URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Filantropul de Şuştiu: Un consilier județean din Bihor și-a văzut moartea cu ochii, iar de atunci s-a dedicat acţiunilor caritabile

Filantropul de Şuştiu: Un consilier județean din Bihor și-a văzut moartea cu ochii, iar de atunci s-a dedicat acţiunilor caritabile DIN INIMĂ. Casa din Fânaţe, distrusă în incendiu (medalion), e terminată în proporţie de 80%. A fost ridicată în întregime din donaţii şi sponsorizări. „Totul a fost din inimă. Dacă acum nu-şi făceau, în veac nu-şi făceau”, spune Dorin Boca (stânga), care a coordonat lucrarea, spre bucuria tânărului miner (dreapta) a cărui familie are din nou unde locui
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi tineri din satul Fânaţe, părinţii unei fetiţe de câteva luni, au rămas în decembrie anul trecut fără acoperiş. Cu o săptămână înainte de Crăciun, casa bătrânească în care stăteau şi pe care abia o reparaseră le-a ars în întregime. Acum au una nouă.

La câţiva kilometri depărtare, o văduvă din Briheni care-şi creştea cei trei copii într-o cocioabă din lemn s-a mutat într-o casă nouă şi trainică. A primit-o "la cheie", mobilată şi utilată. 

Ambele case au fost ridicate cu ajutorul oamenilor din zonă, mobilizaţi de unul de-al lor: Dorin Boca, un antreprenor din Şuştiu, comuna Lunca, şi consilier judeţean PNL din 2020. La 38 de ani, Dorin îşi dedică timpul liber acţiunilor caritabile şi ecologice, implicând comunitatea şi muncind cot la cot cu alţi voluntari. "Trebuie să întorci binele pe care l-ai primit", zice el, povestind cum a primit o nouă şansă la viaţă după ce a scăpat dintr-un cumplit accident de tren...

Maşina "blestemată"

Era în 2005, pe 18 aprilie. Pe atunci în vârstă de 21 ani, Dorin ieşise la o plimbare cu noua maşină a părinţilor, împreună cu un prieten şi cu două fete. La întoarcere, l-a întâlnit pe drum pe preotul ortodox din Poiana, Vasile Pădurean, originar tot din Şuştiu. "Voiam să-l duc şi pe el acasă, dacă tot eram cu maşina. Când am ajuns aproape de sat, s-a pornit o ploaie torenţială. Aveam viteză şi am făcut greşeala să nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată. Ne-a izbit trenul şi a dat cu noi 49 metri, tot peste cap!", îşi aminteşte bărbatul. 

Maşina s-a făcut praf, dar din fericire toţi au scăpat vii. El a fost singurul care n-a avut nicio zgârietură. "Tata a zis că maşina a fost de vină, că-i blestemată, m-a pus s-o dăm la fier vechi", zice Dorin. Dar el ştia că responsabilitatea îi aparţinea. "Dumnezeu mi-a mai dat o şansă, atunci. Şi de aceea încerc să fac bine, cât pot eu, cât mă duce capul".

Puterea exemplului

Deşi au trecut 17 ani, n-a uitat de promisiune. Între timp s-a căsătorit, are doi copii, propria afacere şi numeroase responsabilităţi. "Eu am primit mai mult decât am oferit şi nu duc nimic în mormânt. Fericirea mea sunt copiii. N-am nevoie de altceva", spune Dorin. 

De ani buni, în fiecare primăvară, femeile din Şuştiu primesc de la el o floare de 8 martie. Când apele ies din matcă în Depresiunea Beiuşului, merge cu buldoexcavatorul în zonele afectate, să ajute. Împreună cu prietenii din copilărie, cu care bătea mingea pe uliţe, ecologizează zona, organizează competiţii sportive, ca să-i scoată din letargie pe săteni, strânge bani ca să-i sprijine pe bătrâni, pe nevoiaşi, bisericile şi şcolile din comună. Mulţumită lui, de câteva săptămâni acestea au reţele de calculatoare în clase, obţinute din donaţii.

Dar din dar...

Aşa a aflat, în urmă cu 2 ani, de povestea văduvei din Briheni, care-şi creştea copiii în condiţii vitrege, într-o casă în care vântul şuiera iarna prin crăpăturile pereţilor din scânduri de lemn, precum şi de năpasta căzută anul trecut peste o tânără familie din Fânaţe, rămasă fără acoperiş după un incendiu (foto jos), în plină iarnă. 

incendiu Fânațe

Cele două case au fost reconstruite mai repede decât s-ar fi aşteptat oricine, căci determinarea lui Dorin i-a molipsit şi pe oamenii din zonă. Unii au donat materiale, alţii mobilă sau bani. Ca să le facă, şi-a scos pe şantier angajaţii de la firmă, muncind cu ei cot la cot, chiar şi sâmbăta ori duminica. 

"Când au văzut că sunt în mijlocul lor şi că banii merg acolo unde e nevoie, au prins încredere. Au început să mă sune, să mă întrebe ce să trimită - oameni, firme, biserici. Lemnul pentru casa din Fânaţe mi l-a dat un om de la munte. Pur şi simplu a trecut pe-acolo şi l-a lăsat. Şoferii de pe autobuze se opreau să-mi dea câţi bani aveau la ei. După atâta timp, lumea ştie că, dacă mi-am dat cuvântul, acela e contract". 

"N-am ştiut cum e"

În politică a intrat în 2020, la rugăminţile unor prieteni. "I-am zis domnului preşedinte (al PNL Bihor, Ilie Bolojan, n.r.) că o să strâng mai multe voturi decât toţi primarii în funcţie. Aşa a fost cum am zis. Am mers din casă în casă, am avut lângă mine toţi tinerii din zonă. Am strâns aproape 10.000 voturi, mai multe decât oricare primar din toată zona", zice consilierul judeţean. 

Numai că în politică lucrurile se mişcă prea încet şi, de multe ori, spre dezamăgirea lui, cuvântul dat nu e întotdeauna respectat. "N-am ştiut eu cum e cu politica. Acum înţeleg şi nu-mi place", spune Dorin. Dar, chiar şi aşa, nu e dispus să renunţe. Că doar şi-a dat cuvântul...

În primăvara anului 2021, voluntarii care lucrau la casa văduvei cu trei copii din Briheni terminaseră în mare parte lucrările, după cum relata de la faţa locului regretatul jurnalist Horia Dumitraş, care îi avea alături pe consilierul judeţean Dorin Boca şi pe preotul Călin Pădurean, cei care au reuşit să mobilizeze oameni de afaceri şi simpli muncitori deopotrivă, ca să o ajute pe femeie. sursa video: Facebook/Dumitraş TVD. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
model pentru comunitate
ce articol frumos, dar mai ales ce comentarii frumoase mai jos! cu toate acestea, nivelul de inteligenta al celor care voteaza articolul este foarte redus, daca ne uitam cate dislike au dat. probabil acestia sunt mereu persoanele deranjate atunci cand apar si oameni buni in lumina reflectoarelor, pentru ca ii face sa isi vada propria uratenie, rautate si neputinta. Dle Dorin Boca, iti doresc sanatate si spor in tot ceea ce faci! cu siguranta avem nevoie de oameni de valoare asemeni dvs. in comunitatea noastra.
Postat 23 Mai 2022, 19:40 de roger
Un caracter deosebit
Un băiat deosebit , atat el cat si familia lui . Însă ii dau un sfat , iesi din mizeria numită politica unde sunt doar oportunisti care isi urmeaza propriul interes , oameni fara onoare ( cuvant ) , mincinoși, oameni care se cred mici dumnezei cand stau pe scaunele lor cu salarii de 3000 de euro. Dacă chiar vrei sa faci politica sa o faci independent , nu te asocia cu Pnl- Psd .Psd la nivelul județului Bihor este o glumă proastă. Omul contează nu partidul iar u esti un brand care nu are rost sa il patezi în partide de 2 lei . Succes în continuare în tot ceea ce faci ! 2024 este aproape sa fii foarte atent pentru cine o sa te lupți sa pui in fotolii.
Postat 23 Mai 2022, 14:18 de OMBUN
Un exemplu de urmat
Cinste acestui om și tuturor celor care participa alături de el la aceste acțiuni de caritate.
Postat 22 Mai 2022, 23:07 de Adrian_Preda
Om de caracter, ce frumoasa ar fi tara daca toti ar avea caracterul lui
Dumnezeu sa te binecuvinteze, Dorine. Banii sunt atat de buni cat bine poti face cu ei. Frumoasa e caritatea!
Postat 22 Mai 2022, 21:51 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON