiune mediatică”, solicitarea fiindu-le respinsă însă de Curtea Supremă.

Luna trecută, pe 28 noiembrie, completul alcătuit din judecătorii Antik Levente şi Gabriela Ţarcă le-a refuzat şi cererile pentru readministrarea întregului probatoriu analizat anterior de Tribunalul Bihor, fixând pe a doua zi pronunţarea sentinţei finale.

La data stabilită, însă, în locul soluţiei definitive a fost anunţată înfiinţarea unui complet de divergenţă, prin „cooptarea” unui al treilea judecător, semn că Antik şi Ţarcă nu se puseseră de acord asupra sentinţei, ce putea fi de achitare sau de condamnare a inculpaţilor ori, aşa cum au cerut insistent avocaţii, înapoierea dosarului la Tribunal, pentru reluarea judecării de la zero, pe motiv că magistratul care a stabilit soluţia de fond nu şi-ar fi motivat hotărârea.

Completată cu judecătorul Mihail Udroiu, pentru a înclina balanţa spre oricare din aceste variante, „echipa” Curţii de Apel nu a reuşit să dea verdictul definitiv nici la noul termen, stabilit pentru luni, 10 decembrie.

Vor de la zero

La acest termen, pe parcursul a patru ore, cei trei magistraţi i-au ascultat pe avocaţi cerând din nou trimiterea dosarului la Tribunal spre rejudecare, ceea ce, având în vedere vechimea faptelor, ar activa riscul unei „achitări” indirecte, prin prescrierea răspunderii penale şi faţă de condamnaţii Kiss, Rus şi Bojtor.

Pentru a convinge judecătorii Curţii, apărătorii au reiterat că sentinţa Tribunalului nu a ţinut cont de argumentele incupaţilor, ci a fost doar un „copy-paste” al rechizitoriului DNA, dar şi că hotărârea de astă-vară ar fi fost pronunţată într-o şedinţă care nu ar fi fost publică, ca atare nulă de drept.

De asemenea, avocaţii au criticat din nou interceptările SRI, iar unul dintre inculpaţi, Bojtor, cel ce „albea” prin firmele sale offshore şpăgile pentru Kiss şi Mudura, a repetat că întregul dosar ar avea la bază declaraţii pe care le-a dat la DNA Oradea în 2016 numai pentru că ar fi fost constrâns de „securitatea” maghiară de la Budapesta, unde locuieşte, şi pentru că procurorii români i-ar fi promis o condamnare „maxim cu suspendare”, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Totodată, pentru că potrivit spuselor acestuia, Bojtor i-ar fi dat o parte din mită fostului director CET Dragoş Gligor, avocaţii au criticat faptul că doar clienţii lor au fost trimişi în judecată, în timp ce dosarul deschis separat de DNA cu privire la acesta nu este soluţionat nici până în prezent.

Ziua Drepturilor Omului

Toate pledoariile avocaţilor au avut ca scop rejudecarea de la zero a procesului, unul dintre ei invocând, simbolic, chiar şi faptul că „azi este Ziua Mondială a Drepturilor Omului”, drepturi despre care a pretins că au fost încălcate de SRI, DNA, dar şi de judecătoarea de la Tribunal care a pronunţat sentinţa de condamnare.

La fel de evident, reprezentantul DNA s-a opus, afirmând atât că probele strânse în timpul anchetei şi cele administrate în timpul judecării la Tribunal sunt concludente, cât şi faptul că hotărârea instanţei de fond a fost motivată cu respectarea întocmai a legii.

În jurul orei 13.15, preşedintele completului, Antik Levente, a anunţat că instanţa „rămâne în pronunţare”, astfel că inculpaţii şi avocaţii s-au retras pe hol, aşteptând promisa sentinţă. După aproximativ o oră, însă, magistraţii s-au răzgândit. „Pronunţarea se amână pe mâine (n.r. – marţi), la ora 14.00”, au transmis ei prin grefieră. Aşa că, până la urmă, sentinţa definitivă nu a putut fi cunoscută în „zi de sărbătoare”, ci a rămas pe marţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Haga
In scurt timp infractorii vor incepe sa depuna plangeri la Haga. Ce fel de plangeri ? Se vor plange ca li se incalca "dreptul" la a fura, escroca, agresa, viola, etc.
Postat 10 Decembrie 2018, 18:46 de Alcor
Ce chestie
Multe s-au amânat în ultimă perioada
Postat 10 Decembrie 2018, 18:43 de Sandu1206
Clar
Imaculati, nevinovati ca niste prunci de scoala primara, vor cere si ceva daune (vreo cateva milioane de euro fiecare). Cum au ajuns banii din spaga la ei ? Din greseala, plus ca interceptarile sunt facute de SRI, fara ca inculpatii sa fie anuntati in prealabil ca vor fi ascultati/interceptati.
Postat 10 Decembrie 2018, 18:15 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON